Tehokkaan kokouksen ABC

kokemuksia

Kokoukset ovat yleisiä työs­ken­te­ly­tapoja lähes joka työ­pai­kalla. Ne voivat toimia tehok­kaana tapana työs­ken­nellä yhdessä, mutta toi­saalta lii­al­lisena tai turhaan jär­jes­tet­tyinä ne voivat myös viedä aikaa pois muilta tär­keiltä työ­teh­tä­viltä.

Hyvässä kokouk­sessa kokoon­nutaan yhteen käymään kes­kus­telua ja jakamaan tietoa. Par­haim­millaan kokoukset ovat inten­sii­vistä työs­ken­telyä, jossa saadaan aikaan uusia ideoita yhdessä.

Aina näin ei kui­tenkaan ole. Jos istuu päivä toi­sensa jälkeen pel­kästään kokouk­sessa kokouksen perään, ei voi mitenkään ehtiä tekemään kaikkia työ­teh­tä­viään. Kokouksia kan­nat­taakin jär­jestää vain, kun niille oikeasti on tar­vetta.

Tässä blo­gissa on esi­teltynä 12 vinkkiä hyvään ja tehok­kaaseen kokoukseen. Blogi perustuu Into­talon val­men­tajan Tuomas Mik­kosen pitämään webi­naariin.

 

1. Yritä olla pitä­mättä kokousta!

Kokouk­selle pitää olla hyvä syy ja sen täytyy olla hyvin jär­jes­tetty, jotta se kan­nattaa edes pitää. Pidä kokous vain siinä tapauk­sessa, jos asiaa ei onnistu hoitaa muulla tavoin, kuten säh­kö­pos­tilla. Turhia kokouksia vält­tä­mällä sääs­tetään yri­tyksen ja sen työn­te­ki­jöiden resursseja.

 

2. Mikä on kokouksen pää­määrä?

Mieti ennen kokouksen jär­jes­tä­mistä, mikä on sen pää­määrä. Jos kokouk­selle löytyy hyvä ja selkeä pää­määrä, se kan­nattaa pitää. Hyviä syitä pitää kokouksia ovat esi­mer­kiksi tiedon jaka­minen muille, ideointi ja luo­minen yhdessä tai jonkin asian esit­tä­minen hyväk­syntää varten.

3. Luo viral­linen agenda

Ennen kokousta kan­nattaa luoda sille viral­linen agenda, josta saa sel­ville, mitä kokouk­sessa käydään läpi ja tar­vit­seeko siihen val­mis­tautua. Agen­dassa kan­nattaa olla ainakin kokouksen kes­kus­te­luaiheet ja tavoitteet. Lisäksi siitä pitäisi ilmetä, kuka esittää mitäkin ja kauanko jokai­selle aiheelle on varattu aikaa.

4. Kutsu vain tar­vit­tavat hen­kilöt

On tärkeää kutsua kokoukseen vain tar­vit­tavat hen­kilöt, sillä ihmiset istuvat liikaa mukana yli­mää­räi­sissä tai heille tur­hissa kokouk­sissa. Kokousta jär­jes­täessä kan­nattaa miettiä, keitä siellä oikeasti tar­vitaan ja keitä ei. Kan­nattaa myös miettiä, pitääkö jokaisen istua pai­kalla koko aikaa vai voi­si­vatko tar­vit­tavat ihmiset osal­listua vain itselle mer­ki­tyk­sel­lisen osuuden ajan. Näillä kei­noilla sääs­tetään kaikkien teho­kasta työ­aikaa.

 

5. Jaa mate­riaali ennakkoon

Jaa kokouksen osal­lis­tu­jille ennakkoon kokouksen mate­riaali, jotta heidän on mah­dol­lista tar­vit­taessa val­mis­tautua ennakkoon. Mate­ri­aalin olisi hyvä sisältää kokouksen agenda sekä päi­vä­määrä, kel­lonaika ja paikka. Lisäksi mate­ri­aaliin voi lisätä tar­vit­tavia taus­ta­tietoja tai eri­tyis­oh­jeita.

