Asiak­kuuksien joh­ta­minen ves­sa­bis­nek­sessä – miten asia­kas­massa otetaan haltuun?

tuomas mikkonen

Kuvassa Novosan Oy:n yrit­täjät Tommi Virkki ja Hanno Airas. Kuvaaja: Junnu Lusa.

Kun yri­tyksen asiak­kaiden määrä alkaa kasvaa, sään­nöl­linen asia­kas­suh­teiden hoi­ta­minen käy moni­mut­kai­sem­maksi. Novosan Oy:n toinen perustaja, yrittäjä sekä myyn­nistä ja mark­ki­noin­nista vas­taava Tommi Virkki kertoo tässä blo­giar­tik­ke­lissa, miten vessa-arkea elä­vässä, nopeasti kas­va­neessa yri­tyk­sessä on otettu asiak­kuuksien joh­ta­minen haltuun.

 

Nopea kasvu vaatii asiak­kuuksien hal­lintaa

Novosan Oy on wc-tilojen tuot­teisiin, suun­nit­teluun ja yllä­pitoon eri­kois­tunut yritys, jonka tavoit­teena on tuoda ves­soihin eko­lo­gi­suutta, säästää vettä ja rahaa sekä parantaa ves­sa­viih­ty­vyyttä.

9 vuotta sitten perus­tettu yritys aloitti tuo­malla tuhansien järvien maahan uutta kon­septia, vedet­tömiä pisu­aareja. Nykyi­sellään Novosan hal­litsee koko wc-tilojen raken­ta­misen ja yllä­pidon pro­sessin suun­nit­te­lusta toteu­tukseen ja yllä­pitoon.

”Haluamme tehdä kes­täviä tiloja, emme viiden vuoden välein räjäy­tet­täviä vessoja. Yri­tysten wc-tilojen mer­kitys asiak­kaalle on todella suuri ja on upeaa, että firmat ovat alkaneet ymmärtää ves­sa­ko­ke­muksen arvon,” Tommi Virkki iloitsee.

Ves­sa­bis­nestään nopeasti kas­vat­taneen Novo­sanin lii­ke­vaihto ylittää tänä vuonna 2 mil­joonaa euroa ja asia­kas­re­kis­te­rissä on asiak­kaita jo kol­matta tuhatta. Tänään yritys on sikäli onnel­li­sessa ase­massa, että uus­asia­kas­han­kintaa ei tar­vitse juu­rikaan tehdä. Novo­sa­nille tulee tällä het­kellä 50 uutta asia­kasta kuu­kau­dessa ”itsestään”, ilman suu­rempia myyn­ti­pon­nis­teluja.

Miten täl­laisen asia­kas­massan hal­lit­se­minen onnistuu? Mikä rooli asiak­kuuksien joh­ta­mi­sella on nopeasti kas­vaneen yri­tyksen arjessa?

 

Kaikkia ei voi pal­vella samalla tasolla

Nelisen vuotta sitten Novo­sa­nilla havah­duttiin siihen, että asiak­kaita alkoi olla niin paljon, että asiak­kuuksien hal­lit­se­minen alkoi olla työn takana.

”Läh­tö­koh­ta­namme on ollut aina, että haluamme pal­vella poik­keuk­sel­li­sesti. Nykyisin, kun yhdellä myy­jäl­lämme saattaa olla jopa 400 asiak­kuutta, emme kui­tenkaan pys­tyneet enää pal­ve­lemaan kaikkia samalla tasolla”, Tommi Virkki kertoo.

”Samalla havah­duimme siihen, että joukkoon saattoi unohtua asiak­kaita, joihin ei oltu otettu yhteyttä vaikkapa vuoteen. Tar­vit­simme työ­kalun, jonka avulla koko­nai­suuden hal­lit­se­minen olisi hel­pompaa.”

 

Avuksi asiak­kuuksien joh­ta­misen työkalu

Novo­sa­nilla otettiin härkää sar­vista ja alettiin rakentaa käy­tännön työ­kalua asiak­kuuksien joh­ta­misen avuksi. Työkalu jalostui mit­ta­riksi, joka luo­kit­telee asiak­kuudet kolmeen luokkaan myyjän syöt­tämien tie­tojen perus­teella.

Alku­vai­heessa urakka oli mel­koinen, sillä kaikki jo ole­massa olevat asiakkaat piti saada luo­ki­tukseen mukaan.

”Luo­kit­te­lussa oli todella iso työ ja se vaati paljon resursseja. Kun avaat 3000 yhteys­tiedon listan ja alat sitä käymään läpi, niin kyl­lähän se hetken puhal­luttaa. Ymmär­simme kui­tenkin, että urakka hel­pottaa myö­hempää työtä”, Virkki sanoo.

 

Asiak­kuuksien joh­ta­minen hel­pottaa myyjän arkea

Novo­sanin asia­kas­luo­kit­te­luoh­jelma hioutui matkan var­rella. Nykyi­sellään myyjät syöt­tävät tau­lukko-ohjelmaan jokaisen asiakkaan koh­dalle muun muassa asiakkaan euro­mää­räiset ostot, arvioidun refe­renssi- ja lisä­myyn­ti­po­ten­ti­aalin sekä osta­ja­per­soonan arvion.

Ohjelma jakaa tie­tojen perus­teella asiak­kuudet kolmeen luokkaan (a1, a2 ja a3). Tiedot tulevat näkyviin yri­tyksen talous­hal­lin­to­jär­jes­telmään sekä myyjien crm-jär­jes­telmään.

”Luo­kitus on apuna myyjän arkisen työn suun­nit­te­lussa. Poten­ti­aa­li­simmat asiakkaat pidetään pal­velun kär­jessä. Pie­nem­mätkin asiakkaat kui­tenkin muis­tetaan ja he saavat riit­tävää pal­velua.”

Luo­kittelu ohjaa tekemään oikeita asioita oikeiden asiak­kaiden kanssa.

”Jos luo­kit­telua ei tehdä, on riskinä, että isossa jou­kossa asiakas alkaa tuntea, että häntä ei huo­mioida ja sen seu­rauksena he eivät pian ole enää meidän asiak­kai­tamme.”

 

Asia­kas­suh­teesta täytyy pitää huolta

Tommi Virkin mukaan asiak­kuuksien joh­ta­minen on mas­sii­visen asia­kas­joukon ryh­mit­telyä ja oikeiden toimien ohjaa­mista fik­susti asia­kas­jou­kossa. Näin pys­tytään pitämään huolta jo ole­massa ole­vista asiak­kaista par­haalla mah­dol­li­sella tavalla.

”On erittäin tärkeää, että ole­massa olevia asiak­kaita ei unohdeta. Uuden asia­kas­suhteen luo­minen vie todella paljon aikaa, joten kan­nattaa pitää kiinni siitä, minkä on saa­vut­tanut.”

Parhaat keinot asiak­kaiden pitä­miseen ovat Virkin mukaan oikea-aikainen yhtey­denpito ja hen­ki­lö­koh­tainen palvelu. Tapaa­miset ja asiakkaan kuuntelu ovat ensiar­voisen tär­keitä.

”Myyn­tityö on asia­kas­suhteen raken­ta­mista ja hyvänä pitä­mistä. Sitten kun asiak­kaalle syntyy tarve, hän ei halua lähteä ostamaan muualta, vaan kääntyy meidän puo­leemme.”

 

Asiak­kuuksien joh­ta­minen on jatkuva työ

Asia­kas­luo­kittelu ei ole kiveen hakattu, vaan myyjät tekevät luo­kit­telua jat­ku­vasti ja päi­vit­tävät asiak­kaiden tietoja tilan­teiden muut­tuessa. Asiak­kuuksia pyritään aktii­vi­sesti kehit­tämään koko­nais­val­tai­sem­miksi.

”Olemme myyneet todella paljon pisu­aareja, joten mies­asia­kas­kunnan olemme jo onnis­tuneet tavoit­tamaan. Seu­raava haaste on myös naisten tavoit­ta­minen ja myy­tävien koko­nai­suuksien kas­vat­ta­minen kos­kemaan kaikkia wc-tilojen tuot­teita. Tämä vaatii hyvää asiak­kuuksien joh­ta­mista, se on meillä kaiken yti­messä”, Virkki kuvailee.

 

Tavoit­teena asiak­kuuksien kehit­tä­minen

Novo­sanin seu­raavana tavoit­teena on saada nyky-asiakkaat tie­tämään, mitä kaikkea yritys tekee tänä päivänä. Viedä viestiä ja laa­jentaa asiak­kuuksia kohti suu­rempia koko­nai­suuksia. Kei­noina käy­tetään entistä enemmän myös koh­dis­tettua vies­tintää ja mark­ki­noin­ti­au­to­maa­tiota.

Hyvä askel asiak­kuuksien laa­jen­ta­misen suuntaan on kaup­pa­keskus Sellon wc-tilojen uudis­ta­misen koko­nais­pro­sessi, jossa Novosan vastaa tilojen suun­nit­te­lusta yhteis­työssä asiakkaan kanssa, toteu­tuk­sesta sekä myö­hemmin tilojen kun­nos­sa­pi­dosta.

Tommi Virkki pai­nottaa, että tyy­ty­väinen asiakas mark­kinoi auto­maat­ti­sesti.

”Me ves­sa­hih­hulit olemme 9 vuotta paa­sanneet paremman wc-koke­muksen puo­lesta. Tyy­ty­väiset asiakkaat ovat meille erittäin tär­keitä refe­renssejä.”

 

Kova työ kan­natti

Novosan on saanut asiak­kuuksien joh­ta­misen pyö­rimään siten, että se sel­keästi hel­pottaa myyjien työtä. Myy­jällä on koko­naiskuva asia­kas­jou­kostaan ja siitä, ketkä ovat poten­ti­aa­li­simpia ja tär­keimpiä asiak­kaita ja ketkä taas voi jättää esi­mer­kiksi asia­kas­pal­velun hoi­det­ta­vaksi.

A1-asiak­kaiden tarpeet ovat prio­ri­teet­ti­lis­talla ensim­mäisenä, mutta sitten kun myy­jällä on aikaa tai myyn­ti­putkeen tar­vitaan lisää ostajia, myyjä saa näp­pä­rästi haettua omat asiak­kaansa luo­kit­telun perus­teella.

”Asiak­kaiden ana­ly­soi­minen on todella iso työ, mutta se kan­nattaa. Nyt jos läh­tisin raken­tamaan jotakin uutta, niin tekisin toki asiak­kuuksien luo­kit­te­lu­jär­jes­telmän alusta asti. On kui­tenkin mahtava fiilis, kun duuni on tehty ja teke­minen on hel­pompaa sen jälkeen”, Tommi virkki hymyilee.

 

Lataa tästä itsellesi mak­suton A1, A2, A3 ‑työkalu, saat sen suoraan säh­kö­pos­tiisi!

Ilmainen webi­naari “Asiak­kuuksien joh­ta­misen ja luo­kit­telun toi­mi­vimmat työ­kalut” valottaa aihetta lisää 10.9.2018 klo 14!
Ilmoit­taudu mukaan täältä!

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blo­gi­kir­joi­tukset suoraan säh­kö­pos­tiisi sivun ala­laidan lomak­keella!

 

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen käsittelyyn