Kohti parempaa tii­mi­työtä

kokemuksia

Tii­mityön muodot muut­tuvat, kun yri­tyksen koko kasvaa. Miten tii­mi­työtä voidaan orga­ni­soida toi­mi­vaksi kas­vu­yri­tyk­sessä?

Valamis on joen­suu­lainen it-alan kas­vu­yritys, joka toi­mittaa digi­taa­lisen oppi­misen rat­kaisuja. Hen­ki­lös­tö­johtaja Maria Vihtkari on nähnyt yri­tyksen kas­va­misen kooltaan pari­kym­mentä henkeä työl­lis­tä­västä pie­ny­ri­tyk­sestä nykyi­seksi lähes 200-hen­ki­seksi laa­jas­kaa­lai­seksi it-taloksi ja yri­tyksen kasvun mukanaan tuomat haasteet ja hyveet.9Maria Vihtkari kertoo tässä blo­giar­tik­ke­lissa, miten tii­mi­työs­kentely on Vala­mik­sella muut­tunut yri­tyksen koon ja hen­ki­lös­tö­määrän kas­vaessa.

 

Tii­mityö vaatii kas­vok­kaisia koh­taa­misia

Kun yritys on pieni ja koko hen­ki­lö­kunta saman katon alla, tii­mityön orga­ni­soi­minen on suh­teel­lisen mut­ka­tonta. Kun toi­minta laa­jenee, myös hen­ki­löstö leviää usein useam­malle paik­ka­kun­nalle ja mah­dol­li­sesti myös Suomen rajojen ulko­puo­lelle.

Haja­si­joi­tet­tujen orga­ni­saa­tioiden haas­teena on ihmisten välisten suh­teiden luo­minen ja yllä­pi­tä­minen. Vala­mik­sella on tätä nykyä 9 toi­mi­paikkaa, joista neljä sijaitsee ulko­mailla.

Vihtkari myöntää, että tii­mityö on haas­ta­vampaa, kun orga­ni­saatio on haja­si­joi­tettu. Hän huo­mauttaa, että tut­ki­musten mukaan aidon luot­ta­muksen ja vas­tuun­kan­ta­misen syn­ty­minen ihmisten välillä edel­lyttää kas­vok­kaista koh­taa­mista.

”Hyö­dyn­nämme paljon digi­taa­lisia vies­timiä, mutta on hyvä muistaa, että myös face-to-face ‑tapaa­miset ovat tär­keitä, sillä vain siten ihmiset tulevat aidosti tutuiksi.”

Tämä tar­koittaa sitä, että hen­ki­löstön on välillä kokoon­nuttava fyy­si­sesti yhteen, vaikka väli­matkaa onkin.

”Myös yri­tyksen johdon täytyy näkyä, mikä vaatii reis­saa­mista eri toi­mis­toilla.”

 

Tiimit osaa­mi­sa­lueen mukaan

Kun yri­tyksen koko kasvaa, perin­teinen hie­rar­kinen orga­ni­saa­tio­kaavio ei vält­tä­mättä ole enää paras rat­kaisu tehokkaan toi­minnan saa­vut­ta­mi­seksi. Eri osaa­mi­sa­lueet eivät vält­tä­mättä pääse yhdis­tymään opti­maa­li­sesti, jos orga­ni­saa­tio­kaavio perustuu esi­mer­kiksi maan­tie­teel­liseen sijaintiin.

Vala­mik­sella käytiin viime vuonna läpi lii­ke­toi­minnan pain­opisteen muu­toksen yhtey­dessä orga­ni­saa­tio­mallin muutos perin­tei­sestä hie­rar­ki­sesta mal­lista cross-func­tio­naa­lista toi­mintaa vah­vis­tavaan, tii­meihin eli ”com­pe­tence cen­te­reihin” perus­tuvaan malliin.

Uudessa mal­lissa asiakas on ylimpänä ja kaiken ytimenä on 9 tiimiä, ”com­pe­tence cen­teriä”, jotka pal­ve­levat asia­kasta omilla osaa­mi­sa­luellaan. Omat tii­minsä on muun muassa ohjel­mis­to­suun­nit­te­li­joille, robo­tii­kalle, kon­sul­teille, ana­lyy­ti­koille, desig­ne­reille, infralle ja tuki­toi­min­noille. Hal­linto toi­mi­tus­joh­ta­jasta toi­mis­toas­sis­tenttiin on omana palk­kinaan, joka pal­velee muuta orga­ni­saa­tiota.

Muu­toksen myötä myös esi­mies­työs­kentely on muut­tunut. Aiemmin tiimit raken­tuivat pit­kälti esi­miehen ympä­rille pai­kal­li­sesti esi­mer­kiksi tiettyyn kau­punkiin. Nyt esi­mie­hillä on paljon alaisia myös eri toi­mi­pai­koilta, mikä tuo myös omat haas­teensa tiimin vetoon ja etä­joh­ta­miseen.

 

Toisten työn arvostus kasvuun

Osaa­mi­sa­lueisiin perus­tu­vassa orga­ni­saa­tio­mal­lissa on Viht­karin mukaan monta hyvää puolta.

