Ota yhteyttä 029 009 2530

Meiltä on paljon toivottu blogikirjoituksia hyväksi havaituista Intotalon työkaluista, joita käytämme säännöllisesti valmennuksissamme. Tässä esittelemme vallan loistavan työkalun tiimityöskentelyn parantamiseksi: Topaasia-pelit!

 

Miten peli voi auttaa käymään dialogia?

Topaasia-pelit ovat yksinkertaisuudessaan nerokas tapa kehittää tiimin toimintaa nopeasti ja vähällä valmistelulla.

Idea pelien kehittämiseen lähti ajatuksesta, miten voisi toimia konsulttiyhtiö, jossa ei olisi yhtään konsulttia”, kertoo Topaasia-pelien takana olevan Gälliwashere Oy:n yrittäjä Jussi Galla.

Halusimme kehittää pelin, joka auttaisi tiimejä käymään dialogia.

Galla ja yrityksen toinen perustaja Ville Häll kävivät tuumasta toimeen ja niin syntyi Topaasia.

 

Asian ytimeen nopeasti

Vuonna 2014 valmistunut ensimmäinen peliversio oli lautapeli, joka vaati mukaan fasilitaattorin ja kesti neljä tuntia. Peliä haluttiin kuitenkin lyhentää ja yksinkertaistaa siten, että tiimit voisivat käyttää sitä itsenäisesti.

Tuotekehittelyn myötä nykyiset pelit koostuvat korttipakasta ja tiimalasista. Yksi pelisessio kestää noin puoli tuntia eikä mukaan tarvita ulkopuolista asiantuntijaa. Siksi peliä on helppo pelata esimerkiksi palaverien aikana tai arkityön lomassa.

 

Monipuolinen sisältö nostattaa näkökulmia

Topaasia-pelipakkoja on kehitelty useita erilaisia eri teemojen ympärille, omat pakkansa on tehty muun muassa myynnin ja markkinoinnin, asiakaskokemuksen, työyhteisön ja Leanin ympärille.

Pelin pelaaminen on hyvin yksinkertaista ja perustuu pelaajien tekemiin valintoihin tärkeimmistä asioista tietyn näkökulman ympärillä. Tavoitteena on herättää keskustelua juuri sillä hetkellä tiimin toiminnan vahvimmista, heikoimmista, innostavimmista, turhauttavimmista, tärkeimmistä tai vaikeimmista asioista.

Jokaisen pelipakan sisällöt on koostettu yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Pelipakka sisältää 52 asiakorttia, jotka kattavat laajasti pelin teeman osa-alueet. Pelin aikana asioista valikoituvat jatkotyöstöön ne asiat, jotka tiimi katsoo tärkeimmiksi.

 

Tavoitteena kehittää tiimin toimintaa

Jussi Gallan mukaan Topaasia-pelit sopivat kaikille tiimeille, joilla on yhteinen tavoite ja tarve kehittää omaa toimintaansa.

Pelin avulla on helppo saada aikaan sellaisia merkityksellisiä keskusteluja, joita ei muuten käytäisi. Tämä on ’avaimet käteen’ -paketti, jonka avulla tiimit voivat itsenäisesti kehittää toimintaansa.

Gallan mukaan peli muun muassa helpottaa vaikeiden asioiden käsittelyä, auttaa tunnistamaan pullonkauloja ja löytämään uusia näkökulmia sekä lisää sitoutumista yhteisiin päätöksiin.

Topaasia-pelin tehokkuutta on myös tutkittu ja ”Simulation Gaming. Applications for Sustainable Cities and Smart Infrastructures” -teoksessa julkaistun artikkelin mukaan 71 prosenttia Topaasia-pelin pelaajista koki pelin hyödyllisemmäksi organisaation oppimisen kannalta verrattuna muihin keinoihin (lähde 1).

Topaasia-peliä suositellaan pelattavaksi säännöllisesti, jolloin parhaimmillaan syntyy pidemmän ajanjakson kehityskaari, josta nähdään, miten asiat ovat edistyneet.

 

Lopputuloksena kokonaisnäkemys prosessista

Intotalo on käyttänyt Topaasia-pelejä avoimissa ryhmävalmennuksissaan jo vuosia. Valmentaja Jari Junkkari kertoo, että peli sopii erinomaisesti tiimien ison kuvan kirkastamiseen.

Korttipelin hyvä puoli on se, että se pelatessa ei jäädä väittelemään näkemyksistä vaan päästään keskustelemaan aidosti prosessista.”

Junkkari kertoo, että lyhyt peli sopii ajankäytöltään minkä tahansa valmennuspäivän sisällöksi. Eniten Intotalolla on hyödynnetty myynti- ja markkinointiaiheista pelipakkaa.

Tämä on yksi parhaista näkemistäni työkaluista dialogin käynnistämiseen. Lopputuloksena ihmisille on aina syntynyt aika hyvä käsitys siitä, minkälainen heidän myynti- ja markkinointiprosessinsa on.

Kiinnostuitko Topaasia-peleistä? Lisätietoa löydät täältä!

 

Lähde 1: Hannula O., Harviainen J.T. (2018) User Satisfaction with Organizational Learning Time-Efficiency in Topaasia Cards. In: Lukosch H., Bekebrede G., Kortmann R. (eds) Simulation Gaming. Applications for Sustainable Cities and Smart Infrastructures. ISAGA 2017. Lecture Notes in Computer Science, vol 10825. Springer, Cham

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This