Red­landin toi­mi­tus­johtaja: Vahva yri­tys­kult­tuuri on kil­pai­luetu

kokemuksia

Tie­dätkö, mistä teki­jöistä yri­tyksesi kult­tuu­riset käy­tänteet muo­dos­tuvat? Entä oletko aja­tellut, mikä mer­kitys yri­tys­kult­tuu­rilla on sekä yri­tyksesi käy­tännön toi­mintaan että siihen mie­li­kuvaan, joka yri­tyk­sestäsi muo­dostuu?

Raila Lassila, mark­ki­noin­ti­vies­tintä- ja digi­toi­misto Red­landin toi­mi­tus­johtaja, raottaa tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa omaa työ­ka­lu­pak­kiaan yri­tys­kult­tuurin joh­ta­miseen.

 

Yri­tys­kult­tuuri näkyy tavassa tehdä töitä

Raila Lassila aloitti Red­landin osak­kaana vuonna 2012. Tällöin yritys oli kas­va­massa ulos pienen mark­ki­noin­ti­toi­miston, ”mark­ki­noinnin mini­valtion”, iden­ti­tee­tistä. Yri­tyksen kas­vaessa on kult­tuu­rinkin täy­tynyt muuttua ja kasvaa. Loka­kuussa 2017 Las­si­lasta tuli yri­tyksen toi­mi­tus­johtaja.

Las­si­lalla onkin vahva näkemys yri­tyksen kult­tuurin muo­dos­tu­mi­sesta ja sen kehit­tä­mi­sestä.

”Yri­tys­kult­tuurin perusta muo­dos­tetaan yri­tyksen visiota ja arvoa mää­ri­tet­täessä. Tär­keimpänä on tunne siitä, että yri­tyk­sellä yli­päänsä on yri­tys­kult­tuuri, jonka eteen jokainen tekee töitä”, Lassila muo­toilee.

Las­silan mukaan yri­tyksen vision ja arvojen muo­dos­taman pohjan päälle rakentuva yri­tys­kult­tuuri näkyy päi­vittäin siinä, miten yri­tyksen hen­ki­löstö koh­telee toi­siaan ja tekee töitään.

”Yri­tys­kult­tuuria toki ilmen­tävät osaltaan jok­seenkin tri­vi­aalit asiat, kuten pukeu­tu­mis­koodi ja toi­mi­ti­lojen sijainti. Arjessa se kui­tenkin näkyy yksin­ker­tai­sesti tavassa tehdä töitä hyvässä hen­gessä.

Kult­tuuri ilmenee esi­mer­kiksi siinä, miten otetaan vas­tuuta ja miten toi­mitaan ryh­mässä. Aute­taanko kii­reistä työ­ka­veria oman tontin yli ja paneu­du­taanko asiakkaan asiaan sata­pro­sent­ti­sesti? Mil­lainen hie­rarkia on ja kuka saa ehdottaa nor­mista poik­keavaa lähes­ty­mis­tapaa? Ketä yri­tyk­sessä kuun­nellaan?

 

Yri­tys­kult­tuuri näkyy ulko­puo­lelle

”Ulko­puo­li­sille yri­tys­kult­tuuri näyt­täytyy käy­tännön asioina: meille on kiva tulla käymään, meillä asiat hoi­tuvat muka­vasti ja me hel­po­tamme asiakkaan huolta. Vahva ja hyvä yri­tys­kult­tuuri välittyy jo ensi­vai­ku­tel­massa hyvänä fii­liksenä. Siksi sen vaa­li­minen on tärkeää”, Lassila sanoo.

Käy­tän­nössä kult­tuuri rakentuu pie­nistä asioita ja yhtei­sestä visiosta, jonka vuoksi jokainen on valmis näkemään vaivaa. Avoimuus ja matala hie­rarkia ovat tärkeä osa Red­landin yri­tys­kult­tuuria.

”Mie­lestäni vahva ja hyvä yri­tys­kult­tuuri on yri­tyk­selle kil­pai­luetu. Kun koko hen­ki­löstö tietää mihin pyritään ja haluaa pyrkiä siihen suuntaan, on yri­tyk­sellä menes­ty­misen edel­ly­tykset”, Lassila toteaa.

Yhteiset tavoitteet eivät toki tar­koita sitä, ettei asioita saisi kysee­na­laistaa.

”Hyvä yri­tys­kult­tuuri on sel­lainen, joka kan­nustaa kysee­na­lais­tamaan ja sallii eriävät mie­li­piteet. Täl­lainen avoin kult­tuuri kan­nustaa kehit­tämään yri­tystä ihan jokaisen työn­te­kijän toi­mesta.”

 

Yri­tys­kult­tuurin joh­ta­minen lähtee esi­mer­kistä

Yri­tys­kult­tuuri on jat­ku­vassa muu­tok­sessa. Jotta kehitys kulkisi toi­vottuun suuntaan, kult­tuuria on vält­tä­mä­töntä johtaa.

Lassila sanoo, että joh­tajan on tärkeää olla esi­merkkinä ja tun­to­sarvet pys­tyssä ais­ti­massa mah­dol­lisia ongelmia ja rat­kaista niitä. Jos hen­ki­lös­tössä herää epä­tyy­ty­väi­syyttä koskien vaikkapa tie­do­tus­käy­täntöjä, niitä kan­nattaa arvioida kriit­ti­sesti ja pyrkiä parempaan.

Esi­merkkinä toi­mi­miseen johtaja voi hel­poiten itse vai­kuttaa, mutta samalla siinä on aina myös kehi­tet­tävää. On pyrittävä pitämään oma tun­ne­ti­lansa toi­vo­tun­laisena, pyrkiä elämään todeksi yri­tyksen arvoja ja kan­nustaa muita samaan suuntaan.

