Cowboy vai kone — mikä mää­rittää yri­tyksen myyn­ti­kult­tuurin?

kokemuksia

Työ­elä­mässä puhutaan paljon yri­tys­kult­tuu­rista, mutta myyn­ti­kult­tuuri on vielä jok­seenkin uusi käsite. Myyn­ti­kult­tuu­rista puhutaan hyvin vähän ottaen huo­mioon, miten tärkeä osa nyky­ai­kaista modernia myyntiä se on. Tässä blo­gissa käsi­tellään eri­laisia myyn­ti­kult­tuureja ja sitä, mistä ne oikein raken­tuvat. 

Blogi perustuu Jari Junk­karin ja Tuomas Heik­kisen pitämään Into­talon webi­naariin. 

 

Mikä ihmeen myyn­ti­kult­tuuri? 

Myyn­ti­kult­tuuri voidaan aja­tella osaksi orga­ni­saation koko kult­tuuria. Siinä on yksin­ker­tai­sim­millaan kyse siitä, miten kult­tuurin eri ulot­tu­vuudet myyn­nissä ja asia­kas­pal­ve­lussa näkyvät yri­tyksen sisällä sekä ulkoi­sesti asiak­kaille. Myyn­ti­kult­tuuri voi ilmetä monella eri tavalla, kuten asen­teissa, asioiden suun­nit­te­lussa, toi­min­ta­voissa, käyt­täy­ty­mi­sessä tai tavassa puhua. Myyn­ti­kult­tuuri ilmenee esi­mer­kiksi yri­tyksen tavassa vastata asia­kas­vies­teihin tai tehdä tarjous. 

Jokai­sella yri­tyk­sellä on jon­kin­lainen myyn­ti­kult­tuuri, sillä usein se syntyy itsestään, vaikka sitä ei tie­toi­sesti raken­taisi. Myyn­ti­kult­tuurin tie­toi­sella raken­ta­mi­sella ja kehit­tä­mi­sellä voi kui­tenkin olla paljon hyviä vai­ku­tuksia. 

 

Mistä myyn­ti­kult­tuuri oikein rakentuu? 

On ole­massa kaksi pää­muut­tujaa, jotka luovat läh­tö­kohdat myyn­ti­kult­tuurin raken­tu­mi­selle. Ensim­mäinen muuttuja on orga­ni­saation yleinen myyn­ti­ky­vykkyys eli yri­tyksen tapa tehdä ja johtaa myyntiä. Toisena muut­tujana on yksilön myynti- ja asia­kas­pal­ve­lu­taidot, joita on mah­dol­lista oppia ja kehittää. Myyn­ti­kult­tuurin koko­naisuus rakentuu näistä kah­desta eri teki­jästä yhdessä.  

Havain­nol­lis­tavana esi­merkkinä voidaan käyttää esi­mer­kiksi urhei­lu­jouk­kuetta. Myyn­ti­ky­vykkyys on jouk­kueen yhteinen pelitapa, jonka sisällä pelin rat­kaisee lopulta yksittäisten pelaajien hen­ki­lö­koh­taiset taidot.  

Orga­ni­saation myyn­ti­ky­vykkyys on orga­ni­saation kiinteää omaisuutta, jonka avulla luodaan edel­ly­tykset parempaan myyntiin. Esi­mer­kiksi myyntiprosessi, asiak­kuu­den­hal­lin­ta­jär­jes­telmä ja myynnin kuu­kausi­koh­taiset tavoitteet ovat orga­ni­saation myyn­ti­ky­vyk­kyyteen liit­tyviä teki­jöitä. Koko orga­ni­saation myyn­ti­ky­vyk­kyyttä voidaan pitää myyn­ti­kult­tuurin perus­kal­liona. 

Yksilön hen­ki­lö­koh­taiset myynti- ja asia­kas­pal­ve­lu­taidot ovat dynaa­mista omai­suutta, jonka omistaa myyjä itse. Näitä taitoja ovat muun muassa kyky kuun­nella asia­kasta, huomata tar­peita ja osata tehdä tar­jouksia. Näitä taitoja on mah­dol­lista jokaisen kehittää omalla kohdallaan. Yksilön taidot ovat orga­ni­saation käy­tössä niin kauan kuin työn­tekijä on töissä kysei­sessä orga­ni­saa­tiossa

Myyn­ti­kult­tuurin neli­kenttä — eri­laiset myyn­ti­kult­tuurit 

Yllä ole­vassa kuvassa on esi­tetty myyn­ti­kult­tuurin neli­kenttä, jossa vasem­malla on orga­ni­saation myyn­ti­ky­vykkyys ja alhaalla yksilön myynti- ja asia­kas­pal­ve­lu­taidot. Näiden teki­jöiden kautta voi muo­dostua neljä eri­laista myyn­ti­kult­tuuria. 

Arpa­jais­kult­tuu­rista on kyse silloin, kun sekä orga­ni­saation myyn­ti­ky­vykkyys että yksilön taidot ovat alhaisia. Arpa­jais­kult­tuu­rissa on tuu­rista kiinni, pär­jääkö yritys tai tuleeko kauppaa. Toi­sinaan mukana voi olla hyvää tuuria, mutta ilman sitä yri­tyksen pyö­rit­tä­mi­sestä voi tulla haas­tavaa. Arpa­jais­kult­tuurin hyvänä puolena voidaan kui­tenkin pitää siellä teh­täviä roh­keita kokeiluja ja vapautta tehdä niitä. Puut­teena on kui­tenkin huono ennus­tet­tavuus pit­källä täh­täi­mellä.  

Cowboy-kult­tuu­rissa myynti perustuu yksit­täisten myyn­ti­tykkien kovaan ammattitaitoon. Täl­laiset hen­kilöt saavat myytyä vettä kaivoon ja hiekkaa Saharaan. Cowboy-kult­tuu­rissa orga­ni­saation sys­teemit eivät kui­tenkaan ole kun­nossa. Riskinä onkin se, miten yri­tyk­selle käy, jos myyn­ti­tykit läh­tevät pois.  

Kone­kult­tuu­rissa orga­ni­saation myyn­ti­ky­vykkyys on kor­kealla, mutta yksi­löiden taidot ovat heikkoja tai niitä ei ole ollenkaan. Kone­kult­tuu­rissa myyn­ti­pro­sessi ohjaa myyntiä ilman, että yksilön per­soo­nalle tai hen­ki­lö­koh­tai­selle kehit­ty­mi­selle annetaan tilaa. Kone­kult­tuurin hyvä puoli on se, että kone jauhaa aina, mutta voit­tavaa myyn­ti­kult­tuuria ei voi syntyä ilman tai­tavia yksi­löitä. 

Voittava myyn­ti­kult­tuuri on tämän kaiken yhdis­telmä, jossa sekä orga­ni­saation myyn­ti­ky­vykkyys että yksilön myynti- ja asia­kas­pal­ve­lu­taidot ovat kor­kealla. Voit­ta­vassa myyn­ti­kulttuurissa orga­ni­saatio luo yksi­löille hyvät edel­ly­tykset onnistua ja panostaa yksi­löiden hen­ki­lö­koh­taisten tai­tojen kehit­tä­miseen. Pit­källä täh­täi­mellä voittava myyn­ti­kult­tuuri on hyvä, koska se suojaa tur­hilta ris­keiltä. Voit­ta­vassa myyn­ti­kult­tuu­rissa yksilön tie­to­taito ja osaa­minen kumu­loituu ensin muille myy­jille ja lopulta koko orga­ni­saa­tiolle. 

Haluatko parantaa yri­tyksesi myyntiä?

Myynti on jokaisen yri­tyksen elämän elik­siiri. Milloin sinä vii­meksi otit aikaa myynnin kehit­tä­mi­selle?

Me autamme sinua saa­vut­tamaan myyn­ti­ta­voit­teesi! 20 vuoden koke­muk­sella pk-yri­tysten myynnin ja mark­ki­noinnin spar­rauk­sesta saamme sinunkin yri­tyksesi myyn­ti­käyrän nousuun 100% tyy­ty­väi­syys­ta­kuulla.

Valitse oma val­men­nuksesi:

Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­minen

Sinulle, jolla on halua kas­vattaa myynnin ja mark­ki­noinnin tulok­sel­li­suutta erittäin käy­tän­nön­lä­hei­sessä 10 + 2 päivän val­men­nuk­sessa. Ely-keskus kus­tantaa 70% osal­lis­tu­mi­sestasi.

Myynnin kiih­dy­tys­kaista ‑verk­ko­val­mennus

Sinulle, joka haluat kevyen verk­ko­val­men­nuksen myynnin ja mark­ki­noinnin kehit­tä­misen tueksi. 4x2 tunnin tehokas verk­ko­val­mennus.

Lue lisää ja ilmoit­taudu mukaan!

Jos myyn­ti­kult­tuuri aiheena kiin­nostaa, tästä voit katsoa Into­talon toi­mi­tus­joh­tajan ja val­men­tajan Jari Junk­karin sekä asiak­kuus­pääl­likön ja tuo­te­pääl­likön Tuomas Heik­kisen 13.10.2020 pitämän webi­naarin “Myyn­ti­kult­tuuri kuntoon”: 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen