Huono esimies — 5 asiaa, jotka kie­livät huo­nosta joh­ta­mis­tai­dosta

kokemuksia
Paljon puhutaan siitä, min­kä­lainen hyvän esi­miehen kuuluu olla. Joskus on kui­tenkin hyvä lyödä faktat pöytään ja tar­kas­tella puo­lestaan sitä, min­kä­lainen on tyy­pil­linen huono esimies.
Tämän artik­kelin läh­teenä on käy­tetty www.inc.com ‑sivuston lis­tausta sekä Into­talon val­men­tajien koke­muksia. Kun toimit täysin päin­vastoin kuin tämän blo­gi­kir­joi­tuksen esi­merkit, olet hyvällä tiellä joh­ta­mis­työssäsi!

1. Huono esimies pitää vallan käsissään

Huono esimies haluaa, että kaikki asiat kul­kevat hänen kauttaan. Johtaja toimii orga­ni­saa­tiossa mik­ro­ma­na­gee­raavana pul­lon­kaulana, joka pitää vallan käsissään ja uskoo aina ole­vansa oikeassa.
Huono johtaja haluaa kont­rol­loida kaikkia pää­töksiä eikä luota keneenkään muuhun. Esimies dominoi kes­kus­telua eikä päästä muita ääneen. Tii­mi­läiset eivät pääse kas­vamaan ja kehit­tymään, sillä heille ei anneta vas­tuuta tai mah­dol­li­suuksia tehdä itse­näisiä rat­kaisuja.
Valtaa var­tioiva esimies hidastaa orga­ni­saa­tionsa inno­vaa­tio­kykyä ja uudis­tu­mista, sillä uudet ideat tör­määvät usein esi­miehen näke­myksiin. Hen­ki­löstön poten­tiaali jää hyö­dyn­tä­mättä, kun kaikki langat ovat tiu­kasti esi­miehen käsissä.

2. Huono esimies koh­telee ihmisiä nume­roina

Huono esimies näkee alai­sensa koneen osina ja kuluerinä. Hen­ki­lös­töllä on arvoa lähinnä vain tuot­ta­vuuden ja tehok­kuuden kautta.
Ihmisten hen­kinen hyvin­vointi, mer­ki­tyk­sel­li­syyden tunne tai hen­ki­lö­koh­tainen kehit­ty­minen ja kasvu eivät kiin­nosta huonoa esi­miestä eikä hän halua tukea alai­siaan saa­vut­tamaan näitä asioita. Huo­nolle esi­mie­helle vain työn­te­kijän tuot­ta­malla tulok­sella on mer­ki­tystä.
Inhi­mil­lisen otteen puut­tu­minen lisää hen­ki­löstön stres­si­tasoa, pois­saoloja ja loppuun pala­misia sekä työn­te­ki­jöiden vaih­tu­vuutta.

3. Huono esimies vie kunnian tiimin onnis­tu­mi­sista

Huono esimies ei anna tun­nus­tusta hyvin teh­dystä työstä. Onnis­tu­misia ei huo­mioida saa­tikka juh­listeta vaan ne otetaan itses­tään­sel­vyyksinä ja ohi­tetaan olan­ko­hau­tuk­sella.
Omaa rum­puaan huono johtaja kyllä muistaa pau­kuttaa ja ottaa mie­lellään kunnian tiimin onnis­tu­mi­sista itselleen. Johtaja on sitä mieltä, että kaikki saa­vu­tetut voitot ovat hänen hen­ki­lö­koh­taisia voit­tojaan, onhan hän joh­tanut tii­minsä niihin.
Kri­tiikkiä huono esimies sen sijaan muistaa antaa vähäi­sim­mäs­täkin syystä. Nega­tii­vinen palaute annetaan mie­lellään jul­ki­sesti, ei vähäe­leisen hen­ki­lö­koh­tai­sesti.
Kun työn­te­kijät eivät saa posi­tii­vista palau­tetta työstään, jäävät saa­vut­ta­matta monet kii­tok­sella aikaan saa­tavat paran­nukset työhön sitou­tu­mi­sessa, työ­hy­vin­voin­nissa ja työil­ma­pii­rissä, asia­kas­tyy­ty­väi­syy­dessä ja lopulta tuot­ta­vuu­dessa.

 

Älä ole huono esimies. Lataa tästä ilmainen yri­tys­kult­tuurin 9 kul­ma­kiveä ‑pikaopas! Saat sen suoraan säh­kö­pos­tiisi.

4. Huono esimies ei jaa tietoa

Tiedon pimit­tä­minen on yksi huonon esi­miehen peri­syn­neistä. Esimies ei halua luottaa alai­siinsa ja pitää mah­dol­li­simman paljon tietoa vain itsellään. Tästä seuraa se, että alai­setkaan eivät tunne voi­vansa luottaa esi­mie­heensä. Molem­min­puo­linen luot­ta­muksen puute nakertaa orga­ni­saa­tiota sisäl­täpäin.
Kun orga­ni­saatio ei ole läpi­näkyvä, on hen­ki­löstön tehtävä työtään laput sil­millä. Kun kukaan ei tiedä, missä ollaan, miten menee ja minne ollaan menossa, on toi­mi­minen orga­ni­saa­tiossa hyvin han­kalaa.

5. Huono esimies luulee ole­vansa valmis

Huono esimies luulee osaa­vansa ja tie­tä­vänsä kaiken. Hän ei halua oppia mitään uutta, hakea uusia näkö­kulmia tai kehittää itseään. Huono johtaja uskoo, että se mikä on toi­minut ennen, toimii jat­kos­sakin.
Huono johtaja ei usko, että kukaan toinen voisi opettaa hänelle mitään. Hän ei halua avartaa näke­myk­siään tai ottaa vastaan neuvoja. Johtaja istuu nor­sun­luu­tor­nissaan ja jakelee sieltä mars­si­käskyjä ja toi­min­taoh­jeita sokeana niille mah­dol­li­suuk­sille, jotka hän omalla itse­val­tai­sella toi­min­nallaan sulkee pois.

Älä ole huono esimies! Alkuun hyvässä esi­mies­työssä pääset tutus­tu­malla Yri­tys­kult­tuurin 9 kul­ma­kiveä ‑pikaop­paaseen, joka voit ladata mak­sutta suoraan säh­kö­pos­tiisi:

Lataa ilmainen pikaopas tästä.

Haluatko oppia parem­maksi joh­ta­jaksi? Päivitä esi­mies­taitosi moni­puo­li­sissa yri­tysten avain­hen­ki­löille suun­na­tuissa val­men­nuk­sis­samme:

Joh­ta­misen arki ja käy­tännöt

Kasvuun joh­ta­minen — pk-yri­tyksen kehi­tys­oh­jelma

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen