Nykypäivän työelämässä on tärkeä taito osata hallita omaa ajankäyttöään ja aikaansaamistaan. Ajankäytön ja aikaansaamisen johtaminen on taito, jota kaikki voivat harjoitella ja kehittää. Intotalon webinaarissa “Ajankäytön ja aikaansaamisen johtaminen” 12.3.2020 Intotalon valmentaja ja osakas Päivi Luoma vinkkasi yksinkertaisia keinoja, joiden avulla jokainen voi alkaa johtaa omaa ajankäyttöään ja katkaista kiireen tunteen. Tässä blogissa on esitelty tiiviisti tärkeimpiä vinkkejä ajankäytön ja aikaansaamisen tehostamiseen.
1. Aseta itsellesi tavoitteita
Ajankäytön näkökulmasta on tärkeää pysähtyä aika ajoin miettimään nykyistä tilannetta: mitkä ovat sinulle ja työpaikallesi tärkeitä arvoja ja tavoitteita juuri nyt? Kun tavoitteet ohjaavat ajankäyttöäsi, saat aikaan paljon enemmän. Muista asettaa itsellesi sekä isoja että pieniä tavoitteita. Isot tavoitteet on hyvä jakaa pienempiin osatavoitteisiin, sillä pienet onnistumiset auttavat sinua eteenpäin kohti isoa tavoitetta. Tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen vahvistavat aikaansaamisen tunnetta.
2. Laita asiat tärkeysjärjestykseen
Tekemättömät asiat ja tehtävät kannattaa asettaa tärkeysjärjestykseen. Tämän voi tehdä monella eri tavalla, mutta yksi tapa on asettaa tehtävät ajankäytön hallinnan nelikentälle. Voit ladata tämän maksuttoman työkalun blogin lopusta!
Ajankäytön hallinnan nelikentän mukaan on olemassa neljänlaisia tehtäviä, jotka jaotellaan kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan. Alla olevassa kuvassa on esitettynä nämä erilaiset tehtävät. Tulipalokentän tehtävät kannattaa tehdä heti, menestyskentän asiat kannattaa laittaa kalenteriin ylös, häiriökentän tehtävät voi delegoida muille ja joutavan kentän asioista kannattaa pyrkiä luopumaan kokonaan.
3. Suunnittele tekemistäsi
Omaa tekemistään kannattaa suunnitella etukäteen. Tässä sinua auttavat kalenteri ja erilaiset tehtävälistat. Hyvin yksinkertaisen tehtävälistan voi tehdä vaikkapa puhelimen muistioon. Kirjaa sinne asiat, jotka teet heti kun ehdit tai siirrät tarvittaessa myöhemmin kalenteriin. Tehtävälistat helpottavat mieltäsi, kun tärkeät muistettavat asiat ovat ylhäällä.
Päiväkohtaisten tehtävälistojen lisäksi kannattaa tehdä viikkosuunnitelma yhdeksi viikoksi kerrallaan. Viikkosuunnitelman avulla saat varattua aikaa myös vähemmän kiireellisille asioille, jotta nekin tulisivat joskus tehtyä.
4. Kalenteri on paras ennustajasi
Ajankäytön näkökulmasta kalenteri on tärkeä työkalu päivittäiseen elämään. Kalenterista näet selkeästi, mitä asioita juuri sinä pidät tärkeänä ja mille asioille annat kallisarvoista aikaasi. Kalenteri antaa lisää kapasiteettia aivoillesi, kun mieli voi luottaa asioiden pysyvän muistissa kalenterin avulla. Omaa kalenteriaan ei kannata laittaa aivan täyteen, vaan kannattaa jättää väljyyttä mahdollisille elämässä vastaan tuleville sattumuksille.
5. Johda energiaasi, älä vain aikaasi
Arkisessa tekemisessä ydinjuttu on se, miten sinä itse suhtaudut itseesi ja pidät huolta omasta toimintaenergiastasi. Onko sinulla työpäivän aikana energinen ja tekevä fiilis? Tehokas ajankäyttö ei ole vain sitä, että saat varattua päivästäsi tietyn ajan jonkin asian tekemiseen, vaan myös sitä, että sinulla on riittävästi energiaa aloittaa ja tehdä asiat loppuun.
Alla olevassa kuvassa on esitettynä oman energian johtamisen eri energialajit. Oman energian johtamisessa kaiken pohjana on fyysinen energia, joka koostuu hyvin tavallisilta tuntuvista asioita, kuten levosta ja liikunnasta. On taitolaji osata johtaa omaa mieltä, ajattelua ja tunteita sekä sitä kautta aikaa. Jokainen voi kuitenkin harjoitella näitä taitoja omalla kohdallaan.
6. Muista huolehtia palautumisesta
Työstä palautumisen pitäisi olla osa jokapäiväistä elämää. Onkin huono tapa ajatella huolehtivansa itsestään kunnolla vasta seuraavalla lomalla, kun on enemmän aikaa. Palautumista voi saada aikaan jo pienillä asioilla arjessa, kuten kävelylenkillä tai käsitöillä. Jokaista ihmistä palauttavat eri asiat, joten on tärkeää löytää, mitkä keinot toimivat juuri sinulle.
Kannattaa myös miettiä, osaatko sinä vain olla. Aina ei nimittäin tarvitse suorittaa, vaan toisinaan on hyvin tärkeää vain olla ja rauhoittua omien ajatustensa kanssa. Myös kesken kiireisen työpäivän voi pyrkiä rauhoittelemaan itseään esimerkiksi hengittämällä muutaman kerran syvään.
7. “Tee” itsellesi lisää aikaa
Kukaan meistä ei voi hallita aikaa, mutta tietyillä keinoilla voi yrittää “tehdä” itselleen lisää aikaa. Ajanhallinta lähtee itsensä tuntemisesta, jolloin tietää itselle toimivia käytänteitä ja osaa hyödyntää niitä. Välillä on kuitenkin tärkeää kyseenalaistaa omia totuttuja asenteita, uskomuksia ja toimintatapoja. Toisinaan omat uskomukset voivat osoittautua jopa vääriksi. Lisäksi kannattaa selvittää, mihin omaa aikaansa käyttää, mitkä asiat ovat aikavarkaita ja milloin olet tehokkaimmillasi. Näitä asioita pohtimalla voi yrittää löytää itselleen lisää aikaa.
8. Rakasta rutiineja
Yleensä kehotetaan pyrkimään pois rutiineista, mutta ajankäytön kohdalla näin ei ole. Rutiinit nimittäin säästävät aikaa, koska asioita ei aina tarvitse miettiä tai päättää uudelleen. Ajankäytön kannalta rutiinit ovat hyvästä. Kun saat luotua itsellesi toimivia rutiineja, säästät enemmän aikaa ja myös luovuutta uuden tekemiseen.
Haluatko kehittää itseäsi johtajana?
Oman itsen ja toisien johtaminen on taito, jota kannattaa kehittää ja ylläpitää jatkuvasti. Mutta mistä saisi aikaa tähän?
Nyt sinulla on mahdollisuus ottaa johtamisen 4 tärkeää teemaa haltuun vuorovaikutteisessa ja kevyessä verkkovalmennuksessa. Ei vie paljon aikaa eikä maksa maltaita.
Lue lisää Minä johtajana ‑kiihdytyskaistan verkkovalmennuksesta!
Jos haluat saada enemmän vinkkejä ajankäytön ja aikaansaamisen johtamiseen, voit katsoa Ajankäytön ja aikaansaamisen johtaminen –webinaarin kokonaisuudessaan tästä:
Lataa maksuton “Ajankäytön hallinnan nelikenttä” ‑työkalu tästä! Saat sen suoraan sähköpostiisi.
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!