Paremmat pro­sessit – työ­stressi vähenee ja asiakkaat kiit­tävät

tuomas mikkonen

Mikä on yri­tyk­senne tärkein pro­sessi ja miten sitä on kehi­tetty?

Ovatko pro­sessien vaiheet kai­killa kirk­kaana mie­lessä? Pysy­vätkö asiat hal­lin­nassa ja aika­tau­lussa?

Vai liit­tyykö arkeen enemmän tai vähemmän kii­rettä, yllä­tyksiä ja enna­koi­mat­tomia kään­teitä?

Tässä blo­gi­kir­joi­tus­sarjan toi­sessa osassa tar­kas­te­lemme, miten Lean-mene­telmiä voidaan soveltaa yri­tysten pro­sessien tehos­ta­miseen ja arvo­ketjun hal­lintaan.

 

Keskity arvok­kaimpien toi­min­tojen kehit­tä­miseen

Pro­sessien kehit­tä­minen Lean-mene­telmän avulla mah­dol­listaa sen, että saadaan enemmän aikaan vähem­mällä vai­valla. Tällöin työ on teho­kasta ja tulok­sel­lista.

Toi­mivat pro­sessit vähen­tävät kii­rettä, lisäävät hal­linnan tun­netta ja paran­tavat työ­hy­vin­vointia.

“Kun pro­sesseja halutaan parantaa, ensim­mäi­seksi kan­nattaa sel­vittää, mikä on se toi­mi­tus­ketju ja rele­vantti arvo­ketju, joka tuo asiak­kaalle eniten arvoa ja sitä kautta yri­tyk­selle tuottoa”, sanoo Into­talon val­mentaja Tuomas Mik­konen.

Hän huo­mauttaa, että usein noin kol­masosa tilauk­sista tuottaa suu­rimman osan yri­tyksen tuloista. Onkin ensiar­voisen tärkeää tun­nistaa ne pro­sessit ja toi­minnot, jotka tuot­tavat eniten arvoa, ja kes­kittyä niiden kehit­tä­miseen.

Kun tärkein arvo­ketju on tun­nis­tettu, seu­raa­vaksi kar­toi­tetaan pro­sessin eri vaiheet ja niiden pul­lon­kaulat.

“Eräässä yri­tyk­sessä pyrittiin lyhen­tämään tuo­tannon läpi­me­noaikaa kah­desta päi­västä puo­leen­toista päivään. Kun sel­vi­timme koko pro­sessia, kävi ilmi, että ennen tuo­tan­to­vai­hetta suun­nit­teluun kului 5–6 kuu­kautta”, Mik­konen kertoo.

”Kysyin, kumman asiakas huo­maisi paremmin: puolen päivän lyhen­ty­misen tuo­tan­toa­jassa vai sen, jos sai­simme suun­nit­teluun kulu­vasta ajasta kaksi kuu­kautta pois? Kumman kehit­tä­miseen kan­nat­taisi kes­kittyä?”

Tuot­teista tiu­kemmin, älä rää­tälöi liikaa

Pro­sessien kehit­tä­minen lähtee jo yri­tyksen stra­te­giasta.

“On tärkeää mää­ri­tellä stra­te­gia­ta­solla, mitä yritys tekee ja eri­tyi­sesti mitä se ei tee”, Mik­konen toteaa.

Asiakas saattaa vaikkapa pyytää lisä­omi­nai­suuksia, jotka voivat toki olla hyö­dyl­lisiä, mutta venyt­tävät suun­nit­te­luaikaa koh­tuut­to­masti. Näin ollen omi­nai­suuksien hinta voi nousta liian kor­keaksi.

“Kan­nattaa miettiä, teh­däänkö jokin rat­kaisu vain yhdelle asiak­kaalle vai voi­daanko se tuot­teistaa laa­jempaan käyttöön. Joskus on pys­tyttävä sanomaan asiak­kaalle ei. Jokaista toi­mek­siantoa ei voi lähteä rää­tä­löimään.”

Tiu­kem­malla tuot­teis­ta­mi­sella voidaan laskea hintaa ja laa­jentaa asia­kas­kuntaa.

Riittävä laatu on tar­peeksi hyvää

Pro­sessien kehit­tä­mistä kan­nattaa tar­kas­tella myös laadun näkö­kul­masta. Mikä on riittävä laatu ja milloin mennään yli­laadun puo­lelle?

Mik­konen kertoo esi­merkin tapahtuma-alan yri­tyksen gra­fiik­ka­tiimin val­men­ta­mi­sesta:

“Tiimi teki tapah­tumiin digi­taa­lista ja fyy­sistä gra­fiikkaa, ja työtä oli usein paljon. Ongelmana oli liian pedantti suh­tau­tu­minen laatuun, jolloin töitä jäätiin hiomaan liian pit­käksi aikaa. Lopulta porukka alkoi palaa loppuun.”

Mik­kosen joh­dolla tiimi mää­ritteli, mikä on riittävä laa­tutaso, jotta työt saatiin tehtyä tehok­kaasti ilman tar­pee­tonta vii­väs­tystä.

“Otettiin myös käyttöön työ­kaluja, joiden avulla työ­kuormaa saatiin jaettua tasai­semmin. Pro­jektien ete­ne­mistä alettiin kuvata visu­aa­li­sesti, jolloin tiimi, myyjät ja mark­ki­noijat pys­tyivät seu­raamaan tilan­netta ilman jat­kuvaa kokous- ja säh­kö­pos­ti­rumbaa.”

Pro­sessien kehit­tä­minen parantaa työ­hy­vin­vointia, vähentää stressiä ja tukee voi­ma­va­rojen riit­tä­mistä.

Kun työyh­teisö voi hyvin, se näkyy myös asiak­kaille posi­tii­visena asen­teena, hyvänä pal­veluna ja yhteis­hengenä”, Mik­konen summaa.

 

Haluai­sitko parantaa yri­tyksesi toi­mintaa ja pro­sesseja?

Ota yhteyttä, niin suun­ni­tellaan juuri teille sopiva pro­sessien kehit­tä­misen val­mennus!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen käsittelyyn