Tarvitsemme entistä enemmän kasvuyrityksiä. Samaan aikaan kun yrityksiä pitäisi johtaa kukoistukseen, siellä työskentelevillä ihmisillä on töissä paha olla ja motivaatio nolla. Yhtälö ei toimi. Haasteen kiteyttivät kirjailijat hienosti kirjassaan Pääasia:
”Ilmapiiritutkimukset tuottavat säännönmukaisesti samoja tuloksia: esimiestyö on heikkoa, informaatio ei kulje ja viestintä on huonoa. Ihmisillä ei ole selvää käsitystä siitä, mihin yritys on menossa eikä täyttä luottamusta siihen, että johtokaan sitä tietää.”
Mitä sitten tarvitaan?
Tarvitaan visiopohjaista johtamista. Sen lisäksi, missä ollaan nyt, ihminen haluaa tietää mihin ollaan menossa? Kuinka sinne päästään? Mistä tiedetään olevamme perillä ja hyödyttääkö se minua?
Ihminen on päämääräorientoitunut ja haluaa parantaa tulevaisuutta tästä hetkestä käsin. Ihmisten motivaatio on myös kova, kun heille annetaan mahdollisuus ja heitä osallistetaan. Kuinka esim. työntekijät voivat edes auttaa yrityksen johtoa onnistumaan taloudellisesti, jos he eivät tiedä tunnusluvuista tarpeeksi vaikuttaakseen niihin?
Miksi tämä on niin vaikeaa?
Teollisen aikakauden johtajista haluttiin kuria ylläpitäviä suunnitelmatalouden auktoriteetteja. Silloisen uskomuksen mukaan vallalla oli käsitys “kovilla tyypeillä ei ole heikkouksia”. Heidän oli osattava ja tiedettävä kaikki.
Tämä ajattelu puolestaan on johtanut siihen, että työntekijöiltä harvoin kysellään mitään, koska johtajat kokevat sen osoittavan heidän tietämättömyytensä. Visiot pidetään mieluummin salassa, koska mahdollisen epäonnistumisen sattuessa johtaja säilyttää täydellisyytensä.
Mitä voin tehdä?
1. Anna vanhan ajattelun mennä.
— Kerro avoimesti ettet tiedä kaikkea. Olet johtamisen ammattilainen ja luotat ammattilaisiin työssään.
2. Hanki mentori
— Hyvä mentori auttaa sinua hankalien asioiden yli. Ajatusten sparraaminen tuo uutta näkökulmaa johtamistyöhön.
3. Johda pelisääntöjä
— Luo yhdessä tiimin / työporukan pelisäännöt ja valvo niiden toteutumista. Pelisääntöihin voi laittaa taloustavoitteetkin. Käykää niitä läpi puolivuosittain ja päivittäkää tarvittaessa. Kun asiat eivät mene sovitusti, voit vedota yhdessä tehtyihin sääntöihin.
4. Luo visio ja näytä se päivittäin
— Tuo vaikka aurinkotuoli toimistoon. Pääasia, että tulevaisuus näkyy jotenkin. Ei sen ole pakko toteutuakaan, mutta johonkin on porukalla pyrittävä.
Luottamus johtoon ei ole helposti saavutettavissa, mutta se on mahdollinen. Tarvitaan aikaa yhteiselle dialogille missä agenda ei ole vain prosessit ja liiketoiminta vaan visiot, unelmat ja missiot. Tämä vaatii kaikilta yksilöiltä Tulevaisuususkoa, Optimismia, Sisua ja Itseluottamusta, joita kaikkia ominaisuuksia voidaan myös kehittää.
Lähteet: Ilona Rauhala, Makke Leppänen, Annamari Heikkilä. Pääasia — Organisaation psykologinen pääoma. Talentum, 2013. iBooks.