Roope Kor­honen: Mikä yhdistää jouk­kueur­heilua ja myyn­ti­työtä?

kokemuksia

Roope Kor­honen loistaa sekä pesä­pal­lo­ken­tällä super­pe­sis­joukkue Sot­kamon Jymyn luot­to­pe­laajana että Super­jymyn tulosta tekevänä myyn­ti­vas­taavana. Tässä blo­giar­tik­ke­lissa Roope Kor­honen kertoo, mikä yhdistää menes­tyvää urhei­lu­jouk­kuetta ja tulosta tekevää myyn­ti­tiimiä.

Lue, mitä oppeja huip­pu­myyn­ti­työhön kan­nattaa ammentaa peli­ken­tältä!

 

Huip­pu­pe­laaja ja huip­pu­myyjä samassa pake­tissa

Roope Kor­hosen ura pesä­pal­loi­lijana Sot­kamon Jymyssä on ollut pitkä ja menes­tyk­sekäs. Hän on ollut mukana voit­ta­massa Suomen mes­ta­ruutta 11 kertaa. Useita kun­nia­mai­nintoja urallaan kerännyt Kor­honen valittiin vuonna 2017 sekä super­pe­siksen lyö­jä­ku­nin­kaaksi että vuoden joke­riksi.

Kor­honen ei kui­tenkaan loista ainoastaan peli­ken­tällä, vaan tekee tulok­sel­lista myyn­ti­työtä myös Super­jymyn myyn­ti­vas­taavan roo­lissa. Nämä kaksi roolia voivat ensi­kuu­le­malta vai­kuttaa olevan kaukana toi­sistaan, mutta itse asiassa voit­tavan urhei­lu­jouk­kueen ja tulok­sekkaan myyn­ti­tiimin taus­talta löytyy yllät­tävän saman­kal­taisia teki­jöitä.

Mitkä urhei­lu­jouk­kueen opit ovat sii­vit­täneet Kor­hosen menes­tystä myös myyn­ti­työssä?

 

Urheilua ja myyn­ti­työtä yhdistää kolme avain­te­kijää

Jouk­kueur­heilua ja myyn­ti­työtä yhdistää Kor­hosen mukaan kolme asiaa. Ensim­mäinen yhdistävä tekijä on tavoit­teel­lisuus.

”Urhei­lussa ase­tetaan har­joitus- ja peli­kau­delle selkeät tavoitteet, joita kohti pyritään. Myös myyn­tityö on tavoit­teel­lista toi­mintaa, jossa tulok­sel­li­suutta seu­rataan eri­laisten mit­ta­reiden kautta. Ahke­ruuden avulla pääsee tuloksiin”, Kor­honen vertaa.

Toi­seksi sekä jouk­kueen jäsen että myyjä on ali­nomaa teke­mi­sissä eri­laisten per­soonien kanssa. Joukkue koostuu aina eri­lai­sista ihmi­sistä, samoin myyjän on osattava tulla toimeen kir­javan asia­kas­kunnan kanssa.

”On hyvä osata lukea toista ihmistä, vaikka hän olisi eri­lainen kuin sinä itse. On hel­pompi toimia, jos tietää, miten peli­kaveri, vas­tustaja tai asiakas ajat­telee ja miten hän toimii.”

Kol­man­neksi sekä urhei­lussa että myyn­ti­työssä har­joitus tekee mes­tarin. Myyn­ti­työssä, samoin kuin urhei­lussa, on tärkeää ana­ly­soida omaa teke­mistä ja miettiä, miten voisi suo­riutua entistä paremmin.

”Har­joit­telua ja prep­pausta tar­vitaan paljon. Esi­mer­kiksi asia­kas­ta­paa­misen jälkeen on hyvä käydä tilanne läpi, mikä onnistui ja mikä olisi voinut mennä paremmin. Tätä samaa teemme pelienkin jälkeen. Aivo­työ­täkin tar­vitaan, ei voi vain puskea eteenpäin ilman ajat­telua, jos haluaa kehittyä”, Kor­honen muis­tuttaa.

 

Vah­vuuk­silla pelaa­minen johtaa menes­tykseen

Mitä menes­tyk­sen­näl­käinen myyn­ti­tiimi voi sitten oppia urhei­lu­jouk­ku­eelta? Pal­jonkin. Voit­tavan jouk­kueen joh­ta­minen perustuu saman­laisiin peri­aat­teisiin, oli tavoit­teena sitten pelata palloa tai myydä tuot­teita.

Jouk­kueen kokoa­mi­sessa on tär­keintä asettaa oikea ihminen oikeaan rooliin.

”Ihmisten täytyy päästä pelaamaan vah­vuuk­sillaan, ei heik­kouk­sillaan. Silloin jouk­kuekin toimii par­haiten. Myyn­ti­työs­säkin täytyy osata tun­nistaa se, mitä kukin osaa par­haiten tehdä, ja jakaa roolit sen mukaan.”

Oman roolin ja tai­to­tason ollessa koh­dillaan, myös itse­luot­tamus on kor­kealla. Roope Kor­honen täh­dentää hyvän itse­luot­ta­muksen mer­ki­tystä menes­tyksen avain­te­kijänä.

”Jos peli­ken­tällä tiedät olevasi hyvässä kun­nossa ja har­joi­tel­leesi tar­peeksi, silloin pelaatkin hyvin. Kun myyn­ti­työtä teh­dessäsi uskot tuot­tee­seesi, luot­tamus ja rentous välit­tyvät myös asiak­kaalle ja saat hel­pommin kauppaa.”

 

Yhdessä oppi­minen rakentaa huip­pu­jouk­kueen

Itse­luot­ta­muksen raken­ta­miseen ja kehit­tä­miseen paras apu on Kor­hosen mukaan avoin kes­kustelu. Ilma­piirin on kan­nus­tettava koke­musten jaka­miseen ja yhdessä oppi­miseen.

”Jos joku asia ei urhei­lussa toimi, asia käydään yhdessä läpi ja mie­titään, miksi se ei toimi ja mitä asialle voidaan tehdä. Työ­elä­mässä tämä voi olla haas­ta­vampaa, sillä ihmiset pii­lou­tuvat hel­posti oman roo­linsa ja toi­men­ku­vansa taakse. Ei haluta myöntää omia mokia tai jakaa omia oppeja”, Kor­honen toteaa.

Pie­nenkin kor­jaus­liikkeen teke­minen saattaa kui­tenkin rat­kaista pelin myös myyn­ti­työssä. Kun tii­millä on tunne siitä, että työtä tehdään yhdessä ja yhteisen tavoitteen eteen, myös oppien jaka­minen on luon­tevaa.

”Myynnin teke­minen on joskus niin herkkää, että yksit­täinen sana tai lause voi olla rat­kaiseva. Tällöin toisen myyjän pieni vinkki teke­miseen voi johtaa mer­kit­tä­västi parempaan tulokseen. Kun han­kalia tilan­teita poh­ditaan yhdessä ja etsitään yhteinen rat­kaisu, saman asian tul­lessa eteen uudelleen koko tiimi tietää heti, miten kan­nattaa toimia.”

Roope Kor­honen korostaa, että kun yri­tyk­sessä tai jouk­ku­eessa on hyvä ilma­piiri ja töihin tai har­joi­tuksiin voi tulla hyvällä fii­lik­sellä, yksi­lötkin sitou­tuvat, moti­voi­tuvat ja kehit­tyvät.

”Tunne, että ollaan samassa veneessä, on tärkeä.”

 

Vai­keudet kehit­tävät ja tekevät vah­vem­maksi

Silloin, kun kaikki sujuu suun­ni­telman mukai­sesti, tii­mi­pe­laa­minen on helppoa. Todel­linen haaste syntyy epä­on­nis­tu­misen ja vas­toin­käy­misten edessä.

Epä­on­nis­tu­misia tulee vastaan joka tapauk­sessa. Se, miten ne otetaan vastaan, rat­kaisee, Roope Kor­honen toteaa.

Vir­heiden myön­tä­minen on tärkeää. Selittely ja vastuun vie­rit­tä­minen muille ei ole raken­tavaa. Kun jouk­ku­eessa val­litsee hyvä ilma­piiri ja kes­ki­näinen luot­tamus, myös vir­heiden käsit­te­le­minen on hel­pompaa.

Sitä paitsi epä­on­nis­tu­mi­sista olisi hyvä oppia iloit­semaan. Ne nimittäin Roope Kor­hosen mukaan kehit­tävät ihmistä kaikkein tehok­kaimmin.

”Epä­on­nis­tu­misten ja vir­heiden kanssa pai­niessa ei kannata lamaantua. Sen sijaan kan­nattaa pyrkiä ana­ly­soimaan tilanne, ottaa siitä opiksi ja mennä eteenpäin.”

Se, miten suh­taudut epä­on­nis­tu­miseen, voi vai­kuttaa onnis­tu­misen mah­dol­li­suuk­siisi jat­kossa etenkin myyn­ti­koh­taa­mi­sissa.

”Asenne on todella tärkeä. Asiak­kaalle ei pidä näyttää myrtsiä naamaa, vaikka kauppaa ei sillä ker­ralla tuli­sikaan. Kun asiak­kaalle jää koh­taa­mi­sesta hyvä maku suuhun, hän saattaa palata asiaan myö­hemmin. Ovi kan­nattaa jättää auki tule­vai­suutta varten.”

Kuva: SuperJymy Oy

 

Kiin­nos­taako myynnin ja mark­ki­noinnin kehit­tä­minen? Tie­sitkö, että pk-yri­tyksesi myynnin kehit­tä­miseen on mah­dol­lista saada Ely-kes­kuksen tukea? Seu­raavat myyn­ti­val­men­nuk­semme alkavat keväällä, lue lisää tästä!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen