Ota yhteyttä 029 009 2530

Johannes Partanen on aikaansaava mies. Hän on 25 vuotta toimineen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemian perustaja, entinen päävalmentaja ja menetelmäkehittäjä. Tätä ennen Partanen ehti tehdä 20-vuotisen uran opettajana. Lisäksi hän on ollut perustamassa yrityksiä Markkinasihti Oy sekä koulutus- ja konsulttiyritys Partus Oy.

Vastikään seitsemänkymmenen vuoden ikään päässyt Partanen on yhä vauhdissa. Intotalon tekemään haastatteluun hän vastasi puhelimitse osin vessasta, osin parturin tuolista ja osin huonon kännykkäkuuluvuuden vaivaamasta kodistaan.

Tästä huolimatta Partanen pystyi jakamaan haastatteluun erittäin viisaita ja hiottuja ajatuksia johtamisesta, tiimiorganisaation perustamisesta sekä kainuulaisesta kansanluonteesta.

Tarjoilemme tässä välähdyksiä tiimiorganisaation synnyttämisestä ja johtamisesta kokemuksen syvällä rintaäänellä, ota koppi!

 

Dialogi edellytyksenä tiimiorganisaatiolle

 

Pitkän uran tehnyt Johannes Partanen nimittää itseään ennen kaikkea elinikäiseksi oppijaksi.

”En ole itse mitenkään erityisen lahjakas missään taidelajissa. Menestykseni salaisuus on se, että osaan luoda ympäristön, jossa ihmiset pääsevät tekemään mitä he haluavat, oli se sitten laulua, tanssia, runonlaulua tai mitä tahansa”, Partanen tiivistää.

Partanen perusti Tiimiakatemian sillä ajatuksella, että ihminen voi oppia enemmänkin kuin perinteisten koulutuslaitosten opetussuunnitelmat edellyttävät. Tiimiakatemiassa jokainen opiskelija laatii oman oppimissopimuksensa ja suunnittelee itse, mitä haluaa oppia.

  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Facebook

Tiimiakatemia on vaikuttanut merkittävästi myös Intotalon valmennusmenetelmiin

Tiimiakatemia on tullut tunnetuksi käytännöllisen ja projektimuotoisen toimintatapansa ansiosta. Tiimiakatemialla kaikki oppijat perustavat oikeat yritykset ja kolmen ja puolen vuoden opiskelun aikana he kasvavat yrittäjyyteen käytännön kautta. Tiimiakatemian metodi on käytössä tällä hetkellä 19 maassa ja kaikissa maanosissa.

Tiimiakatemian alkuperäinen ajatus on ollut auttaa ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Kaikki toiminta perustuu projekteihin ja dialogiin. Kun oppii toimimaan dialogissa, oppi toimimaan tiimissä”, Partanen sanoo.

 

Johtaja vaikuttaa kulttuurin kautta

Johtamisen saralla Partanen sanoo uskovansa vahvasti palvelevaan johtamiseen. Johtajan täytyy antaa ihmisille tilaa ja mahdollisuus kehittää omia vahvuuksiaan.

Johtajan pitää kylvää usko ihmisiin. On paljolti johtajasta kiinni, haluaako henkilöstö ponnistella tiimiorganisaation eteen.

Partanen nostaa yrityskulttuurin yhdeksi kaikkein keskeisimmistä asioista.

Johtaja ei oikeastaan edes voi vaikuttaa mihinkään muuhun kuin kulttuuriin. Yrityksen visio, missio ja arvot täytyy saada näkymään 

käytännössä. On aivan keskeistä, että nämä asiat tulevat eläviksi eikä vain jonkun konsultin raapustamiksi papereiksi pöytälaatikossa.

Partanen huomauttaa, että yrityksen johtoajatuksia täytyy muistutella mieleen ja synnyttää yhdessä uudelleen säännöllisin väliajoin. Liiketoimintamallin uusiutumisesta on tärkeää pitää huoli. Tiimiakatemialla on ollut tapana myllätä asiat läpi vuosittain heti alkuvuodesta.

Rutiinit ovat sikäli hyviä, että muodostuu automaattisia toimintoja, joiden kanssa ei tarvitse stressata, mutta toisaalta ne uuvuttavat, Partanen sanoo.

Urautuneita käytänteitä on hemmetin vaikeaa muuttaa. Kun tekee koko ajan jotakin uutta, ei tarvitse käydä niin suurta vastarintakampanjaa uudistuksien kanssa.

 

Kulttuuri ei rakennu yhdessä yössä

Kulttuurin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joka ei tapahdu sormia napsauttamalla. Nykypäivänä ihmiset toivovat usein nopeita instant-ratkaisuja. Oppiminen on kuitenkin hidas prosessi.

Partanen ottaa esimerkiksi Tiimimestari-koulutuksen, jonka avulla opettajista ja yritysten johdosta sekä henkilökunnasta koulutetaan tiimivalmentajia puolentoista vuoden ajanjaksolla.

Muuntautuminen opettajasta valmentajaksi on valtava muutos. Taustalla täytyy olla muutos ajattelutavassa, jotta se konkretisoituu käytäntöön.

Samalla tavalla myös kulttuurin muuttaminen on hidasta ja aikaa vaativaa.

Johannes Partanen painottaa lukemisen merkitystä jokaiselle johtajalle ja kenelle tahansa muullekin.

Olen yllättynyt siitä, että moni jättää lukemisen kokonaan opinnoista valmistumisen jälkeen. Nykyisessä pirstoutuneessa maailmassa lukeminen paitsi tuo ajatteluun uusia sisältöjä niin myös parantaa keskittymiskykyä

”, 100-200 kirjaa vuodessa lukeva Partanen tähdentää.

 

Tiimiakatemia on Intotalon synnyinkoti

  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Facebook

Kainuulaislähtöisen Intotalon juuret pohjautuvat vahvasti Tiimiakatemian perustalle. Intotalon perustajat Makke Leppänen ja Ollis Leppänen ovat Tiimiakatemian kasvatteja samoin kuin monet valmentajatkin. Voisi sanoa, että Tiimiakatemia on Intotalon synnyinkoti.

Johannes Partanen toteaa pilke silmäkulmassaan, että hänellä on viha-rakkaus –suhde kainuulaisiin. Tiimiakatemiassa on vuosien varrella ollut kainuulaisia opiskelijoita jopa yliedustettuina. Sana hyvästä opinahjosta on kiirinyt Kainuun korpimetsissä ja houkuttanut lähtemään Jyväskylään oppiin.

Kainuulaiset ovat erikoista rotua. On maailman vaikein yhtälö saada kainuulainen toimimaan tiimissä. Siinä on varmaan jotain pettuleivän vaikutusta, että pitää olla oman elämänsä seppä ja saada perskutarallaa tehdä kaikki itse”, Partanen nauraa.

Mutta kun kainuulaiselle tulee yleensä pitkän kaavan mukaan se oikea oivallus, hän on ihan maailman parasta tiimiainesta!

Tiimiakatemia viettää 25-vuotissyntyäpäiviään lauantaina 20.1.2018.

Intotalon kainuulaiset jääräpäät sekä ei-kainuulaiset joukot toivottavat Tiimiakatemialle tämän kirjoituksen myötä oikein hyvää syntymäpäivää!

 

Oletko kiinnostunut itsesi kehittämisestä johtajana? Haluatko nostaa esimiestaitosi uudelle tasolle? Tutustu tästä johtamisvalmennukseen, joka antaa sinulle ihmisten johtamisen työkalut suoraan käytäntöön!

 

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This