Kiinnostaako kansainvälinen kasvu?
Onko sinun yrityksesi tulevaisuuden suunnitelmissa kansainvälistyminen?
Ennen kuin lähtee laajentamaan yrityksensä toimintaa kansainvälisille markkinoille, kannattaa tehdä kunnollinen suunnitelma ja kasvun tiekartta. Mitkä edellytykset pitää olla kunnossa kv-bisnekseen lähtiessä?
Tässä blogikirjoituksessa tähän teemaan antavat näkökulmaa Intotalon valmentaja Makke Leppänen sekä pääomasijoitusyhtiö Innovestor Oy:n Corporate Venturing johtaja Matti Härkönen.
Yrityksen kansainvälistyminen seuraa kasvua
Jos yrityksen laajentaminen Suomen rajojen ulkopuolelle kiinnostaa, on kaikenlainen mielenkiinto ulkomaisia markkinoita kohtaan hyväksi. Matkustelu ja muiden maiden yrityskulttuureihin tutustuminen avartaa omaa näkemystä ja matkan varrelta karttuu oppia ja kokemusta.
Jos yrityksen kansainvälistyminen on tehty taktinen päätös, on syytä hetkeksi pysähtyä miettimään, miksi ylipäätään halutaan kansainvälistyä. Tuloksekas kansainvälistyminen on aina tulosta hyvin johdetusta ja suunnitellusta kasvusta. Kun Suomen markkinat eivät enää riitä, ulkomaille lähteminen tulee mukaan yrityksen tiekarttaan luonnollisella tavalla.
Jos kansainvälistyminen on osa yrityksesi suunnitelmaa, kannattaa ottaa hetki aikaa pohtia näitä muutamaa seuraavaa sanaparia, Innovestor Oy:n Matti Härkönen haastaa.
Olemassaolon oikeutus ja kotityöt
Yrityksen olemassaolon oikeutus täytyy olla kirkkaana, kun toimintaa lähdetään kasvattamaan uusille markkinoille. Onko kristallinkirkasta, mikä on yrityksen erottuva kyky tuottaa lisäarvoa asiakkaalle? Loppujen lopuksi, asiakkaat ovat ne jotka antavat yrityksen olemassaololle oikeutuksen. Ilman asiakkaan kokemaa hyötyä ei ole yritystoimintaa.
Mieti tarkasti vastaukset näihin kysymyksiin:
Minkä ongelman yrityksemme ratkaisee?
Kuka yrityksemme asiakas on?
Miksi meidän yrityksemme ratkaisu ongelmaan on muita parempi?
Miten me autamme asiakasta ainutlaatuisella tavalla?
Vasta tämän jälkeen voidaan lähteä katsomaan missä asiakkaat asustelevat, jos ulkomailla, tie kansainväliseen kauppaan on auki!
Oletko tutkinut muiden toimijoiden ja kilpailijoiden toimintaa? Omaan perstuntumaan ei kannata yksinomaan luottaa, vaan täytyy tehdä raakaa taustatyötä ja kartoittaa ja verrata omia ja kilpailijoiden ratkaisuja keskenään. Onko sinun yrityksesi tuote merkityksellisesti erilainen kuin muilla?
Jos sinun yrityksesi ratkaisu erottautuu selkeästi kilpailijoista ja on merkityksellisesti parempi kuin muilla, edellytykset kansainvälistymiseen ovat kunnossa.
Mitä enemmän teet kotitöitä ja taustatöitä siitä, miksi teidän yrityksenne ratkaisu on ainutlaatuinen, sitä paremmat mahdollisuudet yrityksellänne on valloittaa uudet markkinat!
Älykäs laiskuus ja rohkea ahneus
Vaikka laiskuus ei perinteisesti ole ollut hyve, yritystoimintaa kasvatettaessa ei kannata mennä vaikeimman kautta, vaan valita helpoin tuloksenteon tie. Kansainvälistymisessä tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa lähteä valloittamaan ensin ne markkinat, jotka ovat helpoiten saavutettavissa.
Helpoin reitti ei suinkaan välttämättä tarkoita maantieteellisesti lähinnä sijaitsevia maita. Mieti mieluummin:
Kenelle yrityksenne tuottaa eniten lisäarvoa?
Missä nämä asiakkaat ovat?
Onko yritykselläsi jo valmiina verkostoja jossain päin maailmaa?
Missä on vähiten kilpailua teidän tuottamalle lisäarvolle?
Missä on eniten potentiaalisia asiakkaita teidän ratkaisulle?
Kun olet kirkastanut itsellesi edellä mainitut asiat: yrityksesi ratkaisun, asiakkaat, kohdemarkkinat ja tiekartta on valmiina, sen jälkeen tarvitaan rohkeaa ahneutta ja kaasun painamista pohjaan.
Kun taustatyöt on tehty hyvin, voit varmalta pohjalta lähteä toteuttamaan suunnitelmaasi kansainvälistymisestä.
Ylpeys ja nöyryys
Suomalaisten yritysten helmasynti on oman erinomaisuutensa piilottelu. Omasta tuotteestaan pitää osata olla ylpeä ja näyttää se muillekin niin, että näkyy ja kuuluu. Älä häpeile kertoa, että sinulla on maailman paras ratkaisu asiakkaan ongelmaan.
Toisaalta kun mennään uuteen markkinaan ja kulttuuriin, pitää olla nöyränä oppimassa uusia toimintatapoja. Ulkomailla ei välttämättä toimi samat sapluunat kuin Suomessa, vaan omaa toimintaa pitää olla valmis myös muuttamaan.
Yrityksen kansainvälistyminen – muista nämä
Intotalon valmentaja Makke Leppänen suosittelee muistamaan neljä asiaa, kun yrityksen kansainvälistyminen tulee ajankohtaiseksi:
1. Ole kunnianhimoinen, äläkä pelkää kansainvälistyä. Suomen brändiä ja suomalaisia yrityksiä arvostetaan ympäri maailmaa. Ne ovat takuu laadusta ja osaamisesta.
2. Älä odota uusista maista kuitenkaan pikavoittoja. Valmistaudu olemaan kärsivällinen ja oppimaan tavat toimia askel kerrallaan. Katso kilpailijat läpi ja tutkaile heidän markkinointiviestejään.
3. Älä valitse kv-markkinoita aina helpon lähestyttävyyden mukaan. Tukholmaan lentää tunnissa ja Dubaihin kuudessa, mutta lähin ja helpoin ei ole aina järkevin.
4. Selvitä ja opettele paikallisia tapoja ja bisneskulttuuria. Hyödynnä Business Finlandin paikallisia maatoimistoja. Monessa maassa ostajien lupaukset ovat isoja, eikä allekirjoitettu sopimuskaan vielä takaa, että rahaa siirtyy Suomeen.
Kiinnostaako kansainvälinen kasvu?
Haluaisitko:
oppia tekemään kansainvälistymisstrategian,
kuulla erilaisista vaihtoehdoista rahoittaa kansainvälistymistä,
kehittää kansainvälisen myynnin kanavia ja
rakentaa verkostoa, joka auttaa sinua saavuttamaan kansainvälistymistavoitteesi?
Lähde mukaan kehittämään yrityksesi kansainvälistymisen polkua yhdessä huippuasiantuntijoiden kanssa! Mukana mm. tämän blogin asiantuntijat Matti Härkönen ja Makke Leppänen.
Kasvuun kv-markkinoilla ‑valmennuksessa saat oikeanlaiset työkalut kasvustrategian vahvistamiseen ja yrityksesi kv-kuntoon saattamiseen.
Lue lisää täältä!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella!