Kirjoittaja: Annika Haavisto-Kurki
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran täällä: www.redland.fi/brandiuudistus-nakymaan-tuloksessa/
Useissa organisaatioissa pohditaan olisiko aika uudistaa brändin ilmettä, logoa ja slogania — jopa nimeä. Pelkkä muutos ei kuitenkaan automaattisesti lisää myyntiä tai tuo tunnettuutta. Siksi jo ennen brändityön aloittamista tulisi miettiä, miksi brändiä uudistetaan ja millä toimenpiteillä varmistetaan, että uudistus saadaan näkymään tuloksessa asti.
Intotalon myynnin ja markkinoinnin valmentaja Ollis Leppänen kävi mainostoimisto Redlandin aamiaisseminaarissa pohtimassa brändiuudistuksen haasteita, erityisesti myynnin näkökulmasta.
Miksei brändiuudistus näy käytännön tasolla?
Brändiuudistus kompastuu usein puutteelliseen viestintään — uudistusta ei osata tai ehditä viedä käytännön tasolle, yrityksen arkeen.
Parinkymmenen vuoden valmennuskokemuksella Ollis listaa brändiuudistuksen yleisimmät käytännön kompastuskivet näin:
- Uudistus tehdään yrityksen omasta eikä asiakkaiden tarpeista
- Keskitytään tyyliin tulosten sijaan
- Tuijotetaan liikaa sitä, mitä kilpailijat tekevät
- Brändin uudistus jää markkinoinnin tai yrityksen johdon omaksi projektiksi
- Uudistukselle ei ole asetettu konkreettisia tavoitteita
Miksi ja kenen vuoksi ryhdyt uudistukseen?
Brändiuudistukset lähtevät usein liikkeelle siitä, että organisaation johto kyllästyy brändi-ilmeeseen tai uusi markkinointijohtaja haluaa tuoda brändiin oman kädenjälkensä. Tämä ei aina ole asiakkaan näkökulmasta uudistuksen paras lähtökohta.
“Brändin tärkein tehtävä on tehdä ostaminen helpoksi asiakkaalle. Brändi elää ja kasvaa siellä, missä asiakas kohtaa yrityksesi ja palvelusi. Kuuntele siis tarkasti heitä, jotka ovat asiakasrajapinnassa. Ja ennen kuin aloitat brändiprojektin, kysy ja perustele itsellesi 5 kertaa: “miksi?”, kehottaa Ollis.
Brändi on muutakin kuin uusi tyyli — muista tavoitteet
Brändiuudistus mielletään liian usein visuaalisten elementtien uusimiseksi, eikä asiaa aina mietitä tarpeeksi liiketoimintalähtöisesti.
Olliksen kokemuksen mukaan liiketoiminnan kannalta hyvä brändi täyttää nämä vaatimukset:
- auttaa kohdistamaan myynnin toimenpiteet tavoiteasiakkaisiin
- auttaa myyntiä perustelemaan palvelun arvon asiakkaalle
- auttaa asiakasta luottamaan yritykseen ja ratkaisuun enemmän
- auttaa asiakasta tykkäämään yrityksestäsi ja tekemään ostopäätöksen rohkeammin
Brändin kokonaisvaltainen kehittäminen ottaa kantaa koko yrityksen strategiaan, tarjoamaan ja kiteyttää kilpailuedun. Tämä kokonaisuus pitää sitten jalkauttaa ajan ja rahan kanssa omalle henkilöstölle ja asiakkaille. Tämä ei onnistu hetkessä ja vaatii pitkäjänteisyyttä.
Äläkä keskity liikaa siihen mitä kilpailijasi tekevät, vaan tee omalla tyylilläsi — uskalla näyttää ja kuulostaa aidolta itseltäsi.
Viesti muutoksesta kaikille sidosryhmillesi
Uudistuksissa tulee muistaa, että niistä pitää kertoa organisaation kaikille sidosryhmille. Varmista, että sinulla on tarpeeksi aikaa viedä uuden brändisi ilosanomaa käytännön tasolle.
“Valitettavan usein brändiuudistuksissa unohtuu kertoa omalle henkilökunnalle mitä kaikkea uudistus tarkoittaa käytännön työssä. Mieti miten sinun brändisi auttaa myynnin ja asiakaspalvelun tekijöitä edustamaan yritystäsi varmemmin, vakuuttavammin ja innostavammin”, muistuttaa Ollis.
Onnistunutta viestintää varten tee viestintäsuunnitelma, jonka avulla varmistat, että viestisi menee perille kaikille sidosryhmillesi: johdolle, esimiehille, henkilökunnalle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.
Vie brändisi arkisiin kohtaamisiin. Varmista, että yrityksesi pääviesti ja arvolupaus näkyvät kaikessa viestinnässäsi ja vie ne myös käytännön tasolle.
Miten brändiuudistus kytketään osaksi myyntiä?
Kun brändiuudistuksen onnistumista mitataan myynnin kasvulla, täytyy jo ennalta miettiä mitä se tarkoittaa myynnin kannalta.
“Myynti on innostuksen siirtämistä ja brändin tehtävä on innostaa. Mutta myynti kompastuu yleensä siihen ettei sillä ole selkeästi määritettyjä tavoitteita, ei mittareita eikä seurantaa”, toteaa Ollis.
Mieti, mitkä ovat uudistuksesi myynnilliset tavoitteet ja mittarit. Jos ne ovat esimerkiksi myyjien llidit, kontaktien ja tapaamisten määrä, keskikaupan arvon nousu tai kauppojen läpimenoasteen nopeutuminen, niin mittaa ja seuraa niitä.
Lisäksi tämän hetken markkinassa työnantajamielikuva on erittäin tärkeä rekrytoinnnin näkökulmasta.
Brändistä kasvun rakentaja
Kun haluat varmistaa, että vältät brändiuudistuksen sudenkuopat, etkä jää yksin käytännön toteutuksen kanssa, valitse kokonaisvaltainen kumppani, joka voi auttaa brändityön eri vaiheissa. Redlandista saat kaikki markkinointi‑, viestintä- ja digipalvelut hallitusti saman katon alta.
Jos tarvitset valmennusapua yrityksesi henkilökunnan tuloksellisen ja brändin mukaisen toimintatavan varmistamiseen tai myynnin sparraamiseen, me Intotalolla autamme sinua mielellämme!
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!