Kil­pai­lu­ky­kyisen stra­tegian luo­minen muut­tu­vassa maa­il­massa

tuomas mikkonen
Gary Hamel, maa­il­man­kuulu joh­ta­misen pro­fessori, kir­joittaja ja puhuja, valotti tämän­vuo­ti­sessa Nordic Business Forum ‑tapah­tu­massa kil­pai­lu­ky­kyisen yri­tys­stra­tegian raken­ta­mista muut­tu­vassa maa­il­massa. Tässä blo­gi­kir­joi­tuk­sessa on tii­vis­tettynä Hamelin tär­keimmät viestit siitä, miten yritys voi saada ”evo­lu­tii­visen edun” pysy­mällä aktii­vi­sesti mukana muu­tok­sessa, etsi­mällä jat­ku­vasti uusia inno­vaa­tioita ja vas­taa­malla ihmisten syviin tar­peisiin.  

Vanhaan jämäh­tä­minen on suuri virhe

Gary Hamel herätti kysy­myksen, olemmeko valmiit vas­taamaan muut­tuvan maa­ilman tar­peisiin? Pysymmekö muu­toksen tah­dissa? Jos lykkäät muu­tosta tai kiellät sen kokonaan, huomaat pian jää­neesi muista jälkeen.  Yri­tykset eivät enää voi tehdä asioita samoin kuin aina ennenkin. Esi­mer­kiksi Yhdys­val­loissa entinen vähit­täis­kaupan mark­kin­ajohtaja Walmart on jäänyt aut­ta­matta verk­ko­kauppa Amazonin jal­koihin. Riittävä rea­gointi muu­toksiin antaa yri­tyk­selle ”evo­lu­tii­visen edun”, etu­matkaa muihin, jotka ovat jämäh­täneet vanhaan. Hamelin mukaan vain harvat yri­tykset ovat ymmär­täneet tämän. Seu­raa­vassa esi­tellään Hamelin lis­taamat viisi asiaa, jotka antavat yri­tyksen stra­te­giaan evo­lu­tii­vista etua tässä het­kessä:  

1. Ajattelu — Älä kiellä muu­tosta

Tule­vai­suutta on vaikeaa ennustaa. Se on toden­nä­köi­sesti hyvin eri­lainen, kuin nyt ajat­te­lemme.  Nyky­hetkeen ei silti kannata tuu­dit­tautua, sillä muutos on ainoa varma asia, jonka voimme tule­vai­suu­desta sanoa. Jokaisen yri­tyksen on pidettävä aistit avoinna tule­vai­suutta varten. Yri­tys­joh­tajat menet­tävät val­tavan mah­dol­li­suuden, jos he jäävät elämään men­neessä eivätkä hyö­dynnä yri­tyksen sisällä olevaa aja­tus­po­ten­ti­aalia. Gary Hamel kehottaa joh­tajia olemaan nöyriä ja kysymään hen­ki­lös­töltä joka päivä, mitä aja­tuksia heillä on nyky­het­kestä ja tule­vai­suu­desta. Stra­te­gisten muu­tosten täytyy alkaa orga­ni­saation poh­jalta, ei tulla ylhäältä annet­tuina. Hamel kehottaa tut­kimaan maa­ilmaa mat­kus­tellen, etsimään eri­laisia näkö­kulmia, hakemaan pers­pek­tiiviä ja olemaan loput­toman utelias. Et näe tule­vai­suutta pai­koiltasi.  

2. Stra­tegia — Luo vaih­toehtoja

Uusien vaih­toeh­tojen luo­minen on äärim­mäisen tärkeää suun­na­tessa yri­tyksen stra­tegiaa. Vaih­toeh­toisia toi­min­ta­tapoja on kek­sittävä paljon, jotta niistä voidaan löytää voit­tavat rat­kaisut. Monet menes­tys­ta­rinat ovat alkaneet siitä, että joku vain lähtee yrit­tämään jotakin. Jos kokeilun määrä yri­tyksen ulko­puo­lella on suu­rempi kuin yri­tyksen sisällä, häviät.  

3. Poli­tiikka — Rakenna sisäisiä väyliä

Uusien ideoiden esille tuo­miseen on oltava väyliä yri­tyksen sisällä. Jos uusien aja­tusten läpi pää­se­minen on yhden joh­tajan pää­tet­tä­vissä, monet jalos­tus­kel­poiset ideat saat­tavat jäädä hyö­dyn­tä­mättä, jos ne eivät sovi kyseisen joh­tajan ennak­koa­sen­teisiin tai aja­tus­mal­leihin. Esi­mer­kiksi kan­sain­vä­linen it-yhtiö IBM jalosti aja­tuksia vuonna 2016 toteu­te­tulla Cog­nitive Build ‑kil­pai­lulla, jossa yhtiön kaikki työn­te­kijät saivat ehdottaa paran­nuksia yri­tyksen toi­mintaan. Työn­te­kijät itse valit­sivat 8 300 annetun ehdo­tuksen jou­kosta 50 ideaa lopul­liseen kil­pailuun, joista vali­koitui 3 käy­täntöön vie­tävää voit­tajaa. Isom­malla poru­kalla ideoiden päästään parempaan tulokseen kuin vain yhden tai kahden ihmisen voimin.  

4. Tunne – Pyri kohti unelmaa

Ihminen on onnel­li­sempi, tehok­kaampi ja tuot­ta­vampi työssä, jonka hän kokee mer­ki­tyk­sel­li­seksi. Myös asiakkaat valit­sevat yhä useammin yri­tyksen, jonka arvo­maa­ilmaan he voivat samaistua. Gary Hamel kehotti kysy­myään: Miksi meidän yri­tyk­semme on ole­massa? Miten haluamme muuttaa maa­ilmaa? Mitä haluamme saada ihmiset tun­temaan? Arvot mer­kit­sevät meille ihmisinä usko­mat­toman paljon. Jos kes­kityt ainoastaan arvoon, laatuun, kasvuun, joh­ta­juuteen, pal­veluun ja suo­ri­tukseen, jätät ison osan ihmi­syyttä ja sen poten­ti­aalia käyt­tä­mättä. Yri­tyksen täytyy panostaa myös syvempiin arvoihin, kuten totuuteen, tasa-arvoi­suuteen, vii­sauteen, kau­neuteen, oikeu­den­mu­kai­suuteen ja rak­kauteen. Siten kos­ketat ihmisten sydämiä ja saat heidät puo­lellesi.  

5. Ideo­logia — Käytä kont­rollia oikein

Hamelin mukaan yri­tyk­sissä kont­rol­lointi ottaa usein vallan maa­lais­jär­jestä. Ajatus, että ilman joh­tajan läs­näoloa vallan ottaa kaaos, pitäisi unohtaa. Ihmiset tar­vit­sevat vapautta kehit­tyäkseen ja kehit­tääkseen. Aloi­tekyky tukehtuu tiukan kont­rollin alla. Jos ihminen ympä­röidään hie­rar­kialla, sään­nöillä, pelolla ja ennak­koa­sen­teilla, hän kutistuu eikä uskalla hyö­dyntää vah­vuuk­siaan täy­sillä. Sen sijaan, kun ihminen saa tukea pyr­ki­myk­silleen, vah­vis­tusta arvoilleen ja ver­tais­tukea toi­min­nalleen, hän voi kasvaa ja kukoistaa omana itsenään ja myös antaa täyden panok­sensa kehi­tys­työhön.

  Saimme käyt­töömme pro­fessori Gary Hamelin eri­lais­tavan stra­tegian työ­kalun, jota ei esi­telty Nordic Business Forumin puheen­vuo­rossa. Vie tämän artik­kelin aja­tukset käy­täntöön ja luo muista erottuva stra­tegia lataa­malla mak­suton työkalu!

  Lataa “Eri­laistava stra­tegia” ‑työkalu tästä! Saat sen suoraan säh­kö­pos­tiisi.

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen käsittelyyn