Olen tullut kuuntelemaan filosofi Esa Saarista ensimmäistä kertaa elämässäni.
Seminaarin aiheena on ”Systeemiälykäs työyhteisö”, mutta mitään muuta en ohjelman kulusta tiedä. Tulen tilaisuuteen tyhjänä tauluna.
Minulle on kerrottu, että Esan luennot ovat inspiroivia, ajatuksia herättäviä ja arjen yläpuolelle nostattavia. Minulle ei ole aivan selvää, mitä se tarkoittaa. Leijummeko yhdessä katon rajassa keijupölyn ympäröimänä?
Hellän dynaamisia hetkiä
Päivä alkaa yhteisellä aamiaistilaisuudella ja huomaan, että runsaslukuinen osallistujajoukko koostuu enimmäkseen eri alojen yritysjohtajista, esimiehistä ja avainhenkilöistä. Myös myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia on läsnä.
Kanssakuulijani ovat hyvin eri ikäisiä ja yhtä lailla miehiä ja naisia. Puhuja Esa Saarinen ja aihe Systeemiälykäs työyhteisö kiinnostavat näemmä iästä ja sukupuolesta riippumatta.
Istumme yhdessä saliin. Lyhyen esittelyn jälkeen Esa Saarinen astuu näyttämölle ja aloittaa. Puheessa vilisevät sanat kuten dynaamisuus, hellyys, dramaattisuus, tavoitteet, suoritteet, ihmisyys, voimavarat, läsnäolo…
Kaiken keskiössä on ihmisen kohtaaminen arjen suoritteiden vilskeessä. Se, miten tärkeää on ottaa toinen huomioon kiireen keskellä. Se, miten saada ihmiset yltämään parempaan, kuin mihin he itse uskovat pystyvänsä.
Inhimillisyys koskettaa
Esan viesti ei ole rakettitiedettä eikä oikeastaan mitään sellaista, mitä en olisi jollain tasolla tiedostanut jo aikaisemmin. Tunnen kuitenkin, että esille nostetut teemat ovat sellaisia, joita meidän kaikkien olisi syytä pohtia säännöllisesti.
Yksi pääpointeista on tämä: Arjen suoritteita voi viedä läpi joko mekaanisesti ilman inhimillistä ulottuvuutta tai siten, että antaudumme tilanteisiin itsenämme ihmisinä. Miksi valitsemme ensimmäisen tien niin usein?
Esan mukaan siksi, koska inhimillisyyden hyödyntämisen seuraukset eivät aina ole ennakoitavissa. Emme voi ihan varmasti tietää, miten toinen ihminen reagoi, kun lähestymme häntä ilman suojamuureja.
Kuitenkin, olemalla ihminen toiselle ihmiselle, jätämme sellaisen muisti- ja tunnejäljen, jollaista paraskaan fakta, bittijono tai excel-taulukko ei voi tuottaa.
Systeemiälykäs työyhteisö huomioi jokaisen roolin
Esa Saarinen korostaa, että meillä on ihmisinä äärettömästi voimavaroja toisiimme nähden.
Me voimme läsnäolollamme ja rinnalla kulkemalla tuoda toisen ihmisen piilevät kyvyt esiin. Inhimillisyys on meihin sisäänrakennettua ja ilman sitä voimme pahoin.
Systeemiälykäs työyhteisö vaalii ihmisten välistä vuorovaikutusta siten, että jokainen voi olla parhaimmillaan omassa roolissaan. Kaikkien työpanosta arvostetaan, olipa se sitten kaikkein näkyvintä esilläoloa tai huomaamatonta taustatyötä.
Minusta tämän kaiken kanssa on helppo olla yhtä mieltä.
Tunteiden vuoristorata
Muutaman kerran keskustelemme vapaasti ja lyhyesti vierustoveriemme kanssa aiheiden virittämistä ajatuksista. Keksimme heti useita käytännön tilanteita, joissa toista ihmistä voisi ottaa paremmin huomioon työympäristössä.
Läsnä oleminen ja arvon antaminen toiselle tuovat paitsi lisäarvoa vaikkapa asiakkaalle tai työntekijälle, myös syventävät kanssakäymistä ja rakentavat luottamusta.
Tapa, jolla Esa vie tarinaa eteenpäin ja johdattaa kuulijoita erilaisten esimerkkien äärelle on hyvin tunteita herättävä. Välillä palaamme kansakuntamme historian ravistelevimpiin hetkiin ja välillä kuvittelemme mielessämme Esa Saarisen tekemässä veroilmoitusta kaikkine siihen liittyvine kommervenkkeineen.
Sekä esiintyjä että yleisö liikuttuvat ajoittain silminnähden. Takarivin herrasmiehetkin pyyhkivät muutamaan otteeseen silmäkulmiaan. Tarinoiden ja käytännön esimerkkien vuolas virta soljuu eteenpäin ja aika kuluu huomaamatta.
Mitä tämä merkitsee minulle?
Jossain vaiheessa ajatukseni kääntyvät omaan toimintaani. Olen helposti hyvin asiakeskeinen toimija eivätkä avoimet sosiaaliset kohtaamiset aina ole minulle luontevinta aluetta, vaikka olenkin niihin itseäni harjaannuttanut. Miten voisin paremmin vaalia inhimillistä lämpöä työssäni ja elämässäni?
Uskon, että seminaarin herättämien ajatusten pitäminen mielessä auttavat toteuttamaan niitä myös käytännössä.
Perustavanlaatuisten asioiden äärellä
Mitä Esa Saarisen seminaarista sitten jäi käteen? Minusta tuntuu siltä, että ajatukset nousivat hetkeksi sellaisten aiheiden äärelle, joita ei hektisen ruuhkavuosielämän kakofonian keskellä ehdi huomioida, mutta jotka ovat silti aivan perustavanlaatuisen tärkeitä.
Aamupäiväseminaarin aikana mieli heitti volttia monta kertaa ja jälkeenpäin olo oli avartunut. Esa johdatteli aiheiden äärelle lempeästi ja filosofin viisaudella.
Yhteenvetona voin todeta, että seminaarin lopputuloksena oma ajattelu avartuu urille, joita se ei ehkä ole aiemmin saavuttanut tai jotka ovat kenties päässeet unohtumaan.
Poistun seminaarista siveltimen vetoja taululleni saaneena, ehkä hieman keijupölyä olkapäälläni, ehdottomasti hyvän olon kera.
Mielessäni Esan lause: ”Meissä on enemmän hyvää, kuin päälle päin näkyy”.
- Ulla Blomberg. Intotalon sisällöntuottaja
Haluatko sinäkin vaikuttua ja vakuuttua Esa Saarisen seminaarissa? Tule mukaan kuuntelemaan “Systeemiälykäs työyhteisö” ‑seminaaria Jyväskylään 24.5.! Lue lisää tästä!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!