Mitä?
Onko työyhteisössänne kitkaa?
Työyhteisöt ja tiimit koostuvat erilaisista ihmisistä ja joskus yksilöiden väliset vuorovaikutusten haasteet johtavat lukkiutuneisiin tilanteisiin, jotka huonontavat koko työyhteisön ilmapiiriä. Usein näissä tilanteissa esille tulevia termejä ovat ”hankalat henkilöt”, ”vastarannan kiisket”, ”besserwisserit”, ”alisuorittajat” tai ”liian tunnolliset ylisuorittajat”.
Usein tilanteet ovat kehittyneet jo pitkän aikaa ja lopulta ollaan siinä pisteessä, että tulehtuneet välit vievät kaikilta energiaa, tilanne aiheuttaa turhautumista tiimisä ja johtaja miettii, mitä pitäisi tehdä.
Työyhteisön ilmapiiriä voivat kalvaa myös henkilöstövaihdokset esimerkiksi esihenkilöiden vaihtuessa. Tällöin hämmennystä voi aiheuttaa uuden henkilön erilaiset vaatimukset entiseen, totuttuun tapaan verrattuna. Sama tilanne voi tulla eteen myös vaikkapa yrityskauppojen yhteydessä, kun kahta erilaista yrityskulttuuria sovitetaan yhteen.
Miksi?
Hyödyt
Työyhteisön ilmapiiriselvityksessä nostetaan psykologisesti turvallisessa ilmapiirissä kissat pöydälle, haetaan ratkaisut hiertäviin asioihin ja jatketaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan.
Ulkopuolisen valmentajan vetämänä työyhteisön tai tiimin vaikeat vuorovaikutussuhteet saadaan avattua ja jokainen osapuoli tulee tasapuolisesti kuulluksi.
Valmentaja toimii puolueettomana kuulevana korvana ja ohjaa ratkaisukeskeiseen keskusteluun sekä avaa osapuolten silmiä näkemään tilanteen kokonaiskuva.
Haasteellisissa tilanteissa päästään valmentajan avulla käsittelemään asiat reilusti ja sen jälkeen arjessa eteenpäin. Asioiden vellomiseen ja vatvomiseen ei mene enää jatkossa turhaa aikaa.
Ratkaisu
Työyhteisön ilmapiiriselvitys
Ilmapiiriselvitys alkaa lähes aina kaikkien tiimiläisten haastattelulla. Näin kaikki osapuolet saavat näkökulmansa kuulluksi puhtaalta pöydältä ja hahmotamme tilanteen kokonaiskuvan.
Usein jo haastatteluvaiheessa alkaa hahmottua työyhteisön todelliset ongelmat, jotka voivatkin olla eri asioita, kuin johto on ennakoinut.
Haastattelujen jälkeen tehdään alkuyhteenveto koko osallistujaporukan kanssa, jossa käydään läpi ehdotus seuraavista askeleista.
Vaihtoehtoisia etenemismuotoja voivat olla esimerkiksi:
- Esihenkilöiden valmennusprosessi, jossa keskitytään palautteen antamiseen ja vuorovaikutukseen
- Tiimivalmennus koko tiimille, esim. 3 x puoli päivää, jossa keskitytään tiimin vuorovaikutukseen ja työyhteisötaitoihin.
- Yksittäisten henkilöiden henkilökohtainen coaching
- Tietyille henkilöille järjestetyt ulkopuolisen valmentajan vetämät keskustelut, joissa haastavia asioita nostetaan esiin ja sovitaan, miten jatketaan
- Järjestetty tapaaminen, jossa henkilökunnan edustavat tuovat äänitorvena asioita johdolle esiin
Samat valmentajat ovat luottamuksellisesti mukana koko kehittämisprojektin ajan alkuhaastatteluista viimeisiin valmennuksellisiin tapaamisiin asti.
Ota yhteyttä, niin suunitellaan teidän työyhteisöllenne ilmapiiriselvitys!
Referenssit
VRP Rakennuspalvelut
Esimiehen roolia
vahvistamassa
“Oleellista oli, että valmennuspäivät eivät olleet vain asiantuntijan kuuntelemista, vaan toteutus oli osallistava ja päivien aikana päästiin keskustelemaan ja tuomaan esille omia näkemyksiä.”
VRP Rakennuspalvelut
Esimiehen roolia
vahvistamassa
“Oleellista oli, että valmennuspäivät eivät olleet vain asiantuntijan kuuntelemista, vaan toteutus oli osallistava ja päivien aikana päästiin keskustelemaan ja tuomaan esille omia näkemyksiä.”
Ota yhteyttä
Lähetä viesti
Webinaari
Empaattinen johtaminen ja
psykologinen turvallisuus
Mihin johtaja tarvitsee empatiaa?
Perinteinen työnjohtajan rooli on katoamassa työelämästä. Savupiipputeollisuudesta tutulle työn johtamiselle eli tehtävien käskemiselle ja työntekijöiden valvomiselle ei enää ole tilausta.
Modernilta johtajalta vaaditaan empaattisuutta ja kykyä luoda turvallinen ja avoin ilmapiiri, jossa yksilöillä on mahdollisuus yltää parhaaseen potentiaaliinsa.
Mitä empaattinen johtaminen tarkoittaa ja miten psykologista turvallisuutta luodaan? Intotalon valmentaja Jari Haapaniemi avaa aihetta webinaarissa.
Katso webinaaritallenne tästä: