Miten Leania sovel­letaan tie­to­työssä? — Askel­merkit ja työ­kalut

kokemuksia

Mitä on Lean tie­to­työssä? Miten Lean nostaa työn tehok­kuutta ja mie­lek­kyyttä? Miten Lean-ajattelu voi parantaa työ­pro­sesseja?

Into­talon val­men­ta­ja­ver­koston Lean-asian­tuntija Tuomas Mik­konen kertoo tässä haas­tat­te­lussa, miten tren­dikäs Lean-joh­tai­mi­soppi voi parantaa tie­to­työ­or­ga­ni­saa­tioiden arkea.

 

Lean on vanha uusi juttu

Lean on joh­ta­mis­fi­lo­sofia, joka perustuu Toyotan 1950-luvulta lähtien kehit­tämiin tuo­tan­to­jär­jes­telmän peri­aat­teisiin. Pyr­ki­myksenä on parantaa pro­sessia jat­ku­vasti ja mini­moida huk­katyö.

Lean pysyi pitkään teh­da­sym­pä­ristöön suun­ni­teltuna tuo­tan­nol­lisen työn mene­telmänä, mutta viime vuosina sitä on yhä ene­ne­vässä määrin alettu soveltaa myös asian­tuntija- ja tie­to­työhön.

”Lean ei ole uusi juttu tai kon­sulttien keksimä tren­disana, vaan vuo­si­kym­meniä vanha oppi­misen ja jat­kuvan kehit­tä­misen ideo­logia. Nyt Leanin peri­aat­teita on kui­tenkin opittu hyö­dyn­tämään myös tie­to­työssä. Ja tämä on uutta”, Mik­konen sel­ventää.

 

Lean tekee työstä sujuvaa

Leanin tavoit­teena on Mik­kosen mukaan ennen kaikkea työn suju­vuuden paran­ta­minen. Pyritään pois­tamaan turhaa työtä ja kes­kit­tymään siihen, mikä tuottaa arvoa nime­nomaan asiak­kaalle.

”Ensin täytyy mää­ri­tellä, mikä on se asia­kasarvo, jota kohti halutaan mennä. Sitten pyritään mini­moimaan kaikki se työ, mistä asiakas ei ole valmis mak­samaan”, Mik­konen mää­rit­telee.

Hukan pois­ta­minen onkin yksi kes­keinen tavoite Lean-ajat­te­lussa.

Toinen kes­keinen asia on työn vir­tauksen tehos­ta­minen.

Yri­tyksen pro­sessit on tärkeää mää­rittää siten, että alku­pis­teenä on asiakkaan tarpeen syn­ty­minen ja tun­nis­ta­minen, pää­te­pis­teenä asiakkaan ongelman rat­kai­se­minen tai valmis kauppa.

Tähän väliin jäävät vaiheet tun­nis­tetaan ja nimetään, minkä jälkeen voidaan sel­vittää, missä virtaus pysähtyy. Onko pro­ses­sissa pul­lon­kauloja, jotka aiheut­tavat turhaa odot­telua tai tar­pee­tonta työtä?

”Toi­mivaa pro­sessia voisi verrata vies­ti­juoksuun, jossa juok­sijat suo­rit­tavat oman osuu­tensa vuo­ro­tellen. Koko suo­ri­tuksen täytyy olla mah­dol­li­simman sujuva. Jokaisen juok­suo­suuden ja kapu­lan­vaihdon täytyy olla nopea ja tehokas”, Mik­konen vertaa.

”Tie­to­työssä pro­sessit eivät ole aina niin sel­keitä. Asiakas antaa vies­ti­ka­pulan toi­mi­tet­ta­vaksi, mutta sen jälkeen voi käydä niin, että kapula hukkuu eikä kukaan ei tiedä, missä se on.”

Tästä seuraa vir­heitä, toi­mi­tusai­kojen veny­mistä ja turhaa työtä. Lean auttaa sel­keyt­tämään pro­sesseja niin, että nämä vai­keudet voidaan välttää.

 

Lean tuo tiedon näky­väksi

Käy­tännön Lean-työ­kaluja pro­sessien sel­keyt­tä­miseen ja kehit­tä­miseen on useita. Yksi paljon käy­tetty on kanban-tie­to­taulu, jonka avulla työ­pro­sessin vaiheet tehdään visu­aa­li­seksi ja näky­väksi.

Kanban-taulu muo­dostuu sarak­keista, joilla kuvataan työ­pro­sessin eri vai­heita. Mik­konen vertaa kanban-taulua len­non­joh­to­torniin, joka antaa hyvän yleis­kuvan koko­nais­ti­lan­teesta.

