Miten parannat yri­tyksesi muu­tos­ky­vyk­kyyttä?

kokemuksia

Vuosi 2020 oli hyvin poik­keuk­sel­linen ja ainut­laa­tuinen. Tämän takia monet yri­tykset jou­tuivat koh­taamaan epä­var­muutta ja muu­toksia. Tilan­teessa tar­vittiin ja tar­vitaan edelleen kykyä sopeutua muu­tokseen ja luoda uusia toi­min­ta­tapoja. 

Into­talon webi­naa­rissa 1.9.2020 käytiin läpi 4 toi­mi­vaksi havaittua tapaa parantaa yri­tysten muu­tos­ky­vyk­kyyttä Into­talon osakkaan ja val­men­tajan Makke Lep­päsen joh­dolla. Tässä blo­gissa on esi­telty tiiviisti nämä 4 tapaa, jotka sopivat koro­na­ti­lanteen lisäksi hyvin myös muihin muu­tos­ti­lan­teisiin yri­tyk­sissä. 

1. Tilanteen hah­motus ja suun­nittelu 

Muu­tos­ti­lan­teessa on olen­naista luoda pohja koko­nai­suu­delle. Kun pohja on raken­nettu hyvin, sen päälle on hel­pompi rakentaa muu­tosta ja muu­tos­ky­vyk­kyyttä eteenpäin.  

Muu­tos­ti­lanteen hah­mot­ta­mi­sessa on tärkeää saada ymmärrys ryt­mistä: osa yri­tyksen työn­te­ki­jöistä on mukana muu­tok­sessa nopeammin, kun taas osalla saattaa kestää pidempään sopeutua muu­tokseen. Tämä voi vaih­della myös yksi­lö­ta­solla riippuen hen­kilön taus­talla ole­vasta tilan­teesta. Jos ihmi­sellä on vaikkapa hen­ki­lö­koh­tai­sessa elä­mässään meneillään kriisi, voi olla vaikeaa viedä suuria muu­toksia eteenpäin töissä. Jokaisen eri­lainen suh­tau­tu­minen muu­tokseen kan­nattaa käydä läpi kes­kusteluavulla. 

Muu­tos­ti­lan­teessa olen­naista on tur­val­li­suuden tunteen luo­minen. Seaikaan­saa­miseen liittyy vah­vasti hyvin suun­ni­teltu vies­tintäAsioiden suun­ni­tel­mal­linen vies­tintä luo omalta osaltaan tur­val­li­suuden tun­netta. Vies­tin­nässä kan­nattaa kertoa, mistä asioita tie­detään ja miten niihin pys­tytään vai­kut­tamaan. Yhtä tärkeää on kertoa myös, mistä ei tiedetä, jotta asioita ei salail­taisi liikaa. Hyvällä vies­tin­nällä pys­tytään moti­voimaan ihmisiä anta­malla perusteet sille, miksi jotakin tehdään.  

Tilan­netta hah­mot­taessa osal­listava dialogi on hyvä työkalu, sillä yhdessä ajat­te­le­malla on mah­dol­lista löytää parempia rat­kaisuja. Osal­lis­ta­vassa dia­lo­gissa käydään raken­tavaa ja mah­dol­li­suuksia näkevää kes­kus­telua, johon kuuluu tie­tenkin myös kri­tiikki ja uhka­kuvien tie­dos­ta­minen. Muu­tosta eteenpäin vie­täessä on tärkeää ottaa koko työyh­teisö mukaan dia­logiin tar­peeksi ajoissa, eikä vasta muu­toksen lop­pu­vai­heessa. Joh­tajan teh­tävänä on tällöin kysyä kysy­myksiä muilta ja kuun­nella heitä.  

2. Pienten onnis­tu­misten teke­minen näky­viksi 

Yri­tyk­sissä on tärkeää tehdä pienet onnis­tu­miset näky­viksiYksi keino tähän on tehdä sei­nälle iso kartta, johon mer­kitään tavoite ja siihen pää­se­miseen vaa­ditut askeleet. Näin on helppo hah­mottaa, milloin on onnis­tuttu menemään taas yksi askel eteenpäin kohti yhteistä pää­määrää.  

Yri­tyksen työn­te­ki­jöiden kan­nattaa jakaa kes­kenään sekä onnis­tu­miset että epä­on­nis­tu­miset. Onnis­tu­mista iloit­se­minen ja niiden juh­li­minen parantaa yri­tyksen ilma­piiriä. Epä­on­nis­tu­misten jaka­minen taas on tärkeää, jotta vir­heistä voidaan ottaa opiksi.  

3. Oman mielen val­mennus 

Oman mielen val­men­ta­minen muu­tos­ti­lan­teessa antaa näkö­kulmaa yksilön tavoista viedä muu­toksia läpi yri­tyk­sessä. Muu­tos­pro­jekti lähtee peiliin kat­so­mi­sesta: Se menee niin hyvin kuin sen itse johdat. Johtajalla on tärkeä tehtävä toimia esi­merkkinä muille pitä­mällä huolta omasta mie­lestään myös muu­tos­ti­lan­teissa.  

Oman mielen val­mennus lähtee siitä, että sinä itse ymmärrät omia ajat­te­lu­mal­lejasi. Tällöin on helppo ymmärtää, mil­laisia aja­tuksia omasta mie­lestä put­kahtaa esiin muu­toksen edessä. On tärkeää muistaa, että kai­killa aja­tuk­silla on aina oma tar­koi­tuk­sensa eivätkä ne ole koskaan vääriä.  

4. Visua­li­sointi ja mie­li­ku­va­har­joittelu 

Neljäs tapa parantaa yri­tyksen muu­tos­ky­vyk­kyyttä on visua­li­sointi ja mie­li­ku­va­har­joittelu, joita hyö­dyn­netään yleensä liian vähän. Mie­li­ku­va­har­joittelu kehittää yksilön, työyh­teisön ja yri­tyksen muu­tos­ky­vyk­kyyttä sekä aivojen sopeu­tu­mista uuden­laiseen tilan­teeseen. 

Muu­tos­ti­lan­teessa voi tehdä visua­li­soin­ti­har­joi­tuksia yksin tai koko työyh­teisön kanssa. Tällöin olisi hyvä pohtia seu­raavia asioita: Miltä näyttää onnis­tunut tilanne? Mitä vas­toin­käy­misiä siihen pää­se­miseen kuuluu? Miten näistä vas­toin­käy­mi­sistä päästään yli? Käy­tän­nössä visua­li­soin­ti­har­joi­tuksen voi tehdä esi­mer­kiksi lait­ta­malla silmät kiinni ja käy­mällä tilan­netta läpi mie­lessään 

 

Katso 4 tapaa parantaa yri­tyksen muu­tos­ky­vyk­kyyttä ‑webi­naari koko­nai­suu­dessaan tästä: 

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen