Myynnin ja mark­ki­noinnin uudet peli­säännöt

kokemuksia

Myyntiä ja mark­ki­nointia ei voi tänään tehdä samoilla peli­sään­nöillä kuin kym­menen vuotta sitten. Kun kaikki tar­vittava tuo­te­tietous on ylei­sesti saa­ta­villa ja yri­tykset on helppo asettaa vie­rek­käi­sille väli­leh­dille ver­tail­ta­viksi, kan­nat­tavan myynnin ja mark­ki­noinnin tueksi tar­vitaan muu­takin kuin tuote-esit­telyjä.

Modernin B2B-myynnin ja mark­ki­noinnin asian­tuntija Jarkko Kur­vinen valottaa tässä blo­giar­tik­ke­lissa, mitkä ovat uuden ajan peli­säännöt ja miten osto­putki kan­nattaa tänä päivänä rakentaa.

Samoja aiheita käsi­tellään myös Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­misen val­men­nuk­sis­samme!

 

Ostaja on valta-ase­massa mutta kaipaa tien­näyt­täjää

Vielä reilut kym­menen vuotta sitten myyjä pystyi toi­mimaan por­tin­var­tijana tiedon avulla, jota hänellä oli enemmän kuin asiak­kaalla. Nykyään kaikki tieto on saa­ta­villa ja asiakas voi tietää aiheesta jopa enemmän kuin myyjä.

Jarkko Kur­vinen huo­mauttaa, että vaikka asiak­kaalla on valtava määrä tietoa saa­ta­villaan, hän kaipaa kui­tenkin jotakuta, joka puristaa kaiken tiedon näke­myk­siksi ja mie­li­pi­teiksi. Siksi tar­vitaan hen­ki­löbrändejä ja mie­li­pi­de­joh­tajia.

”Ihmiset kai­paavat tien­näyt­tä­jiksi sel­laisia, kenellä on sanot­tavaa ja jotka uskal­tavat haastaa”, Kur­vinen toteaa.

 

Asiakas täytyy tuntea

Jarkko Kur­vinen muis­tuttaa, asiak­kailla on toki jo ole­massa olevia tar­peita, mutta mark­ki­noijan kan­nalta her­kul­li­sinta on pystyä herät­te­lemään asiak­kaassa tarve, jota hän ei itse ole vielä tie­dos­tanut.

Jotta asiakkaan tarve voidaan saada heräämään, häntä täytyy ensin ymmärtää. Mitä paremmin myyjä tuntee asiakkaan arkea, haas­teita, ongelmia ja sitä mikä pitää häntä hereillä öisin, sitä paremmin hän pystyy puhut­te­lemaan asia­kasta.

Asiakkaat haluavat useim­miten puhua itsestään, eivät kuun­nella myyjän itse­kehua.

”Älä kehu itseäsi, vaan auta asia­kasta. Sinun tuot­teesi ja pal­velusi ovat sinun ongel­miasi, asiak­kaalla on omansa. Jos puhut vain omista ongel­mistasi, etkä asiakkaan, kes­kus­telut eivät kohtaa. Eikä kave­rille, joka ei kuuntele, voi myydä.”

 

Luot­tamus rakentuu joka koh­taa­mi­sella

Luot­tamus on tämän päivän myyn­nissä ja mark­ki­noin­nissa yhä tär­keämpää valuuttaa. Kur­vinen huo­mauttaa, että luot­ta­muksen raken­ta­minen ei koskaan ole ollut yhtä edul­lista, sillä ensit­reffit asiakkaan kanssa tapah­tuvat useim­miten vir­tu­aa­li­sesti.

”Ver­kossa tapah­tuvan ensi­koh­taa­mi­senhan voi rakentaa itse. Silti turhan harva suun­nit­telee polkua mää­rä­tie­toi­sesti. Aja­tellaan, että tuu­ril­lahan tässä on ennenkin sei­lattu.”

Asiakkaan matkan ymmärrys ja osta­misen totuuden hetkien tun­nis­ta­minen ovat edel­ly­tyksenä sille, että niihin voidaan vai­kuttaa.

”Asiakas tulisi tuntea niin hyvin, että voimme tuottaa hänelle arvoa matkan jokai­sessa koh­taa­mis­pis­teessä.”

Kur­vinen pai­nottaa, että modernin mark­ki­noinnin kul­ma­kivet ovat oman mark­kinan tun­temus, fik­susti tehty seg­men­tointi ja tämän perus­teella osta­ja­per­soonien tun­nis­ta­minen.

”B2B-myyn­nissä osto­pää­töksen tekoon osal­listuu usein 5–10 ihmistä. Silloin täytyy ymmärtää, miten heihin vai­ku­tetaan, mikä saa heidät tikit­tämään ja miten voidaan vedellä oikeista naruista.”

Rakenna asiakkaan osto­polun ympä­rille tehokas mark­ki­noin­ti­ko­neisto! Lue lisää Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­misen val­men­nuk­sesta!

 

Eri­lais­tu­minen on elin­tärkeää

Koska kil­pai­levien yri­tysten ver­tai­le­minen on helppoa, olisi elin­tärkeää pystyä eri­lais­tumaan muista. Erot­tau­tu­minen tapahtuu vain vas­ta­voimien kautta. Siksi on tärkeää tietää, missä mark­ki­nassa toi­mitaan ja keitä muita samalla leik­ki­ken­tällä on.

Miten eri­lais­tu­misen sitten tehdään? Miten olla kiin­nos­ta­valla ja jän­nit­tä­vällä tavalla eri­lainen kuin muut?

”Kun kaikki kehuvat ole­vansa alansa par­haita, nopeimpia, hoh­dok­kaimpia ja asian­tun­te­vimpia, lopulta kaikki yri­tykset ovat yhä enemmän samaa har­maata massaa. Eri­lais­tu­minen on sitä, että lai­tetaan per­soonaa peliin. Hen­kilöt ja kasvot kiin­nos­tavat aina enemmän kuin itse yritys”, Kur­vinen pai­nottaa.

Myös yri­tyksen antama lupaus on keino per­so­noitua. Asia­kas­lu­pauksen täytyy olla sel­lainen, josta yritys muis­tetaan ja jota työn­te­kijät ker­tovat ylpeänä eteenpäin.

 

Kaiken perusta on hyvä tarina

Jarkko Kur­vinen huo­mauttaa, että meitä pom­mi­tetaan jat­ku­vasti niin suu­rella mää­rällä viestejä, että meillä on vahvat defenssit suo­jaa­massa kai­kelta jän­nit­tä­vältä, mikä voisi muuttaa maa­il­man­ku­vaamme.

”Siksi fiksut mark­ki­noijat ovat jo tuhansien vuosien ajan käyt­täneet hyväkseen tari­noita. Tarinan maa­ginen voima on siinä, että se aktivoi vas­taa­not­tajan mie­li­ku­vi­tuksen. Mie­li­ku­vitus pääsee defens­seistä koska tahansa läpi”

Yri­tyk­sestä ker­rotaan tari­noita joka tapauk­sessa. Siksi siihen, mitä ja miten ker­rotaan, kan­nattaa itse vai­kuttaa.

Kur­visen mukaan parasta on johtaa yri­tystä siten, että kaikki teke­minen vah­vistaa yhte­näistä tarinaa. Tällöin tarina voi­mistuu, siitä tulee osa yri­tyksen brändiä ja asiak­kaatkin alkavat kertoa sitä saman­laisena eteenpäin.

Jarkko Kur­visen mukaan yksi maa­il­man­his­torian par­haita esi­merkkejä onnis­tu­neesta tari­nal­lis­ta­mi­sesta on kato­linen kirkko.

”Kato­linen kirkko on raken­tanut tarinan, joka on saatu myytyä alati laa­je­ne­ville mas­soille. Ihmisiä on joh­dettu tehok­kaasti yhteisen sym­bo­liikan avulla ja kaikki on hen­ki­löi­tynyt voi­mak­kaisiin hen­ki­löbrän­deihin, kuten jesse ja paavi. Tarinan levit­tä­miseen on aina käy­tetty aikansa par­haita tai­tei­li­joita ja tari­nan­ker­tojia. Kirkko on onnis­tunut mai­niosti akti­voimaan kuu­li­jansa levit­tämään tarinaa eteenpäin”, Kur­vinen arvioi.

 

Brändi ei puristu exceliin

Brän­däyksen ja pit­kä­jän­teisen mark­ki­noin­tityön tulok­sel­li­suuden mit­taa­minen ei ole yksin­ker­taista. Siksi sen arvoa ei aina ymmärretä.

”Brändi on kirosana suo­ma­lai­sille, koska se on luon­teeltaan näky­mätön ja näky­mät­tömän mit­taa­minen on vaikeaa. Insi­nöörit eivät täl­lai­sesta tykkää, sillä brändin puris­ta­minen exceliin on han­kalaa. Ja kaikki mikä on han­kalaa, jää teke­mättä.”

Ja kaikki mikä jää teke­mättä, tulee kal­liiksi.

Brän­dillä on kui­tenkin myös selkeä rahal­linen arvo.

”Kun brän­diarvo on kun­nossa, tiu­kas­sakin kil­pai­lu­ti­lan­teessa pys­tytään myymään parempaan hintaan ja kan­nat­ta­vammin”, Kur­vinen selittää.

 

Asia­kasarvo luodaan muulla kuin hin­nalla

Kur­visen mukaan lisään­tynyt kil­pailu on yllät­tänyt Suomen housut kin­tuissa.

”Suo­messa ei ole aiemmin ollut kovaa kil­pailua ja brändit ovat syn­tyneet käy­tän­nössä katsoen vahin­gossa. Kun kil­pailu tuodaan ympä­ristöön, jossa siihen ei ole totuttu ja yri­tykset ovat samaa har­maata massaa, ainoa erottava tekijä on useim­miten hinta.”

”Ja kun hin­nasta ruvetaan neu­vot­te­lemaan, suunta on siitä lähtien vain alaspäin.”

Modernin mark­ki­noinnin peli­kirjaan kuuluu Kur­visen mukaan eri­lais­tavan asia­kas­arvon raken­ta­minen muilla ele­men­teillä kuin hin­nalla.

Yksi täl­lainen ele­mentti voi olla asia­kas­ko­kemus. Nyky­päivänä kas­vok­kaiset koh­taa­miset ovat har­ven­tuneet ja sitä myötä niiden mer­kitys ja arvo on kas­vanut. Kaik­ki­ka­na­vaisuus on kaiken a ja o.

”Yri­tyk­sissä kyllä aika hyvin tie­detään, mitä pitäisi tehdä, mutta teke­misen muut­ta­minen on aika vaikeaa. Vanha viisaus pätee täs­säkin: Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu.”

 

Ihmiset ovat tärkein mark­ki­na­voima

Jarkko Kur­vinen toteaa, että brändi muo­dostuu imagon ja maineen sum­masta.

”Imagoon voi itse vai­kuttaa, mutta maine on kaikkea sitä, yri­tyk­sessä tehdään. On tärkeää ymmärtää, että kaikki yri­tyk­sessä työs­ken­te­levät mark­ki­noivat ja myyvät omalla teke­mi­sellään. Kaikki, mitä yritys tekee tai jättää teke­mättä on mark­ki­nointia.”

Työn­te­kijät ja asiakkaat ovat yri­tyksen tärkein mark­ki­noin­ti­voima.

”Kaiken ydin on luoda vahva yri­tys­kult­tuuri, joka toimii kil­pai­luetuna. Hyviä yri­tyksiä raken­netaan mie­lessä enem­mänkin nel­jän­nes­vuo­sisata kuin kvar­taali.”

Ihmi­sistä syntyy kaikki se hyvä, mitä yri­tykset luovat.

”Hyvälle poh­jalle on helppo rakentaa hyvä tuote. Ja hyvää tuo­tetta on myös helppo myydä ja helppo ostaa.”

Kiin­nos­taako modernin mark­ki­noinnin työ­ka­lujen päi­vit­tä­minen? Lue lisää Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­misen val­men­nus­oh­jel­masta!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen