Tämä blogikirjoitus perustuu Heikki Kivirinnan 24.8.2020 pitämään webinaariin “Yrityskauppa — mitä kannattaa huomioida osa 1”.
—-
Yrityskauppa, oman yrityksen myynti ja sen suunnittelu, koetaan usein arkaluontoisena asiana, joka halutaan pitää yksityisenä.
Yrittäjä näkee yrityksensä usein omana lapsenaan ja jopa sielunsa jatkeena, joten sen ajatteleminen kauppatavarana saattaa olla vaikeaa. Yrityksen kauppa-arvon johdonmukainen kehittäminen kuitenkin parantaa liiketoiminnan johtamisen ja omistamisen edellytyksiä.
Useimmille yrittäjille yrityksen myynti on ainutkertainen asia ja asian ytimessä on yrittäjän ammatillinen ja jopa henkilökohtainen identiteetti. Päätöksiä tehtäessä onkin tärkeintä tietää, mitä itse yrittäjänä haluat ja miksi.
Yhteydenotto yrityksen ostamiseen halukkaalta taholta tulee useimmiten yllättäen. Siksi yrityksen mahdollista myyntiä kannattaa valmistella jo ennakkoon, vaikka varsinaisia myyntiaikeita ei vielä olisikaan. Näin et jää ”housut kintuissa” katsomaan, kun mahdollisuus myyntiin lipuu ohi.
Yrityskaupan pohdinta ja valmistelu
Onnistuneen yritysmyynnin tiekartta koostuu useasta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe on yrityksen tilanteen pohdinta mahdollisen myynnin näkökulmasta. Tähän pohdintaan kannattaa aika ajoin paneutua, vaikka varsinaisia yrityksen myyntiaikeita ei lähiaikoina olisikaan.
Ensimmäisessä vaiheessa selkeytetään yrityksen nykytilaa, tulevaisuuden näkymiä sekä yrittäjän omaa tahtotilaa.
Mietitään vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
1. Mistä tekijöistä yritykseni arvo muodostuu? Mihin niistä ja miten voin vaikuttaa?
2. Mitkä ovat yritykseni liiketoiminnan vaihtoehtoiset kehityspolut?
3. Mitkä ovat vaihtoehtoiset polut omalle omistajuudelleni?
4. Mitkä yhdistelmät liiketoiminnan ja omistajuuden poluista ovat houkuttelevimmat?
5. Mitä minä yrittäjänä ja ihmisenä haluan tulevaisuudelta?
6. Haluanko myydä yritykseni?
Hanki kartta ja kompassi
Jos yrityskauppaa lähdetään viemään eteenpäin, on erityisen tärkeää jo alkuvaiheessa saada varmuus siitä, halutaanko yritys ylipäätään myydä. Harmillisen monet yrityskaupat ovat loppumetreillä kaatuneet siihen, että yrittäjä ei loppujen lopuksi olekaan valmis luopumaan yrityksestä.
Lähdettäessä yritysmyynnin polulle täytyy ensin laatia kartta ja hankkia kompassi. Tällöin hahmotellaan vaihtoehtoiset polut kolmion kolmeen kärkeen, jotka ovat toistensa kanssa yhteensopivia:
1. Omistamisen tavoitteet ja strategia
2. Liiketoiminnan strategia ja kehityssuunnitelma
3. Arvoon vaikuttavien tekijöiden kartoitus yrityksen ja toimialan lähtökohdista
Kartoitustyössä ja kehityssuunnitelmasta on hyötyä yrityksen kehittämisessä ja johtamisessa, vaikka kauppaa ei koskaan tehtäisikään.
Kehitysvaihe ja yrityskaupan tekeminen
Seuraavassa vaiheessa yritykselle laaditaan kehityssuunnitelma, jonka toteutumista seurataan johdonmukaisesti. Suunnitelman tavoitteena on nostaa yrityksen arvoa ja tehdä siitä mahdollisimman helppo ja houkutteleva kauppatavara.
Suuunnitelma sisältää sekä strategiset linjaukset että käytännön kehitystoimet. Suunnitelman toteutusta on seurattava ja johdettava kurinalaisesti.
Lopulta varsinainen yrityskauppa on oma, erillinen projektinsa, joka sisältää käytännön toimien koordinoinnin, valmistelevat toimenpiteet, sopimusten laadinnan ja neuvottelut.
Kaljakellunta vai koskimelonta?
Polku yrityksen myyntiin on pitkä ja monihaarainen. Karttaharjoitukset kannattaa aloittaa jo pari vuotta ennen kuin voisi kuvitella myyvänsä firman.
Lopuksi, harkitsitpa yrityksesi myyntiä tai et, muista: Passiivisuus yrityksen kehityksessä on aina korkean riskin strateginen valinta.
Passiivinen kehitysote = kaljakelluntastrategia
- Virta vie minne vie, ruuhkaakin on
- Ollaan sään ja vesistön armoilla
- Hitaat reaktiot ja vetelä mutta jäykkä kroppa
- Jossain vaiheessa kaljat loppuvat
Aktiivinen ja tavoitteellinen kehitys = koskimelontastrategia
- Kajakki on omissa käsissä ja ohjattavissa
- Kurssi pysyy vaikka virta on kova ja kivinen
- Mikäli keikahdetaan pinnan alle, voidaan tehdä ripeä eskimokäännös ja jatkaa kohti maalia
Yrityksen aktiivinen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta ohjat pysyvät omissa käsissä. Näin myös valmiudet yrityksen mahdolliseen myyntiin säilyvät hyvällä tasolla.
—-
Haluatko tietää lisää?
Katso aiheeseen liittyvät webinaaritallenteet:
Yrityskauppa — mitä kannattaa huomioida osa 1
Yrityskauppa — mitä kannattaa huomioida osa 2
Kerromme mielellämme lisää yrityskauppaan liittyvistä asioista:
Heikki Kivirinta, Virta Growth Partners, heikki.kivirinta@virtapartners.fi, 050 532 2667
Jari Junkkari, Intotalo Oy, jari.junkkari@intotalo.com, 040 738 4817
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!