Ota yhteyttä 029 009 2530

Mikä erottaa voittavan joukkueen muista? Yksi tärkeä kestomenestyksen edellytys on mielenmalli, joka mahdollistaa huippusuorituksen.

Urheilumaailmassa onnistumiset näkyvät konkreettisesti voitettuina otteluina ja palkintopokaaleina. Yritysmaailmassa onnistumiset eivät ehkä aina ole niin kouriintuntuvia, mutta samat lainalaisuudet mielen virittämiseksi kohti huippusuoritusta pätevät kaikkialla.

Sotkamon Jymy on Suomen kaikkien aikojen menestynein pesäpallojoukkue. Jymyn pelinrakentaja ja päävalmentaja Jani Komulainen paljastaa tässä artikkelissa kuusi osatekijää, joista kestomenestyjän mielenmalli rakentuu.

 

1) Aseta tavoitteet korkealle

Jos haluat päästä korkealle, sinun täytyy asettaa korkeat tavoitteet. Tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel kohti menestystä, sillä ilman tavoitteita tekeminen on vain päämäärätöntä haahuilua.

25 vuoden ajan Jymyn tavoitteena on ollut voittaa Suomen mestaruus. Kun tavoite on huipulla, se ohjaa toimintaa kohti huippua. Tällöin kaikki pitää tehdä viimeisen päälle, että tavoite voidaan saavuttaa”, Jani Komulainen kertoo.

Komulainen painottaa, että tavoitteiden saavuttaminen edellyttää suunnitelmallista tekemistä. Asioita ei voi tehdä hetken mielijohteesta. Suuntana täytyy olla se, mitä halutaan tulevaisuudessa saavuttaa, mitä tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan ja miten nykytilannetta pitää kehittää.

Tavoitteeseen pääsemiseksi on tehtävä töitä ja vaatimustaso tälle tekemiselle on asetettava tarpeeksi korkealle.

Urheilijan täytyy osata laittaa itsensä epämukavuusalueelle, jotta kehitystä tapahtuu. Tällöin täytyy olla avoin ja tehdä kaikki asiat viimeisen päälle siitä huolimatta, tuntuuko se juuri sillä hetkellä hyvältä.

 

2) Tee työtä intohimoisesti

Intohimo on polttoainetta, jota tarvitaan menestyksen moottoriin. Jos teet työtäsi intohimoisesti, haluat antaa parhaasi onnistumisen eteen.

Intohimo on kaiken pohja, tekemisestä täytyy nauttia. Silloin suunta on koko ajan ylöspäin ja halu olla joka päivä parempi on kohdallaan”, Komulainen tähdentää.

Täytyy myös muistaa, että menestyksen eteen on tehtävä töitä. Sotkamon Jymyyn valitaan pelaajia, jotka ovat lahjakkaita sekä pelillisesti että harjoittelussa. Ilman hikeä tavoitteita ei saavuteta ja halu tehdä töitä yhteisen hyvän eteen on ehdoton edellytys.

Kun asioita tehdään intohimoisesti, kaikki eteen tulevat tilanteet näyttäytyvät haasteina, eivät ylitsepääsemättöminä ongelmina. Kun halu pyrkiä eteenpäin kohti omaa tavoitetta on vahva, haasteet on tehty voitettaviksi”, Komulainen kuvailee.

 

3) Rakenna vahva itseluottamus

Itseluottamus syntyy hyvän valmistautumisen kautta. Kun olet tehnyt kaikkesi asian eteen, mitään jossiteltavaa ei jää. Itseluottamus rakentuu sen tiedon varaan, että mitään ei olisi voitu tehdä paremmin.

Mielen muuntautuminen voittajamoodiin ei tapahdu hetkessä, vaan psyyken kehittyminen vie aikaa.

Menestyjän mielenmallin kasvaminen vaatii matkan ja huippupelaajaksi tuleminen vie aikaa. Siksi joukkueessa on koko ajan eri tasolla olevia pelaajia, joilla on intohimo ja kiima kehittyä huipulle”, Komulainen tähdentää.

Nuoremmat pelaajat tekevät aluksi töitä pienemmässä roolissa ja kasvavat kokeneempien rinnalla. Kun on aika ottaa vastuu, siihen ollaan valmiita.

Ketään ei laiteta liian kovaan paikkaan heti, vaan voittajan tasolle kasvetaan pikkuhiljaa.

 

4) Ota onnistumiset ja epäonnistumiset vastaan

Kun kaikki pohjatyö on tehty kunnolla ja vaatimustaso on kaiken aikaa ollut tarpeeksi korkealla, onnistuminen vaativimmissa paikoissa on mahdollista.

Kun suoritukseen on valmistauduttu mahdollisimman hyvin, h-hetkellä ei tarvitse ajatella enää muuta kuin itse suoritusta. Silloin on tarpeetonta miettiä, mitä olisi voinut tehdä vielä paremmin, sillä kaikki voitava on jo tehty.

Tässä tilanteessa päästään parhaimmillaan flow-tilaan, jolloin kaikki keskittyminen on tekemisessä eikä mielessä ole mitään muuta. Suoritus tulee alitajunnasta enemmän kuin ajatuksen tasolta. Silloin ei edes ymmärrä, mitä tässä oikein tapahtuu. Kaikki vain lähtee rullaamaan ja onnistuu”, Komulainen kuvailee.

Kun itseluottamus on kohdallaan, epäonnistuminenkaan ei ole maailmanloppu, vaan se voidaan nähdä mahdollisuutena kehittyä.

Parhaassa tapauksessa epäonnistumisen pystyy näkemään vain yhtenä suorituksena muiden joukossa, joka ei jää vaivaamaan. Kun pohjatyöllä on rakennettu tarpeeksi vahva itseluottamus ja mielenmalli, yksittäiset epäonnistumiset eivät haittaa”, Komulainen toteaa.

Pahinta on jäädä murehtimaan epäonnistumista pitkäksi aikaa. Siitä voi seurata pelko uudesta epäonnistumisesta, mikä syö itseluottamusta.

 

5) Näe joukkueesi yksilöinä

Joukkueen johtajan täytyy pitää huolta siitä, että jokaisella yksilöllä on selkeänä mielessään yhteinen tavoite ja ne vaatimukset, jotka hänen odotetaan täyttävän.

Jani Komulainen tähdentää, että johtajan on tunnettava joukkueensa, jotta hän pystyy auttamaan parhaaseen suoritukseen pääsemisessä. Johtajan on autettava jokaista yksilöä saavuttamaan voittajan asenne. Siihen tarvitaan oikeanlaista kannustusta, tukea ja välillä maan päälle pudottamista.

Pelaajalla täytyy olla tunne siitä, että hän on hyvä siinä, mitä tekee. Jos tämä tunne alkaa kasvaa liiallisuuksiin, on valmentajan tehtävä muistuttaa, missä asioissa on vielä tekemistä”, Komulainen kuvailee.

Eri ihmiset kaipaavat kannustusta eri tavoin. Toiset tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset.

Osalle pitää viestiä kovemmin ja osa ottaa heti pienenkin palautteen vastaan. Jokainen yksilö on omanlaisensa ja vaatii erilaista lähestymistapaa. Valmentajan täytyy olla jokaisen pelaajan sielunmaisemassa kiinni ja tietää, missä mennään ja mitä tarvitaan.

 

6) Kehity jatkuvasti

Kestomenestyksen salaisuus on se, että yhden onnistumisen jälkeen ei jäädä paikoilleen. Jatkuva kehittyminen yhä paremmaksi varmistaa menestyksen jatkossakin. Kehitettävien osa-alueiden tunnistaminen on erittäin tärkeää, jotta timantti voi hioutua yhä kirkkaammaksi.

Kun puhutaan huippumenestyksestä, se on olemista koko ajan yhdessä parempia. Vaikka Suomen mestaruus on voitettu, siihen tilanteeseen ei voida jäädä oleskelemaan. Sen sijaan töitä pitää tehdä entistä enemmän, jotta pärjätään tulevaisuudessakin.

 

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This