Intotalon asiakkuuspäälliköiden blogisarja: Emma Junkkari työskentelee Intotalolla markkinointiassistenttina pääsääntöisesti etänä kotoa käsin. Tässä blogissa Emma jakaa hyviksi havaittuja vinkkejä, joiden avulla etätyöskentelystä saa vieläkin sujuvampaa.
1. Tauota työntekoa
Työpaikalla yhdessä muiden kanssa työskennellessä tulee melkein huomaamatta pidettyä lyhyitä taukoja työpäivän aikana esimerkiksi kahvihetken lomassa. Etätöitä tehdessä näin ei aina käy, vaan monesti yksin työskennellessä saattaa unohtua työpisteen ääreen. Tähän kannattaa etätöitä tehdessä kiinnittää huomiota. Yksi hyvä keino tauottaa työntekoa on laittaa hälytys soimaan puhelimeen esimerkiksi tunnin välein. Hälytyksen soiminen muistuttaa pitämään pienen jaloittelu- ja hengähdystauon. Etätöitä tehdessä kannattaa myös pitää erillinen ja selkeä ruokatauko, jotta saa pidettyä hieman pidemmän rauhallisen tauon ja samalla huolehdittua myös riittävästä energiansaannista.
2. Huolehdi työergonomiasta
Etätoimistollakin kannattaa laittaa oma työpiste kuntoon. Hyvä tuoli ja työpöytä ovat äärimmäisen tärkeitä. Lisäksi oma työpiste kannattaisi pyrkiä saamaan sellaiseksi, että töitä voi tehdä sekä istuen että seisten. Sanotaan, että istuminen tappaa, joten seisominen välillä työn ohella on hyväksi. Myös hyvästä valotuksesta kannattaa pitää huolta, jotta ei tarvitse työskennellä liian pimeässä.
3. Pidä yhteyttä työkavereihin
Etätöitä tehdessä unohtuu helposti pitää yhteyttä työkavereihin, kun heitä ei enää automaattisesti näekään työpaikalla. Työkavereihin kannattaa kuitenkin yrittää pitää yhteyttä myös etänä työskennellessä, jotta ei jää yksin ja työyhteisön ilmapiiri säilyy hyvänä. Hyvä tapa pitää yhteyttä on nopeat pikaviestintäsovellukset, kuten WhatsApp tai Slack. Niiden kautta voi jakaa pieniäkin asioita pitkin päivää. Jos asiaa on enemmän, helpompaa voi olla soittaa työkaverille. Ehkä tärkeintä on kuitenkin pitää tasaisin väliajoin etäpalavereja työkavereiden kesken. Siellä pääsee sekä näkemään että kuulemaan muita ja tulee samalla itsekin kuulluksi.
4. Etäpalavereja kannattaa pitää
Etäpalaverit ovat etätyöläisen hyvä ystävä. Niiden avulla työskentelyn saa onnistumaan etänä yhtä sujuvasti kuin toimistollakin. Etäpalaverien avulla saadaan yhteen “saman pöydän ääreen” ihmiset vaikka eri puolilta maapalloa. Etäpalavereissa on tärkeää pitää kamera päällä, jotta pääsee näkemään muita. Miltä sinusta tuntuisi puhua mustalle tietokoneen näytölle?
On olemassa muutama hyvä käytännön vinkki liittyen etäpalavereihin. Ensinnäkin järjestele työpisteesi niin, että saat kameran silmiesi tasolle. Tämä onnistuu nostamalla tietokone vaikka laatikon tai kirjojen päälle. Tämän lisäksi kannattaa huolehtia hyvästä valotuksesta, jotta kameran kuva olisi mahdollisimman hyvä. Pelkkää tummana näkyvää varjoa ei ole kiva katsella. Tärkeää olisi myös huolehtia, mitä kameran kuvassa näkyy sinun taustallasi. Ehkä et halua kaikkien näkevän likaisia tiskejäsi tai pöydälle lojumaan jääneitä tavaroita? Tylsä tausta on parhain, sillä silloin huomio kiinnittyy sinuun. Jos et saa muuten järjestettyä itsellesi hyvää taustaa, voit käyttää taustan sumennusta.
5. Yritä olla joustava ja sopeutua
Etänä työskentelyyn liittyy omia haasteitaan, kuten taustalla meluavia perheenjäseniä. Eri päivät eri tilanteineen vaativat kykyä olla joustava ja sopeutua. Etätöissä joutuu joskus soveltamaan ja keksimään uusia ratkaisuja. Itse olen toisinaan joutunut soittelemaan asiakaspuheluja esimerkiksi saunassa, jotta olen saanut työskentelyrauhan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin tällä hetkellä vallitsevasta koronatilanteesta johtuen ihmiset onneksi ymmärtävät, että kotitoimistolla voi sinun lisäksesi olla muitakin perheenjäseniä.
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi sivun alalaidan lomakkeella!