• Onko työyh­tei­sös­sänne tai tii­mis­sänne vuo­ro­vai­ku­tuksen haas­teita?
  • Onko ilma­piiri kehit­tynyt ajan myötä väärään suuntaan ja olet joh­tajana hukassa, mitä pitäisi tehdä?
  • Vai­kut­ta­vatko kahden tai useamman ihmisen väliset kes­ki­näiset asiat nega­tii­vi­sesti koko tiimin?
  • Onko työyh­tei­sös­sänne kup­pi­kuntia, jotka vai­keut­tavat yhteis­työtä?

 

Työyh­teisön ilma­pii­ri­sel­vi­tyk­sessä puramme yhdessä pinnan alla pii­levät asiat, niiden juu­risyyt ja luomme uuden pohjan toi­mi­valle yhteis­työlle.

Val­men­tajan ohjauk­sessa kaikki osa­puolet tulevat kuul­luiksi ja yhteisten kes­kus­te­lujen kautta ymmärrys työyh­teisön jäsenten välillä kasvaa ja luot­tamus lisääntyy.

työyhteisön ilmapiiriselvitys

Mitä?

Onko työyh­tei­sös­sänne kitkaa?

Työyh­teisöt ja tiimit koos­tuvat eri­lai­sista ihmi­sistä ja joskus yksi­löiden väliset vuo­ro­vai­ku­tusten haasteet joh­tavat luk­kiu­tu­neisiin tilan­teisiin, jotka huo­non­tavat koko työyh­teisön ilma­piiriä. Usein näissä tilan­teissa esille tulevia termejä ovat ”han­kalat hen­kilöt”, ”vas­ta­rannan kiisket”, ”bes­serwis­serit”, ”ali­suo­rit­tajat” tai ”liian tun­nol­liset yli­suo­rit­tajat”.

Usein tilanteet ovat kehit­tyneet jo pitkän aikaa ja lopulta ollaan siinä pis­teessä, että tuleh­tuneet välit vievät kai­kilta energiaa, tilanne aiheuttaa tur­hau­tu­mista tiimisä ja johtaja miettii, mitä pitäisi tehdä.

Työyh­teisön ilma­piiriä voivat kalvaa myös hen­ki­lös­tö­vaih­dokset esi­mer­kiksi esi­hen­ki­löiden vaih­tuessa. Tällöin häm­men­nystä voi aiheuttaa uuden hen­kilön eri­laiset vaa­ti­mukset entiseen, totuttuun tapaan ver­rattuna. Sama tilanne voi tulla eteen myös vaikkapa yri­tys­kaup­pojen yhtey­dessä, kun kahta eri­laista yri­tys­kult­tuuria sovi­tetaan yhteen.

Miksi?

Hyödyt

Työyh­teisön ilma­pii­ri­sel­vi­tyk­sessä nos­tetaan psy­ko­lo­gi­sesti tur­val­li­sessa ilma­pii­rissä kissat pöy­dälle, haetaan rat­kaisut hier­täviin asioihin ja jat­ketaan yhtei­sesti sovit­tujen peli­sään­töjen mukaan.

Ulko­puo­lisen val­men­tajan vetämänä työyh­teisön tai tiimin vaikeat vuo­ro­vai­ku­tus­suhteet saadaan avattua ja jokainen osa­puoli tulee tas­a­puo­li­sesti kuul­luksi.

Val­mentaja toimii puo­lu­eet­tomana kuu­levana korvana ja ohjaa rat­kai­su­kes­keiseen kes­kus­teluun sekä avaa osa­puolten silmiä näkemään tilanteen koko­naiskuva.

Haas­teel­li­sissa tilan­teissa päästään val­men­tajan avulla käsit­te­lemään asiat rei­lusti ja sen jälkeen arjessa eteenpäin. Asioiden vel­lo­miseen ja vat­vo­miseen ei mene enää jat­kossa turhaa aikaa.

Rat­kaisu

Ilma­pii­ri­sel­vitys alkaa lähes aina kaikkien tii­mi­läisten haas­tat­te­lulla. Näin kaikki osa­puolet saavat näkö­kul­mansa kuul­luksi puh­taalta pöy­dältä ja hah­mo­tamme tilanteen koko­nais­kuvan.

Usein jo haas­tat­te­lu­vai­heessa alkaa hah­mottua työyh­teisön todel­liset ongelmat, jotka voi­vatkin olla eri asioita, kuin johto on enna­koinut.

Haas­tat­te­lujen jälkeen tehdään alku­yh­teenveto koko osal­lis­tu­ja­po­rukan kanssa, jossa käydään läpi ehdotus seu­raa­vista aske­leista.

Vaih­toeh­toisia ete­ne­mis­muotoja voivat olla esi­mer­kiksi:

  • Esi­hen­ki­löiden val­men­nus­pro­sessi, jossa kes­ki­tytään palautteen anta­miseen ja vuo­ro­vai­ku­tukseen
  • Tii­mi­val­mennus koko tii­mille, esim. 3 x puoli päivää, jossa kes­ki­tytään tiimin vuo­ro­vai­ku­tukseen ja työyh­tei­sö­tai­toihin.
  • Yksit­täisten hen­ki­löiden hen­ki­lö­koh­tainen coaching
  • Tie­tyille hen­ki­löille jär­jes­tetyt ulko­puo­lisen val­men­tajan vetämät kes­kus­telut, joissa haas­tavia asioita nos­tetaan esiin ja sovitaan, miten jat­ketaan
  • Jär­jes­tetty tapaa­minen, jossa hen­ki­lö­kunnan edus­tavat tuovat ääni­torvena asioita joh­dolle esiin

 Samat val­men­tajat ovat luot­ta­muk­sel­li­sesti mukana koko kehit­tä­mis­pro­jektin ajan alku­haas­tat­te­luista vii­meisiin val­men­nuk­sel­lisiin tapaa­misiin asti.

Ota yhteyttä, niin suu­ni­tellaan teidän työyh­tei­söl­lenne ilma­pii­ri­sel­vitys!

 

Refe­renssit

VRP Raken­nus­pal­velut

Esi­miehen roolia
vah­vis­ta­massa

“Oleel­lista oli, että val­men­nus­päivät eivät olleet vain asian­tun­tijan kuun­te­le­mista, vaan toteutus oli osal­listava ja päivien aikana päästiin kes­kus­te­lemaan ja tuomaan esille omia näke­myksiä.”

VRP Raken­nus­pal­velut

Esi­miehen roolia
vah­vis­ta­massa

“Oleel­lista oli, että val­men­nus­päivät eivät olleet vain asian­tun­tijan kuun­te­le­mista, vaan toteutus oli osal­listava ja päivien aikana päästiin kes­kus­te­lemaan ja tuomaan esille omia näke­myksiä.”

Ota yhteyttä

Haluatko
sinäkin mukaan
joukkoon?

Ulla Blomberg

Lähetä viesti

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Webi­naari

Empaat­tinen joh­ta­minen ja
psy­ko­lo­ginen tur­val­lisuus

Mihin johtaja tar­vitsee empatiaa?

Perin­teinen työn­joh­tajan rooli on katoa­massa työ­elä­mästä. Savu­piip­pu­teol­li­suu­desta tutulle työn joh­ta­mi­selle eli teh­tävien käs­ke­mi­selle ja työn­te­ki­jöiden val­vo­mi­selle ei enää ole tilausta.

Moder­nilta joh­ta­jalta vaa­ditaan empaat­ti­suutta ja kykyä luoda tur­val­linen ja avoin ilma­piiri, jossa yksi­löillä on mah­dol­lisuus yltää par­haaseen poten­ti­aa­liinsa.

Mitä empaat­tinen joh­ta­minen tar­koittaa ja miten psy­ko­lo­gista tur­val­li­suutta luodaan? Into­talon val­mentaja Jari Haa­pa­niemi avaa aihetta webi­naa­rissa.

Katso webi­naa­ri­tal­lenne tästä:

Empaattinen johtaminen ja psykologinen turvallisuus