6. Pitäkää huolta, että jokainen on läsnä

Kokouk­sissa olisi tärkeää, että kaikki osal­lis­tujat oli­sivat läsnä eivätkä selailisi esi­mer­kiksi tie­to­ko­nettaan kesken kokouksen. Tämä onnistuu sam­mut­ta­malla kaikki laitteet ja kes­kit­ty­mällä aiheeseen. Kan­nattaa pitää mie­lessä, että kokouksen ideana on kokoontua työs­ken­te­lemään yhdessä.

7. Pysykää agen­dassa

Jotta kokous olisi mah­dol­li­simman tehokas ja hyö­dyl­linen, se kan­nattaa aloittaa ajallaan ja pitää kiinni aika­tau­lusta koko kokouksen ajan. Aika­tau­lussa pysy­minen vaatii asiassa pysy­mistä. Mikäli kes­kustelu lähtee har­hai­lemaan aiheesta, on tärkeää tie­dostaa se ja siirtää uudet ideat syrjään myö­hempää varten. Näin pysytään kokouksen aiheessa ja aika­tau­lussa, mutta uudet asiat tulee käytyä läpi niille vara­tulla ajalla.

8. Tehkää muis­tiin­panot

Kokouk­sesta kan­nattaa tehdä muis­tiin­panot, jotta itse muistaa asioita myö­hemmin ja ne voidaan tarpeen mukaan myös jakaa muille. Muis­tiin­panot voi toteuttaa hyvin monella eri tavalla, kuten kir­jal­li­sesti, kuvana tai piir­roksena. Huo­leh­tikaa kokouk­sessa, että joku vastaa muis­tiin­pa­nojen teke­mi­sestä.

9. Luokaa teh­tä­vä­lista

Tehkää kokouk­sessa käy­dyistä asioista kon­kreet­tinen teh­tä­vä­lista, jotta asiat tulevat oikeasti hoi­de­tuiksi. Kir­jatkaa teh­tä­vä­listaan vas­taukset seu­raaviin kysy­myksiin: kuka, mitä, missä, milloin ja miksi?

 

10. Käykää läpi avai­noi­val­lukset

Kokous kan­nattaa aika­tau­luttaa esi­mer­kiksi siten, että kes­kus­telua käydään 45 minuuttia, jonka jälkeen vii­meiset 15 minuuttia käy­tetään teh­tä­vä­listan tekoon ja avai­noi­val­lusten läpi käy­miseen. Kokouksen lopuksi kan­nattaa käydä läpi kokouk­sessa puhutut asiat ja kerrata olen­naiset pointit yhdessä.

11. Jakakaa kokouksen raportti

Kokous on ikään kuin tie­to­kupla. Tämän takia kokouksen ulko­puo­lelle jääneet hen­kilöt eivät tiedä kokouk­sessa käy­dystä kes­kus­te­lusta mitään. Siksi on tärkeää jakaa kokouksen pää­pointit kai­kille. Olen­naista on jakaa tärkeät asiat ja se, keneltä voi kysyä tarpeen vaa­tiessa lisää.

 

12. Huo­leh­tikaa jäl­ki­hoi­dosta

Päät­täkää kokouk­sessa, kuka huo­lehtii sen jäl­ki­hoi­dosta. Jonkun täy­tyisi kokouksen jälkeen huo­lehtia, että siellä sovitut teh­tävät ja asiat tapah­tuvat ajallaan.

 

Haluatko tehostaa yri­tyksesi arkea?

Jos haluat vähentää turhaa työtä ja suju­voittaa työn teke­mistä yri­tyk­sessäsi, Lean-joh­ta­minen antaa oikean suunnan ja työ­kalut!

Lean-mene­telmän perus­teisiin pääset kiinni vuo­ro­vai­kut­tei­sessa, kevyessä verk­ko­val­men­nuk­sessa. Mukana on val­mentaja Tuomas Mik­konen sekä muita yri­tysten avain­hen­ki­löitä ympäri Suomen. Ei vie paljon aikaa eikä maksa mal­taita!

 

Lue lisää Kasvun kiih­dy­tys­kaistan Ketterä kehit­tä­minen ‑val­men­nuk­sesta täältä!

Jos tehokkaan kokouksen käy­tänteet sekä muut yri­tyksen sisäisen kom­mu­ni­kaation keinot kiin­nos­tavat, voit katsoa Yri­tyksen sisäinen kom­mu­ni­kaatio — keinot, tavat ja kehit­tä­minen –webi­naarin koko­nai­suu­dessaan tästä: 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen