5 asiaa, jotka jokaisen yri­tys­joh­tajan pitäisi tietää Lea­nista

kokemuksia

Tässä blo­gissa käydään viiden kysy­myksen kautta läpi, mitä jokaisen yri­tys­joh­tajan pitäisi tietää Lea­nista. Lopussa on myös kolme käy­tännön vinkkiä, joiden avulla juuri sinun yri­tyksesi voi alkaa hyö­dyntää Leania

Blogi perustuu Into­talon val­men­tajan Tuomas Mik­kosen 18.5.2021 pitämään webi­naariin Mitä jokaisen yri­tys­joh­tajan tulisi tietää Lea­nista?” 

 

Mitä Lean oikein on? 

Lean tar­koittaa joh­ta­mis­mallia, jossa pyritään täy­del­lisen asia­kas­arvon luo­miseen mini­moi­malla hukkaa ja paran­ta­malla arjen pro­sesseja. Lean-ajat­telun ja ‑toi­minnan avulla voidaan vähentää turhaa työtä ja tehostaa yri­tyksen arkista aher­rusta 

Kyseessä ei ole mikään uusi juttu, vaan sitä on kehi­tetty jo vuo­si­kym­menien ajan. Lean antaa jat­ku­vuutta yri­tyksen kehit­tä­miseen tule­malla osaksi arjen teke­mistä. Lea­nissa yri­tyksen kehit­tä­miseen osal­lis­tuvat myös käy­tännön työtä tekevät työn­te­kijät, koska heillä on paras tie­tämys siitä, mikä oikeasti toimii ja mikä ei.  

 

Mihin Lean perustuu? 

Lea­nissa on viisi perus­pe­ri­aatetta: arvo, arvo­ketju, virtaus, imu ja täy­del­lisyys. Nämä perus­pe­ri­aatteet ovat taus­talla Leanin hyö­dyn­tä­mi­sessä. 

1. Arvo — Mitä asiakas haluaa? 

Yritys on arvon­tuo­tan­tokone, joka oikein toi­miessaan tuottaa jat­ku­vasti lisää arvoa asiak­kaalle. Yri­tyksen täytyy välillä pysähtyä kat­somaan, mitä se todel­li­suu­dessa on teke­mässä ja miten tehty työ lin­kittyy asiakkaan arvon tuo­tantoon. 

2. Arvoketju — Miten asiakkaan tarve muuttuu arvoksi? 

Yri­tysten toi­min­nassa on tietyt vaiheet, joiden kautta asiakkaan tarve muuttuu lopulta arvoksi. Jokaisen yri­tyksen pitäisi tietää arvon­tuo­tan­tonsa kes­keiset arvo­ketjut.  

3. Virtaus — Miten tieto ja teh­tävät liik­kuvat orga­ni­saation sisällä ja missä työ jumiutuu? 

Jokaisen yri­tyksen kan­nattaa pohtia, kul­ke­vatko tieto ja teh­tävät yri­tyksen sisällä tehok­kaasti tai onko ole­massa jotakin syitä työn jumiu­tu­mi­selle. Mikäli vir­taukseen liit­tyviä ongel­ma­kohtia löytyy, ne kan­nattaa pyrkiä kor­jaamaan.  

4. Imu - Onko työn tarve ja kapa­si­teetti imuoh­jau­tu­nutta? 

Yri­tyksen toi­minta voi olla työn­tö­oh­jau­tu­nutta tai imuoh­jau­tu­nutta.  

Työn­tö­oh­jau­tu­neessa toi­min­nassa työn kysyntä ylittää kapa­si­teetin, jolloin kes­kit­ty­minen menee ennem­minkin asioiden aloit­ta­miseen kuin loppuun saat­ta­miseen. Työn­te­kijät ovat tällöin kii­reisiä ja tehot­tomia.  

Imuoh­jau­tu­neessa yri­tyk­sessä vain akuutit ja todel­liset tarpeen otetaan työn alle ja hoi­detaan val­miiksi ennen eteenpäin siir­ty­mistä. Täl­laiseen tilan­teeseen kan­nat­taisi pyrkiä. 

5. Täy­dellisyys — Para­neeko arvon­luonnin pro­sessi jat­ku­vasti asiakkaan näkö­kul­masta? 

Milloin sinun yri­tyk­sessäsi vii­meksi kehi­tettiin jotakin ja ketkä tähän osal­lis­tuivat? Yri­tysten täytyy kehittää itseään, mutta se ei ole teho­kasta, jos kehi­tys­päivä on vain kerran vuo­dessa ja siitä syn­tynyt into häviää parissa päi­vässä. Kehit­tä­misen innon ja teke­misen mei­ningin pitäisi tulla osaksi yri­tyksen arkea, jotta kehit­ty­mistä kohti parempaa tapahtuu. 

 

Onko Lean ala­riip­pu­vaista? 

Leania pys­tytään hyö­dyn­tämään lähes kai­killa aloilla, vaikka se onkin peräisin teol­li­suuden alalta. 

Yri­tyk­sellä on aina ole­massa tietyt perus­pa­likat riip­pu­matta siitä, mitä ja miten siellä tuo­tetaan. Yritys on aina joukko ihmisiä, jotka ovat kerään­tyneet yhteen tuot­tamaan jotakin arvoa asiak­kaalle. Tämä tapahtuu aina tiet­tyjen arvo­ket­jujen ja pro­sessien kautta, joihin Lea­nissa vai­ku­tetaan.  

 

Mil­lai­sissa tilan­teissa Lea­nista on hyötyä? 

Leanin hyö­dyn­tä­mistä voidaan katsoa kah­desta eri läh­tö­koh­dasta, joista toinen on posi­tii­vinen ja toinen nega­tii­vinen.  

Posi­tii­vi­sessa läh­tö­koh­dassa kaikki sinällään toimii, mutta yritys haluaa esi­mer­kiksi olla edel­lä­kävijä, pysyä mukana kil­pai­lussa tai sitouttaa hen­ki­löstöä paremminTavoit­teena on luoda kehittyvä orga­ni­saatio, joka saa oikeasti vietyä teke­mistään eteenpäin. Leanin avulla koko orga­ni­saatio ryhtyy kehit­tämään toi­min­taansa posi­tii­visten kehi­tys­haas­teiden kautta. 

Nega­tii­vi­sessa läh­tö­koh­dassa työn­te­kijät ovat uupu­neita, työarki on heille ras­kasta ja yri­tyksen hen­ki­löstö ei osaa toimia yhteis­työssä kes­kenään. Tällöin tavoit­teena on saada hen­ki­löstö puhal­tamaan yhteen hiileen. Ongel­ma­kohdat ovat usein sel­keitä ja niitä on helppo lähteä kehit­tämään Leanin avulla. 

 

Mistä lähteä liik­keelle Leanin hyö­dyn­tä­mi­sessä? 

On siis ole­massa posi­tii­viset ja nega­tii­viset läh­tö­kohdat, mutta orga­ni­saatio ei tie­tenkään voi itse päättää, mitkä sen läh­tö­kohdat mil­loinkin ovat.  

Ensim­mäi­seksi kan­nattaa kar­toittaa, mikä on yri­tyksen tärkein kehi­tys­haaste juuri sillä het­kellä: Mikä on tärkeää saada kuntoon juuri nyt? Minkä olisi hyvä olla kun­nossa, mutta nykyi­sel­läkin tilan­teella vielä pär­jätään?  

Tämän jälkeen täytyy pohtia, kuinka paljon työ­ajasta voidaan käyttää toi­minnan kehit­tä­miseen. Yritys ei voi pysäyttää toi­min­taansa kokonaan pel­kästään kehit­tä­mistä varten esi­mer­kiksi vii­koiksi tai kuu­kausiksi, vaan kehi­tystyön täy­tyisi tapahtua osana arkea esi­mer­kiksi parilla tun­nilla vii­kossa.  

 

Tässä kolme käy­tännön vinkkiä, joiden avulla juuri sinun yri­tyksesi voi lähteä hyö­dyn­tämään Leania: 

1. Yri­tyksen käy­tännön hukkien sel­vit­tä­minen 

Lea­nissa hukat ovat asioita, jotka syövät pois työ­tehoa ja iloa arjesta. Oman yri­tyksen hukkia kan­nattaa miettiä yhdessä koko hen­ki­löstön kanssa. Alla ole­vassa kuvassa on Leanin 8 ylei­sintä hukkaa. 

2. Kar­toitus yri­tyksen arvo­ket­juista ja ydin­pro­ses­seista  

Arvo­ketjut ovat ylä­tason koko­nai­suuksia, jotka läh­tevät asiak­kaalta tar­peesta ja palaavat asiak­kaalle arvona. Pro­sessit puo­lestaan ovat alla olevia aske­leita, joita voidaan seurata. Yri­tyksen kan­nattaa ottaa 1–2 arvo­ketjua ja ydin­pro­sessia ker­rallaan käsit­telyyn ja laittaa ne yhdessä kuntoon. 

3. Työn teke­minen läpi­nä­ky­väksi 

Työn visua­li­soinnin avulla siitä saadaan yleensä myös paljon hal­lit­ta­vampaa. Kun työ tehdään näky­väksi, kaikki voivat nähdä, mitä on meneillään ja kuinka iso työ­taakka painaa juuri sillä het­kellä. Yksi kon­kreet­tinen työkalu työn visua­li­sointiin on Kanban-taulu.  

 

Haluatko vähentää turhaa työtä ja tehostaa yri­tyksen arkista aher­rusta Leanin avulla? Lataa tästä mak­suton LEAN-oppaamme! Saat sen suoraan säh­kö­pos­tiisi. 

 

Jos Lean aiheena kiin­nostaa enem­mänkin, voit katsoa “Mitä jokaisen yri­tys­joh­tajan tulisi tietää Lea­nista?” webi­naariin koko­nai­suu­dessaan tästä.

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blogit suoraan säh­kö­pos­tiisi alla ole­valla lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen