Ota yhteyttä 029 009 2530

Kehityskeskustelut ovat olleet julkisella puolella ja isoissa yrityksissä jo pidempään osana johtamiskulttuuria, mutta pk-yritykset ovat heränneet vasta viime aikoina mukaan niiden järjestämiseen. Kehityskeskusteluissa on monta tekijää, joita kehittämällä saadaan aikaan enemmän. 

Tässä blogissa käydään läpi viisi erilaista mokaa, joita välttämättä onnistut esimiehenä pitämään tehokkaan ja vaikuttavan kehityskeskustelun. Blogi perustuu Intotalon valmentajan Niina Palmusen pitämään webinaariin “5 hyvää tapaa mokata kehityskeskustelussa”.  

 

Moka 1: Et aseta kehityskeskustelulle mitään tavoitteita – pidät sen vain, koska niin kuuluu tehdä 

Monissa yrityksissä kehityskeskusteluja pidetään vain, koska niiden ajatellaan olevan pakollinen paha. Kehityskeskusteluista voi olla muodostunut rutiini, joka on tehty ja tullaan tekemään aina samalla tavalla. Tällaisesta ajattelusta pitäisi pyrkiä eroon. 

Kehityskeskustelulle on tärkeää asettaa tavoitteita: Miksi kehityskeskustelu pidetään? Mitä sen avulla halutaan saada aikaan? Tavoitteiden kautta sekä esimies että työntekijä tietävät, mikä tavoite keskustelulla on ja miten siinä kannattaa toimia. Kun kehityskeskustelun tavoitteet ovat kaikkien tiedossa, on sekä esimiehen että työntekijän helpompi valmistautua keskusteluun. Tavoitteiden avulla pystyy myös valitsemaan kehityskeskustelulle sopivat teemat.   

 

Moka 2: Pidät kaikille työntekijöillesi samanlaiset kehityskeskustelut 

Ihmiset ovat monella tapaa hyvin erilaisia ja jokainen on oma yksilönsä. Miksi siis kehityskeskustelujen pitäisi olla kaikille samanlaisia? Kehityskeskustelut voivat vaihdella eri työntekijöiden välillä esimerkiksi teemojen, keston ja tiheyden suhteen. Mieti esimiehenä, miten juuri tietyn työntekijän kanssa kannattaa toteuttaa kehityskeskustelu. Jokaisen työntekijän kuuluisi saada esimieheltään juuri sellaista apua, tukea ja ymmärrystä mitä juuri hän tarvitsee.  

 

Moka 3: Säästät kaiken palautteen kehityskeskusteluun 

Sekä myönteistä että rakentavaa palautetta pitäisi antaa jatkuvasti. Jos säästät kaiken palautteesi vaikkapa kerran vuodessa pidettävään kehityskeskusteluun, työntekijäsi unohtaa suurimman osan siitä. 

Ihminen tarvitsee sekä risuja että ruusuja. Antamalla myönteistä palautetta vahvistat motivaatiota ja autat jaksamaan paremmin. Rakentavan palautteen avulla opimme uutta ja kehitymme ihmisenä ja työntekijänä. Muista kuitenkin antaa kiittävä ja rakentava palaute erikseen. Kun annat kiittävää palautetta, anna vain sitä. Kun taas annat rakentavaa palautetta, anna vain sitä. Näin kannattaa toimia siksi, että ihmismielessä positiivinen palaute jää herkästi negatiivisen palautteen varjoon. Kun annat kerrallaan vain yhdenlaista palautetta, saat asiasi menemään varmemmin perille.  

Haluatko olla hyvä esimies? Lataa tästä ilmainen Yrityskulttuurin johtaminen -pikaopas! Saat sen suoraan sähköpostiisi.

 

Moka 4: Keskityt menneeseen sekä työntekijän virheisiin ja epäonnistumisiin 

Yleensä työntekijä tietää kyllä mahdolliset virheensä eikä niitä tarvitse kertoa hänelle enää erikseen. Kehityskeskustelussa voi kuitenkin pohtia virheiden syitä ja keinoja välttää niitä tulevaisuudessa. Todella hyvä kysymys kehityskeskusteluun on kysyä työntekijältä, kuinka sinä esimiehenä voisit auttaa häntä onnistumaan jatkossa paremmin. 

Kehityskeskusteluissa kannattaa siis menneiden virheiden sijaan keskittyä tulevaisuuteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.  

 

Moka 5: Puhut itse etkä anna työntekijäsi puhua 

Kehityskeskustelussa tämän pitäisi olla toisin päin: työntekijä puhuu ja esimies kuuntelee. Kehityskeskustelussa olisi hyvä pyrkiä aktiiviseen kuunteluun, jossa esimies haluaa ymmärtää työntekijän näkökulmaa ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Kehityskeskustelussa esimiehen pitäisi pyrkiä kuuntelemaan oppiakseen enemmän työntekijästään, jotta hän voi toimia työntekijän tarpeiden mukaan jatkossa.  

Esimiehen kannattaa tehdä kehityskeskusteluun kysymyslista etukäteen. Listaan kannattaa keksiä avoimia kysymyksiä, jolloin saa myös avoimia vastauksia. Kehityskeskustelussa kannattaa esittää yksi kysymys kerrallaan ja antaa toiselle aikaa vastata siihen kaikessa rauhassa.  

Haluatko johtaa yrityksesi kohti kasvua?

Kasvuun johtamisen pk-yrityksen kehitysohjelmassa saat konkreettista valmennusta johtamistaitoihin ja yritystoiminnan suuntaamiseen kohti uusia ulottuvuuksia. Unohtamatta myöskään myynnin ja asiakkuuksien kehittämistä.

Tutustu Kasvuun johtamisen valmennuksen sisältöön tästä!

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This