Kou­lu­tukset yhdis­tävät yhdis­tys­toi­mi­joita Kai­nuussa

kokemuksia

Teksti: Riitta Ollila

Jär­jes­tö­kou­lu­tuksia Kai­nuussa

Jär­jes­tö­Kainuu 2.0 ‑hanke aloitti jär­jes­tö­kou­lu­tukset viime vuoden lopulla. Kou­lu­tusten sisältö perustuu hank­keessa aiemmin toteu­tettuun kou­lu­tus­tar­ve­ky­selyyn, jonka tulok­sista nousi esiin perus­teemoja, kuten yhdis­tys­toi­minnan perusteet, yhdis­tyksen talous, sekä toi­minnan mark­ki­nointi ja vies­tintä. Kou­lut­ta­jaksi vali­koitui kil­pai­lu­tuksen perus­teella Intotalo.

Kou­lu­tusten suun­nit­telun läh­tö­kohtana oli, että kai­killa asiasta kiin­nos­tu­neilla olisi mah­dol­lisuus osal­listua. Aluksi kou­lu­tuksia jär­jes­tettiin Kajaa­nissa yhtei­sessä kou­lu­tus­ti­lassa, mutta myös etänä oli mah­dol­lista osal­listua. Kou­lu­tuk­sista on tehty tal­lenteet, joihin on helppo palata uudelleen.

 

Uusia näkö­kulmia, vinkkejä ja työ­vä­li­neitä 

Jär­jes­tö­as­sis­tentti Niko Saarela Kajaanin työ­voi­mayh­dis­tyk­sestä osal­listui kou­lu­tuksiin paikan päällä ja kertoi, että heillä on hänen koke­muk­sensa mukaan syn­tynyt uusia ideoita var­sinkin yhdis­tys­käy­tän­töjen ja yhdis­tyksen stra­te­gia­työs­ken­telyn suhteen. ”Aloimme miettiä, miten vies­timme omille työn­te­ki­jöil­lemme omasta yhdis­tyk­sestä, esi­mer­kiksi yhdis­tyksen arvot, missio ja tausta. Hel­posti unohtuu työn­te­ki­jä­nä­kö­kulma, kun pää­asiassa vies­titään jäse­nille”, Saarela sanoo.

”Jut­telua työn­te­ki­jöiden kanssa edellä mai­ni­tuista asioista on jo tehty ja on ollut todella mukavaa, miten mm. yhteis­kun­nal­linen mer­kitys ja sen sisäis­tä­minen voi vai­kuttaa asen­teisiin ja moti­vaa­tioon. Tämä työs­kentely on läh­tenyt kou­lu­tusten seu­rauksena käyntiin”, Saarela jatkaa.

Liisa Kemp­painen Kajaanin rat­sas­tus­seu­rasta oli Saa­relan kanssa samoilla lin­joilla: Stra­te­giatyö, sen miet­ti­minen ja jal­kaut­ta­minen on tärkeää myös yhdis­tyk­sissä ja seu­roissa. Stra­te­gia­työllä lisätään tie­toi­suutta oman yhdis­tyksen toi­min­nasta.

”Meillä toi­mitaan täm­möisten peri­aat­teiden mukaan”, Kemp­painen tii­vistää.

Hän toimii seuran toisena tie­do­tus­vas­taavana ja hänen mie­lestään kou­lu­tusten parasta antia tähän asti on ehdot­to­masti ollut vinkkien ja työ­väline-ehdo­tusten saa­minen vies­tintään ja mark­ki­nointiin.

”Yhdessä seuran toisen tie­dos­tus­vas­taavan kanssa voidaan sitten miettiä, mitä otetaan käyttöön meidän toi­min­nas­samme”, Kemp­painen toteaa ja jatkaa, että vaikka heidän toi­min­tansa ei olekaan ihan saman­laista kuin muiden yhdis­tysten, hän on saanut kou­lu­tuk­sista hyviä koke­muksia ja suo­sit­telee kai­kille jär­jes­tö­toi­mi­joille täl­laista kou­lu­tusta toi­mia­lasta riip­pu­matta.

 

Muu­toksia etä­osal­lis­tu­miseen

Hanke sai palau­tetta muu­ta­malta etä­osal­lis­tu­jalta, että pelkän luennon seu­raa­minen ilman ryh­mä­töitä oli vähän tylsää, kun etä­osal­lis­tujat eivät päässeet osal­lis­tumaan niihin. Vii­me­ai­kainen koro­na­ti­lanne toi kui­tenkin tähän muu­toksen, ja viime vii­kosta lähtien kou­lu­tuksia alettiin toteuttaa etänä kai­kille Zoom ‑pal­velun kautta. Näin kaikki pää­sevät mukaan tas­a­puo­li­sesti ryhmä- ja vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­teisiin.

Suo­mus­sal­mella toi­mi­vasta Lapintien kylä­seu­rasta Marianne Väy­rynen toteaa, että vii­meisin toteutus oli todella hyvä, ja toimi erittäin hyvin tek­ni­sesti ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­li­sesti. Väy­rynen jatkaa, että aikai­sem­minkin yhdis­tyk­sestä on osal­lis­tuttu etänä näihin kou­lu­tuksiin: ”Olemme usein olleet kokoon­tu­neena yhteen paikkaan yhdis­tyksen tie­tyllä poru­kalla, joka on teke­mi­sissä ko. kou­lu­tus­teeman kanssa.”

Väy­rynen esittää yhteis­työ­toi­veita tule­vai­suuden etä­työs­ken­te­lylle: ”Toi­vot­ta­vasti jat­kossa olisi mah­dol­lisuus käydä enemmän kes­kus­teluja ja osal­listua ver­kos­to­mai­sempaan tyyliin, jolloin luon­tai­sesti voisi syntyä hyviä kon­takteja ja yhteis­työtä.”

Artikkeli on jul­kaistu Kainuun Sano­missa 4.4.2020

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen