Yksin­ker­taisia joh­tajan ja yrit­täjän työ­kaluja — Motorola

“Jaahas, tun­tuvat puhuvan mit­taa­mi­sesta ja etenkin oppien mit­taa­mi­sesta. Täy­tyykin käyn­nistää uuden enna­koivan älykkään hen­ki­löstön oppi­misen mit­taus­työ­kalun raken­tamis- ja käyt­töön­ot­to­pro­jekti. Tehdään saman tien pil­vi­palvelu, apsit ja vir­tu­aa­li­la­seilla toimiva sovellus. Mitataan ainakin myyntiä, hen­ki­löstön tyy­ty­väi­syyttä, työ­tunteja, tehok­kuutta, oppi­mista, käy­täntöön vie­mistä, pala­ve­reihin käy­tettyä aikaa ja perus­ter­veyttä. Jätetään myös mah­dol­lisuus lisätä myö­hemmin mitä halutaan.”

Saattaa kuu­lostaa tutulta? Tek­no­lo­gi­sesti kehit­ty­neessä yhteis­kun­nassa tuomme hel­posti jär­jes­telmän rat­kai­semaan eri­tyyp­pisiä työ­elämän asioita. Mit­taamme mie­lel­lämme kaikkea mah­dol­lista. Joh­ta­minen ja joh­ta­jaksi kas­va­minen ei ole kui­tenkaan pel­kästään help­po­heik­ki­mäista kik­kojen hyö­dyn­tä­mistä, tren­di­sa­noilla pala­ve­reissa puhu­mista, jat­kuvaa uusien työ­ka­lujen käyt­töö­not­ta­mista ja mit­ta­reiden kek­si­mistä.

Se on ammat­ti­taitoa kiteyttää ja tun­nistaa oman toi­minnan koko­naiskuva ja sen kan­nalta kes­kei­simpiä mitat­tavia asioita. Parhaat joh­tajat käyt­tävät työ­kaluja, jotka pitävät innos­tuksen kor­kealla, teke­misen tulokset näkyvinä ja asiat yksin­ker­taisina.

Kir­joista, blo­geista ja asian­tun­ti­joilta löytyy val­ta­vasti hyviä ja hyö­dyl­lisiä työ­kaluja joh­ta­misen tueksi saa­vut­tamaan tiimin yhdessä aset­tamat tavoitteet. Yksi rapor­tointiin ja reflek­tointiin yksin­ker­tainen sekä hel­posti sovel­let­ta­vissa oleva työkalu on nimeltään Motorola.

Motorola

Kyseessä on yksin­ker­tainen rapor­toin­ti­malli, jolla voidaan ana­ly­soida ja reflek­toida pro­jektia ja tuloksia lop­pu­vai­heessa tai sen jälkeen. Työkalu esiintyy Robert Water­manin kir­joit­ta­massa kir­jassa: “What America Does Right” (Waterman 1994, 256–262). Sana on otettu ame­rik­ka­lai­sesta tele­kom­mu­ni­kaa­tio­yh­tiöstä, jossa käy­tettiin kyseistä rapor­toin­ti­mallia. Viral­linen käsite Moto­ro­lalle on “Pro­jek­ti­ra­portti” eikä käsite viittaa millaan tavalla yhtiöön muuta kuin leik­ki­mie­li­sesti.

Motorola sopii erin­omai­sesti lähes minkä tahansa pro­jektin ja pro­sessin lop­puar­viointiin ja hel­pottaa oppi­misen vie­mistä käy­täntöön. Se koostuu nel­jästä kysy­myk­sestä:

Mikä meni hyvin?

Mitä voimme tehdä paremmin seu­raa­valla ker­ralla?

Mitä opimme?

Miten viemme oppi­mamme käy­täntöön?

Miksi se on hyvä työkalu?

Työ­kaluja hyö­dyn­tävät tiimit, pro­jek­ti­ryhmät ja val­men­nus­ryhmät siten, että ensin jokainen tekee hen­ki­lö­koh­taisen moto­rolan. Tämän jälkeen aineisto käydään yhdessä läpi esi­mer­kiksi niin, että jokainen kertoo yhden asian per kysymys. Paras oppi syntyy juuri tietoa jaka­malla eli yhdessä kes­kus­te­le­malla ja par­haita käy­täntöjä omak­su­malla.

Jos taas ryhmä on suuri, kuten vaikka val­men­nus­ryhmä, voidaan sopia jokaisen osal­lis­tujan tekevän omansa ja pur­ku­kier­rok­sella 1/4 poru­kasta vastaa aina yhteen kysy­mykseen.

Motorola on helppo tehdä vaikka kah­vi­tauolla, pro­jek­ti­pa­la­ve­rissa tai sisäi­sessä cha­tissa. Se ei vaadi mitään järeitä jär­jes­telmiä vaan tar­vit­taessa puhe­limen muistio riittää. Kysy­mykset ohjaavat oikeisiin asioihin ja vii­meinen asia pakottaa meidät poh­timaan käy­tännön muu­toksia arjessa. Helpoin tapa on vain seu­raa­vassa koh­taa­mi­ses­sanne tiimin kanssa esittää kysymys:

“Hei! Mie­ti­täänkö 10 minuuttia eilistä päivää? Mikä meni hyvin? Mitä voi­taisiin tehdä paremmin? Mitä opittiin ja mitä viedään käy­täntöön?”

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen