Ota yhteyttä 029 009 2530

Sähköposti on todella yleinen ja yksinkertainen tapa kommunikoida. Se sopii erityisen hyvin ulkoiseen viestintään esimerkiksi yrityksen asiakkaille. Sen käyttöön liittyy kuitenkin myös paljon haasteita, kuten tärkeän tiedon häviämistä suureen viestitulvaan tai väärinkäsitykset kirjoitettuun tekstiin liittyen. Lisäksi sähköpostin vaikuttavuutta vähentää se, että sen näkevät vain ne henkilöt, joille se on lähetetty.

Tässä blogissa käsitellään vaikuttavaan ja tehokkaaseen viestiin liittyviä tekijöitä, joita on mahdollista hyödyntää muun muassa sähköpostia lähettäessä. Kirjoitus perustuu Intotalon valmentajan Tuomas Mikkosen webinaariin.

Ottamalla huomioon alla olevat 8 vinkkiä, saat kirjoitettua luettavan ja ymmärrettävän sähköpostiviestin.

1. Numeroi ja käytä ranskalaisia viivoja

Numeroidut tai viivoilla tehdyt listaukset ovat huomattavasti helpompaa luettavaa kuin pitkät tekstipätkät peräkkäin. Yksinkertaistamalla sanomaasi saat vastaanottajan lukemaan viestisi todennäköisemmin.

2. Käytä aktiivista kieltä

Älä käytä passiivista kieltä, kuten pitäisi olla tai tehtäisiin. Kirjoita viestiisi selkeästi: ”Haluan, että henkilö X tekee tämän.” Näin ilmaiset selkeästi kenen pitää tehdä ja mitä, jolloin saat aikaan todellista toimintaa.

 

3. Käytä yksinkertaista kieltä

Liian hienolla kielellä kirjoitetut sähköpostit voivat olla raskasta luettavaa kiireisen arjen keskellä. Käytä siis yksinkertaisempaa kieltä, jolloin saat viestisi ymmärrettäväksi.

4. Jaa olennaiset asiat erillisiin viesteihin

Jos sinulla on paljon asiaa kerralla, lähetä useampi erillinen viesti. Kun kerrot vain yhden pääpointin yhdessä viestissä, saat todennäköisesti vastauksen nopeammin. Muista otsikoida viestisi selkeästi.

5. Muista hyvä kielioppi

Tätä ei voi liikaa korostaa. Viestisi on selkeä ja ymmärrettävä, jos sen kielioppi on edes perusasioiden suhteen kunnossa. Muista siis isot kirjaimet, pilkut ja pisteet tarvittaessa.

6. Vältä liian pitkiä lauseita

Käytä liian pitkien ja vaikeasti luettavien lauseiden sijaan lyhyempiä ja yksinkertaisempia lauseita. Harva jaksaa lukea monen rivin pituisia lauseita, joten niitä käyttäessä myös viestisi saattaa jäädä lukematta.

 

7. Panosta viestisi rakenteeseen

Viestin selkeä rakenne vaikuttaa paljon sen luettavuuteen ja ymmärrettävyyteen. Käytä siis kappaleita ja väliotsikoita. Näin viestin vastaanottaja voi pelkällä silmäilyllä nähdä, missä on mitäkin.

8. Ota huomioon viestin vastaanottaja

Sähköpostiviestiä kirjoittaessa kannattaa miettiä sen vastaanottajaa. Viestin tyyliin ja kieleen todennäköisesti vaikuttaa se, onko vastaanottaja jonkun alan ammattilainen vai maallikko. Kirjoita viestisi siten, että juuri sen vastaanottaja ymmärtää sen.

 

Jos vaikuttavan sähköpostiviestin käytänteet sekä muut yrityksen sisäisen kommunikaation keinot kiinnostavat, voit katsoa Tuomas Mikkosen Yrityksen sisäinen kommunikaatio – keinot, tavat ja kehittäminen –webinaarin kokonaisuudessaan tästä.

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This