Hyvä esimies: 5 omi­nai­suutta — avaimet hyvään joh­ta­miseen

kokemuksia

Haluatko olla hyvä esimies? Min­kä­laisia omi­nai­suuksia on hyvällä joh­ta­jalla?

Mai­niosti tii­vis­tetyn vas­tauksen tähän ikui­suus­ky­sy­mykseen tarjoaa elin­kei­noe­lämän vai­kuttaja, tie­to­kir­jailija ja hal­li­tusam­mat­ti­lainen Arto Hil­tunen.

Hyvän joh­ta­misen tun­nus­merkit voidaan Hil­tusen mukaan mää­rittää viiden E:n kautta.

Tar­kista, onko sinulla kaikki tar­vit­tavat taidot onnis­tu­neeseen ja tulok­sek­kaaseen joh­ta­miseen!

1. Hyvä esimies on ennus­tettava

Hyvä johtaja tekee pää­töksiä joh­don­mu­kai­sesti ja seu­raillen samaa logiikkaa. Tällöin hen­ki­löstö pystyy enna­koimaan, millä tavoin eri tilan­teissa toi­mitaan.

Kun joh­ta­misen linja on ennus­tet­tavaa, joh­tajan mie­li­pi­dettä ei tar­vitse vält­tä­mättä joka ker­ralla kysyä erikseen. Joh­ta­mista tapahtuu, vaikka johtaja ei itse olisi pai­kalla. On otettu askel itseoh­jau­tu­vuuden suuntaan.

Kun olo­suhteet muut­tuvat, saattaa joh­ta­misen lin­jaakin olla tarpeen muuttaa. Hil­tunen korostaa, että tähän täytyy kui­tenkin olla hyvät perusteet, jotka avataan myös hen­ki­lös­tölle.

Avoimuus stra­te­gisten lin­jausten ja toi­minnan tavoit­teiden suhteen edistää koko orga­ni­saation teho­kasta toi­mintaa ja yhteis­henkeä.

2. Hyvä esimies on ener­ginen

Joh­tajan ener­giataso vii­toittaa myös työn­te­ki­jöiden virettä. Jos johtaja käy alhai­silla kier­rok­silla, ei voida olettaa työn­te­ki­jöi­denkään moti­vaation olevan kovin kor­kealla.

Siksi joh­tajan on ensin osattava johtaa omaa ener­gi­aansa, ennen kuin hän voi johtaa muita.

Hyvä energia työyh­tei­sössä saa aikaan posi­tii­visen kierteen, jossa tuloksiin kur­ko­tetaan yhdessä toinen toistaan tukien. Hyvä vire ja lataus moti­voivat ja sitout­tavat työn­te­ki­jöitä, nos­tavat työ­tehoa ja luovat pohjan menes­tyk­sek­käälle työ­kult­tuu­rille.

Hil­tunen korostaa, että sopiva ener­giataso riippuu myös kult­tuu­rista, suo­ma­lai­sille tyy­pil­linen tyyli eroaa esi­mer­kiksi ete­läeu­roop­pa­lai­sesta, mikä on hyvä ottaa huo­mioon var­sinkin kan­sain­vä­li­sissä yhteyk­sissä.

 

Haluatko olla hyvä esimies? Lataa tästä ilmainen Yri­tys­kult­tuurin joh­ta­minen ‑pikaopas! Saat sen suoraan säh­kö­pos­tiisi.

3. Hyvä esimies on elas­tinen

Joh­to­teh­tä­vissä tar­vitaan elas­ti­suutta eli jous­ta­vuutta. Joh­tajan on tar­vit­taessa voitava tinkiä omista tavoit­teistaan yhteisen edun eteen.

Sisäisen yrit­tä­jyyden liekin pitäisi palaa jokaisen joh­tajan ja esi­miehen sydä­messä. Tällöin työ­pai­kalla ei olla ”vain töissä”, vaan oma rooli orga­ni­saa­tiossa halutaan kantaa niin hyvin kuin mah­dol­lista.

Joh­tajan antama esi­merkki on vahva sig­naali hen­ki­lös­tölle. Jos johtaja ei ole valmis jous­tamaan, ei sitä voida vaatia myöskään muilta.

Toi­saalta, kun kaikki ei aina mene niin kuin Ström­sössä, joh­ta­jalta täytyy löytyä myös sopeu­tu­mis­kykyä tilan­teissa, joissa suun­ni­telmat eivät toteudu halu­tulla tavalla. Tällöin on löy­dettävä toinen tie pää­määrän saa­vut­ta­mi­seksi.

Hyvällä joh­ta­jalla on tar­peeksi tietoa toi­min­taym­pä­ris­töstään ja toi­saalta ideointi- ja inno­vaa­tio­kykyä keksiä vaih­toeh­toisia rat­kaisuja.

4. Hyvä esimies on eet­tinen

Joh­tajan eet­ti­syyden tulee Hil­tusen mukaan näkyä sekä sosi­aa­lisena että talou­del­lisena vas­tuul­li­suutena.

Jos lii­ke­toi­mintaa ei tehdä vas­tuul­li­sesti, työn­te­ki­jöiden moti­vaatio ja sitou­tu­minen ovat vaa­rassa hei­kentyä. Lisäksi asiakkaat ovat nykyisin hyvin tie­dos­tavia äänes­tävät kyllä jaloillaan eet­ti­sesti epäi­lyt­täviä toi­mi­joita vastaan.

Eet­tisyys tulee näky­väksi hen­ki­löstön koh­dalla epä­miel­lyt­tä­vissä tilan­teissa, esi­mer­kiksi irti­sa­no­misen, ris­ti­rii­tojen rat­kai­se­misen ja nega­tii­visen palautteen anta­misen yhtey­dessä. Joh­tajan on pys­tyttävä kan­tamaan vas­tuunsa myös han­ka­lissa tilan­teissa ja tähän hän tar­vitsee tietoa ja työ­kaluja, joiden avulla vaikeat asiat voidaan rat­kaista oikeu­den­mu­kai­sesti.

5. Hyvällä esi­mie­hellä on empa­tia­kykyä

Arto Hil­tusen mukaan empa­tiakyky on joh­ta­jalle rat­kai­sevan tärkeä omi­naisuus.

Empatia ei kui­tenkaan tar­koita pehmeää paa­po­mista ja toisen ihmisen tun­teisiin mukaan mene­mistä. Sen sijaan joh­ta­jalta vaa­dittava empa­tiakyky on taitoa ymmärtää miten ja miksi toinen ihminen ajat­telee ja käyt­täytyy tie­tyllä tavalla.

Kaiken a ja o on tuntea joh­det­ta­vansa. Ihmiset ovat eri­laisia per­soo­naltaan, tem­pe­ra­men­tiltaan ja taus­toiltaan. Näiden teki­jöiden ymmär­tä­minen auttaa ymmär­tämään, miksi toinen käyt­täytyy samassa tilan­teessa aivan eri tavoin kuin toinen.

Joh­tajan on erittäin hyö­dyl­listä tietää, kuka tar­vitsee vaikkapa muu­tos­ti­lan­teessa enemmän tukea ja turvaa, ja kuka vapautta ja tilaa toimia oma­toi­mi­sesti.

Hil­tunen neuvoo kehit­tämään empa­tia­kykyä kysy­mällä ihmi­siltä, miltä asiat tun­tuvat, ei vain sitä, miten asiat ovat. Tun­teiden taus­talla olevien syiden tul­kit­se­minen on rat­kai­sevan tärkeää. Esi­mer­kiksi viha syntyy usein epä­oi­keu­den­mu­kai­suuden koke­muk­sesta ja pelko epä­var­muu­desta.

Oman koke­mus­pohjan laa­jen­ta­minen esi­mer­kiksi kou­lut­tau­tu­misen, kir­jal­li­suuden, elo­kuvien ja teat­terin avulla auttaa kat­somaan maa­ilmaa välillä muiden silmin.

 

Haluatko olla hyvä esimies?

Viiden E:n esimies osaa johtaa yri­tys­kult­tuuria siten, että se tukee yri­tyksen arvoja ja yhteisiä toi­min­ta­tapoja. 

Mak­sut­to­massa yri­tys­kult­tuurin joh­ta­misen pikaop­paassa ker­romme, mihin yri­tys­kult­tuurin yhdeksään kul­ma­kiveen sinun tulee esi­miehenä kiin­nittää huo­miota, jotta saat luotua menes­tyvän yri­tys­kult­tuurin.

Piditkö tästä artik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset säh­kö­pos­tiisi tästä!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen