Miten var­mistat, että brän­di­uu­distus näkyy tulok­sessa?

kokemuksia

Kir­joittaja: Annika Haa­visto-Kurki
Artikkeli on jul­kaistu ensim­mäisen kerran täällä: www.redland.fi/brandiuudistus-nakymaan-tuloksessa/

Useissa orga­ni­saa­tioissa poh­ditaan olisiko aika uudistaa brändin ilmettä, logoa ja slo­gania — jopa nimeä. Pelkkä muutos ei kui­tenkaan auto­maat­ti­sesti lisää myyntiä tai tuo tun­net­tuutta. Siksi jo ennen brän­dityön aloit­ta­mista tulisi miettiä, miksi brändiä uudis­tetaan ja millä toi­men­pi­teillä var­mis­tetaan, että uudistus saadaan näkymään tulok­sessa asti.

Into­talon myynnin ja mark­ki­noinnin val­mentaja Ollis Lep­pänen kävi mai­nos­toi­misto Red­landin aamiais­se­mi­naa­rissa poh­ti­massa brän­di­uu­dis­tuksen haas­teita, eri­tyi­sesti myynnin näkö­kul­masta.

 

Miksei brän­di­uu­distus näy käy­tännön tasolla?

Brän­di­uu­distus kom­pastuu usein puut­teel­liseen vies­tintään — uudis­tusta ei osata tai ehditä viedä käy­tännön tasolle, yri­tyksen arkeen.

Parin­kym­menen vuoden val­men­nus­ko­ke­muk­sella Ollis listaa brän­di­uu­dis­tuksen ylei­simmät käy­tännön kom­pas­tus­kivet näin:

  • Uudistus tehdään yri­tyksen omasta eikä asiak­kaiden tar­peista
  • Kes­ki­tytään tyyliin tulosten sijaan
  • Tui­jo­tetaan liikaa sitä, mitä kil­pai­lijat tekevät
  • Brändin uudistus jää mark­ki­noinnin tai yri­tyksen johdon omaksi pro­jek­tiksi
  • Uudis­tuk­selle ei ole ase­tettu kon­kreet­tisia tavoit­teita

 

Miksi ja kenen vuoksi ryhdyt uudis­tukseen?

Brän­di­uu­dis­tukset läh­tevät usein liik­keelle siitä, että orga­ni­saation johto kyl­lästyy brändi-ilmeeseen tai uusi mark­ki­noin­ti­johtaja haluaa tuoda brändiin oman käden­jäl­kensä. Tämä ei aina ole asiakkaan näkö­kul­masta uudis­tuksen paras läh­tö­kohta.

Brändin tärkein tehtävä on tehdä osta­minen hel­poksi asiak­kaalle. Brändi elää ja kasvaa siellä, missä asiakas kohtaa yri­tyksesi ja pal­velusi. Kuuntele siis tar­kasti heitä, jotka ovat asia­kas­ra­ja­pin­nassa. Ja ennen kuin aloitat brän­di­pro­jektin, kysy ja perustele itsellesi 5 kertaa: “miksi?”, kehottaa Ollis.

 

Brändi on muu­takin kuin uusi tyyli — muista tavoitteet

Brän­di­uu­distus miel­letään liian usein visu­aa­listen ele­menttien uusi­mi­seksi, eikä asiaa aina mietitä tar­peeksi lii­ke­toi­min­ta­läh­töi­sesti.

Olliksen koke­muksen mukaan lii­ke­toi­minnan kan­nalta hyvä brändi täyttää nämä vaa­ti­mukset:

  • auttaa koh­dis­tamaan myynnin toi­men­piteet tavoi­tea­siak­kaisiin
  • auttaa myyntiä perus­te­lemaan pal­velun arvon asiak­kaalle
  • auttaa asia­kasta luot­tamaan yri­tykseen ja rat­kaisuun enemmän
  • auttaa asia­kasta tyk­käämään yri­tyk­sestäsi ja tekemään osto­pää­töksen roh­keammin

Brändin koko­nais­val­tainen kehit­tä­minen ottaa kantaa koko yri­tyksen stra­te­giaan, tar­joamaan ja kiteyttää kil­pai­luedun. Tämä koko­naisuus pitää sitten jal­kauttaa ajan ja rahan kanssa omalle hen­ki­lös­tölle ja asiak­kaille. Tämä ei onnistu het­kessä ja vaatii pit­kä­jän­tei­syyttä.

Äläkä keskity liikaa siihen mitä kil­pai­lijasi tekevät, vaan tee omalla tyy­lilläsi — uskalla näyttää ja kuu­lostaa aidolta itseltäsi.

 

Viesti muu­tok­sesta kai­kille sidos­ryh­millesi

Uudis­tuk­sissa tulee muistaa, että niistä pitää kertoa orga­ni­saation kai­kille sidos­ryh­mille. Var­mista, että sinulla on tar­peeksi aikaa viedä uuden brändisi ilo­sa­nomaa käy­tännön tasolle.

Vali­tet­tavan usein brän­di­uu­dis­tuk­sissa unohtuu kertoa omalle hen­ki­lö­kun­nalle mitä kaikkea uudistus tar­koittaa käy­tännön työssä. Mieti miten sinun brändisi auttaa myynnin ja asia­kas­pal­velun teki­jöitä edus­tamaan yri­tystäsi var­memmin, vakuut­ta­vammin ja innos­ta­vammin”, muis­tuttaa Ollis.

Onnis­tu­nutta vies­tintää varten tee vies­tin­tä­suun­ni­telma, jonka avulla var­mistat, että viestisi menee perille kai­kille sidos­ryh­millesi: joh­dolle, esi­mie­hille, hen­ki­lö­kun­nalle, asiak­kaille ja yhteis­työ­kump­pa­neille.

Vie brändisi arkisiin koh­taa­misiin. Var­mista, että yri­tyksesi pää­viesti ja arvo­lupaus näkyvät kai­kessa vies­tin­nässäsi ja vie ne myös käy­tännön tasolle.

 

Miten brän­di­uu­distus kyt­ketään osaksi myyntiä?

Kun brän­di­uu­dis­tuksen onnis­tu­mista mitataan myynnin kas­vulla, täytyy jo ennalta miettiä mitä se tar­koittaa myynnin kan­nalta.

Myynti on innos­tuksen siir­tä­mistä ja brändin tehtävä on innostaa. Mutta myynti kom­pastuu yleensä siihen ettei sillä ole sel­keästi mää­ri­tettyjä tavoit­teita, ei mit­ta­reita eikä seu­rantaa”, toteaa Ollis.

Mieti, mitkä ovat uudis­tuksesi myyn­nil­liset tavoitteet ja mit­tarit. Jos ne ovat esi­mer­kiksi myyjien llidit, kon­taktien ja tapaa­misten määrä, kes­ki­kaupan arvon nousu tai kaup­pojen läpi­me­noasteen nopeu­tu­minen, niin mittaa ja seuraa niitä.

Lisäksi tämän hetken mark­ki­nassa työ­nan­ta­ja­mie­likuva on erittäin tärkeä rek­ry­toinnnin näkö­kul­masta.

 

Brän­distä kasvun rakentaja

Kun haluat var­mistaa, että vältät brän­di­uu­dis­tuksen suden­kuopat, etkä jää yksin käy­tännön toteu­tuksen kanssa, valitse koko­nais­val­tainen kumppani, joka voi auttaa brän­dityön eri vai­heissa. Red­lan­dista saat kaikki markkinointi‑, vies­tintä- ja digi­pal­velut hal­li­tusti saman katon alta.

Jos tar­vitset val­men­nusapua yri­tyksesi hen­ki­lö­kunnan tulok­sel­lisen ja brändin mukaisen toi­min­ta­tavan var­mis­ta­miseen tai myynnin spar­raa­miseen, me Into­ta­lolla autamme sinua mie­lel­lämme!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen