Yritykselläsi on verkkosivut. Hyvä. Koska 80% asiakkaista löytää valitsemansa tavara- tai palvelutoimittajan itsenäisesti verkosta, et käytännössä ole heille olemassa, ellei yrityksesi ole verkossa.
Yrityksen verkkosivujen olemassaolo ei kuitenkaan auta, jos asiakkaat eivät löydä sinne. Tarvitset lisää liikennettä verkkosivullesi, eli lisää sivustoa selaavia ihmisiä, jotta he voivat tutustua palveluihisi ja kenties alkaa harkita sinulta ostamista.
Miten siis saat asiakkaat tulemaan verkkosivullesi? Minkälaisista lähteistä asiakkaat tulevat? Minkälaisilla asioilla saat ihmiset houkuteltua tutustumaan sivustoosi?
Tämä blogikirjoitus perustuu Intotalon valmentaja Ollis Leppäsen webinaariin.
Verkkosivustosi on liiketoimintasi sydän
Ennen liikenteen ajamista verkkosivustolle on tärkeää varmistaa, että siellä esillä olevat tuotteet ja palvelut on tuotteistettu siten, että ne on helppo hahmottaa ja jopa ostaa verkon välityksellä. Sinulla ei välttämättä tarvitse olla varsinaista verkkokauppaa, mutta silti sivustoltasi pitäisi löytyä sekä selkeät, helposti ostettavat tuotteet sekä näkyvä call-to-action eli kehotus johonkin toimintaan.
Toimintakehotus voi olla varsinaisen ostotapahtuman sijaan myös esimerkiksi yhteydenottopyyntö, viestin jättäminen tai vaikkapa maksuttoman sisällön lataaminen.
Kannattaa muistaa, että verkkokaupassa pätee sama kuin kivijalkamyymälöissäkin: osa on vain katselemassa. Kaikki sivustolla kävijät eivät ole ostamassa juuri nyt. Tärkeintä kuitenkin on saada runsaasti ”asiakkaita ovesta sisään”, niin tästä joukosta joku sitten osaa ostaakin.
Mikä konversio?
Tiedätkö, mikä on verkkosivustosi konversioprosentti? Konversioprosentti on verkkosivustosi kävijämäärän suhde niihin kävijöihin, jotka tekevät haluamasi toimenpiteen. Eli kuinka moni katselemaan tullut asiakas tekee haluamasi toimenpiteen.
Suomalaisten yritysten verkkosivustojen konversioprosentti on yleensä 1–3 prosentin luokkaa. Eli jos 2 prosenttia verkkosivustosi kävijöitä tekee haluamasi toimenpiteen (jättää yhteydenottopyynnön, lähettää lomakkeen, lataa sisällön, tekee ostoksen), olet hyvällä tasolla. Yli kolmen prosentin konversio on jo loistava.
Konversion voi laskea esimerkiksi Google Analyticsin työkaluilla.
Samoilla maksuttomilla työkaluilla kannattaa myös seurata lähteitä, joista nykyiset kävijät sivustollesi tulevat.
Lisää liikennettä verkkosivulle
Sinun on hyvä tietää, mitä kautta ihmiset tulevat sivustollesi, jotta voit alkaa kasvattaa eri liikenteen lähteitä ja saada lisää liikennettä verkkosivustollesi. Google Analyticsin työkaluilla saat tämän selville.
Liikenettä voi sivustolle tulla ainakin:
- Kirjoittamalla nettisivuosoitteen suoraan selaimen osoitekenttään (direct)
- Hakukoneen sanahaun kautta (organic)
- Maksetun mainonnan kautta (paid)
- Sosiaalisen median kautta (social)
- Toisilla verkkosivustoilla sijaitsevien linkkien kautta (referral)
- Sähköpostimarkkinoinnin kautta (email)
Selvitä nykyiset liikenteen lähteesi ja mieti, mitä näistä lähteistä voisit kasvattaa!
Viisi vinkkiä, miten saat lisää liikennettä verkkosivulle:
1. Tarjoa maistiainen
Ilmainen maistiainen tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta on hyvä keino saada kävijöitä sivustollesi. Alasta ja tuotteesta riippuen maistiainen voi olla esimerkiksi maksuton sisältö, joka tarjoaa tietoa ratkaisuusi liittyen. Ladattavat oppaat, webinaarit, blogit, videot, näytteet, podcastit ja demot ovat hyviä esimerkkejä, jotka houkuttelevat potentiaalisia asiakkaita tutustumaan sivustoosi.
2. Ohjaa kävijöitä somejulkaisuilla
Somekanavia kannattaa hyödyntää aktiivisesti. Erityisesti Facebookin ja Instagramin Story-tarinoihin voi upottaa linkin suoraan verkkosivustolle.
LinkedIn toimii kanavana erityisesti B2B-myynnin tukena. Houkutteleva sisältö esiteltynä LinkedIn-postauksessa ja verkkosivustolinkillä varustettuna toimii hyvin.
Liitä somepostauksiisi aina jatkopolku verkkosivustollesi. Muista, että tavoitteenasi on saada lisää liikennettä verkkosivullesi, ei ainoastaan tykkäyksiä postauksillesi.
3. Optimoi verkkosivustosi sisältö oikeille hakusanoille
Mitä sanoja sinun tavoiteasiakkaasi kirjoittaa Googlen hakukenttään? Näille sanoille sinun kannattaa optimoida verkkosivusi.
Hakukoneoptimointi tarkoittaa sitä, että käytät tiettyä hakusanaa sivullasi tarpeeksi monessa paikassa ja tarpeeksi usein, jotta Googlen hakukone ymmärtää sivusi käsittelevän juuri tätä asiaa. Sen jälkeen Google alkaa tarjota sivustoasi hakutuloksissaan.
Käytä valitsemaasi hakusanaa sivusi tekstissä, otsikoissa, metatiedoissa, kuvien nimissä ja sivun url-osoitteessa. Käytä vain yhtä hakusanaa yhdellä sivulla äläkä käytä samaa hakusanaa useammalla sivulla kuin yhdellä.
4. Ohjaa uusia asiakkaita kohdennetuin mainoksin
Mainosta niissä kanavissa, joissa tavoiteasiakkaasi viettävät aikaa. Sähköisen mainonnan polku kannattaa rakentaa siten, että eri kohderyhmille on tarjolla erilaisia mainoksia.
Uusille asiakkaille ja suurelle joukolle kannattaa kohdentaa kylmiä mainoksia, jotka herättävät kiinnostuksen, ja saavat ihmisen siirtymään verkkosivustollesi. Sisältöpainotteinen viesti, esimerkiksi blogikirjoitus, toimii kylmälle yleisölle hyvin.
Lämpimiä mainoksia näytetään seuraavassa vaiheessa niille, jotka ovat jo käyneet sivustollasi. Tavoitteena on ohjata asiakas uudelleen verkkosivustolle, rakentaa luottamusta ja vahvistaa ostohalua. Sisältö voi olla esimerkiksi asiakasreferenssi, ratkaisusi hyötyjen esittely tai oston esteiden poistaminen.
Kuuma mainos kohdennetaan sellaiselle kohderyhmälle, joka on jo käynyt tietyllä tuotesivullasi tai vieraillut sivustolla useamman kerran. Sisältö voi tässä vaiheessa olla selkeän myyvä, koska vastaanottaja on jo tietoinen sinusta ja tuotteestasi.
5. Lähetä tiedotteita medialle
Aina kun sinulla on jotain tiedotettavaa tai uutisarvoista kerrottavaa, lähetä siitä tiedote medialle. Paikalliset mediat julkaisevat yleensä mielellään oman alueensa yritysten tapahtumia. Lehtijuttu näkyy yleensä aina myös verkkosivustolla kävijäpiikkinä.
Tiedotteeseen riittää pari tekstikappaletta, joista ensimmäisessä kerrot napakasti uutisen ja mistä on kyse, toisessa kappaleessa syvempää taustatietoa ja kenties oman kommenttisi ja kolmannessa kappaleessa kerrot tarkemmin mitä ja missä tapahtuu tai kutsut tiedotustilaisuuteen.
Extra-vinkki: Sähköpostimarkkinointi
Näiden vinkkien lisäksi muista myös hyödyntää sähköpostia markkinoinnissa. Kerää asiakkaistasi sähköpostilista ja lähetä heille säännöllisesti hyödyllistä postia, esimerkiksi uutiskirje, joka ohjaa verkkosivustollesi.
Kannattaa myös hyödyntää oman sähköpostiviestisi allekirjoitus ja lisätä verkkosivustosi osoite sinne.
Haluatko oppia lisää markkinoinnista?
Markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen valmennuksessa virität yrityksesi myynnin ja markkinoinnin tehoa ja vaikuttavuutta käytännössä. Opit tekemään toimivan markkinointisuunnitelman, johtamaan asiakkuuksia ja otat käyttöön parhaat työkalut juuri sinun yrityksesi myynnin ja markkinoinnin vauhdittamiseksi.
Tutustu Markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen valmennuksen sisältöön tästä!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella!