Roope Korhonen loistaa sekä pesäpallokentällä superpesisjoukkue Sotkamon Jymyn luottopelaajana että Superjymyn tulosta tekevänä myyntivastaavana. Tässä blogiartikkelissa Roope Korhonen kertoo, mikä yhdistää menestyvää urheilujoukkuetta ja tulosta tekevää myyntitiimiä.
Lue, mitä oppeja huippumyyntityöhön kannattaa ammentaa pelikentältä!
Huippupelaaja ja huippumyyjä samassa paketissa
Roope Korhosen ura pesäpalloilijana Sotkamon Jymyssä on ollut pitkä ja menestyksekäs. Hän on ollut mukana voittamassa Suomen mestaruutta 11 kertaa. Useita kunniamainintoja urallaan kerännyt Korhonen valittiin vuonna 2017 sekä superpesiksen lyöjäkuninkaaksi että vuoden jokeriksi.
Korhonen ei kuitenkaan loista ainoastaan pelikentällä, vaan tekee tuloksellista myyntityötä myös Superjymyn myyntivastaavan roolissa. Nämä kaksi roolia voivat ensikuulemalta vaikuttaa olevan kaukana toisistaan, mutta itse asiassa voittavan urheilujoukkueen ja tuloksekkaan myyntitiimin taustalta löytyy yllättävän samankaltaisia tekijöitä.
Mitkä urheilujoukkueen opit ovat siivittäneet Korhosen menestystä myös myyntityössä?
Urheilua ja myyntityötä yhdistää kolme avaintekijää
Joukkueurheilua ja myyntityötä yhdistää Korhosen mukaan kolme asiaa. Ensimmäinen yhdistävä tekijä on tavoitteellisuus.
”Urheilussa asetetaan harjoitus- ja pelikaudelle selkeät tavoitteet, joita kohti pyritään. Myös myyntityö on tavoitteellista toimintaa, jossa tuloksellisuutta seurataan erilaisten mittareiden kautta. Ahkeruuden avulla pääsee tuloksiin”, Korhonen vertaa.
Toiseksi sekä joukkueen jäsen että myyjä on alinomaa tekemisissä erilaisten persoonien kanssa. Joukkue koostuu aina erilaisista ihmisistä, samoin myyjän on osattava tulla toimeen kirjavan asiakaskunnan kanssa.
”On hyvä osata lukea toista ihmistä, vaikka hän olisi erilainen kuin sinä itse. On helpompi toimia, jos tietää, miten pelikaveri, vastustaja tai asiakas ajattelee ja miten hän toimii.”
Kolmanneksi sekä urheilussa että myyntityössä harjoitus tekee mestarin. Myyntityössä, samoin kuin urheilussa, on tärkeää analysoida omaa tekemistä ja miettiä, miten voisi suoriutua entistä paremmin.
”Harjoittelua ja preppausta tarvitaan paljon. Esimerkiksi asiakastapaamisen jälkeen on hyvä käydä tilanne läpi, mikä onnistui ja mikä olisi voinut mennä paremmin. Tätä samaa teemme pelienkin jälkeen. Aivotyötäkin tarvitaan, ei voi vain puskea eteenpäin ilman ajattelua, jos haluaa kehittyä”, Korhonen muistuttaa.
Vahvuuksilla pelaaminen johtaa menestykseen
Mitä menestyksennälkäinen myyntitiimi voi sitten oppia urheilujoukkueelta? Paljonkin. Voittavan joukkueen johtaminen perustuu samanlaisiin periaatteisiin, oli tavoitteena sitten pelata palloa tai myydä tuotteita.
Joukkueen kokoamisessa on tärkeintä asettaa oikea ihminen oikeaan rooliin.
”Ihmisten täytyy päästä pelaamaan vahvuuksillaan, ei heikkouksillaan. Silloin joukkuekin toimii parhaiten. Myyntityössäkin täytyy osata tunnistaa se, mitä kukin osaa parhaiten tehdä, ja jakaa roolit sen mukaan.”
Oman roolin ja taitotason ollessa kohdillaan, myös itseluottamus on korkealla. Roope Korhonen tähdentää hyvän itseluottamuksen merkitystä menestyksen avaintekijänä.
”Jos pelikentällä tiedät olevasi hyvässä kunnossa ja harjoitelleesi tarpeeksi, silloin pelaatkin hyvin. Kun myyntityötä tehdessäsi uskot tuotteeseesi, luottamus ja rentous välittyvät myös asiakkaalle ja saat helpommin kauppaa.”
Yhdessä oppiminen rakentaa huippujoukkueen
Itseluottamuksen rakentamiseen ja kehittämiseen paras apu on Korhosen mukaan avoin keskustelu. Ilmapiirin on kannustettava kokemusten jakamiseen ja yhdessä oppimiseen.
”Jos joku asia ei urheilussa toimi, asia käydään yhdessä läpi ja mietitään, miksi se ei toimi ja mitä asialle voidaan tehdä. Työelämässä tämä voi olla haastavampaa, sillä ihmiset piiloutuvat helposti oman roolinsa ja toimenkuvansa taakse. Ei haluta myöntää omia mokia tai jakaa omia oppeja”, Korhonen toteaa.
Pienenkin korjausliikkeen tekeminen saattaa kuitenkin ratkaista pelin myös myyntityössä. Kun tiimillä on tunne siitä, että työtä tehdään yhdessä ja yhteisen tavoitteen eteen, myös oppien jakaminen on luontevaa.
”Myynnin tekeminen on joskus niin herkkää, että yksittäinen sana tai lause voi olla ratkaiseva. Tällöin toisen myyjän pieni vinkki tekemiseen voi johtaa merkittävästi parempaan tulokseen. Kun hankalia tilanteita pohditaan yhdessä ja etsitään yhteinen ratkaisu, saman asian tullessa eteen uudelleen koko tiimi tietää heti, miten kannattaa toimia.”
Roope Korhonen korostaa, että kun yrityksessä tai joukkueessa on hyvä ilmapiiri ja töihin tai harjoituksiin voi tulla hyvällä fiiliksellä, yksilötkin sitoutuvat, motivoituvat ja kehittyvät.
”Tunne, että ollaan samassa veneessä, on tärkeä.”
Vaikeudet kehittävät ja tekevät vahvemmaksi
Silloin, kun kaikki sujuu suunnitelman mukaisesti, tiimipelaaminen on helppoa. Todellinen haaste syntyy epäonnistumisen ja vastoinkäymisten edessä.
”Epäonnistumisia tulee vastaan joka tapauksessa. Se, miten ne otetaan vastaan, ratkaisee”, Roope Korhonen toteaa.
Virheiden myöntäminen on tärkeää. Selittely ja vastuun vierittäminen muille ei ole rakentavaa. Kun joukkueessa vallitsee hyvä ilmapiiri ja keskinäinen luottamus, myös virheiden käsitteleminen on helpompaa.
Sitä paitsi epäonnistumisista olisi hyvä oppia iloitsemaan. Ne nimittäin Roope Korhosen mukaan kehittävät ihmistä kaikkein tehokkaimmin.
”Epäonnistumisten ja virheiden kanssa painiessa ei kannata lamaantua. Sen sijaan kannattaa pyrkiä analysoimaan tilanne, ottaa siitä opiksi ja mennä eteenpäin.”
Se, miten suhtaudut epäonnistumiseen, voi vaikuttaa onnistumisen mahdollisuuksiisi jatkossa etenkin myyntikohtaamisissa.
”Asenne on todella tärkeä. Asiakkaalle ei pidä näyttää myrtsiä naamaa, vaikka kauppaa ei sillä kerralla tulisikaan. Kun asiakkaalle jää kohtaamisesta hyvä maku suuhun, hän saattaa palata asiaan myöhemmin. Ovi kannattaa jättää auki tulevaisuutta varten.”
Kuva: SuperJymy Oy
Kiinnostaako myynnin ja markkinoinnin kehittäminen? Tiesitkö, että pk-yrityksesi myynnin kehittämiseen on mahdollista saada Ely-keskuksen tukea? Seuraavat myyntivalmennuksemme alkavat keväällä, lue lisää tästä!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!