”Tiedon näky­väksi tuo­minen on aivan oleel­lisen tärkeää tie­to­työssä. Se vähentää kokousten tar­vetta, vähentää sisäisten säh­kö­postien käyttöä ja yleistä epä­tie­toi­suutta”, Mik­konen luet­telee.

Kun pro­sessi on selkeä ja jokainen yksilö tuntee ja tun­nistaa oman roo­linsa sen osana, koko­naisuus hah­mottuu paremmin. Hidas­tavat pul­lon­kaulat on hel­pompi tun­nistaa. Virheet havaitaan ja voidaan korjata ajoissa.

 

Lean poistaa pul­lon­kaulat

Huo­maa­matta jäänyt suun­nit­te­lu­virhe esi­mer­kiksi it-pro­jektin alku­päässä monin­ker­taistuu loppua kohden. Täl­laisen mas­sii­visen raken­teel­lisen virheen takia pro­sessi saattaa lopulta kaatua omaan mah­dot­to­muu­teensa.

Siksi on parempi edetä pie­nissä erissä, suun­ni­tella, kokeilla ja testata ja tark­kailla laatua jat­ku­vasti. Tällöin tehty virhe huo­mataan nopeasti ja sen vai­kutus jää pie­neksi.

”Vaikka sys­teemin kaikki muut osaset oli­sivat miten fiksuja ja toi­mivia tahansa, sys­teemi on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki”, Mik­konen muis­tuttaa.

Lean-filo­sofian kes­kiössä on ’kaizen’ eli muut­tu­minen hyväksi. Jat­kuvan paran­ta­misen työ­kaluna voidaan käyttää esi­mer­kiksi A3-työ­kalua, joka on käy­tän­nössä yhden sivun kokoinen lap­punen, jossa ongelman rat­kai­se­minen palas­tellaan PDCA-mallin (plan, do, check, act) mukai­sesti.

”Pul­lon­kauloja ei toki koskaan saada täysin pois­tettua, sillä löytyy aina se seu­raa­vaksi heikoin kohta, jota parantaa. Lean on sys­te­maat­tista ongelmien rat­kai­se­mista ja jat­kuvaa parempaan pyr­ki­mistä”, Mik­konen toteaa.

Huk­katyön pois­ta­minen ja vir­tauksen tehos­ta­minen nopeuttaa toi­mi­tusaikoja ja parantaa laatua ja lop­pu­tu­loksena on tyy­ty­väi­sempi asiakas.

 

Lean perustuu datan käyttöön

Leanin mukainen pro­sessien paran­ta­minen perustuu vah­vasti datan käyttöön.

”Intuitio ja kokemus voivat olla ihan hyvä läh­tö­kohta toi­minnan kehit­tä­mi­selle, mutta niiden mukana on myös riski mennä nopeasti pöhe­likköön. Arvailut ja usko­mukset eivät riitä”, Mik­konen täh­dentää.

Kun kehi­tys­toi­men­piteet tehdään perustuen toden­nettuun tietoon, esi­mer­kiksi asia­kas­dataan, eikä vain mutu-tun­tumaan, kehitys kulkee aidosti oikeaan suuntaan ja toi­minnan ennus­tet­tavuus paranee.

 

Lean parantaa työil­ma­piiriä

Leania sovel­ta­vissa orga­ni­saa­tioissa paranee myös työ­viih­tyvyys ja ihmisten jak­sa­minen.

Kun yksilön työ­määrä sta­bi­loituu, työnkuva sel­keytyy ja jokainen työn­tekijä ymmärtää oman roo­linsa ja mer­ki­tyk­sensä isossa kuvassa, työ­pe­räinen stressi ja ahdistus vähe­nevät.

Lisäksi kes­ki­näinen kun­nioitus työyh­tei­sössä paranee.

”Työ­pai­koilla saattaa hel­posti syntyä kitkaa, kun peli­kenttä ei ole selkeä ja tie­don­vä­litys on tukossa. Kun ihmiset ovat sii­loissa, eivätkä he näe oman ja toisten työ­pa­noksen muo­dos­tamaa koko­nai­suutta ja eri vai­heissa koh­dat­tavia haas­teita, aletaan hel­posti syy­tellä muita”, Mik­konen kuvaa.

Lean lisää pro­sessin läpi­nä­ky­vyyttä ja parantaa tie­don­kulkua. Kun roo­linjako ja teh­tävät ovat selkeät ja koko­naisuus jokaisen näh­tä­vissä, ymmärrys ja kun­nioitus tois­tenkin työtä kohtaan paranee auto­maat­ti­sesti.

 

Lean kehittää jat­ku­vasti

Lean ei ole pika­rat­kaisu ongelmiin. Sen sijaan Lean-ajattelu ohjaa muo­vaamaan pro­sesseja ja toi­min­ta­tapoja sys­te­maat­tiseen suuntaan ja kehit­tämään niitä jat­ku­vasti.

”Jokaisen yri­tyksen täytyy löytää oma tapansa hyö­dyntää Leania niin, että se tukee yri­tyksen tavoit­teita. Työ­kalut ja mene­telmät eivät saa olla itsei­sarvo, vaan niiden käyttö täytyy olla perus­teltua.”

Miten Leania voidaan sitten ottaa käyttöön? Tuomas Mik­konen täh­dentää, että paras tapa on edetä pienin askelin. Hyvä tapa aloittaa on ottaa käsit­telyyn yksi ongel­ma­kohta, jota läh­detään paran­tamaan.

”Tyy­pil­li­sesti esi­mer­kiksi kanban-taulun käyt­töönoton jälkeen hen­ki­lös­töltä alkaa tulla kom­mentteja tyyliin ’eihän tämä toimi, koska…’ ja ’täs­tähän puuttuu tämä ja tämä…’. Mutta juuri niin sen pitääkin mennä. Ensim­mäisen version jälkeen tehdään paran­nuksia ja kor­jauksia, minkä jälkeen otetaan käyttöön versio kaksi, sitten versio kolme. Pik­ku­hiljaa työ­ka­lusta muo­dostuu oikeasti hyö­dyl­linen ja juuri tälle orga­ni­saa­tiolle sopiva.”

Leanin käyt­töö­no­tossa ´usein vähän ker­rallaan´ toimii paremmin kuin ´jät­tiannos har­vak­seltaan´.

”Lean on pienten paran­nusten teke­mistä ja sys­te­maat­tista, jat­kuvaa kehit­tä­mistä. Tar­koi­tuksena ei ole rysäyttää kaikkea uusiksi yhdellä works­ho­pilla, vaan tuoda käy­tän­teitä arkeen pik­ku­hiljaa. Tavoit­teena olisi, että Lean-käy­tänteet tuli­sivat hil­jalleen luon­nol­li­seksi osaksi orga­ni­saa­tiota”, Mik­konen korostaa.

 

4 askelta kohti Leania:

 

1) Sel­vennä, mitkä ovat tavoit­teesi. Miksi haluat hyö­dyntää Leania? Mitä haluat Leanin avulla saa­vuttaa?

2) Sitouta johto. Johdon täytyy antaa työn­te­ki­jöille valtaa vai­kuttaa pro­sessiin ja kokeilla paran­nuksia itse­näi­sesti. Tes­tauksien lop­pu­tu­lokset ja niistä saadut opit jaetaan yhdessä.

3) Aloita käy­tännön toi­men­piteet yksi ker­rallaan. Ota käsit­telyyn yksi asia ker­rallaan, kokeile, testaa, paranna. Tuon Lean-käy­tän­teitä orga­ni­saa­tioon pik­ku­hiljaa.

4) Rakenna orga­ni­saa­tio­kult­tuuriin tapa kehittää asioita sään­nöl­li­sesti ja sys­te­maat­ti­sesti. Käytä esi­mer­kiksi viisi pro­senttia vii­kot­tai­sesta työ­ajasta kehit­tä­mis­työhön.

 

2 kes­keistä Lean-työ­kalua

 

1) Kanban: Tie­to­taulu, joka visua­lisoi työ­pro­sessin vaiheet. Yksin­ker­tai­sim­millaan sisältää kolme sara­ketta: teh­tävät työt, käyn­nissä olevat työt ja valmiit työt. Voi olla ana­lo­ginen esi­mer­kiksi sei­nä­tauluna tai digi­taa­linen. Taulua päi­vi­tetään työ­teh­tävien ete­ne­misen mukaan.

2) Kaizen: Jat­kuvan paran­ta­misen työkalu. Kaizen on japania ja tar­koittaa hyväksi muut­tu­mista. Apuna voidaan käyttää esi­mer­kiksi yhtä A3-sivua, jossa käsi­tellään yksi ongelma sys­te­maat­ti­sesti ker­rallaan. Ongelma palas­tellaan suun­ni­telmaan (plan), toi­men­pi­teisiin (do), tar­kis­tukseen (check) ja kor­jauksiin (act).

 

Kiin­nos­taako Lean?

Par­haiten LEAN:in perus­teisiin pääset kiinni hel­posti osal­lis­tut­ta­vasta verk­ko­val­men­nuk­ses­tamme. Lue siitä lisää täältä.

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen