Ota yhteyttä 029 009 2530
Gary Hamel, maailmankuulu johtamisen professori, kirjoittaja ja puhuja, valotti tämänvuotisessa Nordic Business Forum -tapahtumassa kilpailukykyisen yritysstrategian rakentamista muuttuvassa maailmassa.

Tässä blogikirjoituksessa on tiivistettynä Hamelin tärkeimmät viestit siitä, miten yritys voi saada ”evolutiivisen edun” pysymällä aktiivisesti mukana muutoksessa, etsimällä jatkuvasti uusia innovaatioita ja vastaamalla ihmisten syviin tarpeisiin.

 

Vanhaan jämähtäminen on suuri virhe

Gary Hamel herätti kysymyksen, olemmeko valmiit vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin? Pysymmekö muutoksen tahdissa?

Jos lykkäät muutosta tai kiellät sen kokonaan, huomaat pian jääneesi muista jälkeen.  Yritykset eivät enää voi tehdä asioita samoin kuin aina ennenkin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa entinen vähittäiskaupan markkinajohtaja Walmart on jäänyt auttamatta verkkokauppa Amazonin jalkoihin.

Riittävä reagointi muutoksiin antaa yritykselle ”evolutiivisen edun”, etumatkaa muihin, jotka ovat jämähtäneet vanhaan. Hamelin mukaan vain harvat yritykset ovat ymmärtäneet tämän.

Seuraavassa esitellään Hamelin listaamat viisi asiaa, jotka antavat yrityksen strategiaan evolutiivista etua tässä hetkessä:

 

1. Ajattelu – Älä kiellä muutosta

Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa. Se on todennäköisesti hyvin erilainen, kuin nyt ajattelemme.  Nykyhetkeen ei silti kannata tuudittautua, sillä muutos on ainoa varma asia, jonka voimme tulevaisuudesta sanoa.

Jokaisen yrityksen on pidettävä aistit avoinna tulevaisuutta varten. Yritysjohtajat menettävät valtavan mahdollisuuden, jos he jäävät elämään menneessä eivätkä hyödynnä yrityksen sisällä olevaa ajatuspotentiaalia.

Gary Hamel kehottaa johtajia olemaan nöyriä ja kysymään henkilöstöltä joka päivä, mitä ajatuksia heillä on nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Strategisten muutosten täytyy alkaa organisaation pohjalta, ei tulla ylhäältä annettuina.

Hamel kehottaa tutkimaan maailmaa matkustellen, etsimään erilaisia näkökulmia, hakemaan perspektiiviä ja olemaan loputtoman utelias. Et näe tulevaisuutta paikoiltasi.

 

2. Strategia – Luo vaihtoehtoja

Uusien vaihtoehtojen luominen on äärimmäisen tärkeää suunnatessa yrityksen strategiaa. Vaihtoehtoisia toimintatapoja on keksittävä paljon, jotta niistä voidaan löytää voittavat ratkaisut.

Monet menestystarinat ovat alkaneet siitä, että joku vain lähtee yrittämään jotakin. Jos kokeilun määrä yrityksen ulkopuolella on suurempi kuin yrityksen sisällä, häviät.

 

3. Politiikka – Rakenna sisäisiä väyliä

Uusien ideoiden esille tuomiseen on oltava väyliä yrityksen sisällä. Jos uusien ajatusten läpi pääseminen on yhden johtajan päätettävissä, monet jalostuskelpoiset ideat saattavat jäädä hyödyntämättä, jos ne eivät sovi kyseisen johtajan ennakkoasenteisiin tai ajatusmalleihin.

Esimerkiksi kansainvälinen it-yhtiö IBM jalosti ajatuksia vuonna 2016 toteutetulla Cognitive Build -kilpailulla, jossa yhtiön kaikki työntekijät saivat ehdottaa parannuksia yrityksen toimintaan. Työntekijät itse valitsivat 8 300 annetun ehdotuksen joukosta 50 ideaa lopulliseen kilpailuun, joista valikoitui 3 käytäntöön vietävää voittajaa.

Isommalla porukalla ideoiden päästään parempaan tulokseen kuin vain yhden tai kahden ihmisen voimin.

 

4. Tunne – Pyri kohti unelmaa

Ihminen on onnellisempi, tehokkaampi ja tuottavampi työssä, jonka hän kokee merkitykselliseksi. Myös asiakkaat valitsevat yhä useammin yrityksen, jonka arvomaailmaan he voivat samaistua.

Gary Hamel kehotti kysymyään: Miksi meidän yrityksemme on olemassa? Miten haluamme muuttaa maailmaa? Mitä haluamme saada ihmiset tuntemaan?

Arvot merkitsevät meille ihmisinä uskomattoman paljon. Jos keskityt ainoastaan arvoon, laatuun, kasvuun, johtajuuteen, palveluun ja suoritukseen, jätät ison osan ihmisyyttä ja sen potentiaalia käyttämättä. Yrityksen täytyy panostaa myös syvempiin arvoihin, kuten totuuteen, tasa-arvoisuuteen, viisauteen, kauneuteen, oikeudenmukaisuuteen ja rakkauteen.

Siten kosketat ihmisten sydämiä ja saat heidät puolellesi.

 

5. Ideologia – Käytä kontrollia oikein

Hamelin mukaan yrityksissä kontrollointi ottaa usein vallan maalaisjärjestä. Ajatus, että ilman johtajan läsnäoloa vallan ottaa kaaos, pitäisi unohtaa.

Ihmiset tarvitsevat vapautta kehittyäkseen ja kehittääkseen. Aloitekyky tukehtuu tiukan kontrollin alla.

Jos ihminen ympäröidään hierarkialla, säännöillä, pelolla ja ennakkoasenteilla, hän kutistuu eikä uskalla hyödyntää vahvuuksiaan täysillä. Sen sijaan, kun ihminen saa tukea pyrkimyksilleen, vahvistusta arvoilleen ja vertaistukea toiminnalleen, hän voi kasvaa ja kukoistaa omana itsenään ja myös antaa täyden panoksensa kehitystyöhön.

  Saimme käyttöömme professori Gary Hamelin erilaistavan strategian työkalun, jota ei esitelty Nordic Business Forumin puheenvuorossa. Vie tämän artikkelin ajatukset käytäntöön ja luo muista erottuva strategia lataamalla maksuton työkalu!

  Lataa ”Erilaistava strategia” -työkalu tästä! Saat sen suoraan sähköpostiisi.

Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!

Comments

comments

Share This