Intotalon asiakkuuspäälliköiden blogisarja:
Pirjo Kähkönen toimii Intotalolla asiakkuuspäällikkönä. Tässä blogissa Pirjo pohtii eri-ikäisten ja eri lähtökohdista tulevien ihmisten yhdessä työskentelyä työyhteisöissä ja työpaikoilla.
Sopiiko Väinöt ja Ellinoorat samalle työpaikalle? Miten teillä johdetaan eri-ikäisten yhdessä työskentelyä?
Sanotaan, että kulttuuri syö strategian aamupalaksi. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Yrityksen johto on voinut käyttää aikaa ja aivosolujaan kiihkeästi luodakseen yritykselle hienot arvot, motiivit, visiot ja strategiat, mutta mitä tapahtuu, kun työpaikalla pitää keittää kahvit, työntekijälle tulee perheenlisäystä tai uuteen haastavaan työtehtävään haetaan sisäisellä haulla tekijää?
Onko kahvinkeittäjä työpaikan nuorin nainen, vanhempainlomalta palaavan työtehtäviä ei enää ole, kun hän olisi palaamassa töihin, haastaviin tehtäviin valitaan nuori mies, jolla ei ole vielä työkokemusta, mutta hän on pomon kaverin poika? Yhdelle työntekijälle sallitaan etuja ja yksinoikeuksia eikä hänen tarvitse osallistua muiden kanssa tekemiseen, koska hän on ollut yrityksessä iät ja ajat.
Näissä arkisissa työpaikan eri tilanteissa yrityksen kulttuuri tulee näkyväksi. Yrityksessä tehdään joka päivä lukuisia päätöksiä ja jokaista päätöstä voidaan peilata yrityksen kulttuuriin ja todeta, toimittiinko yhdessä sovitun strategian mukaisesti vai mentiinkö pinnan alla kytevän kulttuurin mukaan.
Varsinkin kriisitilanteissa yrityksen kulttuuri voi tulla räikeästi esille, koska silloin tehdään nopeita ratkaisuja vaiston varassa ja jos strategia on päälle liimattua höttöä, ylevät ajatukset ei oikeasti toteudu kiireen painaessa päälle.
Sitoutumisen syyt ovat erilaisia
Eri-ikäisten ja erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten johtaminen ei ole helppo nakki. Väinön sitoutuminen työpaikkaan ja motiivit tehdä työtä ovat usein erilaiset kuin Ellinooran.
Väinölle työn jatkuvuus on tärkeää ja normien sekä velvollisuuksien täyttäminen ovat itsestäänselviä asioita. Hänelle työ merkitsee muutakin kuin säännöllistä palkkaa, hän on lojaali, sitoutunut työporukkaan ja joustaa tarvittaessa, mutta odottaa myös, että työpaikalta löytyy joustoa, kun hän sitä tarvitsee. ”Työtä tehdään, vaikka se ei olisi aina kivaa, kivat asiat tehdään vapaa-ajalla,” ajattelee Väinö.
Ellinoora voi ajatella, että työn täytyy olla aina mielekästä ja kiinnostavaa, pomon oltava hyvä tyyppi ja edut itselle sopivat. Samalla hän voi koko ajan kuikuilla vihreämmille laitumille, olisiko jossakin muualla kivempaa duunia.
Väinön ja Ellinooran sitouttamiseen organisaatioon tarvitaan erilaisia keinoja. Hyvä henkilöstöpolitiikka yleisesti on oiva keino kaikenikäisten ja erilaisista lähtökohdista tulevien työntekijöiden pitämiseen tiimissä. Väinö voi arvostaa enemmän monipuolisia työterveydenpalveluja sekä työn joustoja, kun taas Ellinoora hyviä mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen.
Työnantajan kannalta paras on sellainen työtekijä, joka on lojaali ja haluaa kuulua organisaatioon, tällöin on pedattu hyvä maaperä hyville työsuorituksille. Eri-ikäisistä työntekijöistä koostuvassa yrityksessä jokainen tuo omasta kokemuksestaan ja tietämyksestään näkökulmia, tietoja ja taitoja, jotka lopulta hyödyttävät koko yritystä.
Rekrytoi ajatuksella
Jo rekrytointivaiheessa on hyvä huomata, että omat ennakkoluulot ja käsitykset voivat vaikuttaa siihen, minkälaisia henkilöitä työhön valitaan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on kokeillut tapaa, jossa henkilön nimi, syntymäaika ja sukupuoli eivät käy ilmi hakemuksesta. Se voi todellakin muuttaa sitä joukkoa, ketkä haastatteluun kutsutaan, koska itsensä oloisten ja näköisten henkilöiden suosimista johdon puolelta tapahtuu, vaikka sitä ei tietoisesti ajattelisi.
Rekrytoitaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että valitaan tiimiin ja yritykseen sopiva henkilö. Haastattelutilanteessa paikalla voi olla koko tiimi tai yrityksen henkilökunta ja kaikki saavat haastatella, joten päästään paremmin perille kandidaatin sopivuudesta juuri tähän yritykseen.
Hyvä keino saada eri-ikäiset työskentelemään yhteen hiileen on muodostaa työryhmät niin, että osallistujat ovat erilaisia. Työporukan klikit ja hyvin toimeentulevat parit sekoitetaan. Mitä paremmin työporukassa tunnetaan toinen toisemme ja ymmärretään jokaisen vahvuudet, niin syntyy luottamusta ja toistemme auttaminen on luontevaa.
Huolehdi työntekijän jaksamisesta
Digitalisaatio ja kaiken tiedon meneminen verkkoon on mullistanut työelämän viime vuosina totaalisesti. Väinö eli lapsuuden ja nuoruusajan lankapuhelimella soitellen, hän on kokenut ihmisen oman elämän toimintaa sekä työelämää koskevan teknologian huiman loikan, nyt koko maailma kulkee kaikilla mukana koko ajan.
Herää myös kysymyksiä siitä, onko teknologia ja työelämä kehittynyt liian nopeasti, sillä ihmisen psyyke ja elimistö eivät pysy tässä vauhdissa mukana. Ihmisen kehoa ei ole luotu istumaan tuntikausia samassa asennossa, ja nyt meille on jo kehitetty teknologiaa, joka muistuttaa nousemaan ylös tietyin väliajoin.
Puhutaan myös infoähkystä, aivomme väsyvät jatkuvan informaation tulvaan, jota saamme kaikkialta, monista eri kanavista. Jää nähtäväksi miten Ellinooran sukupolvi, joka on syntymästään asti ollut teknologian ympäröimä, selviää ajan haasteista.
Valitettavia merkkejä nuorten uupumisesta työnsä ääreen on paljon olemassa, sillä Ellinoora voi väsyä myös sellaisiin työtehtäviin, jotka kokee itselleen merkitykselliseksi ja mielenkiintoiseksi, mutta työn luonne on sellainen, että olet online koko ajan ja työ ei ole valmis koskaan, vaan sitä voi muokata ja muuttaa loputtomasti.
Anna aikaa oppimiselle
Eri sukupolvien haasteet uusien viestintäkanavien ja työn tekemisen muuttumisen melskeissä ovat osin samankaltaisia, mutta myös erilaisia.
Väinön mielestä opittavaa voi tulla kerralla liian paljon, eikä yhtä asiaa ehdi omaksumaan tarpeeksi, ennen kuin seuraava muutos on jo ovella. Väinö voi myös ihmetellä, mikä tämän kaiken muutoksen tarve on, onko siitä oikeasti hyötyä työn tekemiseen ja voiko työpaikalla oikeasti sanoa, mikä kaiken muutoksen tarve on, ilman, että leimautuu uutta oppimattomaksi dinosaurukseksi?
Kaiken muutoksen keskellä on hyvä pysähtyä miettimään, mitä muutoksilla haetaan ja etsiä yrityksen punainen lanka toiminnan kehittämiselle ja vasta sitten ne oikeat työkalut, jotka auttavat tavoitteen saavuttamisessa. Mahdollisimman monen uuden järjestelmän käyttäminen ei saa olla itseisarvo, vaan niiden täytyy palvella käyttäjiä tekemään työnsä paremmin.
Jokaiselle täytyy myös antaa hänen tarvitsemansa aika ja apu siihen, että hän oikeasti oppii järjestelmää käyttämään, koska muutoin työntekijä turhautuu ja taas seuraavat uudet muutokset aiheuttavat tukoksen oppimisessa. Uutta on hankala oppia, jos edellisenkin muutoksen tuoma informaatio on prosessoitavana.
Meillä kaikilla on aina jotain yhteistä
Yhteistä Väinöllä ja Ellinooralla on se, että kumpikin pitää tärkeänä sitä, että häntä arvostetaan ja hänen työllään on merkitystä. Se, että pomo aidosti kysyy, mitä kuuluu ja miten voit, tuntuu jokaisesta hyvältä ja sen kysyminen ei vie pomolta paljon aikaa tai aiheuta vaivaa. Kehuja ei kannata säästellä, kun aihetta on ja kun saavutetaan yhteinen tavoite, niin juhlistetaan sitä myös yhdessä!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!