Tuotteistamiseen kuuluu tärkeänä osana hinnoittelu. Hinta osoittaa asiakkaalle tuotteen arvon. Hintataso on asetettu oikein, kun hinnasta ei muodostu myynnin estettä ja yrittäjä saa myynnistä tarpeeksi hyvän katteen.
Minkälaisia haasteita yrittäjä voi kohdata hinnoittelun kanssa?
Työstä pitää saada palkkaa
Niina Forsblom on toiminut yrittäjänä kahdeksan vuotta. Koirahierojana ja ‑trimmaajana yrittäjäuransa aloittaneen Forsblomin pitkäaikainen unelma toteutui vuoden 2017 syksyllä, kun hän avasi Canin Care ‑koirauimalan Kouvolassa.
”Työni on rakentunut pikkuhiljaa oman koiraharrastuksen ympärille. Tämä on haaste, sillä ihmiset helposti olettavat, että yrittäjä on edelleen harrastamassa. Ei hahmoteta, että työstä pitää saada myös palkkaa.”
Forsblom toteaa, että oman työn hinnoittelu ei ole helppoa, varsinkaan, kun monista vakiasiakkaista on tullut ystäviä.
”Minusta tuntuu helposti siltä, että veisin ystäviltä rahaa. Kun kysytään, paljonko tämä maksaa, annan usein heti kaikki mahdolliset alennukset ja sitten vielä hinnanpyöristyksen päälle”, Forsblom nauraa.
Mitä viivan alle jää
Forsblom lähti hakemaan vinkkejä ja tukea hinnoitteluun ja tuotteistamiseen Intotalon tuotteistamisvalmennuksesta.
”Kun valmennuksessa alettiin puhua numeroista, ymmärsin, että yrittäminen perustuu matematiikkaan ja lopulta oleellista on se, mitä viivan alle jää.”
Forsblom on huomannut, että yksinyrittäjät helposti alihinnoittelevat tekemisensä. Oikea hintataso on kuitenkin oleellinen tekijä yrityksen kannattavuuden kannalta.
Jokainen Forsblomin tuotteistamisvalmennusryhmässä ollut yksinyrittäjä päätyi lopulta korottamaan hintoja.
Lue lisää tuotteistamisen verkkovalmennuksesta täältä!
Ei ilmaista työtä vaan oikeaa hinnoittelua
Hinnoitteluun vaikuttaa usein tekijöitä, jotka eivät näy asiakkaalle. Siksi yrittäjällä on hyvä olla vahva näkemys siitä, millä tasolla hinnan pitää olla.
”Joskus asiakkaat ihmettelevät, miten koirahieronta voi olla kalliimpaa kuin ihmisen hieronta. Moni ei tiedä, että ihmishierojat eivät terveydenhuollon ammattilaisina ole arvonlisäverollisia. Koirahierojat sen sijaan maksavat myynnistään arvonlisäveroa 24 prosenttia, mikä näkyy luonnollisesti myös hinnoissa.”
Ulkopuolinen näkökulma auttaa usein hahmottamaan oman yrityksen toimintaa, tuotteita ja hinnoittelua uudesta perspektiivistä.
”Intotalon tuotteistamisvalmennus oli herättelevä kokemus. Sain valmennuksesta ohjenuoria, joihin palaan säännöllisesti, kun tarkastelen yrityksen toimintaa esimerkiksi vuositasolla.”
”Valmennuksesta sain rohkeutta tuoda ilmi, että tämä on minun työtäni ja siitä pitää saada itsellekin jotakin. Työni on kivaa, mutta ei kuitenkaan niin kivaa, että sitä ilmaiseksi tekisi”, Forsblom toteaa.
Kuva: Tmi. Pia Riiheläinen
Nyt sinäkin voit oppia tuotteistamaan ja hinnoittelemaan tuotteesi oikein 21 päivän verkkovalmennuksessa! Valmennuksen voi aloittaa milloin vain ja se sisältää henkilökohtaisen palautteen omasta tuotteistuksestasi. Lue lisää!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!