”Iso mer­kitys on myös yhteisen vision muis­tut­ta­mi­sella sekä tie­tenkin sillä, että pys­tytään yhdessä kokemaan ja tekemään asioita, välillä myös työ­paikan ulko­puo­lella. Oli­vatpa yhteiset koke­mukset sitten aamu­pa­la­ve­reita, joissa pal­kitaan aplodein onnis­tu­mi­sista tai yhteisiä kesä­reissuja ulko­maille, lujit­tavat ne yhteen­kuu­lu­vuuden tun­netta”, Lassila toteaa.

 

Yri­tys­kult­tuuri paranee pie­nillä teoilla

Yri­tys­kult­tuurin paran­ta­miseen Las­si­lalla on monta keinoa. Ensin kan­nattaa katsoa, että onko perusta kun­nossa. Onko yri­tyk­sellä sel­lainen visio ja arvot, joihin yritys voi sitoutua?

”Toi­saalta yri­tys­kult­tuurin paran­ta­minen on joukko pieniä tekoja: johdon esi­merkkiä siitä, että kaikkien työ­pa­nosta arvos­tetaan, turhia sääntöjä pois­tetaan ja uusien hen­ki­löiden pereh­dyt­tä­miseen panos­tetaan”, Lassila täs­mentää.

Käy­tän­nössä yri­tys­kult­tuuri muo­dostuu pääosin joka päivä työ­pai­kalla ihan yksin­ker­tai­sista asioista kuten siitä, tul­laanko ajoissa pala­veriin, ter­veh­di­täänkö jokaista työ­ka­veria ja miten työssä toi­mitaan.

Yri­tys­kult­tuuri kan­nattaa myös muistaa tuoda esiin rek­ry­toin­neissa ja vali­koida haki­joista ne, jotka pys­tyvät sitou­tumaan visioon ja arvoihin.

 

Teke­misen mei­ninki on tärkeää

Siitä lähtien, kun Raila Lassila tuli taloon, Redland on kas­vat­tanut lii­ke­vaih­toaan alle mil­joo­nasta eurosta yli kahteen mil­joonaan. Yri­tyksen kult­tuuri on kehit­tynyt kasvun tah­dissa.

”Tärkeää on kui­tenkin ollut säi­lyttää juuri se ”teke­misen mei­ninki” ja pitää kiinni niistä teki­jöistä, jotka tekevät Red­lan­dista niin hyvän kump­panin niin asiak­kaille kuin työn­te­ki­jöilleen”, Lassila täh­dentää.

Toi­mialan onnel­lisin hen­ki­lö­kunta ja tyy­ty­väi­simmät asiakkaat, jotka yhdessä mah­dol­lis­tavat kan­nat­tavan talou­del­lisen kasvun, on visio, joka ohjaa omaa toi­min­taani Red­landin toi­mi­tus­joh­tajana.”

Lassila toteaa, että kasvu tar­koittaa usein myös lisää kir­jattuja pro­sesseja, sääntöjä ja toi­min­ta­tapoja. Näitä on tehtävä, jotta työnteko sujuu, mutta koko ajan on tärkeää miettiä, mikä on oikeasti tar­peel­lista.

”Olen iloinen siitä, että Red­lan­dissa meillä on loistava hen­ki­löstö, sel­laiset arvot ja visio, mitkä voin alle­kir­joittaa, sekä vahva yri­tys­kult­tuuri. Nämä yhdessä tekevät minun työstäni mie­le­kästä.”

 

Raila Las­silan 5 ainesosaa hyvään yri­tys­kult­tuuriin:

-       Hyvät arvot ja visio. Nämä asiat ovat ydin, jotka ohjaavat yri­tys­kult­tuurin muo­dos­tu­mista.
—       Avoin ilma­piiri ja toimiva kom­mu­ni­kaatio. Hyvä idea on hyvä esit­tä­jästä riip­pu­matta ja kaikki kokevat luon­nol­lisena sen, että esi­mer­kiksi kehi­ty­si­deoita tulee esittää kai­kista roo­leista.
—       Selkeät ja reilut perus­säännöt. Epä­reiluus ärsyttää, siksi jotkin perus­säännöt tulee olla ja niitä nou­da­tetaan. Turhat säännöt, joilla ei itsea­siassa ole työn teke­misen kan­nalta väliä, tulee poistaa.
—       Jous­tavuus ja luot­tamus. Hyvä yri­tys­kult­tuuri pohjaa luot­ta­muk­selle, puolin ja toisin. Luot­tamus osaltaan mah­dol­listaa jous­ta­vuutta, joka hel­pottaa hen­ki­löstön elämää yksi­löl­li­sesti.
—       Yrit­tä­jä­hen­kisyys. Jokainen orga­ni­saa­tiossa ymmärtää oman roo­linsa myös yri­tyksen talouden osana. Kaikki ymmär­tävät, miksi tekevät mitä tekevät ja miten se tuottaa yri­tyk­selle arvoa. Tämä on toki hel­pompaa pie­nessä yri­tyk­sessä kuin suu­ressa kor­po­raa­tiossa. Minulle tämän oman roolin selkeys on tärkeää, ehkä juuri siksi itse viihdyn pie­nissä ja kes­ki­suu­rissa yri­tyk­sissä.

 

Haluatko oppia joh­tamaan yri­tys­kult­tuuria? Tutustu tästä joh­ta­mis­val­men­nukseen, joka antaa sinulle kult­tuurin kehit­tä­misen työ­kalut suoraan käy­täntöön!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen