Tämä blogikirjoitus perustuu markkinoinnin, asiakasymmärryksen ja brändirakentamisen ammattilaisen Eka Ruolan kirjaan ja puheenvuoroon Kasvu Open Karnevaali ‑tapahtumassa Jyväskylässä syksyllä 2022.
Markkinoinnin 4 P:n malli muotoiltiin ensimmäistä kertaa 1950-luvulla, jolloin onnistuneen markkinoinnin tärkeimmiksi avaintekijöiksi määriteltiin Product (tuote), Prize (hinta), Place (paikka) ja Promotion (tarjous).
Uudet markkinoinnin 4 P:tä eivät korvaa entisiä, mutta ne tarjoavat Eka Ruolan mukaan uuden korkeamman tason ”emotinaalisen lisäosan” entiseen rationaaliseen malliin.
Tässä ovat siis markkinoinnin uudet 4 P:tä, jotka auttavat suuntaamaan menestyvän markkinoinnin tekemistä.
People – Nosta ihmiset jalustalle
Vielä 2000-luvun alussa yrityksillä itsellään oli valta myynnin ja markkinoinnin ohjaajana. Sittemmin asiakkaasta on tullut kuningas, joka voi hyvin vapaasti vertailla eri vaihtoehtoja ja valita parhaaksi katsomansa ratkaisun. Asiakkaan perusteellinen tunteminen, palveleminen ja hyvän asiakaskokemuksen tarjoaminen tuleekin olla yksi yrityksen tärkeimmistä tavoitteista.
Asiakaslähtöinen tuote tai palvelu muotoillaan perustuen kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen ihmisestä, jonka ongelman haluamme ratkaista. Kaikki lähtee siis siitä, että tunnemme asiakkaamme mahdollisimman läheisesti ja syvästi. Tämä perusteella voimme muotoilla tuotteen, joka vastaa juuri oikeaan tarpeeseen.
Ymmärrykseen perustuvan muotoilun jälkeen tulee kaupallistamisvaihe. Tuote tai palvelu kaupallistetaan siten, että se on osa tunteisiin vetoavaa tarinaa. Viestin täytyy puhutella sekä päätä että sydäntä, järkeä ja tunnetta. Hyvä esimerkki tästä on Alwaysin ”Like a girl” ‑kampanja, jossa kuukautissuojavalmistaja otti kantaa tyttöjen oikeuksiin ja voimaantumiseen.
Asiakaskokemus on tullut niin äärettömän tärkeäksi, että yrityksen brändin ja sen tarjoaman asiakaskokemuksen välille voi jopa vetää yhtäläisyysmerkin. Brändi on yhtä kuin asiakaskokemus.
Toinen asia on, ovatko yrityksen käsitykset asiakaskokemuksen laadusta samanlaiset kuin asiakkaalla. Tutkimuksen mukaan 80% yrityksistä luulee tarjoavansa erinomaisen asiakaskokemuksen, mutta vain 8% asiakkaista on samaa mieltä.
Tunne siis asiakkaasi läpikotaisin ja nosta hänet jalustalle, jos haluat menestyä.
Purpose – Tiedä vastaus kysymykseen: Miksi
Yhdysvaltalaisen markkinointiasiantuntijan ja kirjailijan Simon Sinekin tunnetuksi tekemä kultainen kehä on monelle tuttu. Sen ulkokehällä on kysymys ”Mitä”, sisemmällä kehällä kysymys ”Miten” ja keskellä kysymys ”Miksi”.
Yrityksen ”Miksi” eli olemassaolon tarkoitus on oltava kristallinkirkas monestakin syystä, mutta myös uskottavan myynnin ja markkinoinnin kannalta. Miksi me teemme tätä, mitä teemme? Kenelle me teemme tätä? Miten parannamme maailmaa tekemisillämme? Mitä haluamme saavuttaa?
Kun yrityksen merkitys ja tarkoitus on löydetty, jää markkinoinnin tehtäväksi välittää tämä viesti asiakkaille.
Platform – Ole näkyvissä
Elämme maailmassa, joka on koko ajan ”päällä”. Yritykset jakavat erilaisilla tarinankerronnan alustoilla inspiraatiota ja informaatiota. Vuoropuhelu asiakkaan kanssa on helpompaa kuin koskaan ennen.
Markkinointistrategian täytyy pyrkiä tavoittelemaan kahta asiaa: tunnettuutta ja haluttavuutta. Asiakkaan täytyy ensin tuntea sinut, jotta hän voi ostaa sinulta. Kasvu tulee niille, jotka ovat näkyvissä. Vasta sen jälkeen asiakas voi haluta ostaa sinulta.
Yrityksesi täytyy siis olla läsnä sellaisilla alustoilla, joissa asiakkaasikin ovat.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos haluat pysyä paikallasi, laita 5% liikevaihdosta markkinointiin. Jos haluat kasvaa, laita 10%.
Passion – Anna intohimon näkyä
Meidän suomalaisten on joskus vaikea sisäistää, että vaatimattomuus ei kaunista, vaan hidastaa. Suhtaudu tekemisiisi aina intohimolla, sillä intohimo on tarttuvaa ja intohimo rakentaa luottamusta.
Nosta siis intohimosi niin korkealle kuin mahdollista ja anna sen näkyä. Silloin vain taivas on rajana.
Markkinoinnin uudet 4 P:tä (Eka Ruola) ‑kirja löytyy Alma Talent Kirjat ‑sovelluksesta.
Haluatko oppia tekemään vaikuttavaa markkinointia?
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella!