Lean-joh­ta­minen asian­tun­ti­ja­työssä — ota huo­mioon nämä 4 asiaa

kokemuksia
Miten Lean-joh­ta­minen toimii asian­tun­ti­ja­työssä? FINASin joh­ta­jalla Risto Suo­mi­sella on tuo­reita koke­muksia Leanin sovel­ta­mi­sesta asian­tun­ti­jaor­ga­ni­saa­tioon. Tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa Suo­minen pal­jastaa neljä tärkeää asiaa, jotka on syytä muistaa Leanin jal­kaut­ta­mi­sessa käy­täntöön.  

1. Lean-joh­ta­minen tuo työhön suju­vuutta pit­källä aika­vä­lillä

 
”Kuu­limme Lea­nista ensim­mäistä kertaa vii­tisen vuotta sitten ja näimme, että mene­telmä voisi olla hyö­dyl­linen”, Suo­minen aloittaa. FINAS on Suomen kan­sal­linen akkre­di­toin­tielin, joka toteaa päte­väksi muun muassa labo­ra­to­rioita ja tar­kas­tus­lai­toksia. Akkre­di­toin­ti­pro­sessit ovat pitkiä ja eri vaiheet voivat kestää kuu­kausia. ”Läh­dimme hakemaan Lean-joh­ta­mi­sesta apua työn suju­voit­ta­miseen ja pro­sessien sel­keyt­tä­miseen. Hen­ki­lö­kun­tamme sai tuolloin hieman Lean-kou­lu­tus­takin, mutta kuten uusien asioiden kanssa usein käy, kukaan ei oikein ottanut asiaa vas­tuulleen ja toi­meenpano jäi teke­mättä”, Suo­minen kertaa.

Viime syksynä ajatus sai uuden startin, kun osaksi Tukesia siir­tynyt FINAS aloitti Lean-pilottina. Pro­jektin tavoit­teena oli suju­voittaa ja sel­keyttää pro­sesseja.

”Halusimme saada sel­vyyttä siihen, mitkä vaiheet jumiu­tuvat, minne ne jumiu­tuvat ja miksi ne jumiu­tuvat, Suo­minen kertoo.

Alussa asian eteen täytyi tehdä myyn­ti­työtä yksikön sisällä, sillä uusien toi­min­ta­ta­pojen käyt­töönotto kaiken kiireen kes­kellä ei herät­tänyt kai­kissa varauk­se­tonta innos­tusta.

”Pää­timme kui­tenkin joh­to­ryh­mässä lähteä viemää asiaa eteenpäin, sillä uskoimme, että pit­källä aika­vä­lillä Lean-joh­ta­mi­sesta on hyötyä, vaikka kaikki eivät sitä tällä het­kellä näekään.”

 

2. Lean-työ­kaluja täytyy kehittää omista tar­peista käsin

 

Tukea Leanin käyt­töön­ottoon haettiin koko 22-hen­kisen hen­ki­lö­kunnan osal­lis­ta­vista kou­lu­tus­päi­vistä, joista saatiin tar­vit­tavaa ohjausta, vinkkejä ja spar­rausta.

Käy­tännön työ­ka­luksi otettiin käyttöön kanban-taulu, jonka avulla pro­sessin eri vaiheet saadaan näky­viksi. Tavoit­teena oli merkitä tauluun kunkin akkre­di­toin­ti­pro­sessin eri vaiheet ja ete­ne­minen.

Taulun käyt­töö­no­tossa on kui­tenkin ollut omat haas­teensa.

”Meillä on haas­teena pitkät pro­sessit ja casejen suuri määrä. Kun kes­ke­ne­räisiä asioita on kym­meniä, taulu tulee täyteen työ­vai­he­lappuja eikä koko­nai­suu­desta enää tahdo saada selvää. Tar­vit­si­simme tähän tar­peeseen talon kokoisen taulun”, Suo­minen kuvailee.

Käyt­tö­ko­ke­musten myötä taulun raken­netta on muu­tettu ja sille lai­tet­tavien tapausten määrää kar­sittu. Nyt aja­tuk­sissa on säh­köiseen kanban-tauluun siir­ty­minen.

”Kun valtion kär­ki­hank­keena on digi­ta­li­saatio ja sen hyö­dyn­tä­minen, ei seinä täynnä post-it –lappuja enää tunnu oikein nyky­ai­kai­selta”, Suo­minen nau­rahtaa.

”Meillä on ole­massa tie­to­jär­jes­telmä, johon kir­jaamme tällä het­kellä samoja asioita kuin fyy­si­seenkin tauluun. Jossain vai­heessa voimme toi­vot­ta­vasti kehittää jär­jes­telmää niin, että se toimisi myös pro­sessien seu­ran­nassa säh­köisenä Lean-tauluna.”

 

3. Lean-joh­ta­minen visua­lisoi asian­tun­ti­jatyön pro­sessit

 

Suo­misen koke­mukset Leanin sovel­ta­mi­sesta asian­tun­ti­jaor­ga­ni­saa­tioon ovat posi­tii­visia.

”Lean-oppien myötä on mah­dol­lista saada kol­lek­tii­vi­sesti koko pro­sessi esiin ja kaikkien tie­toi­suuteen siten, että sen ete­ne­minen ei ole vain yhden ihmisen pään­särky, vaan porukan yhteinen juttu.”

Yhtenä suurena Lean-joh­ta­misen hyötynä Suo­minen näkee pro­sessien visua­li­soinnin.

”Täytyy kui­tenkin muistaa, että tiedon näky­väksi teke­mi­sellä ei ole tar­koitus osoittaa ketään sor­mella tai etsiä syyl­lisiä, vaan parantaa koko pro­sessia, Suo­minen pai­nottaa.

 

4. Lean ei ole pro­jekti, vaan tapa tehdä asioita

 

Uuden mene­telmän jal­kaut­ta­mi­seksi on tärkeää, että jou­kosta löytyy muutama henkilö, jotka vievät aktii­vi­sesti uusia toi­min­ta­tapoja eteenpäin.

”Hehkua täytyy pitää yllä, jotta innostus ei lopahda”, Suo­minen toteaa.

Myös Leanin koko­nais­val­taisuus ja kehit­tä­misen jat­kuvuus on auennut. Jo näin lyhyessä ajassa valittua työ­kalua on kokeiltu, koke­muk­sista on opittu ja paran­nuksia tehty.

Lean ei itse asiassa ole mikään pro­jekti, vaan elä­män­tyyli. Lean ei tule koskaan val­miiksi, vaan sitä siir­rytään käyt­tämään ja sen jälkeen mene­telmät kehit­tyvät pik­ku­hiljaa toi­minnan mukana.”

 

Kiin­nos­taako Leanin sovel­ta­minen toi­misto- ja tie­to­työssä?

Lean Office ‑verk­ko­val­men­nuk­sessa opit tehos­tamaan päi­vit­täistä työ­tehoa, vähen­tämään kii­rettä, luomaan lisä­arvoa asiak­kaalle ja kes­kit­tymään siihen työhön, jolla on todel­lista vai­ku­tusta. Tutustu verk­ko­val­men­nukseen tästä!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen