Ideat toteu­tuvat vain teke­mällä

Moni yrittäjä miettii pää­koppa suhisten, minkä saa­mistaan ideoista toteut­taisi. Poh­ti­misen ja päh­käilyn sijaan kan­nat­taisi kui­tenkin kes­kittyä olen­naiseen, idean toteut­ta­miseen.

Vau­vauinteja ja uimao­pe­tusta pää­kau­pun­ki­seu­dulla jär­jes­tävän Pikku Del­fiinien yrittäjä Kata Sorvali on tun­nettu nopeista liik­keistään. Kun hyvä idea löytyy, se toteu­tetaan saman tien – vaikka kesken kou­lu­tus­päivän.

– Ikinä ei tiedä milloin hyvä idea tulee koh­dalle. Toi­sinaan se on kes­kus­te­lu­kump­panin yksi sana, josta idea lähtee kehit­tymään. Yrit­täjän aivot rak­sut­tavat koko ajan. Olen esi­mer­kiksi saanut ihan mie­let­tömän idean kesken kou­lu­tus­päivän, joten soitin heti ensim­mäi­sellä kah­vi­tauolla toi­mis­tolle. Seu­raa­valla tauolla asia oli jo käy­tän­nössä valmis. Hyviä ideoita on turha jäädä hau­tomaan, sanoo Sorvali.

Mikä sitten on hyvä ja toteut­ta­mis­kel­poinen idea?

– Mie­lestäni intuitio kertoo par­haiten. Jos sillä het­kellä tuntuu, että kyseessä on hyvä idea, silloin se kan­nattaa toteuttaa. Pahinta mitä voi tapahtua on se, että olit vää­rässä ja homma ei toi­minut. Vir­heistä oppii, joten ensi ker­ralla osaat väistää jo muu­taman karikon lisää, kertoo Sorvali hymyillen.


Ajan­käytön tehos­ta­mi­sella aikaa yri­tyksen kehit­tä­miseen

Yllät­tävää kyllä, edes yrit­täjän aika ei riitä kaikkeen. Pie­nillä muu­tok­silla viikkoon on kui­tenkin mah­dol­lista saada lisää työ­aikaa.

– Meillä oli ennen tilanne, että puhe­limet soivat yötä päivää pie­nim­mänkin asian takia. Välillä tuntui, että näen punaista jo kun puhelin alkoi soida. Lopulta päätin, että nyt saa riittää, Sorvali muis­telee.

Pikku Del­fiinit hankki net­ti­si­vuilleen ajan­va­raus­jär­jes­telmän, joka pal­velee asiak­kaita silloin, kun he pal­velua tar­vit­sevat.

– Otimme myös käyttöön tietyn kel­lonajan, jolloin toi­mis­tol­lamme vas­tataan asiak­kaiden tie­dus­te­luihin. Kii­reet­tömät asiat ohjaamme säh­kö­postiin, mikä on rau­hoit­tanut työ­päiviä mer­kit­tä­västi. Nyt aika riittää muu­hunkin kuin puhe­limeen vas­tailuun, esi­mer­kiksi yri­tyksen kehit­tä­miseen ja uusien ideoiden etsi­miseen, Sorvali kertoo.

 

Yrit­tä­jäksi kas­vanut

Yrit­tä­jäksi syn­nytään, mutta toi­sinaan pitkän ja kivisen kas­vu­pro­sessin kautta.

– Kun vuonna 1997 laitoin Pikku Del­fiinit pystyyn, osaa­miseni oli nime­nomaan uimao­pe­tuksen puo­lella. Yrit­tä­jä­asiat olen jou­tunut opet­te­lemaan kan­tapään kautta. Edelleen, vielä lähes 20 vuoden jälkeen, opet­telen yrit­täjänä ole­mista, miettii Sorvali.

Yri­tykseen koh­dis­tunut kri­tiikki tuntuu usein yrit­tä­jästä hyvinkin hen­ki­lö­koh­tai­selta.

– Yritys on kuin oma lapsi, jota haluaa puo­lustaa vii­meiseen asti. Tun­nustan ottavani yri­tyk­seeni koh­dis­tuvan kri­tiikin voi­mak­kaasti itseeni. Jotta pahaa oloa saa purettua, on ensiar­voisen tärkeää puhua asioista jol­lekin, joka todella ymmärtää mistä puhut, esi­mer­kiksi toi­selle yrit­tä­jälle, Sorvali toteaa.

Sorvali muis­tuttaa, että kipe­riinkin tilan­teisiin voi val­mis­tautua jo etu­käteen.

– Iso tuki­ver­kosto on kor­vaa­maton apu. On hyvä tietää keneltä löytyy apu, kun esi­mer­kiksi net­tia­jan­va­raus­jär­jes­telmä tökkii tai kenelle kan­nattaa soittaa, kun kaipaa neuvoja työ­suh­de­asioihin. Pitää myös luottaa siihen, että asioilla on tapana jär­jestyä.

 

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen