Ota yhteyttä 029 009 2530

Myyntijohtaja. Tuo kaikki myyntityön langat käsissään pitävä, tiimiään tsemppaava, suuria linjoja vetävä visionääri, joka tietää, minne myyntityön tavoitteet täytyy asettaa ja miten niihin päästään.

Sellaiseen tehtävään en ikimaailmassa itseäni koskaan kuvitellut.

Mutta sitten kävikin niin, että Intotalolla keksittiin ajatus kiertävästä myyntijohtajan tittelistä. Kaikki intotalolaiset saisivat vuorotellen kuukauden ajan istua myyntijohtajan pallilla ja hoitaa tehtävään parhaaksi katsomallaan tavalla.

Hieman erikoista, mutta meillä on muutekin totuttu tavallisesta poikkeaviin ratkaisuihin ja innovatiivisiin kokeiluihin. Miksipä siis ei?

 

Vuorotellen myyntijohtajana

Kun idea on päästetty ilmoille, siitä ei meillä ole kovin pitkä matka sen toteutukseen. Siispä tämän vuoden maaliskuusta lähtien myyntijohtajan titteli on kiertänyt kuukausittain Intotalon koko henkilökunnan käsissä.

Kuukauden myyntijohtajan tehtävät ovat seuraavat:
• Tiedottaa
• Suunnitella kuukauden alussa selkeä kokonaisuus (teema ja tavoitteet)
• Järjestää palaverit
• Pitää soittolistat ajan tasalla
• Asettaa tavoitteet ja seurata niiden kehittymistä
• Ylläpitää yleistä fiilistä
• Palkita tehdystä työstä
• Huomioida myyjien kysymykset ja huolenaiheet ja tarttua niihin
• Seurata askelmittareita (Intotalon henkilöstön tavoitteiden toteutumisen ja työhyvinvoinnin seurantatyökalu)
• Seurata asiakkuudenhallintajärjestelmää (CRM)

Myyntijohtaja saa käytettäväkseen kiinteän budjetin, jonka saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Suosituin käyttökohde tähän mennessä on ollut myyntitiimin motivoiminen erilaisin palkinnoin saavutetuista tavoitteista.

 

Vanhat pierut ja uudet kasvot

Eipä siinä mitään, ensin puikkoihin pääsivät ”vanhat pierut” eli pitkän linjan intotalolaiset, joille myynnin tekeminen ja henkilöstöjohtaminen olivat tuttua kauraa. Sen jälkeen vuoro siirtyikin suoraan opiskelija-harjoittelijallemme, joka myöskin suoriutui tehtävästään erinomaisesti.

Mukaan otetaan siis kaikki aiemmasta kokemuksesta ja senhetkisestä tehtävästä riippumatta. Pakko tehtävää ei kuitenkaan ole ottaa vastaan. Tähän mennessä kukaan ei tosin ole kieltäytynyt. Vuoroja on jaettu sen mukaan, miten kunkin työtilanne puikkoihin astumisen sallii.

 

Tuoreita ideoita myyntiin

Jo ensimmäisten kuukausien aikana huomasimme, että ratkaisu on erinomainen. Uusi myyntijohtaja tuo aina oman näkökulmansa myynnin tekemiseen, ja tuoreet ideat pitävät tekemisen mielenkiintoisena.

Kuukauden ajan hommaan jaksaa panostaa täysillä eikä kukaan kuormitu vastuusta liikaa. Kun perusasiat, kuten CRM:n käyttö, asiakasrekistereiden pyörittäminen ja tietyt viikoittaiset rutiinit pidetään koko ajan samoina, on pieni variointi tekemisen painotuksissa vain hyvää vaihtelua.

Tänä aikana olemme keskittyneet kuukausi kerrallaan muun muassa oman itsen kehittämiseen, tiimityöskentelyyn, työhyvinvointiin, sosiaalisen median käyttöön myynnin välineenä sekä motivaation ylläpitämiseen.

 

Rohkeus ottaa vastuu

Mutta entäs sitten, kun se oma vuoro tulee? Joku oli ehkä innoissaan, mutta minä lähinnä kauhuissani. Myynnin tekeminen on ollut tähän mennessä hyvin pieni osa omaa työnkuvaani, enkä ole koskaan johtanut ketään.

Että mitäköhän tästäkin sitten seuraa? Täydellinen epäonnistuminen? Myynnin sukeltaminen pohjamutiin? Pakka sekaisin loppuvuodeksi?

Eipä siinä auttanut kuin ottaa nenästä kiinni ja sukeltaa myyntijohtajuuden syvään päähän. Tosiasiassa minulla oli jo niin monta hyvää malliesimerkkiä edellisiltä kuukausilta, että pystyin helposti ottamaan mallia kokeneemmilta. Uskoin selviäväni haasteesta, vaikka se isolta tuntuikin.

 

Yhdessä pystymme mihin vain

Nyt oma myyntijohtajuuskuukauteni on onnellisesti ohi, ja voin sanoa, että hyvinhän se meni. Yhdessä tekemisen voima on uskomaton ja jälkeenpäin voin sanoa, että omalta mukavuusalueelta kannattaa todellakin välillä poiketa tuntemattomammalle maaperälle. Opin kuukaudessa valtavasti uutta ja kokonaisnäkemys yrityksen toiminnan peruspilarista, myynnistä, avautui aivan uudella tavalla.

Meillä oli kuukauden aikana todella paljon myytävää, yllätysmomentteja, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kaikista niistä selvittiin porukalla, sinnikkäällä tekemisellä ja loistavalla yhteishengellä.

Kiertävä myyntijohtajan tehtävä antoi mahdollisuuden kokeilla omia siipiään sellaisessa toimenkuvassa, johon ei itse olisi koskaan tullut muutoin hakeuduttua. Ja mikä parasta, oivalluksen siitä, että pystyy itse asiassa aika moneen sellaiseen juttuun, mihin ei itse olisi uskonut.

 

Kiertävä myyntijohtajuus – jatkoon!

Myyntijohtajan tehtävää tullaan kierrättämään Intotalolla jatkossakin. Näin saamme ”tuoretta verta” ja uusia ideoita myynnin johtoon joka kuukausi.

Johtajan ei todellakaan tarvitse hoitaa tehtäväänsä yksin, vaan apuna on koko myyntitiimin tuki ja yhteinen jaettu tietämys. Kokonaisvastuu on meillä Intotalolla titteleistä huolimatta leveillä harteilla, mutta silti on helpompaa, kun yksi henkilö kantaa vuorotellen vastuun tietyistä käytännön asioista.

Kiertävä myyntijohtajuus on yksi tapa jakaa vastuuta myynnin tekemisestä ja osallistaa henkilöstöä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Toimisiko tämä teillä?

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This