Ota yhteyttä 029 009 2530

Mitä oikein vaatii, kun kaksi toisilleen lähes tuntematonta yrittäjää lyö hynttyyt yhteen ja perustaa yhteisen yrityksen? Ainakin keskustelua, tarkkaa suunnittelua ja vielä vähän lisää keskustelua.

Kahvakuulamiehenä lähes kymmenen vuoden ajan elantonsa saanut Tuomo Kilpeläinen huomasi kaipaavansa jotain muuta kuin yksityisyrittäjyyttä. Ajatuksiin oli piirtynyt kuva omasta liikuntakeskuksesta, mutta oikea aika ja paikka hakivat vielä sijaansa. Lopulta sopiva tilaisuus löytyi Ouluun keväällä 2014 avatun sisäaktiviteettipuisto SuperParkin tiloista.

Siinä vaiheessa kun Tuomon piti kokouksessa pyöritellä järkeväntuntuista vastausta kysymykseen ryhmäliikuntatilojen neliömääristä, toivelistalle ilmestyi myös oikeanlaisen yrityskumppanin löytäminen. Samaan aikaan Tuomo oli aloittamassa yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto -valmennusta, jossa samassa ryhmässä oli mukana pitkän linjan liikunta-alan ammattilainen Elina Ponto.

Lopputuloksena kaksi toisilleen lähes tuntematonta liikunta-alan yrittäjää avasivat yhteisen liikuntakeskuksen.

Kahden yrittäjän edut

Tuomon mukaan se, että he eivät Elinan kanssa olleet tunteneet toisiaan kovinkaan kauan, ei lopulta vaikuttanut prosessiin merkittävästi.

– Kaikki vain jotenkin loksahti paikoilleen, ehkä siinä oli tuuriakin. Tärkeintä kuitenkin oli, että kaikki asiat pohdittiin perinpohjaisesti auki. Asioille mietittiin oikeat toimintatavat ja tavoitteet, joiden toteutumista on myös tarkasti seurattu. Päätimme esimerkiksi, että ensimmäinen välitavoite asiakasmäärissä on 850. Pääsimme tulokseen 858, mikä antoi onnistumisen tunnetta ja oikeanlaista energiaa jatkaa samalla draivilla eteenpäin.

Sopiva yrittäjäkumppani löytyy harvoin peiliin katsomalla.

– Oikeaa yrittäjäkaveria etsiessä kannattaa vertailla molempien vahvuuksia ja heikkouksia. Oleellisinta on löytää hyvä kokonaisuus. Meillä roolit ovat jakautuneet niin, että Elina hallitsee eurot ja minä salipuolen. Kaksi ”tuomoa” yrittäjäkumppaneina ei taatusti olisi toimiva yhdistelmä, Tuomo nauraa.

Toisen yrittäjän tuki näkyy ihan arkipäiväisissä asioissa – erityisesti niissä hankalissa.

– Kyllä sillä on iso merkitys, että on joku jolle soittaa hankalissa tilanteissa. Meillä ainakin Elinan kanssa yhdessä pohditaan ja keksitään ongelmiin ratkaisuja. Yksin pähkäillessä tulee helposti tehtyä liian hätiköityjä ratkaisuja. Myös yön yli nukkuminen tuo asioihin usein uusia näkökulmia, kertoo Tuomo.

Bisnestä hikipisaroilla ja ilman

Yrittäjän perusarki on tunnetusti kiireistä, mutta jostain pitäisi kaivaa aikaa yrityksen kehittämiselle. Mistä sitä aikaa oikein löytyy?

– Meille erilaiset koulutuspäivät ovat olleet erinomainen valinta yrityksen kehittämiseen. Silloin on saanut irrottautua kokonaan työarjesta ja oikeasti paneutua asiaan. Myös yrityksen palveluajoilla on iso merkitys. Konseptiimme kuuluu, että olemme palvelemassa asiakkaita arkipäivisin klo 15–19, mikä jättää päivään hyvin aikaa myös toimisto- ja ideointityölle. Tällä on iso merkitys myös yrittäjän jaksamisen kannalta, sillä työn vastapainona on oltava vapaa-aikaa, Tuomo toteaa.

Comments

comments

Share This