Yri­tyksen kan­sain­vä­lis­ty­minen – mitä pitää ottaa huo­mioon?

kokemuksia

Kiin­nos­taako kan­sain­vä­linen kasvu?
Onko sinun yri­tyksesi tule­vai­suuden suun­ni­tel­missa kan­sain­vä­lis­ty­minen?

Ennen kuin lähtee laa­jen­tamaan yri­tyk­sensä toi­mintaa kan­sain­vä­li­sille mark­ki­noille, kan­nattaa tehdä kun­nol­linen suun­ni­telma ja kasvun tie­kartta. Mitkä edel­ly­tykset pitää olla kun­nossa kv-bis­nekseen läh­tiessä?

Tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa tähän teemaan antavat näkö­kulmaa Into­talon val­mentaja Makke Lep­pänen sekä pää­oma­si­joi­tus­yhtiö Inno­vestor Oy:n Cor­porate Ven­turing johtaja Matti Här­könen.

Yri­tyksen kan­sain­vä­lis­ty­minen seuraa kasvua

Jos yri­tyksen laa­jen­ta­minen Suomen rajojen ulko­puo­lelle kiin­nostaa, on kai­ken­lainen mie­len­kiinto ulko­maisia mark­ki­noita kohtaan hyväksi. Mat­kustelu ja muiden maiden yri­tys­kult­tuu­reihin tutus­tu­minen avartaa omaa näke­mystä ja matkan var­relta karttuu oppia ja koke­musta.

Jos yri­tyksen kan­sain­vä­lis­ty­minen on tehty tak­tinen päätös, on syytä het­keksi pysähtyä miet­timään, miksi yli­päätään halutaan kan­sain­vä­listyä. Tulok­sekas kan­sain­vä­lis­ty­minen on aina tulosta hyvin joh­de­tusta ja suun­ni­tel­lusta kas­vusta. Kun Suomen mark­kinat eivät enää riitä, ulko­maille läh­te­minen tulee mukaan yri­tyksen tie­karttaan luon­nol­li­sella tavalla.

Jos kan­sain­vä­lis­ty­minen on osa yri­tyksesi suun­ni­telmaa, kan­nattaa ottaa hetki aikaa pohtia näitä muu­tamaa seu­raavaa sana­paria, Inno­vestor Oy:n Matti Här­könen haastaa.

Ole­mas­saolon oikeutus ja kotityöt

Yri­tyksen ole­mas­saolon oikeutus täytyy olla kirk­kaana, kun toi­mintaa läh­detään kas­vat­tamaan uusille mark­ki­noille. Onko kris­tal­lin­kir­kasta, mikä on yri­tyksen erottuva kyky tuottaa lisä­arvoa asiak­kaalle? Lop­pujen lopuksi, asiakkaat ovat ne jotka antavat yri­tyksen ole­mas­sao­lolle oikeu­tuksen. Ilman asiakkaan kokemaa hyötyä ei ole yri­tys­toi­mintaa.

Mieti tar­kasti vas­taukset näihin kysy­myksiin:
Minkä ongelman yri­tyk­semme rat­kaisee?
Kuka yri­tyk­semme asiakas on?
Miksi meidän yri­tyk­semme rat­kaisu ongelmaan on muita parempi?
Miten me autamme asia­kasta ainut­laa­tui­sella tavalla?

Vasta tämän jälkeen voidaan lähteä kat­somaan missä asiakkaat asus­te­levat, jos ulko­mailla, tie kan­sain­vä­liseen kauppaan on auki!

Oletko tut­kinut muiden toi­mi­joiden ja kil­pai­li­joiden toi­mintaa? Omaan pers­tun­tumaan ei kannata yksi­nomaan luottaa, vaan täytyy tehdä raakaa taus­ta­työtä ja kar­toittaa ja verrata omia ja kil­pai­li­joiden rat­kaisuja kes­kenään. Onko sinun yri­tyksesi tuote mer­ki­tyk­sel­li­sesti eri­lainen kuin muilla?

Jos sinun yri­tyksesi rat­kaisu erot­tautuu sel­keästi kil­pai­li­joista ja on mer­ki­tyk­sel­li­sesti parempi kuin muilla, edel­ly­tykset kan­sain­vä­lis­ty­miseen ovat kun­nossa.

Mitä enemmän teet koti­töitä ja taus­ta­töitä siitä, miksi teidän yri­tyk­senne rat­kaisu on ainut­laa­tuinen, sitä paremmat mah­dol­li­suudet yri­tyk­sel­länne on val­loittaa uudet mark­kinat!

Älykäs laiskuus ja rohkea ahneus

Vaikka laiskuus ei perin­tei­sesti ole ollut hyve, yri­tys­toi­mintaa kas­va­tet­taessa ei kannata mennä vai­keimman kautta, vaan valita helpoin tulok­senteon tie. Kan­sain­vä­lis­ty­mi­sessä tämä tar­koittaa sitä, että kan­nattaa lähteä val­loit­tamaan ensin ne mark­kinat, jotka ovat hel­poiten saa­vu­tet­ta­vissa.

Helpoin reitti ei suinkaan vält­tä­mättä tar­koita maan­tie­teel­li­sesti lähinnä sijait­sevia maita. Mieti mie­luummin:
Kenelle yri­tyk­senne tuottaa eniten lisä­arvoa?
Missä nämä asiakkaat ovat?
Onko yri­tyk­selläsi jo val­miina ver­kostoja jossain päin maa­ilmaa?
Missä on vähiten kil­pailua teidän tuot­ta­malle lisä­ar­volle?
Missä on eniten poten­ti­aa­lisia asiak­kaita teidän rat­kai­sulle?

Kun olet kir­kas­tanut itsellesi edellä mai­nitut asiat: yri­tyksesi rat­kaisun, asiakkaat, koh­de­mark­kinat ja tie­kartta on val­miina, sen jälkeen tar­vitaan rohkeaa ahneutta ja kaasun pai­na­mista pohjaan.

Kun taus­tatyöt on tehty hyvin, voit var­malta poh­jalta lähteä toteut­tamaan suun­ni­tel­maasi kan­sain­vä­lis­ty­mi­sestä.

Ylpeys ja nöyryys

Suo­ma­laisten yri­tysten hel­ma­synti on oman erin­omai­suu­tensa pii­lottelu. Omasta tuot­teestaan pitää osata olla ylpeä ja näyttää se muil­lekin niin, että näkyy ja kuuluu. Älä häpeile kertoa, että sinulla on maa­ilman paras rat­kaisu asiakkaan ongelmaan.

Toi­saalta kun mennään uuteen mark­kinaan ja kult­tuuriin, pitää olla nöyränä oppi­massa uusia toi­min­ta­tapoja. Ulko­mailla ei vält­tä­mättä toimi samat sapluunat kuin Suo­messa, vaan omaa toi­mintaa pitää olla valmis myös muut­tamaan.

Yri­tyksen kan­sain­vä­lis­ty­minen – muista nämä

Into­talon val­mentaja Makke Lep­pänen suo­sit­telee muis­tamaan neljä asiaa, kun yri­tyksen kan­sain­vä­lis­ty­minen tulee ajan­koh­tai­seksi:

1. Ole kun­nian­hi­moinen, äläkä pelkää kan­sain­vä­listyä. Suomen brändiä ja suo­ma­laisia yri­tyksiä arvos­tetaan ympäri maa­ilmaa. Ne ovat takuu laa­dusta ja osaa­mi­sesta.

2. Älä odota uusista maista kui­tenkaan pika­voittoja. Val­mis­taudu olemaan kär­si­väl­linen ja oppimaan tavat toimia askel ker­rallaan. Katso kil­pai­lijat läpi ja tut­kaile heidän mark­ki­noin­ti­vies­tejään.

3. Älä valitse kv-mark­ki­noita aina helpon lähes­tyt­tä­vyyden mukaan. Tuk­holmaan lentää tun­nissa ja Dubaihin kuu­dessa, mutta lähin ja helpoin ei ole aina jär­kevin.

4. Selvitä ja opettele pai­kal­lisia tapoja ja bis­nes­kult­tuuria. Hyö­dynnä Business Fin­landin pai­kal­lisia maa­toi­mistoja. Monessa maassa ostajien lupaukset ovat isoja, eikä alle­kir­joi­tettu sopi­muskaan vielä takaa, että rahaa siirtyy Suomeen.

—————-

Kiin­nos­taako kan­sain­vä­linen kasvu?

Haluai­sitko:
oppia tekemään kan­sain­vä­lis­ty­mis­stra­tegian,
kuulla eri­lai­sista vaih­toeh­doista rahoittaa kan­sain­vä­lis­ty­mistä,
kehittää kan­sain­vä­lisen myynnin kanavia ja
rakentaa ver­kostoa, joka auttaa sinua saa­vut­tamaan kan­sain­vä­lis­ty­mis­ta­voit­teesi?

Lähde mukaan kehit­tämään yri­tyksesi kan­sain­vä­lis­ty­misen polkua yhdessä huip­pu­asian­tun­ti­joiden kanssa! Mukana mm. tämän blogin asian­tun­tijat Matti Här­könen ja Makke Lep­pänen.

 

Kasvuun kv-mark­ki­noilla ‑val­men­nuk­sessa saat oikean­laiset työ­kalut kas­vustra­tegian vah­vis­ta­miseen ja yri­tyksesi kv-kuntoon saat­ta­miseen.

Lue lisää täältä!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blogit suoraan säh­kö­pos­tiisi alla ole­valla lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen