Bis­neksen DNA: Jokaisen yri­tyksen ainoat kaksi teh­tävää

kokemuksia

Artikkeli on jul­kaistu aiemmin sivus­tolla www.connection.fi. Kir­joittaja Tuomas Mik­konen.

Yksin­ker­tais­tettuna jokai­sella yri­tyk­sellä on vain kaksi teh­tävää:

1. Uusien asiak­kuuksien luo­minen
2. Van­hojen asiak­kuuksien hoi­ta­minen

Aina kun teidän orga­ni­saa­tionne käyttää aikaa, rahaa, energiaa, fokusta tai muuta resurssia, niin sen pitäisi tukea toista tai molempia näistä pää­teh­tä­vistä.

Kuinka luon uusia asiak­kuuksia

Tähän kysy­mykseen on kir­joi­tettu vas­tauk­seksi tuhansia kirjoja, mutta ei tehdä tästä nyt vai­keampaa kuin sen tar­vitsee olla. Seu­rataan vain myynnin por­taita ja tehdään jokainen vaihe huo­lella, niin yleensä lop­pu­tulos on hyvä.

1. Tiedon han­kinta

Varo toisen käden tietoa ja anek­dootteja. Luota vain ihmisten käyt­täy­ty­miseen, älä heidän sanoihin. Joten sinun pitää testata eri ongel­ma­hy­po­teeseja eri koh­de­ryh­mille ja katsoa reak­tiota.

Yksin­ker­tai­sim­millaan tässä tes­tataan erittäin yksin­ker­taista kon­sep­tiai­hiota tai MVP:tä ja yri­tetään löytää aluksi yksi asiakas, jonka ongelman sinun tuote rat­kaisee.

2. Pal­ve­lu­muo­toilu

Uskalla menettää asiak­kaita! Älä tarjoa kai­kille kaikkea. Jos tarjoat lat­tian­puh­dis­tusta koneel­li­sesti, niin sama viesti oma­ko­ti­talon omis­ta­jalle ja uima­hallin joh­ta­jalle ei pure kum­paankaan. Koh­de­ryhmän tulee tun­nistaa itsensä ja tar­peensa vies­tistä.

1. Koh­de­ryhmä – mää­rittää askeleet 2–7.
2. Tarve – minkä ongelman rat­kaiset? Mitä iloa / hyötyä luot?
3. Toi­mi­tus­pro­sessi – Kuinka tämä kaikki tapahtuu? Mitä asiakkaan pitää tehdä?
4. Hinta – pal­jonko tämä maksaa? Onko kulut pie­nemmät kuin hyödyt?
5. Sitou­tu­mis­malli – ker­taosto, kanta-asiakkuus, tilaus­malli, pal­ve­luso­pimus, x / kk-malli, jne… Maa­il­massa on yli 50 lii­ke­toi­min­ta­mallia. Minkä sinä valitset? Tsekkaa esim. tämä kirja
6. Viesti – muo­toile viesti niin, että se läpäisee ihon. Lataa se sel­lai­silla sanoilla, tun­teilla ja tari­noilla, että kohde löytää itsensä siitä niin, että pärisee!
7. Vies­tin­tä­kanava – “medium is the message”. Fabo-mainos ja kirje kotiin virit­tävät ihmisen eri tavoin. Missä sinun koh­dea­siak­kaasi liik­kuvat ja milloin heillä on osto­housut jalassa?

3. Tuot­teistus

Älä rää­tälöi ellet saa siitä kovaa premium-hintaa. Rää­tä­löinti on aina har­joi­tus­kerta. Kun palikat on koh­dillaan (katso kohta 2.), niin kyllä koh­dey­leisö sieltä ne hyödyt löytää. Purista se vain stan­dar­doituun, hel­posti ostet­tavaan muottiin.

Myy Jukka-taloja niitä hala­ja­ville, älä ota kir­vestä käteen ja kävele mettään aina kun asiakas niin pyytää. Kiel­täydy! Jos on pakko rää­tä­löidä, niin tee siitä modu­laa­rista rää­tä­löintiä. Palikat on jo val­miina ja asiakas kertoo mitkä palikat se haluaa ja missä jär­jes­tyk­sessä.

Hyvin tuot­teis­tettu paketti:

  • On yksin­ker­tais­tettu asiakkaan sil­mille
  • Kertoo mitä saan ja miten?
  • Mitä maksaa?
  • Seuraa pal­ve­lu­muo­toilua
  • Tarjoaa eri seg­men­teille tar­ken­netut viestit
  • On teh­tä­vissä hyvin stan­dar­doi­tuille pal­ve­luille
  • On tehokas tuottaa & jaella
  • Hel­posti myytävä

4. Myyn­ti­pro­sessin suun­nittelu

Monet hyp­päävät suoraan tähän kohtaan ja antavat somen / luurin / säh­kö­postin laulaa! Jos kohdat 1–3 on tehty hyvin, niin suurin työ on jo tehty. Et tar­vitse enää mark­ki­nointi- ja myyn­ti­gu­rujen neuvoja. Et tar­vitse niksejä ja NBF:n yli­ju­malia ker­tomaan sitä ainoaa oikeaa TOTUUTTA. Tässä kohtaa vain seuraat, että myynti- ja mark­ki­nointi toi­men­pi­teitä tehdään sopi­valla tah­dilla ja käyt läpi askeleet 1–3 aika ajoin.

Haluatko tietää lisää? Tsekkaa Mark­ki­noinnin ja asiak­kuuksien joh­ta­misen val­mennus!

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen