Yri­tys­kauppa suun­nit­teilla – mitä pitää ottaa huo­mioon?

kokemuksia

Tämä blo­gi­kir­joitus perustuu Heikki Kivi­rinnan  24.8.2020 pitämään webi­naariin “Yri­tys­kauppa — mitä kan­nattaa huo­mioida osa 1”.

—-

Yri­tys­kauppa, oman yri­tyksen myynti ja sen suun­nittelu, koetaan usein arka­luon­toisena asiana, joka halutaan pitää yksi­tyisenä.

Yrittäjä näkee yri­tyk­sensä usein omana lap­senaan ja jopa sie­lunsa jat­keena, joten sen ajat­te­le­minen kaup­pa­ta­varana saattaa olla vaikeaa. Yri­tyksen kauppa-arvon joh­don­mu­kainen kehit­tä­minen kui­tenkin parantaa lii­ke­toi­minnan joh­ta­misen ja omis­ta­misen edel­ly­tyksiä.

Useim­mille yrit­tä­jille yri­tyksen myynti on ainut­ker­tainen asia ja asian yti­messä on yrit­täjän amma­til­linen ja jopa hen­ki­lö­koh­tainen iden­ti­teetti. Pää­töksiä teh­täessä onkin tär­keintä tietää, mitä itse yrit­täjänä haluat ja miksi.

Yhtey­denotto yri­tyksen osta­miseen haluk­kaalta taholta tulee useim­miten yllättäen. Siksi yri­tyksen mah­dol­lista myyntiä kan­nattaa val­mis­tella jo ennakkoon, vaikka var­si­naisia myyn­tiai­keita ei vielä oli­sikaan. Näin et jää ”housut kin­tuissa” kat­somaan, kun mah­dol­lisuus myyntiin lipuu ohi.

Yri­tys­kaupan poh­dinta ja val­mistelu

Onnis­tuneen yri­tys­myynnin tie­kartta koostuu useasta vai­heesta. Ensim­mäinen vaihe on yri­tyksen tilanteen poh­dinta mah­dol­lisen myynnin näkö­kul­masta. Tähän poh­dintaan kan­nattaa aika ajoin paneutua, vaikka var­si­naisia yri­tyksen myyn­tiai­keita ei lähiai­koina oli­sikaan.

Ensim­mäi­sessä vai­heessa sel­key­tetään yri­tyksen nyky­tilaa, tule­vai­suuden näkymiä sekä yrit­täjän omaa tah­to­tilaa.

Mie­titään vas­taukset seu­raaviin kysy­myksiin:

1. Mistä teki­jöistä yri­tykseni arvo muo­dostuu? Mihin niistä ja miten voin vai­kuttaa?

2. Mitkä ovat yri­tykseni lii­ke­toi­minnan vaih­toeh­toiset kehi­tys­polut?

3. Mitkä ovat vaih­toeh­toiset polut omalle omis­ta­juu­delleni?

4. Mitkä yhdis­telmät lii­ke­toi­minnan ja omis­ta­juuden poluista ovat hou­kut­te­le­vimmat?

5. Mitä minä yrit­täjänä ja ihmisenä haluan tule­vai­suu­delta?

6. Haluanko myydä yri­tykseni?

 

Hanki kartta ja kom­passi

Jos yri­tys­kauppaa läh­detään viemään eteenpäin, on eri­tyisen tärkeää jo alku­vai­heessa saada varmuus siitä, halu­taanko yritys yli­päätään myydä. Har­mil­lisen monet yri­tys­kaupat ovat lop­pu­met­reillä kaa­tuneet siihen, että yrittäjä ei lop­pujen lopuksi olekaan valmis luo­pumaan yri­tyk­sestä.

Läh­det­täessä yri­tys­myynnin polulle täytyy ensin laatia kartta ja hankkia kom­passi. Tällöin hah­mo­tellaan vaih­toeh­toiset polut kolmion kolmeen kärkeen, jotka ovat tois­tensa kanssa yhteen­so­pivia:

1. Omis­ta­misen tavoitteet ja stra­tegia

2. Lii­ke­toi­minnan stra­tegia ja kehi­tys­suun­ni­telma

3. Arvoon vai­kut­tavien teki­jöiden kar­toitus yri­tyksen ja toi­mialan läh­tö­koh­dista

Yrityskauppa blogi

Kar­toi­tus­työssä ja kehi­tys­suun­ni­tel­masta on hyötyä yri­tyksen kehit­tä­mi­sessä ja joh­ta­mi­sessa, vaikka kauppaa ei koskaan teh­täi­sikään.

Kehi­tys­vaihe ja yri­tys­kaupan teke­minen

Seu­raa­vassa vai­heessa yri­tyk­selle laa­ditaan kehi­tys­suun­ni­telma, jonka toteu­tu­mista seu­rataan joh­don­mu­kai­sesti. Suun­ni­telman tavoit­teena on nostaa yri­tyksen arvoa ja tehdä siitä mah­dol­li­simman helppo ja hou­kut­televa kaup­pa­tavara.

Suuun­ni­telma sisältää sekä stra­te­giset lin­jaukset että käy­tännön kehi­tys­toimet. Suun­ni­telman toteu­tusta on seu­rattava ja joh­dettava kuri­na­lai­sesti.

Lopulta var­si­nainen yri­tys­kauppa on oma, eril­linen pro­jek­tinsa, joka sisältää käy­tännön toimien koor­di­noinnin, val­mis­te­levat toi­men­piteet, sopi­musten laa­dinnan ja neu­vot­telut.

Kal­ja­kel­lunta vai kos­ki­me­lonta?

Polku yri­tyksen myyntiin on pitkä ja moni­haa­rainen. Kart­ta­har­joi­tukset kan­nattaa aloittaa jo pari vuotta ennen kuin voisi kuvi­tella myy­vänsä firman.

Lopuksi, har­kit­sitpa yri­tyksesi myyntiä tai et, muista: Pas­sii­visuus yri­tyksen kehi­tyk­sessä on aina korkean riskin stra­te­ginen valinta.

Pas­sii­vinen kehi­tysote = kal­ja­kel­lun­ta­stra­tegia

  • Virta vie minne vie, ruuh­kaakin on
  • Ollaan sään ja vesistön armoilla
  • Hitaat reaktiot ja vetelä mutta jäykkä kroppa
  • Jossain vai­heessa kaljat lop­puvat

Aktii­vinen ja tavoit­teel­linen kehitys = kos­ki­me­lon­ta­stra­tegia

  • Kajakki on omissa käsissä ja ohjat­ta­vissa
  • Kurssi pysyy vaikka virta on kova ja kivinen
  • Mikäli kei­kah­detaan pinnan alle, voidaan tehdä ripeä eski­mo­käännös ja jatkaa kohti maalia

Yri­tyksen aktii­vinen kehit­tä­minen on ensiar­voisen tärkeää, jotta ohjat pysyvät omissa käsissä. Näin myös val­miudet yri­tyksen mah­dol­liseen myyntiin säi­lyvät hyvällä tasolla.

—-

Haluatko tietää lisää?

Katso aiheeseen liit­tyvät webi­naa­ri­tal­lenteet:

Yri­tys­kauppa — mitä kan­nattaa huo­mioida osa 1

Yri­tys­kauppa — mitä kan­nattaa huo­mioida osa 2

Ker­romme mie­lel­lämme lisää yri­tys­kauppaan liit­ty­vistä asioista:

Heikki Kivi­rinta, Virta Growth Partners, heikki.kivirinta@virtapartners.fi, 050 532 2667

Jari Junkkari, Intotalo Oy, jari.junkkari@intotalo.com, 040 738 4817

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen