Ota yhteyttä 029 009 2530

”Myynti on fiilislaji”, totesi jyväskyläläinen toimitusjohtaja Lasse Asmundela myynnin johtamisen valmennuspäivässä. Ja sitä se todellakin on. Erilaisten tunteiden kirjo tulee koettua myyntityössä laidasta laitaan. Kun sinulla on fiilistä ja energiaa, olet myyntityössä parhaimmillaan.

Meillä Intotalolla on usein säännöllisiä myyntiviikkoja. Myyntiä tehdään toki jatkuvasti, koska myynti meidät tiellä pitää, mutta myyntiviikolla kaikki yrityksemme henkilöt keskittyvät myyntiin, toimenkuvasta riippumatta. Kalenterista karsitaan tällöin muut työt minimiin. Myyntijohtajamme Ilari Tervonen suunnittelee sisällöt, systeemit ja palkinnot. Tervettä kilpailuhenkeä ja jännitystäkin on aina ilmassa.

Luurikammosta flow’hun

Asiantuntijatyössä myyntityö on usein puheluiden soittamista uusille asiakkaille. Koskaan et tiedä mitä on vastassa. Luurikammo voi iskeä välillä. Saatat jopa toivoa, ettei kukaan vastaisi. Siirrät soittojen aloittamista sen varjolla, että selittelet itsellesi asiakkaan olevan nyt varmasti kahvilla tai ruokatauolla. Vaikka myyntipuheluita olisi tehnyt pitkäänkin, aina välillä nämä tunteet iskevät tajuntaan.

Toisaalta taas, kun flow iskee päälle, tuntuu kuin olisit transsissa. Osaat kuulostella juuri sen asiakkaan fiilistä, osaat löytää suuhun juuri oikeat sanat. Hymyilet ja nyökyttelet puhelimessa luontevasti. Olet itsevarma. Ja ah, kun asiakas vastaa myöntävästi siihen mitä olet tavoittelemassa, leviää kroppaasi kokonaisvaltainen hyvänolontunne. Mitä enemmän ei-vastauksia on takana, sitä paremmalta se kyllä-vastaus kuulostaa.

Johda omaa energiaasi

Oman energian johtamisella on myyntityössä mieletön merkitys. Mitä paremmin tunnet itsesi ja oman toimintasi, sitä paremmat edellytykset sinulla on potkia itseäsi kurinalaiseen tekemiseen. Myyntityö on rankkaa. Läsnäoleva keskittyminen kuluttaa energiaa. Unen ja ravinnon merkitys omasta energiasta huolehtimisessa korostuu myyntityössä.

Sen sijaan että kamppailisit vain oman fiiliksesi kanssa, on mahtavaa jos voit tehdä myyntityötä porukalla. Siksi meilläkin on tasaisin väliajoin kaikkien yhteinen myyntiviikko. Yhdessä asetetut tavoitteet, palkinnot ja yhteishenki kannustavat ylittämään itsensä. Myynti on todellakin fiilislaji. Yhdessä tekeminen auttaa paljon. Fiilistä lisää, kun saa jakaa onnistumisia, purkaa vaikeita tilanteita ja suunnitella porukalla vaikkapa puheluiden aloituksia.

Vinkkejä sovellettavaksi omaan työhösi

Vinkki esimiehille: tehkää enemmän myyntityötä yhdessä, ihan sama millä alalla olette. Jakakaa oppeja, viljelkää fiilistä, juhlikaa ei kiitos –vastauksiakin.

Vinkki yksinyrittäjille: sovi yhdessä yrittäjäkollegoiden kanssa soittopäiviä/-viikkoja. Soitelkaa ensin aamulla toisillenne ja sopikaa päivän tavoitteet. Sopikaa välitsekkauksesta ja sopikaa myös, mihin aikaan kokoonnutte puhelimen/skypen/minkä-tahansa-vempeleen ääreen vetämään päivän anti yhteen. Ja ennen kaikkea: sopikaa, miten palkitsette itsenne tavoitteiden saavuttamisesta.

Yllä olevat vinkit soveltuvat myös myynti- ja markkinointityötä tekeville ammattilaisille. Olemmehan usein, kuten kotiseurani Sotkamon Jymyn superpesisjoukkue viime vuoden teemanaan julisti: #YhdessäParempia.

Comments

comments

Share This