Ota yhteyttä 029 009 2530

Liiketoiminnan kehittäminen on jatkuvaa kilpajuoksua. Kilpailijat ovat koko ajan kannoillasi. Jos saavutat etumatkaa, sinun pitää silti jatkuvasti kiriä tahtia, sillä takana tulevat kiihdyttävät vauhtia samalla tavalla.

Tämä kisa ei sitä paitsi koskaan pääty.

Elämässä ja yritysmaailmassa voittajaa ei koskaan julisteta. Osa kilpailijoista tippuu matkan varrella pois, mutta uusia tulee tilalle vähintään yhtä tiuhaa tahtia.

Miten tässä loputtomassa kilpajuoksussa on mahdollista pysyä mukana?

Maailmankuulu etnografi, johtamisasiantuntija ja menestyskirjailija Simon Sinek listaa viisi elintärkeää edellytystä pitkäaikaisesti kilpailukykyisen liiketoiminnan kehittämiseen lokakuussa 2019 ilmestyvässä kirjassaan ”The Infinite Game”.

Sinek esitti listauksen yleisölle NBF Sweden -tapahtumassa keväällä 2019 ja tässä blogikirjoituksessa on tiivistelmä Sinekin esityksestä.

 

1. Liiketoiminnan kehittämisessä täytyy olla syvempi tarkoitus

Simon Sinekin mukaan kaikkein tärkein kysymys liiketoiminnassa on ”miksi”. Miksi me teemme sitä, mitä teemme? Mitä haluamme saada aikaan? Miten haluamme muuttaa maailmaa?

Tarkoitus on oikeanlainen silloin, kun olet valmis uhraamaan jotakin muuta saavuttaaksesi sen. Se on suurempi kuin sinä itse. Olet valmis käyttämään elämäsi tavoitteen saavuttamiseen.

Valittua tarkoitusta ja tavoitetta ei Sinekin mukaan ehkä koskaan ole mahdollista saavuttaa. Sen on siitä huolimatta oltava niin tärkeä, että sen eteen on valmis käyttämään elämänsä. Esimerkkeinä käyvät vaikkapa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen.

Tekemisen täytyy tuntua tärkeältä ja merkitykselliseltä. Kun teet työtäsi koko sydämelläsi ja todella uskot siihen, mitä teet, olet menestyksen tiellä.

 

2. Liiketoiminnan kehittäminen vaatii luottamusta

Menestyvän organisaation kivijalka ovat ihmiset, jotka rakastavat työtään. Ihmisten tulee olla kaikessa organisaation toiminnassa etusijalla ja luottamuksellisen ilmapiirin tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa.

Hyvä johtaja saa ihmiset tuntemaan, että he voivat olla omia itsejään. Siten jokainen yksilö pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja kehittymään eteenpäin. Virheiden tekemistä ei pidä joutua pelkäämään.

Jos luottamuksen ilmapiiri puuttuu, ihmiset ajautuvat peittelemään virheitään, piiloutumaan ja valehtelemaan. Siinä vaiheessa asiat alkavat yleensä mennä pieleen.

 

3. Liiketoiminnan kehittäminen vaatii kirittävää kilpailua

Kun katsot kilpailijaasi, tunnetko ärtymystä? Tunnetko jopa vihaa?

Ei kannattaisi. Kun katsot kilpailijaasi, näet luultavasti kaiken, mitä sinulta puuttuu. Miksi kilpailijasi olisi parempi kuin sinä? Hyödynnä tätä tietoa.

Näe kilpailijassa omat heikkoutesi ja kehitä niitä. Kilpailu kirittää parantamaan omaa toimintaa. Ilman kilpailua voisimme vain jäädä laakereillemme makaamaan ja pikkuhiljaa taantua.

Ole siis kiitollinen kilpailijoistasi. He auttavat sinua tulemaan paremmaksi versioksi itsestäsi.

 

4. Liiketoiminnan kehittämisen tulee olla joustavaa

Samassa suunnassa pysyminen ikuisesti on harvoin hyvä idea. Ajat muuttuvat, ihmiset ja ympäristöt muuttuvat. Myös sinun täytyy silloin muuttua.

Simon Sinek sanoo, että jos et ole itse valmis ajoittain ”räjäyttämään” yritystäsi, joku muu tekee sen kyllä.

Esimerkkinä Apple lähti aikanaan kehittämään tietokoneen hiirtä uuteen suuntaan ja seurauksena oli maailmanlaajuinen menestys. Toisaalta valokuvausalan yhtiö Kodak oli aikanaan tietoinen digikameroiden kehityksestä, mutta hautasi tämän tiedon maton alle. Lopputuloksena oli yrityksen nopea tuho.

Liiketoiminnan kehittämisessä muutoksia on usein pakko tehdä, vaikka ne tekisivät kipeääkin. Valmista liiketoimintasi joustaviin muutoksiin, niin sillä on mahdollisuuksia pärjätä loppumattomassa kilpajuoksussa pidempään.

 

5. Liiketoiminnan kehittäminen vaatii rohkeutta johtaa

Johtaminen on elämäntapa, joka ei aina ole välittömästi kiitollinen. Simon Sinek vertaa johtamistyötä kuntoiluun – saat tuloksia varmasti, mutta et tarkasti voi tietää, milloin saavutat ne.

johtaminen ei ole helppoa. Sinun täytyy olla valmis tekemään töitä muiden eteen, tukea, kannustaa, valmentaa, olla esimerkkinä, uhrautua.

Kuitenkin, kun sitoudut työhösi täysillä ja panostat ihmisiin ympärilläsi, voit olla varma siitä, että kilpajuoksu jatkuu menestyksekkäänä senkin jälkeen, kun sinä itse et enää ole kisassa mukana.

Elämä on rajallista, mutta kilpajuoksu ikuista. Jätä itsestäsi vaikuttava jälki maailmaan. Siten kisa jatkuu.

Kuva: WorkHuman

Haluatko kehittää liiketoimintaasi käytännössä?
Tule mukaan pk-yrityksen kehitysohjelmaan, jossa laitetaan tuumasta toimeen!
Tutustu ohjelmaan täältä!

 

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This