Valamis on vuosien var­rella laa­jen­tanut pal­ve­lu­tar­jon­taansa ja on tänään paljon muu­takin kuin ohjel­mis­to­suun­nit­te­lutalo. Com­pe­tence cen­terien muo­dos­ta­minen on lisännyt työn­te­ki­jöiden tie­toi­suutta siitä, mitä kaikkea osaa­mista yri­tyksen sisältä löytyy.

”Aiemmin asioita tehtiin hyvin pit­kälti ohjel­mis­to­suun­nit­te­lijat edellä, mutta nykyään puolet firman työn­te­ki­jöistä ei ole ohjel­mis­to­suun­nit­telun asian­tun­ti­joita. Tii­miy­ty­minen on lisännyt tie­toi­suutta mui­denkin työn­ku­vasta ja myös arvos­tusta muiden työtä kohtaan.”

 

Tii­mi­työstä arvoa asiak­kaalle

Kun pro­jek­ti­työ­ryhmiä kootaan, com­pe­tence cen­te­reistä on helppo poimia tar­vit­tavat asian­tun­tijat yhteen.

”Saamme näin myytyä asiak­kaalle useampia pal­ve­luita. Asia­kas­ko­ke­muk­sesta tulee parempi, kun voimme auttaa koko­nais­val­tai­sesti. Asia­kas­ta­paa­miseen ei vält­tä­mättä kan­na­takaan laittaa koke­neinta ohjel­mis­to­suun­nit­te­lijaa, vaan kon­sultti, joka osaa tulkata asiat lii­ke­toi­min­ta­joh­dolle oikealla tavalla.”

Tii­miy­ty­minen oman osaa­mi­sa­lueen ympä­rille on hel­pot­tanut myös työn­te­ki­jöiden amma­til­lisen kehit­ty­misen tuke­mista.

”Aiemmin haas­teena oli koko orga­ni­saation osaa­misen joh­ta­misen fokusointi eri toi­min­noille. Nyt osaa­misen joh­ta­misen tukena ovat com­pe­tence cen­te­reiden pääl­liköt, jotka ovat vas­tuussa tii­minsä kehit­ty­mi­sestä.”

 

Muutos ihmisiä kuun­nellen

Orga­ni­saa­tio­mallin muutos on suuri myl­lerrys. Kun teh­tä­vän­kuvat ja lähimmät työ­to­verit vaih­tuvat, muutos ei aina tapahdu kivut­to­masti.

Vala­mik­sella on kui­tenkin totuttu siihen, että muutos on osa arki­päivää. Olen­naista on ollut se, että ihmiset ovat päässeet vai­kut­tamaan omaan osuu­teensa muu­tok­sessa.

”Kun mallia luotiin, hen­ki­löstöä kuun­neltiin. Ihmiset saivat toivoa, mihin com­pe­tence cen­teriin he halusivat. Tiimien headien paikat olivat haussa ja tiimien nimiä mie­tittiin yhdessä.”

Olen­naista on myös eri­laisten ura­pol­kujen mah­dol­lis­tu­minen. Vaihdot tiimien välillä on sal­littu ja hen­ki­lö­koh­tainen kehit­ty­minen voi kulkea osaa­mi­sa­lu­eesta toiseen. Com­pe­tence center ‑malli on tukenut yri­tyksen sisäistä ura­ke­hi­tystä.

 

Tii­mityön haasteet käsi­teltävä

Maria Vihtkari toteaa, että tiimin kehit­tä­miseen panos­tetaan usein paljon, mutta unoh­detaan eteen tulevien haas­teiden rat­kai­se­minen. Näitä teemoja työs­tetään Vala­mik­sella esi­miesten ja tiimin vetäjien kanssa sään­nöl­li­sesti.

”Mie­timme paljon esi­mer­kiksi vastuun käsi­tettä. Jos vastuu on kai­killa, silloin se ei ole kellään. Myös palautteen anta­mista poh­ditaan sään­nöl­li­sesti, onko kul­loinkin kyse koko tiimiä vai muu­tamaa hen­kilöä kos­ke­vasta palaut­teesta.”

 

Oikeu­den­mu­kainen pal­kinta

Kiit­tä­minen ja pal­kinta ovat Vala­miksen yri­tys­kult­tuu­rissa tär­keitä asioita. Pal­kit­se­misen oikeu­den­mu­kaisuus on tärkeää.

”Tietyt tii­min­ve­täjät saat­tavat istua kaikki illat pala­ve­reissa Ame­rikkaan. Onko sitten reilua, että pal­kinnat ovat kai­kille samat, kun toiset ovat tehneet hirveän paljon enemmän joustoja?”

Vihtkari pai­nottaa, että pal­kin­tojen jaka­mi­sessa tiimien kesken ei pitäisi pyrkiä tasa­päi­syyteen vaan oikeu­den­mu­kai­suuteen.

”Meillä ollaan totuttu siihen, että kai­kille ei aina tule samaa. Kes­kus­te­le­malla eri­tyi­sesti esi­miesten kanssa asioita on saatu hyvin eteenpäin.”

Hyvä keino pal­kit­se­miseen on myös ver­tais­pal­kinnot. Vala­mik­sella on käy­tössä kii­tos­kaappi, josta voi milloin vain käydä nap­paa­massa vaikkapa lef­fa­liput ja viedä työ­to­ve­rille kii­tok­seksi.

”Joka­päi­väistä kiit­tä­mistä ja pal­kintaa voi tehdä kuka vain.”

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen