Val­men­tajan tarina: Yrit­tä­jä­urani kas­vat­ta­vimmat hetket

kokemuksia

Yrit­täjän ura ei aina ole ruusuilla tans­si­mista. Kokenut yrittäjä on tot­tunut ylit­tämään monen­laisia esteitä ja tekemään vai­keita pää­töksiä pääs­täkseen kehit­tymään ja kas­vamaan.

Kun kyseessä on oma lii­keidea, intohimo ja elä­mäntyö, pelissä on enemmän kuin vain elin­keino ja työ­paikka.

Onneksi haas­teiden kanssa ei tar­vitse painia yksin. Toi­silta yrit­tä­jiltä oppi­malla ja yhdessä asioita purek­si­malla saa laa­jempaa näkö­kulmaa omaan tilan­teeseen ja ongelmiin saattaa löytyä rat­kaisu, jota ei itse olisi tullut aja­tel­leeksi.

Into­talon val­mentaja Tapu Holt­tinen on yrittäjä jo lähes 20 vuoden ajan. Tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa Tapu jakaa ne hetket, jotka ovat olleet kaikkein kas­vat­ta­vimpia hänen omalla yrit­tä­jä­urallaan.

 

Ostin perus­tamani yri­tyksen kah­desti

“Perustin yri­tykseni neljän muun hen­kilön kanssa vuonna 2000. Osak­kee­no­mis­tajia oli myö­hemmin yhteensä kuusi. Tun­simme toi­semme opis­ke­lua­joilta ja olimme muo­dos­tuneet osittain kave­ri­po­ru­kaksi jo ennen yri­tyksen perus­ta­mista.

Poru­kasta kolme päätti yllättäen jät­täytyä pois yri­tyk­sestä vuonna 2004. Tuolloin sain ostettua sil­loisen avo­puo­lisoni kanssa yhdessä heidän ja myös nel­jännen osakkaan, joka oli jo muualla töissä, osuu­tensa yri­tyk­sestä.

Toinen yri­tys­kauppa tehtiin vuonna 2015, kun ostin lopulta entisen avo­puo­li­so­nikin osuuden itselleni ja jäin yksi­ny­rit­tä­jäksi.

Olen siis ostanut perus­tamani yri­tyksen kaksi kertaa.

Yri­tys­kaupat ovat olleet kas­vat­tavia ja hyvin tun­teel­lisia pro­sesseja. Kaup­pojen teke­minen on ollut haas­tavaa eri­tyi­sesti siksi, että asian­tun­ti­ja­bis­nek­sessä yri­tyksen arvon mää­rit­tä­minen ei ole yksin­ker­taista. Asian­tun­ti­ja­työssä arvo on ihmisten osaa­mi­sessa ja ver­kos­toissa, jolloin sen mää­rit­tä­minen ei ole niin helppoa kuin vaikkapa jonkin koneen tai laitteen arvon.”

 

Hen­ki­lö­asiat ovat tär­keitä yrit­tä­mi­sessä

“Molem­missa yri­tys­kau­poissa otin avukseni ulko­puo­lisen asian­tun­tijan, joka arvioi asioita kylmän klii­ni­sesti. Ongelmana oli lähinnä päästä yhtei­sym­mär­rykseen kaup­pa­hin­nasta.

Näissä tilan­teissa järki- ja tun­ne­asiat olivat hyvin haas­tavia sik­sikin, että vas­ta­puo­lella olivat hyvin läheiset ihmiset, jotka olin tun­tenut pitkään jo ennen yri­tyksen perus­ta­mista. Vie­raampien ihmisten kanssa ris­ti­rii­toihin olisi voinut olla hel­pompi suh­tautua.

Oman yri­tyksen osta­minen kah­desti on ollut kokemus, joka on kas­vat­tanut, kovet­tanut ja ehkä vähän kyy­nis­tä­nytkin. Enää en varauk­setta suo­sittele perus­tamaan yri­tystä kave­ri­po­rukan kanssa. Jos siihen päätyy, täytyy muistaa, että ystä­vienkin kanssa pitää aina olla pape­ri­asiat, kuten osa­kas­so­pi­mukset, kun­nossa.

Hen­ki­lö­asiat ovat todella tär­keitä yrit­tä­jyy­dessä. Jos perustaa yri­tyksen muiden kanssa, on mie­tittävä todella tarkkaan, kenen kanssa sen tekee. Kun ihmis­suhteet läh­tevät raken­tumaan alusta alkaen oikealla tavalla, ongelmia ei myö­hemmin tule niin hel­posti.”

 

Uskalsin päästää irti

“Toinen kas­vattava ajan­jakso yrit­tä­jä­urallani oli vuonna 2015, kun olin yri­tyksen toi­min­nasta pois puolen vuoden ajan. Halusin tehdä irtioton ja lähdin vapaa­eh­tois­työhön lasten pariin Nepaliin. Tämä oli mah­dol­lista silloin, kun yri­tyk­sessä oli vielä enemmän väkeä.

Matkani maa­il­malle vaati toki jär­jes­telyjä ja suun­nit­telua yrit­tä­jä­kol­lagan ja työn­te­kijän kanssa. Pois­saolon mah­dol­listi se, että he olivat val­miita pyö­rit­tämään yri­tystä ja saimme jaettua työt niin, että toi­minta pyöri hyvin myös matkani aikana.

Moni yrittäjä haa­veilee irtio­tosta, mutta tosia­siassa sitoo koko ajan itseään vain enemmän kiinni toi­mintaan. Ruo­rista pitää uskaltaa irrottaa ja luottaa siihen, että muut ihmiset yri­tyk­sessä tekevät hyvää työtä, vaikka ei itse ole päi­vittäin läsnä. Huo­masin itse, että poissa ollessani mikään ei ollut mennyt huo­nompaan suuntaan.

Nyt yksi­ny­rit­täjänä vas­taava irrot­tau­tu­minen ei enää olisi samalla lailla minulle mah­dol­lista. Mutta jos yri­tyk­sessä on useampi yhtiö­kumppani ja tauon otta­minen arjesta kiin­nostaa, kan­nattaa miettiä, miten omaa roolia voisi rakentaa siten, että työstä voisi päästää het­keksi irti ja palata takaisin ainut­laa­tuista koke­musta rik­kaampana.”

 

Katse kohti kehi­tystä ja kasvua

“Näiden 19 yrit­tä­jä­vuoden jälkeen voin sanoa, että olen todella nähnyt yrit­täjän elämän pimeimmät ja valoi­simmat puolet. Olen oppinut, että itsensä kehit­tä­minen, kou­lut­tau­tu­minen ja jatkuva eteenpäin mene­minen ovat ehdot­tomia edel­ly­tyksiä yri­tyksen menes­ty­misen kan­nalta.

Minä olen onnis­tunut nousemaan jaloilleni vai­keiden aikojen jälkeen ja nyt saan taas tehdä työtä, jota into­hi­moi­sesti rakastan! Saan val­mentaa ja kon­sul­toida yri­tyksiä ympäri Suomen ja auttaa eri alojen yri­tysten joh­to­ryhmiä ja esi­miehiä kehit­tämään yri­tyk­siään toi­mi­vam­miksi ja kan­nat­ta­vam­miksi.

Vas­toin­käy­misten edessä ei pidä lamaantua, vaan pitää katse tiu­kasti kiinni tule­vai­suu­dessa. Toi­silta oppi­minen on paras keino saada itselleen val­mista koke­mus­pankkia ja hyväksi havaittuja käy­tän­teitä. Silloin ei tar­vitse tehdä samoja vir­heitä kuin muut.”

 

Tapun tapaat Into­talon toteut­ta­massa ja Ely-kes­kuksen jär­jes­tä­mässä pk-yri­tysten Kasvuun joh­ta­misen kehi­tys­oh­jel­massa, josta saat tukea ja työ­kaluja omalle kasvun ja kehi­tyksen polullesi!
Lue lisää Tapun ja muiden val­men­ta­jiemme luot­saa­masta ohjel­masta tästä!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen