Simon Sinek: Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­misen loputon kil­pa­juoksu

kokemuksia

Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­minen on jat­kuvaa kil­pa­juoksua. Kil­pai­lijat ovat koko ajan kan­noillasi. Jos saa­vutat etu­matkaa, sinun pitää silti jat­ku­vasti kiriä tahtia, sillä takana tulevat kiih­dyt­tävät vauhtia samalla tavalla.

Tämä kisa ei sitä paitsi koskaan pääty.

Elä­mässä ja yri­tys­maa­il­massa voit­tajaa ei koskaan julisteta. Osa kil­pai­li­joista tippuu matkan var­rella pois, mutta uusia tulee tilalle vähintään yhtä tiuhaa tahtia.

Miten tässä loput­to­massa kil­pa­juok­sussa on mah­dol­lista pysyä mukana?

Maa­il­man­kuulu etno­grafi, joh­ta­mis­asian­tuntija ja menes­tys­kir­jailija Simon Sinek listaa viisi elin­tärkeää edel­ly­tystä pit­kä­ai­kai­sesti kil­pai­lu­ky­kyisen lii­ke­toi­minnan kehit­tä­miseen loka­kuussa 2019 ilmes­ty­vässä kir­jassaan ”The Infinite Game”.

Sinek esitti lis­tauksen ylei­sölle NBF Sweden ‑tapah­tu­massa keväällä 2019 ja tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa on tii­vis­telmä Sinekin esi­tyk­sestä.

 

1. Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­mi­sessä täytyy olla syvempi tar­koitus

Simon Sinekin mukaan kaikkein tärkein kysymys lii­ke­toi­min­nassa on ”miksi”. Miksi me teemme sitä, mitä teemme? Mitä haluamme saada aikaan? Miten haluamme muuttaa maa­ilmaa?

Tar­koitus on oikean­lainen silloin, kun olet valmis uhraamaan jotakin muuta saa­vut­taaksesi sen. Se on suu­rempi kuin sinä itse. Olet valmis käyt­tämään elämäsi tavoitteen saa­vut­ta­miseen.

Valittua tar­koi­tusta ja tavoi­tetta ei Sinekin mukaan ehkä koskaan ole mah­dol­lista saa­vuttaa. Sen on siitä huo­li­matta oltava niin tärkeä, että sen eteen on valmis käyt­tämään elä­mänsä. Esi­merk­keinä käyvät vaikkapa tasa-arvon ja ihmi­soi­keuksien edis­tä­minen.

Teke­misen täytyy tuntua tär­keältä ja mer­ki­tyk­sel­li­seltä. Kun teet työtäsi koko sydä­melläsi ja todella uskot siihen, mitä teet, olet menes­tyksen tiellä.

 

2. Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­minen vaatii luot­ta­musta

Menes­tyvän orga­ni­saation kivi­jalka ovat ihmiset, jotka rakas­tavat työtään. Ihmisten tulee olla kai­kessa orga­ni­saation toi­min­nassa etusi­jalla ja luot­ta­muk­sel­lisen ilma­piirin tär­keyttä ei voi tar­peeksi korostaa.

Hyvä johtaja saa ihmiset tun­temaan, että he voivat olla omia itsejään. Siten jokainen yksilö pystyy hyö­dyn­tämään omia vah­vuuk­siaan ja kehit­tymään eteenpäin. Vir­heiden teke­mistä ei pidä joutua pel­käämään.

Jos luot­ta­muksen ilma­piiri puuttuu, ihmiset ajau­tuvat peit­te­lemään vir­heitään, pii­lou­tumaan ja valeh­te­lemaan. Siinä vai­heessa asiat alkavat yleensä mennä pieleen.

 

3. Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­minen vaatii kirit­tävää kil­pailua

Kun katsot kil­pai­li­jaasi, tun­netko ärty­mystä? Tun­netko jopa vihaa?

Ei kan­nat­taisi. Kun katsot kil­pai­li­jaasi, näet luul­ta­vasti kaiken, mitä sinulta puuttuu. Miksi kil­pai­lijasi olisi parempi kuin sinä? Hyö­dynnä tätä tietoa.

Näe kil­pai­li­jassa omat heik­koutesi ja kehitä niitä. Kil­pailu kirittää paran­tamaan omaa toi­mintaa. Ilman kil­pailua voi­simme vain jäädä laa­ke­reil­lemme makaamaan ja pik­ku­hiljaa taantua.

Ole siis kii­tol­linen kil­pai­li­joistasi. He aut­tavat sinua tulemaan parem­maksi ver­sioksi itsestäsi.

 

4. Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­misen tulee olla jous­tavaa

Samassa suun­nassa pysy­minen ikui­sesti on harvoin hyvä idea. Ajat muut­tuvat, ihmiset ja ympä­ristöt muut­tuvat. Myös sinun täytyy silloin muuttua.

Simon Sinek sanoo, että jos et ole itse valmis ajoittain ”räjäyt­tämään” yri­tystäsi, joku muu tekee sen kyllä.

Esi­merkkinä Apple lähti aikanaan kehit­tämään tie­to­koneen hiirtä uuteen suuntaan ja seu­rauksena oli maa­il­man­laa­juinen menestys. Toi­saalta valo­ku­vausalan yhtiö Kodak oli aikanaan tie­toinen digi­ka­me­roiden kehi­tyk­sestä, mutta hautasi tämän tiedon maton alle. Lop­pu­tu­loksena oli yri­tyksen nopea tuho.

Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­mi­sessä muu­toksia on usein pakko tehdä, vaikka ne teki­sivät kipe­ääkin. Val­mista lii­ke­toi­mintasi jous­taviin muu­toksiin, niin sillä on mah­dol­li­suuksia pärjätä lop­pu­mat­to­massa kil­pa­juok­sussa pidempään.

 

5. Lii­ke­toi­minnan kehit­tä­minen vaatii roh­keutta johtaa

Joh­ta­minen on elä­mäntapa, joka ei aina ole välit­tö­mästi kii­tol­linen. Simon Sinek vertaa joh­ta­mis­työtä kun­toiluun – saat tuloksia var­masti, mutta et tar­kasti voi tietää, milloin saa­vutat ne.

joh­ta­minen ei ole helppoa. Sinun täytyy olla valmis tekemään töitä muiden eteen, tukea, kan­nustaa, val­mentaa, olla esi­merkkinä, uhrautua.

Kui­tenkin, kun sitoudut työhösi täy­sillä ja panostat ihmisiin ympä­rilläsi, voit olla varma siitä, että kil­pa­juoksu jatkuu menes­tyk­sek­käänä senkin jälkeen, kun sinä itse et enää ole kisassa mukana.

Elämä on rajal­lista, mutta kil­pa­juoksu ikuista. Jätä itsestäsi vai­kuttava jälki maa­ilmaan. Siten kisa jatkuu.

Kuva: Work­Human

Haluatko kehittää lii­ke­toi­min­taasi käy­tän­nössä?
Tule mukaan pk-yri­tyksen kehi­tys­oh­jelmaan, jossa lai­tetaan tuu­masta toimeen!
Tutustu ohjelmaan täältä!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen