Jos myynnin kehittäminen on yrityksellesi ajankohtaista tai sinulla on vain tunne siitä, että kohta bisnes sakkaa mikäli jotain ei asialle tehdä, kannattaa ehdottamasti aloittaa heti.
Keskittymällä myynnin kehittämiseen saadaan usein hyviä tuloksia sillä energia suuntautuu yritystoiminnan kannalta arvoa tuottaviin asioihin. Vuosien kokemuksella olen nimittäin huomannut, että yritykset, jotka panostavat aktiivisesti myyntiin ja asiakkuuksien kehittämiseen pärjäävät hyvin huonoina ja hyvinäkin aikoina.
Ensiksi minun täytyy sen verran tarkentaa, että myynnin kehittäminen ei aina tarkoita vain sitä, että tehdään lisää kauppaa tai kauppa ei käy ollenkaan. Myynnin kehittäminen on myös sitä, että lisäät itsesi ja myynnin tekijöiden osaamista tulevaisuutta ajatellen myyntitulosten varmistamiseksi.
Mutta olipa tilanteesi mikä tahansa: kaipaat lisää myyntiä, haluat varmistaa liiketoiminnan sujumisen tulevaisuudessakin tai ymmärtää mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, kannattaa myynnin kehittäminen aloittaa nykytila-arviosta.
Mikä on myynnin kehittämisen nykytila-arvio?
Nykytila-arviossa on 6 kohtaa, jotka ovat myynnin tuloksiin vaikuttavia tekijöitä riippumatta yritykseksi liiketoiminnasta. Arvioitavat kohdat ovat:
Tavoite
Myynnille on asetettu konkreettiset tavoitteet, joiden toteutumista seurataan kuukausittain.
Tuote
Tuotteet on tuotteistettu myytäviksi paketeiksi, myynti tuntee tuotteet ja tuotteiden hyödyt sekä myyntiviestit kirkkaasti.
Tiimi
Myynnin tekemiseen on resursoitu riittävästi aikaa ja tiimin roolit ja vastuut ovat kaikille selkeät. Myynti ei jää kiinni tiimin myyntiosaamisesta.
Tarina
Tuotteen ja yrityksen tarina on herättää asiakkaiden kiinnostuksen kaikissa eri markkinointikanavissa. Myynnin tueksi tuotetaan jatkuvasti uutta sisältöä.
Toiminta
Myyntityö on suunnitelmallista, systemaattista ja innostavaa. Myyntiä johdetaan aktiivisesti.
Tulos
Tuotteet on hinnoiteltu niin, että ne tuottavat parhaan mahdollisen katteen ja tuloksen yritykselle. Saamme myynnissä erinomaisia tuloksia aikaiseksi.
Kuinka teet myynnin nykytila-arvion?
Anna jokaiselle osa-alueelle arvosana 1 — 5 (1=huono, 5=erinomainen). Voit halutessasi tehdä arvion myös niin, että arvioit yksittäisiä myyjiäsi ja annat arvosanan koko organisaatiollesi. Näin saat kokonaisuuskuvan mitä osa-alueita sinun kannattaa kehittää ja ylläpitää.
Kun olet tunnistanut vahvuudet ja heikkoudet toimi seuraavasti:
Valitse yksi vahvuus jota haluat ylläpitää.
Valitse yksi heikkous jota haluat kehittää.
Valitse molempiin yksi konkreettinen kehitysaskel, jonka voit viedä käytäntöön seuraavan kolmen kuukauden aikana ja laita itsellesi kalenterimerkintä milloin tarkastat askeleen toteutumisen. Tämän jälkeen arvioi uudestaan, tarkasta ja määritä seuraavat toimet.
Esimerkki: jos valitsit kehitysaskeleeksi tiimin myyntiosaamisen kehittämisen, voi konkreettinen toimenpide seuraavan 3 kuukauden aikana olla henkilökohtaiset kehityskeskustelut tai vaikka 2 puolen päivän mittaista myyntivalmennusta.
Jos taas tunnistit, että vahvuutesi on esimerkiksi tuloksen tekeminen ja haluat ylläpitää sitä, konkreettinen tekosi voi olla esimerkiksi minimikatteen määrittäminen uusille tuotteille.
Tärkeintä myynnin kehittämisessä on aina muistaa, että parannusta vaativien asioiden lisäksi täytyy panostaa myös positiivisiin onnistumisiin.
Onko myynnin kehittäminen yrityksessäsi ajankohtaista?
Myyntiosaamistasi pääset kehittämään kanssamme suositussa markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen valmennuksessa!
Lue lisää markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen valmennusohjelmasta täältä!
Jari Junkkari
Kirjoittaja on Intotalon valmentaja, joka käyttää myynnin kehittämisen työkaluna Myynnin nykytila-arviota useissa valmennuksissa. Valmennettavat ovat kokeneet sen hyödyllisenä työkaluna tarkastaa yksinkertaisesti oman myyntinsä nykytila.
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!