Ota yhteyttä 029 009 2530

Varmasti sinulle on tämän taloudellisen taantuman aikana tullut selväksi, että tulevaisuuden ennustaminen on entistä vaikeampaa. Taantumasta voittajina selvinneiden yritysten salaisuus ei ole ollut mikään erityinen. Ne ovat parantaneet tulevaisuuden ennusteidaan satsaamalla asiakkuuksien vahvistamiseen ja palvelemiseen, tuohekehitykseen, myyntiin sekä markkinointiin. Nämä taantumasta voittajina selviävät yritykset ovat ottaneet tilanteen haltuun eivätkä vain odota agressiivisesti, että jotain tapahtuu.

Tulevaisuuden tutkimusorganisaatio Sitra on jo linjannut, että tulevaisuudessa taidot haastavat tiedot.

Markkinoinnissa ja myynnissä on se ongelma, että yhtä ja oikeaa tuloksellista tapa tehdä niitä oikein ei ole olemassa. Moni kyllä tietää markkinoinnista ja myynnistä teoriassa, mutta ei saa aikaan tuloksia käytännnössä. Jokaisella yrityksellä on omanlaiset toimintaympäristönsä, joten ”täydellisen tuloksellisen keinon” etsimistä täytää harrastaa aika pitkään. Eikä täydellistä myynnin ja markkinoinnin keinoa edes ole olemassa valmiina, vaan se täytyy itse rakentaa. Onneksi tämä kaikki on opittavissa.

Toiset yrityksen saavat kyllä tuloksia heti, kun taas toisilla tulosten saamiseen menee useita vuosia. Kirjoitin aiemmin yhdestä konkreettisesta tavasta lisätä myyntiä hiljaisina aikoina. Tässä kirjoituksessa syvennyn yhden nopeiden kasvavimman ja tuloksellisimman markkinointikeinon, digitaalisen markkinoinnin, vaadittaviin taitoihin ja tulosten syntymistä estäviin puutteisiin markkinointiosaajien taidoissa.

Aiheesta on tehnyt erinomaisen kyselytutkimuksen kansainvälinen OMI. Intotalolla ja minulla on myös laaja kokemus suomalaisten pk-yritysten arjesta. Käyn seuraavaksi läpi mitä nämä tutkimustulokset voivat tarkoittaa sinun tai yrityksesi markkinointiosaajien arjessa. Voit ladata tutkimuksen pdf-version myös tästä.

8 tärkeintä digitaalisen markkinoijan taitoa, jotka sinun tulisi hallita

Tulevaisuuden yhden tuloksellisimmsta markkinointitavoista, digitaalisen markkinoinnin, osaajalta vaaditaan ammattilaisten arvioinnin mukaan seuraavia taitoja:

Analytiikka (Analytics)
– Kykyä mitata, lukea, tulkita ja käsitellä dataa. Löytää tuloksellisia keinoja markkinoida.

Mobiili (Mobile)
– Ymmärtää mobiili käytettävyys ja sen vaatimustasot.

Sisältömarkkinointi (Content Marketing)
– Osata tuottaa, julkaista ja jakaa kiinnostavaa sisältöä

Sosiaalinen media (Social Media)
– Hallita sosiaalisen median käyttö ja toimiminen siellä

Sähköpostimarkkinointi (Email Marketing)
– Hallita sähköpostimarkkinointi

Markkinointi automaatio (Marketing Automation)
– Osata automatisoida ja hakea tehokkuutta markkinointiin

Hakukoneoptimointi (SEO)
– Saada sivustot näkyviin korkealla hakukoneissa halutuilla hakusanoilla

Digitaalinen mainonta (Digital Advertising)
– Osata tehdä digitaalista mainontaa

Kaikkea ei toki tarvitse osata itse, mutta täydellisessa maailmassa nämä 8 taitoa ovat tuloksellisen digitaalisen markkinoijan osaamisalueita. Et vain tiedä näitä asioita teoriassa vaan osaat myös soveltaa niitä käytäntöön. Vaikka ostaisitkin osan aihe-alueista ulkopuolisilta, ostaminenkin helpottuu, kun hallitset itse sen, mitä olet ostamassa.

Miksi markkinoijat eivät kuitenkaan saa tuloksia digitaalisella markkinoinnilla?

Tuloksia ei synny koska markkinoijilla on ammottava taitovaje digitaalisissa taidoissa

Digital_Marketing_Talent_Cap_2013
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Facebook

Digitaalisen markkinoijan tärkeimmät taidot sekä osaajien taitovaje. Lähde: State of digital marketing talent research

Meidän Intotalolaisten kokemuksen mukaan, tutkimuksessa osoitettu taitovaje on lähes samaa luokkaa suomalaisilla pk-yrityksillä. Suurimpina eroina suomalaisten eduksi on vahvempi mobiilimaailman ymmärtäminen. Analyyttistä ajattelua ja tiedon soveltamista opiskellaan matemaattisten aineiden kautta jo ala-asteelta lähtien. Myös digitaalinen mainonta on jo useille suomalaisille tuttua.

Kyseisessä tutkimuksessa markkinointiosaajien analytiikan taitojen osaamisvaje oli peräti 37 %, ja aivan sitä emme kyllä mekään Suomessa ole kirineet kiinni vahvasta koulutuksesta huolimatta.

Tutkimuksen mukaan osaamisvaje on taidossa kuin taidossa keskiarvollisesti 25 % luokkaa. Tämä viimeinen puuttuva osaaminen johtaa yksinkertaisesti tuloksellisuuden vaatiman loppukirin puutteeseen. Havainnollistaen asia on sama, kuin pitkän matkan juoksija hyytyisi viimeisellä kirikierroksella, koska juoksukunnosta uupuu 25 prosenttia.

Mitä sitten sinun ja yrityksesi kannattaa sitten tehdä?

Puuttuva taitovaje toki korjaantuu itsestään ajansaatossa. Viimeinen rutistuksen saavuttaminen, tässä tapauksessa taidon oppiminen, vaatii kuitenkin sinulta kaikkein eniten. Jatkuvasti muuttuvassa työmaailmassa on vaikeaa tehdä viimeinen puristus, kun päälle painavat jo muut tehtävät. Oppiminen vaatii myös aikaa ja sitäkään ei ole liikaa tarjolla.

Yrityksesi taas häviää jatkuvasti rahaa, koska markkinointia suoritetaan vajaalla teholla. Aivan sama kuin juoksija lähtisi jokaiseen kisaan 75 % valmiudella tietäen, että loppukiriin asti eivät paukut riitä. Kauden aikana tulisi kyllä kilpailusuorituksia, mutta ei tuloksia.

Tuloksellisen digitaalisen markkinointitaitojen oppimisen esimerksiksi sopii juoksu siinä mielessä hyvin, että molemmat vaativat säännöllistä harjoittelua, jopa vuosia. Itselläni esimerkiksi sisällöntuottamisen kannalta tärkeän taidon,  kirjoittamisen, opettelu on vienyt vuosia.

Paras tapa on nyt vain kuroa viimeinen puuttuva taitovaje umpeen investoimalla siihen hieman aikaa ja fokusta. Se tuottaa itsensä nopeasti yrityksellesi takaisin tulosten muodossa.

Jos sinua kiinnostaa kuroa omaa tai yrityksesi tuloksellinen markkinoinnin taitovaje kiinni, on Intotalolla tarjota useita erilaisia tapoja tavoitteesi saavuttamiseksi. Ulkopuolisissa palveluissa on se hyvä puoli, että se säästää sinun ja yrityksesi aikaa, koska sinun ei tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta itse.

Ostaessasi ulkopuolisia palveluita taitovajeen kuromiseksi, kanttaa ainakin tarkastaa, että palvelujen tarjoa on vähintään:
– Toiminut markkinoinnin ja myynnin parissa useita vuosia
– Tekee asioita mistä puhuu
– Puhuu tuloksista ja ratkaisuista eikä vain ominaisuuksista
– Tarjoaa omia tarinoita, näkemyksiä ja referenssiä eikä pelkästään yleisiä
– Perustaa asioita tutkimuksiin eikä vain omiin näkemyksiinsä

Mikäli haluat kehittää taitojasi markkinoijana, katso sopiiko sinulle jokin alkavista valmennuksistamme täältä, hanki yksilöllistä sparrausta tai laita viestiä ja mietitään yhdessä mitä kaikkea tulevaisuuden tuloksellisen markkinoijan täytyy osata.

Jari Junkkari

Kirjoittaja on Intotalon asiakkuuspäällikkö ja valmentaja, joka on toiminut asiakkuuksien, myynnin ja markkinoinnin parissa yli 10 vuotta. Hän on ollut mukana tekemässä erilaisia tuloksellisia ja epäonnistuneitakin projekteja pienistä pk-yrityksistä aina kansainvälisiin yhtiöihin.

Comments

comments

Share This