Pk—yrityksen kasvu ja kan­nat­tavuus — 5 tietä parempaan tulokseen

kokemuksia

Tavoit­teena parempi tulos?

Omaa yri­tystä kan­nattaa kehittää jat­ku­vasti. Vinkit perus­tuvat Into­talon val­men­tajan Ollis Lep­päsen omaan näke­mykseen hänen yrit­tä­jä­taus­tansa poh­jalta.

1. Tunne lukusi

Numerot ovat aina totta. Omat luvut pitää tuntea oli se sitten kir­jan­pi­don­ra­portit, tili­päätös tai myyn­nin­ra­portit. Tär­keimmät luvut pitää tuntea, jotta lii­ke­toi­mintaa voi kehittää.

Näihin kolmeen asiaan kan­nattaa ensim­mäisenä kiin­nittää huomio:

Myyn­tikate. Myyn­tikate on ostojen suhde lii­ke­vaihtoon eli kuinka paljon sinulle jää rahaa kaikkien ostojen jälkeen. Myyn­tikate on se olen­naisen, ei niinkään lii­ke­vaihto.

Hen­ki­lös­tö­kulut. Kiinnitä huo­miota, siihen mikä on hen­ki­lös­tö­ku­lujen suhde lii­ke­vaihtoon tai hen­ki­lös­tö­ku­lujen suhde myyn­ti­kat­teeseen.

Käyt­tökate. Käyt­tökate on se, jolla sinä maksat kaikki inves­toinnit, poistot ja josta jää itselle mak­set­ta­vaksi se, joka jää viivan alle. Kiinnitä huomio siihen, mikä käyt­tö­katteen suhde lii­ke­vaihtoon tai käyt­tö­katteen suhde myyn­ti­kat­teeseen.

Lukuja on hyvä verrata edel­lisiin vuosiin ja alalla menes­tyvien yri­tysten lukuihin. On hyvä muistaa, että on vain kaksi syytä käyttää rahaa yri­tyk­sessä ja ne ovat uusien asiak­kaiden hank­ki­minen ja van­hojen asiak­kaiden pitä­minen. Kaikki muut kulut, jotka ei liity asiak­kaiden hank­ki­miseen tai pitä­miseen voi huo­letta karsia pois. Pie­nikin muutos voi muuttaa tuloksen kan­nat­ta­vam­maksi.

2. Nosta katetta

Uskalla pyytää palvelusta/tuotteesta sem­moista hintaa, jotta vatsan poh­jassa kutittaa hieman.

Hinta on oikea silloin, jos asiakas irvistää ja maksaa, ostaa myös kyseisen palvelun/tuotteen vielä toisen kerran.

Jos taas asiakas hymyilee ja maksaa, niin silloin hinta on liian halpa. Jos myy liian hal­valla, niin silloin jokainen kauppa minkä häviää tuottaa tuskaa, mutta kan­nat­tavaa kauppaa on ilo hävitä.

Oma palvelu/tuote kan­nattaa pake­toida niin, että sille saa paremman hinnan. Kan­nattaa miettiä onko jotain sem­moisia asioita, joita voisi tehdä yksin­ker­tai­semmin, karsia tai poistaa kokonaan. Asioita kan­nattaa dele­goida muille tai auto­ma­ti­soida, jolloin ei tar­vitsisi tehdä kaikkea yksin ja ei menisi niin paljon aikaa.

Tut­ki­muksien mukaan jopa 15 % hinnan korotus ei vaikuta mer­kit­tä­västi asiakkaan osto­pää­tökseen. Pyy­tä­mällä enemmän sinulla on varaa hävi­täkin muutama asiakas. Suo­ma­lai­silla yrit­tä­jillä on ongelmana se, että myydään omaa osaa­mista ja omaa aikaa liian hal­valla, joten uskalla pyytää omasta osaa­mi­sestasi oikea hinta.

Muista laskea kaikki mah­dol­liset kulut hintaan mukaan.

3. Karsi turha

Keskity siihen mikä tuottaa eli mikä on juuri sinun lii­ke­toi­min­nassasi olen­nai­sinta, mikä on se osa, joka tuottaa sinulle parhaan tuloksen. Tur­hinta asioista luo­pu­minen on olen­nainen asia.

Yrit­täjien ja joh­tajien tulisi har­joittaa sään­nöl­listä jäte­huoltoa omassa lii­ke­toi­min­nassa, eli mikä on sel­laisia osa-alueita mitkä ovat turhia, ei tuota tulosta, ei tuo lisää asiak­kaita ja eivätkä auta pitämään nykyi­sistä asiak­kaista kiinni. Keskity siihen mikä tuottaa tulosta.

Yri­tyksen kan­nalta tärkeää on panostaa asen­teeseen, vaikka osaa­minen ei olisi huippua, mutta yri­tyksen on hyvä val­mentaa ja tukea osaa­misen kehit­ty­mistä. Täh­ti­pe­laa­jista on myös hyvä luopua, joiden asenne ei ole koh­dillaan.

4. Investoi asen­teeseen

Tärkein työkalu kan­nat­ta­vuuden ja tuloksen teke­misen näkö­kul­masta on bud­jetti. Muista poistaa mys­tisyys lukujen ja nume­roiden takaa eli avaa kaikki luvut, johon hen­ki­löstö voi vai­kuttaa. Älä raportoi pel­kästään lukuja vaan myös kan­nat­ta­vuutta vähintään kuu­kausittain. Itse pitää tuntea luvut, jotta voit muun porukan kanssa käydä niitä läpi.

5. Opi pää­tök­sistä

Joh­ta­minen on pää­töksien teke­mistä. Pää­tökset joh­tavat joi­hinkin toi­men­pi­teisiin, jolloin toi­men­piteet näkyvät rapor­teissa ja talou­den­ra­por­teissa nume­roina. Jos numerot näyt­tävät huo­noilta, se tar­koittaa sitä, että olet tehnyt huonoja pää­töksiä, joten huonot pää­tökset joh­tuvat huo­nosta joh­ta­mi­sesta.

Yrit­tä­jällä itsellä pitäisi olla suunta mihin päin ollaan menossa. Suun­nittele työsi ja työs­kentele suun­ni­tel­massasi.

Muista kysyä asiak­kailta, tie parempaan tulokseen löytyy asiak­kaiden kes­kuu­desta. Rakenna yri­tyksesi toi­minta asia­kas­tun­tu­malle, eikä mutu­tun­tu­malle. Asiak­kailta kan­nattaa kysyä pro­jektin pää­tyttyä ”kuinka erin­omaisena pidit pal­ve­luamme 1–5”, jos palvelu ei ole vitosen arvoinen niin muista kysyä mitä olisi pitänyt tapahtua, jotta pal­ve­lumme olisi vitosen arvoinen.

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blogit suoraan säh­kö­pos­tiisi alla ole­valla lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen