Mihin työ tökkää? Näin pro­sessien kehit­tä­minen vähentää kaaosta yri­tyk­sessä

kokemuksia

Onko yri­tyksesi arki välillä yhtä kaaosta? Meneekö sinulla liikaa aikaa tuli­pa­lojen sam­mut­teluun? Pro­sessien kehit­tä­minen voi auttaa!

Jatkuva kiire ja tunne siitä, että asiat eivät ole “hyp­py­sissä”, ovat yleensä merkkejä siitä, että pro­sessit kai­paavat kehit­tä­mistä.

Jos olet jat­ku­vasti rea­goi­massa uusiin ongelmiin sen sijaan, että työs­ken­te­lisit hal­li­tusti ja enna­koiden, kan­nattaa miettiä, miten reak­tii­visen ja proak­tii­visen työn suh­detta voisi parantaa. Tämä aut­taisi lisäämään hal­linnan tun­netta,” Into­talon val­mentaja Tuomas Mik­konen vinkkaa.

Tässä kol­mio­sai­sessa blo­gi­sar­jassa käsit­te­lemme, miten Lean-ajat­telun avulla voidaan tuoda jär­jes­tel­mäl­li­syyttä ja tehok­kuutta yri­tyksen arkeen.

 

Rea­goi­mi­sesta hal­linnan tun­teeseen

Tuomas Mik­kosen mukaan kaa­oksen merkkejä ovat pro­sessien pirs­ta­loi­tu­minen, tie­don­kulun ongelmat ja jatkuva kiire.

Kun pro­sessit eivät ole hal­lin­nassa, yri­tyksen toi­minta muuttuu reak­tii­vi­seksi, mikä lisää stressiä ja vähentää tehok­kuutta. Reak­tii­visuus tar­koittaa, että yritys reagoi jat­ku­vasti ongelmiin sen sijaan, että enna­koisi ja hal­litsisi niitä proak­tii­vi­sesti.

Reak­tii­visen ja proak­tii­visen työn suhde riippuu toki toi­mia­lasta. Esi­mer­kiksi IT-alalla proak­tii­vista työtä voi olla jopa 90 % työ­ajasta, kun työ viik­ko­pa­la­ve­reineen suun­ni­tellaan ennakkoon ja toteu­tetaan suun­ni­telmien mukaan.

Sen sijaan esi­mer­kiksi asia­kas­pal­ve­lu­työssä reak­tii­visuus on luon­nol­li­sesti suu­rem­massa roo­lissa, sillä työ pai­nottuu asiak­kaiden yhtey­den­ot­tojen ja ongelmien rat­kai­se­miseen.

Pro­sessien kehit­tä­mi­sellä voidaan kui­tenkin kai­killa aloilla tasa­pai­nottaa reak­tii­visen ja proak­tii­visen työn suh­detta sekä parantaa hal­linnan tun­netta työssä.

Jos työ on jat­ku­vasti stres­saavaa ja kii­reistä, kan­nattaa viheltää peli poikki ja pysähtyä het­keksi tar­kas­te­lemaan, mistä ongelmat syn­tyvät. Sen sijaan että kor­jai­simme vain seu­raa­muksia, voimme kes­kittyä ehkäi­semään ongelmia enna­kolta,” Mik­konen neuvoo.

 

Yksin­ker­taista tie­don­kulkua

Pro­sessien kehit­tä­minen alkaa tun­nis­ta­malla pul­lon­kaulat, joihin työn sujuva virtaus tökkää.

Mik­konen kertoo esi­merkin tie­to­työalan yri­tyk­sestä, jossa tätä työtä oltiin aloit­ta­massa.

Johtaja totesi, että on pirun vaikeaa tietää, miten mit­käkin pro­sessit heillä edes toi­mivat – saati missä pul­lon­kaulat voi­sivat olla. Hänellä ei ollut koko­nais­kuvaa tilan­teesta,” Mik­konen kuvailee.

Sitten kun yri­tyksen tie­don­kulkua ja vies­tintää ryh­dyttiin sel­vit­tämään, löy­dettiin peräti 17 eri ohjel­mistoa, joissa viestit kul­kevat.

On lähes mah­do­tonta pysyä ajan tasalla, jos tie­don­kulku on näin pirs­ta­loi­tu­nutta. Yksi asia on What­sAp­pissa, toinen säh­kö­pos­tissa, kolmas CRM:ssä ja neljäs ERP:ssä,” Mik­konen huo­mauttaa.

Tässä kaa­ok­sessa pys­tyttiin rea­goimaan vain poik­kea­ma­ti­lan­teisiin ja joh­ta­mi­nenkin oli pel­kästään reak­tii­vista.

Yri­tyk­sessä ryh­dyttiin ensin arvioimaan koko­nais­ti­lan­netta ja vähen­tämään tie­don­vä­li­tys­ka­navien määrää. Näin vies­tintää saatiin yksin­ker­tai­sem­maksi ja hal­lit­ta­vam­maksi.

 

Tavoi­tetila sel­keäksi

Kaa­oksen hal­linta alkaa ongelmien tun­nis­ta­mi­sesta ja sys­te­maat­ti­sesta rat­kai­sujen etsi­mi­sestä.

Ensim­mäinen askel on tun­nistaa ongelma. Sen jälkeen on mää­ri­teltävä kon­kreet­tinen tavoi­tetila, johon pyritään,” Mik­konen kertoo.

Tavoi­te­tilan tulee olla selkeä ja kon­kreet­tinen – pelkkä “parempi pro­sessi” ei vielä riitä.

Esi­mer­kiksi LVI-pro­jektia suun­ni­tel­taessa tavoi­tetila voisi olla seu­raa­van­lainen:

  • Pro­jektin läh­tö­tiedot ovat aina mah­dol­li­simman tarkkoja ja sel­keitä.
  • Pro­jektin ete­ne­mi­sestä tehdään tar­kis­tus­lista, jonka avulla tie­detään, mitä mil­loinkin on tehty.
  • Pro­jektin ete­ne­minen kuvataan visu­aa­li­sesti, jotta kaikki osa­puolet näkevät koko­nai­suuden yhdellä sil­mäyk­sellä.

 

Kun tavoitteet ovat selkeät, niitä on helppo lähteä toteut­tamaan askel ker­rallaan.

Haluai­sitko parantaa yri­tyksesi toi­mintaa ja pro­sesseja?

Ota yhteyttä, niin suun­nit­te­lemme juuri teille sopivan pro­sessien kehit­tä­misen val­men­nuksen!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen