Moni yrittäjä miettii pääkoppa suhisten, minkä saamistaan ideoista toteuttaisi. Pohtimisen ja pähkäilyn sijaan kannattaisi kuitenkin keskittyä olennaiseen, idean toteuttamiseen.
Vauvauinteja ja uimaopetusta pääkaupunkiseudulla järjestävän Pikku Delfiinien yrittäjä Kata Sorvali on tunnettu nopeista liikkeistään. Kun hyvä idea löytyy, se toteutetaan saman tien – vaikka kesken koulutuspäivän.
– Ikinä ei tiedä milloin hyvä idea tulee kohdalle. Toisinaan se on keskustelukumppanin yksi sana, josta idea lähtee kehittymään. Yrittäjän aivot raksuttavat koko ajan. Olen esimerkiksi saanut ihan mielettömän idean kesken koulutuspäivän, joten soitin heti ensimmäisellä kahvitauolla toimistolle. Seuraavalla tauolla asia oli jo käytännössä valmis. Hyviä ideoita on turha jäädä hautomaan, sanoo Sorvali.
Mikä sitten on hyvä ja toteuttamiskelpoinen idea?
– Mielestäni intuitio kertoo parhaiten. Jos sillä hetkellä tuntuu, että kyseessä on hyvä idea, silloin se kannattaa toteuttaa. Pahinta mitä voi tapahtua on se, että olit väärässä ja homma ei toiminut. Virheistä oppii, joten ensi kerralla osaat väistää jo muutaman karikon lisää, kertoo Sorvali hymyillen.
Ajankäytön tehostamisella aikaa yrityksen kehittämiseen
Yllättävää kyllä, edes yrittäjän aika ei riitä kaikkeen. Pienillä muutoksilla viikkoon on kuitenkin mahdollista saada lisää työaikaa.
– Meillä oli ennen tilanne, että puhelimet soivat yötä päivää pienimmänkin asian takia. Välillä tuntui, että näen punaista jo kun puhelin alkoi soida. Lopulta päätin, että nyt saa riittää, Sorvali muistelee.
Pikku Delfiinit hankki nettisivuilleen ajanvarausjärjestelmän, joka palvelee asiakkaita silloin, kun he palvelua tarvitsevat.
– Otimme myös käyttöön tietyn kellonajan, jolloin toimistollamme vastataan asiakkaiden tiedusteluihin. Kiireettömät asiat ohjaamme sähköpostiin, mikä on rauhoittanut työpäiviä merkittävästi. Nyt aika riittää muuhunkin kuin puhelimeen vastailuun, esimerkiksi yrityksen kehittämiseen ja uusien ideoiden etsimiseen, Sorvali kertoo.
Yrittäjäksi kasvanut
Yrittäjäksi synnytään, mutta toisinaan pitkän ja kivisen kasvuprosessin kautta.
– Kun vuonna 1997 laitoin Pikku Delfiinit pystyyn, osaamiseni oli nimenomaan uimaopetuksen puolella. Yrittäjäasiat olen joutunut opettelemaan kantapään kautta. Edelleen, vielä lähes 20 vuoden jälkeen, opettelen yrittäjänä olemista, miettii Sorvali.
Yritykseen kohdistunut kritiikki tuntuu usein yrittäjästä hyvinkin henkilökohtaiselta.
– Yritys on kuin oma lapsi, jota haluaa puolustaa viimeiseen asti. Tunnustan ottavani yritykseeni kohdistuvan kritiikin voimakkaasti itseeni. Jotta pahaa oloa saa purettua, on ensiarvoisen tärkeää puhua asioista jollekin, joka todella ymmärtää mistä puhut, esimerkiksi toiselle yrittäjälle, Sorvali toteaa.
Sorvali muistuttaa, että kiperiinkin tilanteisiin voi valmistautua jo etukäteen.
– Iso tukiverkosto on korvaamaton apu. On hyvä tietää keneltä löytyy apu, kun esimerkiksi nettiajanvarausjärjestelmä tökkii tai kenelle kannattaa soittaa, kun kaipaa neuvoja työsuhdeasioihin. Pitää myös luottaa siihen, että asioilla on tapana järjestyä.