Paljon puhutaan siitä, minkälainen hyvän esimiehen kuuluu olla. Joskus on kuitenkin hyvä lyödä faktat pöytään ja tarkastella puolestaan sitä, minkälainen on tyypillinen huono esimies.
Tämän artikkelin lähteenä on käytetty www.inc.com ‑sivuston listausta sekä Intotalon valmentajien kokemuksia. Kun toimit täysin päinvastoin kuin tämän blogikirjoituksen esimerkit, olet hyvällä tiellä johtamistyössäsi!
1. Huono esimies pitää vallan käsissään
Huono esimies haluaa, että kaikki asiat kulkevat hänen kauttaan. Johtaja toimii organisaatiossa mikromanageeraavana pullonkaulana, joka pitää vallan käsissään ja uskoo aina olevansa oikeassa.
Huono johtaja haluaa kontrolloida kaikkia päätöksiä eikä luota keneenkään muuhun. Esimies dominoi keskustelua eikä päästä muita ääneen. Tiimiläiset eivät pääse kasvamaan ja kehittymään, sillä heille ei anneta vastuuta tai mahdollisuuksia tehdä itsenäisiä ratkaisuja.
Valtaa vartioiva esimies hidastaa organisaationsa innovaatiokykyä ja uudistumista, sillä uudet ideat törmäävät usein esimiehen näkemyksiin. Henkilöstön potentiaali jää hyödyntämättä, kun kaikki langat ovat tiukasti esimiehen käsissä.
2. Huono esimies kohtelee ihmisiä numeroina
Huono esimies näkee alaisensa koneen osina ja kuluerinä. Henkilöstöllä on arvoa lähinnä vain tuottavuuden ja tehokkuuden kautta.
Ihmisten henkinen hyvinvointi, merkityksellisyyden tunne tai henkilökohtainen kehittyminen ja kasvu eivät kiinnosta huonoa esimiestä eikä hän halua tukea alaisiaan saavuttamaan näitä asioita. Huonolle esimiehelle vain työntekijän tuottamalla tuloksella on merkitystä.
Inhimillisen otteen puuttuminen lisää henkilöstön stressitasoa, poissaoloja ja loppuun palamisia sekä työntekijöiden vaihtuvuutta.
3. Huono esimies vie kunnian tiimin onnistumisista
Huono esimies ei anna tunnustusta hyvin tehdystä työstä. Onnistumisia ei huomioida saatikka juhlisteta vaan ne otetaan itsestäänselvyyksinä ja ohitetaan olankohautuksella.
Omaa rumpuaan huono johtaja kyllä muistaa paukuttaa ja ottaa mielellään kunnian tiimin onnistumisista itselleen. Johtaja on sitä mieltä, että kaikki saavutetut voitot ovat hänen henkilökohtaisia voittojaan, onhan hän johtanut tiiminsä niihin.
Kritiikkiä huono esimies sen sijaan muistaa antaa vähäisimmästäkin syystä. Negatiivinen palaute annetaan mielellään julkisesti, ei vähäeleisen henkilökohtaisesti.
Kun työntekijät eivät saa positiivista palautetta työstään, jäävät saavuttamatta monet kiitoksella aikaan saatavat parannukset työhön sitoutumisessa, työhyvinvoinnissa ja työilmapiirissä, asiakastyytyväisyydessä ja lopulta tuottavuudessa.
4. Huono esimies ei jaa tietoa
Tiedon pimittäminen on yksi huonon esimiehen perisynneistä. Esimies ei halua luottaa alaisiinsa ja pitää mahdollisimman paljon tietoa vain itsellään. Tästä seuraa se, että alaisetkaan eivät tunne voivansa luottaa esimieheensä. Molemminpuolinen luottamuksen puute nakertaa organisaatiota sisältäpäin.
Kun organisaatio ei ole läpinäkyvä, on henkilöstön tehtävä työtään laput silmillä. Kun kukaan ei tiedä, missä ollaan, miten menee ja minne ollaan menossa, on toimiminen organisaatiossa hyvin hankalaa.
5. Huono esimies luulee olevansa valmis
Huono esimies luulee osaavansa ja tietävänsä kaiken. Hän ei halua oppia mitään uutta, hakea uusia näkökulmia tai kehittää itseään. Huono johtaja uskoo, että se mikä on toiminut ennen, toimii jatkossakin.
Huono johtaja ei usko, että kukaan toinen voisi opettaa hänelle mitään. Hän ei halua avartaa näkemyksiään tai ottaa vastaan neuvoja. Johtaja istuu norsunluutornissaan ja jakelee sieltä marssikäskyjä ja toimintaohjeita sokeana niille mahdollisuuksille, jotka hän omalla itsevaltaisella toiminnallaan sulkee pois.
Älä ole huono esimies! Alkuun hyvässä esimiestyössä pääset tutustumalla Yrityskulttuurin 9 kulmakiveä ‑pikaoppaaseen, joka voit ladata maksutta suoraan sähköpostiisi:
Lataa ilmainen pikaopas tästä.
Haluatko oppia paremmaksi johtajaksi? Päivitä esimiestaitosi monipuolisissa yritysten avainhenkilöille suunnatuissa valmennuksissamme:
Johtamisen arki ja käytännöt
Kasvuun johtaminen — pk-yrityksen kehitysohjelma
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!