Kun joh­tajaa ei enää tarvita – Mikä ihmeen Teal?

kokemuksia

Sie­lukkaat Teal-orga­ni­saatiot ovat herät­täneet maa­il­malla kas­vavaa kiin­nos­tusta. Suo­messa aiheen ympä­rille on perus­tettu Teal Suomi –yhteisö, jonka tavoit­teena on tuoda Tealia suo­ma­laisiin yri­tyksiin.

Topi Jokinen, yksi yhteisön perus­ta­jista, kertoo Into­talon haas­tat­te­lussa, mistä Tea­lissa on kyse.
Ota perusteet haltuun orga­ni­saa­tio­ke­hit­tä­misen kuu­mim­masta vir­tauk­sesta!

Miksi orga­ni­saa­tio­ra­kenteen pitää muuttua?

Elämme maa­il­massa, joka muuttuu nopeammin kuin koskaan aiemmin. Yhteis­kun­taamme ravis­te­levat digi­ta­li­soi­tu­minen, glo­ba­li­soi­tu­minen, enne­nä­ke­mät­tömän nopea infor­maation siir­ty­minen ja mark­ki­na­ti­lan­teiden ennalta-arvaa­maton vaihtelu. Sys­teemit ovat muut­tuneet komplek­si­siksi ja vai­keammin hal­lit­ta­viksi. Samalla ihmiset tun­tevat tyh­jyyden tun­netta ja kai­pai­sivat elä­määnsä enemmän mer­ki­tyk­sel­li­syyttä ja hyväk­sy­tyksi tule­mista.

Mitä tar­vit­semme? Jous­ta­vammin ja ket­te­rämmin toi­mivia orga­ni­saa­tioita. Tehok­kaampaa pää­tök­sen­tekoa, lisää vas­tuul­li­suutta omasta työstä ja mah­dol­li­suuden vai­kuttaa työn sisältöön. Tun­netta siitä, että tulee työ­elä­mässä hyväk­sy­tyksi sel­laisena kuin on. Orga­ni­saa­tioita, jotka toi­mivat kor­keamman yhteis­kun­nal­lisen mer­ki­tyksen eteen, ja jotka sivu­tuot­teena saa­vut­tavat myös tulosta ja kasvua.

Tätä kaikkea on Teal.

Tealin perus­kivet: itseoh­jau­tuvuus, koko­nais­val­taisuus ja suu­rempi tar­koitus

Teal vaatii ja mah­dol­listaa perin­teisen orga­ni­saa­tio­ra­kenteen koko­nais­val­taista uudel­leen­ra­ken­ta­mista. Ennen kaikkea taus­talla on oltavat vahvat arvot ja halu nähdä työn teke­misen tavoite uudella tavalla.

“Teal ei ole malli tai teoria, jonka voi vain ottaa käyttöön. Olen­naista on se, mikä orga­ni­saation johdon mie­lestä on tärkeää”, Topi Jokinen sanoo.

”Teal-orga­ni­saatiot on perus­tettu jonkin isomman tar­koi­tuksen takia. Tällöin rahan teke­minen ei ole tär­keintä, vaan se tulee toi­minnan sivu­tuot­teena.”

Teal-ajattelu perustuu muun muassa kehi­tysp­sy­ko­lo­giaan poh­jau­tuvaan inte­graa­li­teo­riaan, jota bel­gia­lainen tutkija Fre­deric Laloux sovelsi orga­ni­saa­tioihin vuonna 2014 jul­kais­tussa kir­jassaan ”Rein­venting orga­niza­tions”. Osta kirja täältä.

Laloux tun­nisti ihmis­kunnan his­to­riasta viisi eri­laista orga­ni­saa­tio­mallia, joita kuvataan eri väreillä. Orga­ni­saatiot ovat kehit­tyneet pri­mi­tii­vi­sestä ”susi­lau­masta” (punainen) hie­rark­kisen ”armeijan” (meri­pihka), kil­pai­levan ”koneen” (oranssi) ja osal­lis­tavan ”perheen” (vihreä) kautta itseoh­jau­tuvaan ”Tealiin” (sini­vihreä).

Lähde: http://prominda.com/tyokulttuuri/teal-materiaalia/

 

Teal-orga­ni­saa­tioista voidaan tun­nistaa kolme tärkeää tekijää, jotka mää­rit­tävät niiden ole­musta.

Nämä tekijät ovat:
1) Itseoh­jau­tuvuus
2) Ihmisen huo­mioi­minen koko­nais­val­tai­sesti
3) Toi­mi­minen jonkin suu­remman pää­määrän hyväksi

1) Tea­lissa joh­tajuus on hajau­tettu

Itseoh­jau­tuvuus näkyy Teal-orga­ni­saa­tioissa siten, että var­si­naisia nimettyjä joh­tajia ei ole lainkaan. Sen sijaan joh­tajuus ja pää­tök­senteko on hajau­tettu koko orga­ni­saa­tiolle. Käy­tän­nössä ne ihmiset, joilla on tie­tystä asiasta eniten tietoa ja jotka ovat asiaa lähellä, voivat tehdä sitä kos­kevan pää­töksen.

”Teal ei tar­koita sitä, että hie­rarkiaa ei enää olisi ole­massa, se vain muuttaa muo­toaan. Yksi johtaja ei enää päätä kai­kista asioista, vaan pää­töksiä voidaan tehdä esi­mer­kiksi tii­meissä ja pää­tök­senteon tueksi on luotu eri­laisia pro­sesseja”, Topi Jokinen sel­ventää.

Esi­mer­kiksi hol­lan­ti­lainen koti­hoi­to­y­ritys Buurzorg perus­tettiin vas­ta­voi­maksi huo­nosti joh­de­tuille ja tehot­to­masti toi­mi­ville hoiva-alan yri­tyk­sille, joiden toi­min­ta­ta­poihin sekä työn­te­kijät että asiakkaat olivat tyy­ty­mät­tömiä. Hoi­ta­ja­tii­meille annettiin valta päättää omista aika­tau­luistaan ja työnsä joh­ta­mi­sesta.

”Buurzorg on kas­vanut kym­me­nessä vuo­dessa neljän hengen yri­tyk­sestä lähes 10 000 hengen työl­lis­tä­jäksi ja on valittu neljä kertaa Hol­lannin par­haaksi työ­pai­kaksi.”

Pää­tök­senteon tueksi tar­vitaan tietoa, ja Teal-orga­ni­saatiot toi­mi­vatkin hyvin läpi­nä­ky­västi, jolloin kai­killa orga­ni­saation toi­mi­joilla on käy­tössään kaikki tar­peel­linen tieto. Taus­talla on ajatus, että ihmiset yhdessä ovat vii­saampia kuin kukaan yksit­täinen ihminen.

Jos Teal antaa ihmi­selle vapautta, niin se myös vas­tuuttaa. Kaikki orga­ni­saation jäsenet ovat vas­tuussa omasta työstään ja myös vas­tuul­lisia toi­silleen yhteisen tavoiteen saa­vut­ta­mi­sesta.

”Teal vaatii luo­pu­mista kes­ki­te­tystä joh­ta­juu­desta ja ego­kes­kei­syy­destä. Itseoh­jau­tu­vissa orga­ni­saa­tioissa on pys­tyttävä luot­tamaan siihen, että ihmiset pyr­kivät tekemään par­haansa, kun heille annetaan vapautta ja vas­tuuta.”

2) Tea­lissa ihminen on muu­takin kuin työ­rooli

Koko­nais­val­taisuus tar­koittaa sitä, että Teal-orga­ni­saa­tiossa ihminen hyväk­sytään koko­nai­suutena. Työ­pai­kalla ei tar­vitse rajoittua vain yhteen tiettyyn rooliin, vaan kaikki elämän osa-alueet saavat olla läsnä myös työyh­tei­sössä.

”Työtä ja muuta elämää ei eroteta, vaan ymmär­retään, että työn lisäksi ihmi­sillä on mui­takin tär­keitä asioita elä­mässään”, Jokinen selittää.

Perin­tei­sesti työ­elä­mässä on haluttu ja on ollut sal­littua näyttää vain ratio­naa­linen, egois­tinen ja mas­ku­lii­ninen versio itsestä. Teal-orga­ni­saa­tiossa ihmi­syyden muutkin puolet, kuten tunteet, intuitio ja femi­nii­nisyys saavat näkyä.

Teal-orga­ni­saatiot pyr­kivät tur­val­liseen ja välit­tävään työyh­teisöön, jossa kaikki ovat läh­tö­koh­tai­sesti tasa-arvoisia. Virheet nähdään oppi­mis­ko­ke­muksina ja konfliktit pyritään ensi­si­jai­sesti sel­vit­tämään suoraan asian­osaisten kesken.

3) Teal pyrkii kohti suu­rempaa hyvää

Jokin suu­rempi tar­koitus ja pää­määrä ohjaavat läh­tö­koh­tai­sesti Teal-orga­ni­saation toi­mintaa. Tavoit­teena ei siis ole ensi­si­jai­sesti tuottaa voittoa ja tehdä rahaa, vaan muuttaa maa­ilmaa jollain lailla parempaan suuntaan.

Vaa­te­val­mistaja Pata­gonia on hyvä esi­merkki Teal-orga­ni­saa­tiosta. Yri­tyksen tavoit­teena on vähentää ympä­ristön kuor­mi­tusta ja tuottaa pit­käi­käi­sistä mate­ri­aa­leista kes­täviä vaat­teita, joita ei tar­vitse jat­ku­vasti uusia. Pata­gonia jopa kehottaa mai­nok­sissaan olemaan osta­matta tuot­teitaan. Silti yritys on todella kan­nattava. Pata­gonia ilmentää arvojaan myös käy­tän­nössä, sillä se lah­joittaa sään­nöl­lisen osan myyn­ti­tuo­toistaan luon­non­suo­jeluun.

Koti­hoi­to­pal­ve­lu­yritys Buurzorg perus­tettiin aja­tuk­selle, että se on ole­massa mah­dol­lis­taakseen ihmi­sille hyvän ja auto­no­misen elämän. Kes­kiöön otettiin asiakkaan koh­taa­minen.

”Voiton teke­minen ei saa olla pääasia. Ihmiset ovat tarkkoja ais­timaan, jos lii­ke­toi­mintaa tehdään itse­kes­kei­sistä syistä. Tällöin itseoh­jau­tu­vuutta on lähes mah­do­tonta saada toi­mimaan. Kasvu ja kan­nat­tavuus tulevat sivu­tuot­teina, kun yritys toimii arvo­jensa mukaan”, Topi Jokinen täh­dentää.

Teal-orga­ni­saa­tioissa ei yritetä suun­ni­tella tule­vai­suutta liikaa.

”Joh­tajien on mah­do­tonta tehdä toi­mivia suun­ni­telmia, sillä nykyinen toi­min­taym­pä­ris­tömme on komplek­sinen sys­teemi, jonka muu­toksia on vaikeaa ennustaa etu­käteen. Itseor­ga­ni­soi­tuvuus toimii täl­lai­sessa tilan­teessa paremmin, sillä sen sijaan, että yrit­täi­simme kont­rol­loida ympä­ristöä, voimme adap­toitua muut­tuviin tilan­teisiin tarpeen mukaan.”

Toi­miiko Teal käy­tän­nössä?

Puh­taasti Teal-mallia toteut­tavia orga­ni­saa­tioita on maa­il­malla vielä vähän. Fre­deric Laloux on kuvannut 12 Teal-orga­ni­saa­tiota, jotka ovat saa­vut­taneet huo­mat­tavaa menes­tystä ja kasvua.

”Teal-orga­ni­saatiot ovat usein kan­nat­tavia ja nopeasti kas­vavia. On arvioitu, että jos kaikki Hol­lannin hoiva-alan yri­tykset toi­mi­sivat, kuten Buurzorg, Hol­lannin valtio sääs­täisi 2 mil­jardia euroa vuo­dessa vähen­ty­neiden lää­kä­ri­käyntien, vähen­tyneen poti­las­koh­taisen hoi­toajan sekä tyy­ty­väi­sempien asiak­kaiden ja työn­te­ki­jöiden myötä”, Jokinen kertoo.

Suo­messa Teal-suun­taisia yri­tyksiä ovat esi­mer­kiksi it-pal­ve­luita tar­joava Reaktor ja ohjel­mis­to­ke­hi­tys­firma Vincit. Isot orga­ni­saatiot, kuten Fortum ja Yle, ovat jär­jes­täneet hen­ki­lös­tölleen Teal-aiheisia työ­pajoja.

Aihe siis sel­västi kiin­nostaa. Teal Suomi ‑yhteisöön liittyy tällä het­kellä päi­vittäin noin 10 uutta jäsentä. Yhteisön tavoit­teena on jal­kauttaa Teal-oppeja suo­ma­laisiin yri­tyksiin ja orga­ni­saa­tioihin sekä auttaa uusia Tea­listi toi­mivia yri­tyksiä jaloilleen.

”Emme kui­tenkaan voi antaa yri­tyk­sille val­miita vas­tauksia, sillä Teal ei ole valmis malli, vaan ajat­te­lu­tavan ja tie­toi­suuden taso. Kon­sultti ei voi tulla yri­tykseen ker­tomaan, miten pitäisi toimia. Teal vaatii kokeiluja ja tes­tausta siitä, mikä toimii omalle orga­ni­saa­tiolle.”

Teal-oppien käyt­töönotto yri­tyk­sissä ja orga­ni­saa­tioissa edel­lyttää sitä, että joh­to­porras on valmis muut­tamaan omaa ajat­te­luaan.

Kehot­taisin ihmisiä miet­timään, miksi he tekevät sitä, mitä tekevät. Haluatko pal­vella jotakin suu­rempaa hyvää vai vain rikastua? Jos joh­tajan motiivit ovat itsekkäät, ei orga­ni­saa­tiota saa toi­mimaan itseoh­jau­tu­vasti, sillä tar­koi­tus­perät kyllä pais­tavat läpi”, Topi Jokinen tii­vistää.

 

Min­kä­laisia aja­tuksia Teal sinussa herättää? Voisiko sinun työ­or­ga­ni­saa­tiosi ottaa aske­leita Tealin suuntaan? Jätä kom­menttisi alle ja aloita kes­kustelu!

Piditkö tästä artik­ke­lista? Saat uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi tilaa­malla täältä!

Haluatko kehittää joh­ta­mis­tai­tojasi ja saada käyt­töösi vii­mei­simmät käy­tännön työ­kalut sekä itsesi että ihmisten joh­ta­miseen? Lue lisää!

 

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen