Yritys kasvaa – mitä sitten? 3 tärkeää neuvoa kasvuun kur­kot­ta­jille

kokemuksia

Kun yri­tyksesi kasvaa, tulet uuden­laisten haas­teiden eteen. Mistä löydät roh­keutta? Miten saat tuot­teesi maa­il­malle? Miten hal­litset kas­vavaa orga­ni­saa­tiota?

Tässä blo­gissa sum­mataan yhteen Kasvu Open 2017 –tapah­tuman kes­kus­te­lujen antia. Kokeneet kon­karit tämän hetken kuu­mim­mista kas­vu­yri­tyk­sistä pal­jas­tavat 3 asiaa, jotka ovat edel­ly­tyksenä yri­tyksen menes­tyk­sek­kääseen kasvuun.

Nappaa vinkit käy­täntöön ja johda yri­tyksesi kas­vu­käyrä nousuun!

 

1. Rohkeus ja into

Kasvuun tar­vitaan roh­keutta mennä kohti tun­te­ma­tonta.

“Menes­ty­miseen tar­vitaan vil­pi­töntä halua muuttaa maa­ilmaa”, sanoo Idean Enterprises Oy:n toi­mi­tus­johtaja Risto Läh­desmäki.

Läh­desmäki on toinen digi­muo­toi­lu­yhtiö Ideanin perus­ta­jista. Suo­ma­lais­firma lähti val­loit­tamaan maa­ilmaa Pii­laak­sosta käsin kolmen suun­nit­te­lijan voimin vuonna 2012.

Täytyy olla mie­li­ku­vi­tusta, halu tehdä jotain hullua. Yrit­täjän täytyy luottaa vais­toonsa. Toimia, eikä kysellä lupia”, Läh­desmäki sanoo.

“Monet kysyivät minulta, eikö Yhdys­val­toihin läh­te­minen ollut iso riski. Minulle se oli kui­tenkin ainoa vaih­toehto, sillä halusin vain ja ainoastaan sinne.”

Tänään 170 hen­kilöä työl­lis­tävän yhtiön lii­ke­vaihto on noin 25 mil­joonaa euroa. Glo­baali it-jätti Cap­gemini osti Idean Enterpri­sesin hel­mi­kuussa 2017.

Hulluja unelmia lähti aikanaan tavoit­te­lemaan myös Nordic Business Forum Oy:n toi­mi­tus­johtaja Hans-Peter Siefen.
Ensim­mäistä kertaa vuonna 2010 jär­jes­tetty Nordic Business Forum on kas­vanut tähän päivään men­nessä tuhansia kävi­jöitä ja kan­sain­vä­lisiä ykkös­pu­hujia vetä­väksi Euroopan mer­kit­tä­vim­mäksi liike-elämän semi­naa­riksi. Tavoit­teena on olla maa­ilman suurin bis­nes­foorumi vuonna 2021.

“Tär­keintä on oma innostus. Lyhyellä aika­vä­lillä kan­nattaa pysyä rea­lis­tisena, mutta pit­källä aika­vä­lillä unel­moida isosti”, Siefen kiteyttää.

Siefen muis­tuttaa, että menestys vaatii unelmien lisäksi myös kovaa työtä. Mikään ei tule ilmai­seksi.

“Muka­vuusa­lueen ulko­puo­lelle täytyy pystyä menemään. Pitää tehdä asioita, joita ei oikeastaan ihan uskal­taisi tehdä.”

“Soitin ensim­mäisen kan­sain­vä­lisen myyn­ti­pu­heluni Yhdys­val­toihin Al Gorelle. Se vaati roh­keutta, mutta kan­natti, sillä saimme Al Goren puhumaan Nordic Business Forumiin vuonna 2011”, Siefen kertoo.

 

2. Myynti ja mark­ki­nointi

Jos sinulla on maa­ilman paras lii­keidea, mutta kukaan ei tiedä siitä, ei ideasta ole paljoa hyötyä.

“Suo­messa on paljon hyviä juttuja pii­lossa ”auto­tal­lissa”, joista kukaan ei tiedä. Tar­vit­semme lisää panos­tusta mark­ki­nointiin, jotta suo­ma­lainen osaa­minen ja inno­vaatiot eivät jää hyö­dyn­tä­mättä”, suomii Anne Kor­kia­koski, hal­li­tusam­mat­ti­lainen sekä vies­tinnän ja mark­ki­noinnin osaaja.

“Yri­tysten on opittava näkemään mark­ki­nointi kasvua gene­roivana ydin­pro­sessina kuluja tuot­tavan tuki­toi­minnon sijaan”, Kor­kia­koski kan­nustaa.

Kor­kia­kosken mukaan suo­ma­laisten yrit­täjien olisi kak­sin­ker­tais­tettava mark­ki­noin­ti­bud­jet­tinsa pysyäkseen mukana kan­sain­vä­li­sessä kil­pai­lussa, pääs­täkseen pois ”auto­tal­lista”.

Idean Enterprises tiesi heti alusta pitäen, että myyntiin ja mark­ki­nointiin on panos­tettava. Ideanin tavoit­teena ensim­mäisenä vuotena Pii­laak­sossa oli 1 mil­joonan euron lii­ke­vaihto. Tämä tavoite saa­vu­tettiin kol­messa kuu­kau­dessa.

“Myyntiä täytyy rakastaa! Täytyy katsoa asia­kasta silmiin, ja vakuuttaa hänelle, että sinulla on tarjota lisä­arvoa”, Risto Läh­desmäki heh­kuttaa.

Myös Hans-Peter Siefen pai­nottaa, että posi­tii­vinen suh­tau­tu­minen myyntiin on onnis­tu­misen edel­lytys.

“Ajat­telin aiemmin, että minusta ei tule mitään bis­nes­miestä eikä ainakaan myyjää. Koke­muksen kautta olen oppinut tart­tumaan luuriin ja koh­taamaan ”äkki­kuo­le­ma­ti­lanteet””.

Naava – Natur­Vention Oy :n myynti- ja mark­ki­noin­ti­johtaja Aslak de Silva toteaa, että pel­käämme liikaa häviä­mistä.

Myyn­nissä pitää kokeilla roh­keasti ja uskoa itseensä. Tosi­pai­kassa virtaa löytyy kyllä.”

Naava val­mistaa äly­vi­her­seiniä, jotka tuovat aidon luonnon sisä­ti­loihin. Yhtiö on aloit­tanut tänä vuonna tuo­tannon Yhdys­val­loissa ja tähtää voi­mak­kaaseen kasvuun.

“En usko yhteenkään tuot­teeseen sinällään, vaan myynnin ja mark­ki­noinnin voimaan”, de Silva pamauttaa.

Mark­ki­nointiin täytyy uskaltaa panostaa. Kun aloimme mai­nostaa Naavan viher­seinää Face­boo­kissa, ensim­mäiset liidit tulivat mak­samaan 1000 euroa kap­pa­leelta. Ajan mittaan hinta kyllä tasoittui”, de Silva nau­rahtaa.

Anne Kor­kia­koski pai­nottaa, että mark­ki­nointi on inves­tointi, joka generoi kasvua, asia­kas­pääomaa ja brän­di­pääomaa. Tulokset eivät siis vält­tä­mättä näy heti, vaan tuloksia syntyy pidem­mällä aika­vä­lillä.

Kiin­nos­taako modernin mark­ki­noinnin työ­ka­lujen päi­vit­tä­minen? Lue lisää Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­misen val­men­nus­oh­jel­masta!

 

3. Ihmisten joh­ta­minen

Yri­tys­joh­tajan on yri­tyksen kas­vaessa myös tärkeää osata jakaa teh­täviä ja vas­tuuta.

“Kaikkea ei yri­tyksen kas­vaessa kannata yrittää tehdä itse. Eri­tyi­sesti kan­sain­vä­lis­ty­mi­sessä on tärkeää hankkia kump­pa­neita, joilta löytyy val­miita ver­kostoja”, sanoo Aslak de Silva.

Pie­nessä orga­ni­saa­tiossa työnjako voi vielä olla yksin­ker­taista ja langat helppo pitää jär­jes­tyk­sessä. Kun orga­ni­saatio kasvaa, alkaa ihmisten joh­ta­misen mer­kitys korostua.

Tämän tietää Merius Oy:n toi­mi­tus­johtaja Hannu Sarja. Merius Oy tarjoaa laitos- ja kone­tek­nistä suun­nit­telua, 3D-mit­tausta sekä pro­jek­tin­hal­lin­ta­pal­ve­luita ja osal­listui Kasvu Open 2017 Start again –yri­tys­sarjaan.

“Orga­ni­saation kas­vussa on kriit­tisiä pis­teitä, jolloin ihmisten yhteis­toi­mintaan on kiin­ni­tettävä eri­tyistä huo­miota. Yri­tyksen työn­te­ki­jä­määrän nous­tessa yli kym­menen, on tärkeää pitää huolta siitä, että ihmiset tie­tävät, missä mennään ja luoda rakenteet tiedon kul­ke­mi­selle”, Sarja selittää.

“Kun toi­mek­siannot kas­vavat, kasvaa myös vastuu. Tällöin on tärkeää, että oikeat ihmiset ovat oikeilla pai­koilla teke­mässä oikeita asioita.

Sarja pai­nottaa, että yri­tyksen kas­vat­ta­minen ei ole vain suo­ritus, vaan yhteinen opin­to­matka.

“Ihmisten joh­ta­minen on ihan kes­keinen asia. Siihen tar­vitaan hyviä väli­neitä, kykyä myös itsensä joh­ta­miseen ja asioiden haltuun otta­miseen.”

Miten sinä johdat kas­vu­yri­tystäsi? Mitkä ovat joh­ta­misen haasteet yri­tyksen kas­vaessa?

Into­talon val­men­nuk­sista saat työ­kaluja ja kon­kreet­tisia keinoja joh­ta­misen tueksi. Lue lisää Kasvuun joh­ta­misen val­men­nuso­hel­masta!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blogit suoraan säh­kö­pos­tiisi tästä!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen