Tavoitteena parempi tulos?
Omaa yritystä kannattaa kehittää jatkuvasti. Vinkit perustuvat Intotalon valmentajan Ollis Leppäsen omaan näkemykseen hänen yrittäjätaustansa pohjalta.
1. Tunne lukusi
Numerot ovat aina totta. Omat luvut pitää tuntea oli se sitten kirjanpidonraportit, tilipäätös tai myynninraportit. Tärkeimmät luvut pitää tuntea, jotta liiketoimintaa voi kehittää.
Näihin kolmeen asiaan kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomio:
Myyntikate. Myyntikate on ostojen suhde liikevaihtoon eli kuinka paljon sinulle jää rahaa kaikkien ostojen jälkeen. Myyntikate on se olennaisen, ei niinkään liikevaihto.
Henkilöstökulut. Kiinnitä huomiota, siihen mikä on henkilöstökulujen suhde liikevaihtoon tai henkilöstökulujen suhde myyntikatteeseen.
Käyttökate. Käyttökate on se, jolla sinä maksat kaikki investoinnit, poistot ja josta jää itselle maksettavaksi se, joka jää viivan alle. Kiinnitä huomio siihen, mikä käyttökatteen suhde liikevaihtoon tai käyttökatteen suhde myyntikatteeseen.
Lukuja on hyvä verrata edellisiin vuosiin ja alalla menestyvien yritysten lukuihin. On hyvä muistaa, että on vain kaksi syytä käyttää rahaa yrityksessä ja ne ovat uusien asiakkaiden hankkiminen ja vanhojen asiakkaiden pitäminen. Kaikki muut kulut, jotka ei liity asiakkaiden hankkimiseen tai pitämiseen voi huoletta karsia pois. Pienikin muutos voi muuttaa tuloksen kannattavammaksi.
2. Nosta katetta
Uskalla pyytää palvelusta/tuotteesta semmoista hintaa, jotta vatsan pohjassa kutittaa hieman.
Hinta on oikea silloin, jos asiakas irvistää ja maksaa, ostaa myös kyseisen palvelun/tuotteen vielä toisen kerran.
Jos taas asiakas hymyilee ja maksaa, niin silloin hinta on liian halpa. Jos myy liian halvalla, niin silloin jokainen kauppa minkä häviää tuottaa tuskaa, mutta kannattavaa kauppaa on ilo hävitä.
Oma palvelu/tuote kannattaa paketoida niin, että sille saa paremman hinnan. Kannattaa miettiä onko jotain semmoisia asioita, joita voisi tehdä yksinkertaisemmin, karsia tai poistaa kokonaan. Asioita kannattaa delegoida muille tai automatisoida, jolloin ei tarvitsisi tehdä kaikkea yksin ja ei menisi niin paljon aikaa.
Tutkimuksien mukaan jopa 15 % hinnan korotus ei vaikuta merkittävästi asiakkaan ostopäätökseen. Pyytämällä enemmän sinulla on varaa hävitäkin muutama asiakas. Suomalaisilla yrittäjillä on ongelmana se, että myydään omaa osaamista ja omaa aikaa liian halvalla, joten uskalla pyytää omasta osaamisestasi oikea hinta.
Muista laskea kaikki mahdolliset kulut hintaan mukaan.
3. Karsi turha
Keskity siihen mikä tuottaa eli mikä on juuri sinun liiketoiminnassasi olennaisinta, mikä on se osa, joka tuottaa sinulle parhaan tuloksen. Turhinta asioista luopuminen on olennainen asia.
Yrittäjien ja johtajien tulisi harjoittaa säännöllistä jätehuoltoa omassa liiketoiminnassa, eli mikä on sellaisia osa-alueita mitkä ovat turhia, ei tuota tulosta, ei tuo lisää asiakkaita ja eivätkä auta pitämään nykyisistä asiakkaista kiinni. Keskity siihen mikä tuottaa tulosta.
Yrityksen kannalta tärkeää on panostaa asenteeseen, vaikka osaaminen ei olisi huippua, mutta yrityksen on hyvä valmentaa ja tukea osaamisen kehittymistä. Tähtipelaajista on myös hyvä luopua, joiden asenne ei ole kohdillaan.
4. Investoi asenteeseen
Tärkein työkalu kannattavuuden ja tuloksen tekemisen näkökulmasta on budjetti. Muista poistaa mystisyys lukujen ja numeroiden takaa eli avaa kaikki luvut, johon henkilöstö voi vaikuttaa. Älä raportoi pelkästään lukuja vaan myös kannattavuutta vähintään kuukausittain. Itse pitää tuntea luvut, jotta voit muun porukan kanssa käydä niitä läpi.
5. Opi päätöksistä
Johtaminen on päätöksien tekemistä. Päätökset johtavat joihinkin toimenpiteisiin, jolloin toimenpiteet näkyvät raporteissa ja taloudenraporteissa numeroina. Jos numerot näyttävät huonoilta, se tarkoittaa sitä, että olet tehnyt huonoja päätöksiä, joten huonot päätökset johtuvat huonosta johtamisesta.
Yrittäjällä itsellä pitäisi olla suunta mihin päin ollaan menossa. Suunnittele työsi ja työskentele suunnitelmassasi.
Muista kysyä asiakkailta, tie parempaan tulokseen löytyy asiakkaiden keskuudesta. Rakenna yrityksesi toiminta asiakastuntumalle, eikä mututuntumalle. Asiakkailta kannattaa kysyä projektin päätyttyä ”kuinka erinomaisena pidit palveluamme 1–5”, jos palvelu ei ole vitosen arvoinen niin muista kysyä mitä olisi pitänyt tapahtua, jotta palvelumme olisi vitosen arvoinen.
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella!