Tässä blogissa käydään viiden kysymyksen kautta läpi, mitä jokaisen yritysjohtajan pitäisi tietää Leanista. Lopussa on myös kolme käytännön vinkkiä, joiden avulla juuri sinun yrityksesi voi alkaa hyödyntää Leania.
Blogi perustuu Intotalon valmentajan Tuomas Mikkosen 18.5.2021 pitämään webinaariin “Mitä jokaisen yritysjohtajan tulisi tietää Leanista?”.
Mitä Lean oikein on?
Lean tarkoittaa johtamismallia, jossa pyritään täydellisen asiakasarvon luomiseen minimoimalla hukkaa ja parantamalla arjen prosesseja. Lean-ajattelun ja ‑toiminnan avulla voidaan vähentää turhaa työtä ja tehostaa yrityksen arkista aherrusta.
Kyseessä ei ole mikään uusi juttu, vaan sitä on kehitetty jo vuosikymmenien ajan. Lean antaa jatkuvuutta yrityksen kehittämiseen tulemalla osaksi arjen tekemistä. Leanissa yrityksen kehittämiseen osallistuvat myös käytännön työtä tekevät työntekijät, koska heillä on paras tietämys siitä, mikä oikeasti toimii ja mikä ei.
Mihin Lean perustuu?
Leanissa on viisi perusperiaatetta: arvo, arvoketju, virtaus, imu ja täydellisyys. Nämä perusperiaatteet ovat taustalla Leanin hyödyntämisessä.
1. Arvo — Mitä asiakas haluaa?
Yritys on arvontuotantokone, joka oikein toimiessaan tuottaa jatkuvasti lisää arvoa asiakkaalle. Yrityksen täytyy välillä pysähtyä katsomaan, mitä se todellisuudessa on tekemässä ja miten tehty työ linkittyy asiakkaan arvon tuotantoon.
2. Arvoketju — Miten asiakkaan tarve muuttuu arvoksi?
Yritysten toiminnassa on tietyt vaiheet, joiden kautta asiakkaan tarve muuttuu lopulta arvoksi. Jokaisen yrityksen pitäisi tietää arvontuotantonsa keskeiset arvoketjut.
3. Virtaus — Miten tieto ja tehtävät liikkuvat organisaation sisällä ja missä työ jumiutuu?
Jokaisen yrityksen kannattaa pohtia, kulkevatko tieto ja tehtävät yrityksen sisällä tehokkaasti tai onko olemassa jotakin syitä työn jumiutumiselle. Mikäli virtaukseen liittyviä ongelmakohtia löytyy, ne kannattaa pyrkiä korjaamaan.
4. Imu - Onko työn tarve ja kapasiteetti imuohjautunutta?
Yrityksen toiminta voi olla työntöohjautunutta tai imuohjautunutta.
Työntöohjautuneessa toiminnassa työn kysyntä ylittää kapasiteetin, jolloin keskittyminen menee ennemminkin asioiden aloittamiseen kuin loppuun saattamiseen. Työntekijät ovat tällöin kiireisiä ja tehottomia.
Imuohjautuneessa yrityksessä vain akuutit ja todelliset tarpeen otetaan työn alle ja hoidetaan valmiiksi ennen eteenpäin siirtymistä. Tällaiseen tilanteeseen kannattaisi pyrkiä.
5. Täydellisyys — Paraneeko arvonluonnin prosessi jatkuvasti asiakkaan näkökulmasta?
Milloin sinun yrityksessäsi viimeksi kehitettiin jotakin ja ketkä tähän osallistuivat? Yritysten täytyy kehittää itseään, mutta se ei ole tehokasta, jos kehityspäivä on vain kerran vuodessa ja siitä syntynyt into häviää parissa päivässä. Kehittämisen innon ja tekemisen meiningin pitäisi tulla osaksi yrityksen arkea, jotta kehittymistä kohti parempaa tapahtuu.
Onko Lean alariippuvaista?
Leania pystytään hyödyntämään lähes kaikilla aloilla, vaikka se onkin peräisin teollisuuden alalta.
Yrityksellä on aina olemassa tietyt peruspalikat riippumatta siitä, mitä ja miten siellä tuotetaan. Yritys on aina joukko ihmisiä, jotka ovat kerääntyneet yhteen tuottamaan jotakin arvoa asiakkaalle. Tämä tapahtuu aina tiettyjen arvoketjujen ja prosessien kautta, joihin Leanissa vaikutetaan.
Millaisissa tilanteissa Leanista on hyötyä?
Leanin hyödyntämistä voidaan katsoa kahdesta eri lähtökohdasta, joista toinen on positiivinen ja toinen negatiivinen.
Positiivisessa lähtökohdassa kaikki sinällään toimii, mutta yritys haluaa esimerkiksi olla edelläkävijä, pysyä mukana kilpailussa tai sitouttaa henkilöstöä paremmin. Tavoitteena on luoda kehittyvä organisaatio, joka saa oikeasti vietyä tekemistään eteenpäin. Leanin avulla koko organisaatio ryhtyy kehittämään toimintaansa positiivisten kehityshaasteiden kautta.
Negatiivisessa lähtökohdassa työntekijät ovat uupuneita, työarki on heille raskasta ja yrityksen henkilöstö ei osaa toimia yhteistyössä keskenään. Tällöin tavoitteena on saada henkilöstö puhaltamaan yhteen hiileen. Ongelmakohdat ovat usein selkeitä ja niitä on helppo lähteä kehittämään Leanin avulla.
Mistä lähteä liikkeelle Leanin hyödyntämisessä?
On siis olemassa positiiviset ja negatiiviset lähtökohdat, mutta organisaatio ei tietenkään voi itse päättää, mitkä sen lähtökohdat milloinkin ovat.
Ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa, mikä on yrityksen tärkein kehityshaaste juuri sillä hetkellä: Mikä on tärkeää saada kuntoon juuri nyt? Minkä olisi hyvä olla kunnossa, mutta nykyiselläkin tilanteella vielä pärjätään?
Tämän jälkeen täytyy pohtia, kuinka paljon työajasta voidaan käyttää toiminnan kehittämiseen. Yritys ei voi pysäyttää toimintaansa kokonaan pelkästään kehittämistä varten esimerkiksi viikoiksi tai kuukausiksi, vaan kehitystyön täytyisi tapahtua osana arkea esimerkiksi parilla tunnilla viikossa.
Tässä kolme käytännön vinkkiä, joiden avulla juuri sinun yrityksesi voi lähteä hyödyntämään Leania:
1. Yrityksen käytännön hukkien selvittäminen
Leanissa hukat ovat asioita, jotka syövät pois työtehoa ja iloa arjesta. Oman yrityksen hukkia kannattaa miettiä yhdessä koko henkilöstön kanssa. Alla olevassa kuvassa on Leanin 8 yleisintä hukkaa.
2. Kartoitus yrityksen arvoketjuista ja ydinprosesseista
Arvoketjut ovat ylätason kokonaisuuksia, jotka lähtevät asiakkaalta tarpeesta ja palaavat asiakkaalle arvona. Prosessit puolestaan ovat alla olevia askeleita, joita voidaan seurata. Yrityksen kannattaa ottaa 1–2 arvoketjua ja ydinprosessia kerrallaan käsittelyyn ja laittaa ne yhdessä kuntoon.
3. Työn tekeminen läpinäkyväksi
Työn visualisoinnin avulla siitä saadaan yleensä myös paljon hallittavampaa. Kun työ tehdään näkyväksi, kaikki voivat nähdä, mitä on meneillään ja kuinka iso työtaakka painaa juuri sillä hetkellä. Yksi konkreettinen työkalu työn visualisointiin on Kanban-taulu.
Haluatko vähentää turhaa työtä ja tehostaa yrityksen arkista aherrusta Leanin avulla? Lataa tästä maksuton LEAN-oppaamme! Saat sen suoraan sähköpostiisi.
Jos Lean aiheena kiinnostaa enemmänkin, voit katsoa “Mitä jokaisen yritysjohtajan tulisi tietää Leanista?” webinaariin kokonaisuudessaan tästä.
Piditkö tästä blogiartikkelista? Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella!