5 vinkkiä: Tehok­kuutta ja vai­kut­ta­vuutta Leanin avulla

kokemuksia
Kajaanin kau­pungin työl­li­syys­asian­tuntija ja TYP-johtaja Anne Huotari kertoo tässä haas­tat­te­lussa koke­muk­sistaan Into­talon Lean-val­men­nuk­sesta sekä näke­myk­sistään Leanin sovel­ta­mi­sesta asian­tun­ti­jaor­ga­ni­saa­tioon. Lue, mitkä viisi vinkkiä kan­nattaa ottaa huo­mioon otet­taessa ensim­mäisiä askelia kohti Leania!

1. Lean soveltuu myös asian­tun­ti­ja­työhön

Kainuun työl­lis­ty­mistä edis­tävän monia­laisen yhteis­pal­velun (TYP) pari­kym­men­päinen hen­ki­lö­kunta sai joh­da­tuksen Lean-joh­ta­mis­me­ne­telmään vuoden 2017 keväällä ESR-rahoit­teisen MYP-hankkeen kus­tan­ta­massa pilot­ti­val­men­nuk­sessa. Ver­koston johtaja Anne Huotari toteaa, että Lea­nilla on paljon annet­tavaa asia­kas­pal­ve­lu­työhön ja pal­ve­lu­pro­sessiin, vaikka auto­teh­taiden mene­telmät eivät aivan sel­lai­senaan asian­tun­tia­työhön sovel­lukaan.

On todella hyö­dyl­listä pysähtyä aika ajoin miet­timään omaa pro­sessia ja tehdyn työn tehok­kuutta ja mie­lek­kyyttä sekä ter­veellä tavalla kysee­na­laistaa totuttuja toi­min­ta­tapoja. Tälle kan­nattaa irrottaa aikaa”, Huotari pai­nottaa.

 

2. Visu­aa­lis­ta­minen auttaa ymmär­tämään pro­sessia

TYP-ver­kosto on maa­kun­nal­linen monia­lainen yhteis­palvelu, joka yhteen­so­vittaa pal­ve­luita pit­kä­ai­kais­työt­tö­mille ”yhdeltä luu­kulta”. Hen­ki­löstö työs­ken­telee ympäri maa­kuntaa ja eri orga­ni­saa­tioiden kat­tojen alla.

Haja­si­joi­tetun orga­ni­saation vuoksi pro­sessien läpi­nä­kyvyys ja roolien selkeys ovat toi­minnan kan­nalta kes­kiössä.

Meille on todella tärkeää, että jokainen työn­te­kijän rooli osana koko­nai­suutta on selkeä ja pro­ses­si­ku­vaukset on tehty. Lean-val­men­nuksen aikana nämä asiat kir­kas­tuivat taas uudelleen.

Val­men­nuksen myötä alettiin yleisen asia­kas­pro­sessin lisäksi työstää tyy­pil­li­simpiä case-tyyp­pisiä asia­kas­pro­sesseja.

Huo­ma­simme, että pro­sessi kan­nat­taisi kuvata visu­aa­li­sesti paitsi työn­te­ki­jöille, myös asiak­kaille. Tällöin olisi alusta pitäen selvää, mitä meidän asiak­kaak­semme tule­minen tar­koittaa, mitä on tulossa ja miten siitä alkaa yhteinen matka kohti toi­vottua lop­pu­tu­losta”, Huotari kuvailee.

 

3. Koko hen­ki­lö­kunnan sitou­tu­mista vaa­ditaan

Leanin yti­messä on jatkuva kehit­tä­minen ja paran­ta­minen. Anne Huotari kertoo, että paran­nus­koh­teita otetaan esille sään­nöl­lisin väliajoin muun muassa pala­ve­reiden yhtey­dessä.

Kehi­tet­tävien asioiden eteenpäin vie­minen voisi olla sys­te­maat­ti­sem­paakin, ettei kerta toi­sensa jälkeen hoh­hoil­taisi ja voi­vo­tel­taisi samojen asioiden parissa. Se vaatii paneu­tu­mista ja seu­rantaa.

Jos orga­ni­saatio haluaa muuttaa toi­min­taansa Lean­maiseen suuntaan, se vaatii tavoit­teiden kir­kas­ta­mista koko hen­ki­lös­tölle. Jos kaikki eivät sitoudu yhteisiin toi­min­ta­mal­leihin, tulokset jäävät lai­hoiksi.

Meillä oli val­men­nuksen aikana haas­teena hyvin vaih­televa osal­lis­tu­mis­vahvuus yhteisiin tapaa­misiin. Koko hen­ki­löstön täy­tyisi läh­tö­koh­tai­sesti olla samalla lailla mukana, jotta yhteinen käsitys toi­minnan tavoista ja tavoit­teista pääsisi muo­dos­tumaan. Kaikkien pitää ymmärtää, miten Leania sovel­letaan ja miksi.

 

4. Pro­sessit eivät saa jäädä jun­naamaan

Anne Huotari näkee, että Leanin avulla on mah­dol­lista tuoda tehok­kuutta ja vai­kut­ta­vuutta myös jul­kisiin orga­ni­saa­tioihin.

Jul­kisia orga­ni­saa­tioita soi­mataan joskus tehot­to­miksi, ja joissain tapauk­sissa väit­teessä voi olla perääkin. Pal­ve­lujen läpi­vir­taa­vuutta ja läpi­me­noaikoja olisi todella hyvä tar­kas­tella jul­ki­sel­lakin puo­lella.

Huotari huo­mauttaa, että TYP-ver­koston työssä koh­de­ryhmä on haastava eikä asioiden ete­ne­mistä aina ole helppo mitata ja kuvata yksin­ker­tai­sella mal­lilla. Läh­tö­koh­tai­sesti pro­sessit ovat pitkiä, mutta tilan­teita ei silti pidä päästää jumimaan pai­koilleen.

Meidän työn­te­ki­jöinä ei pidä antautua aja­tuk­selle, että kaikki kestää aina vuosia. Työ­otteen täytyy olla eteenpäin vievä. Lean ohjaa seu­raamaan edis­ty­sas­kelia ja arvioimaan pal­velun vai­kut­ta­vuutta.

 

5. Läpi­me­noai­kojen on oltava koh­tuul­lisia

Lean pyrkii myös pois yli­pro­ses­soin­nista eli liian pit­källe vie­dystä pal­ve­lusta. Läpi­me­noaika ei saisi venyä loput­to­masti.

Meillä voisi olla oppi­mista siinä, milloin on syytä tehdä joh­to­päätös, että tämä palvelu ei tuota haluttuja tuloksia ja asiakkaan olisi kenties syytä siirtyä jonkin toisen pal­velun, esi­mer­kiksi perus­so­si­aa­lityön tai ter­vey­den­huollon piiriin. Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mienkään koh­dalla ei ole tar­koitus, että pro­ses­sista tulee pysyvä olotila.

Lean-pilo­tista jäi Anne Huo­ta­rille käteen eri­tyi­sesti ajatus asia­kas­läh­töi­syy­destä ja asia­kas­ko­ke­muksen mer­ki­tyk­sestä.

Toinen asia kes­keinen oppi on omien toi­min­ta­ta­pojen terve kysee­na­lais­ta­minen.

On hyvä aika ajoin pohtia, toi­mi­vatko asiat ja voi­si­vatko ne olla jotenkin paremmin. Tähän Lean antaa hyviä käy­tännön työ­kaluja.

 

Kiin­nos­taako Leanin sovel­ta­minen toi­misto- ja tie­to­työssä?

Lean Office ‑verk­ko­val­men­nuk­sessa opit tehos­tamaan päi­vit­täistä työ­tehoa, vähen­tämään kii­rettä, luomaan lisä­arvoa asiak­kaalle ja kes­kit­tymään siihen työhön, jolla on todel­lista vai­ku­tusta.
Tutustu Lean-verk­ko­val­men­nukseen!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen