4 työ­kalua stra­tegian luo­miseen

kokemuksia

Yri­tys­stra­tegian luo­miseen ja työs­tä­miseen ei ole ole­massa vain yhtä ainoaa oikeaa mallia, joka sopisi kai­kille yri­tyk­sille saman­laisena, sillä eri­laiset tilanteet, tarpeet ja kehit­tä­mis­halut yri­tyk­sissä ja niiden ympä­rillä vaa­tivat eri­laisia stra­te­gia­työ­kaluja. Tässä blo­gissa esi­tellään 4 eri­laista työ­kalua stra­tegian luo­miseen. Blogi perustuu Into­talon val­men­tajan Niina Pal­musen 12.1.2022 pitämään webi­naariin “4 työ­kalua stra­tegian luo­miseen” 

Stra­te­gia­työ­kaluja on ole­massa todella paljon. Työ­kalun tar­koitus on auttaa kysymään oikeita kysy­myksiä, tar­kas­te­lemaan asioita monesta eri näkö­kul­masta ja raken­tamaan yri­tystä eteenpäin vievää stra­tegiaa.  

Oikean työ­kalun valintaa voi hel­pottaa alla olevan kuvan mukainen stra­te­gia­työ­ka­lujen neli­kenttä. Oikean työ­kalun valintaa voi pohtia yri­tyksen kehit­ty­misen pain­opisteen ja tavoitteen näkö­kul­masta. Kehit­ty­misen pain­opiste voi olla yri­tyksen sisäi­sissä asioissa tai toi­min­taym­pä­ris­tössä. Tavoite puo­lestaan voi olla joko uuden luo­minen tai nykyisen teke­misen paran­ta­minen tehok­kaam­maksi. Tässä blo­gissa käymme jokai­sesta neli­kentän laa­ti­kosta läpi yhden stra­te­gia­työ­kalun. 

 

1. Stra­te­gia­työkalu: Työ­nan­ta­ja­mie­li­kuvan kehit­tä­minen 

Hyvän työ­voiman saa­tavuus on tänä päivänä usein haaste lähes joka toi­mia­lalla ja ympäri Suomea. Työ­nan­ta­ja­mie­li­ku­valla voi pyrkiä rat­kai­semaan tätä haas­tetta. 

Työ­nan­ta­ja­mie­likuva on aina ole­massa, mutta sitä voi ja kan­nattaa kehittää aktii­vi­sesti, sillä se on samalla yri­tyksen brändin tie­toista raken­ta­mista ja koko yri­tyksen kehit­tä­mistä. Työ­nan­ta­ja­mie­li­kuvan syn­nyt­tä­minen ja kehit­tä­minen voi olla yksi yri­tyksen stra­te­ginen pain­opiste, jota lähteä työs­tämään. 

Yllä ole­vassa kuvassa näkyy työ­nan­ta­ja­mie­li­kuvan kehit­tä­misen työkalu. Työ­ka­lussa läh­detään liik­keelle siitä, mikä tilanne on juuri nyt: Mitä työn­te­kijät, mah­dol­liset työn­ha­kijat, asiakkaat, ali­hank­kijat ja yhteis­työ­kump­panit ajat­te­levat meistä tällä het­kellä? Mikä on suuren yleisön mie­likuva meistä työ­nan­tajana?  

Nyky­ti­lanteen kar­toi­tuksen jälkeen poh­ditaan seu­raavia kysy­myksiä: Mitä osaa­mista tar­vit­semme jat­kossa? Mil­laisia työn­te­ki­jöitä tar­vit­semme jat­kossa? Mitkä ovat kas­vu­ta­voit­teemme? Miten elä­köi­ty­miseen liit­tyvät asiat hoi­detaan? Mitä mah­dol­lisia uusia tuot­teita ja pal­ve­luita meillä voisi olla? Mitä muita tavoit­teita me ase­tamme itsel­lemme? 

Seu­raa­vaksi on aika miettiä, mil­laisen työ­nan­ta­jabrändin haluaa rakentaa: Mistä nykyi­sistä asioista halutaan pitää kiinni ja mitä asioita halutaan vielä kehittää? Tässä vai­heessa yri­tyk­sessä tulisi luoda työ­nan­ta­ja­lupaus, jota jat­kossa halutaan nou­dattaa. 

Monien kysy­mysten poh­dinnan jälkeen on aika laatia suun­ni­telma, jonka avulla työ­nan­ta­ja­mie­likuva raken­netaan. Suun­ni­telmaa varten täytyy päättää, mitkä ovat ne toi­men­piteet, jotka täytyy tehdä halutun lop­pu­tu­loksen saa­vut­ta­mista varten. Suun­ni­tel­massa olisi hyvä löytyä vas­taukset seu­raavin kysy­myksiin: Miten paran­namme työ­nan­ta­ja­mie­li­kuvaa nykyisten työn­te­ki­jöi­demme kes­kuu­dessa? Miten mah­dol­liset rek­ry­toinnit hoi­detaan? Miten pidämme työ­nan­ta­ja­lu­pauk­semme? Mitä kanavia ja toi­men­pi­teitä hyö­dyn­nämme työ­nan­ta­ja­mie­li­kuvan luo­mi­sessa? Mil­laisia hen­ki­löbrändejä voi­simme hyö­dyntää yri­tyksen vies­tin­nässä? 

 

2. Stra­te­gia­työkalu: Tule­vai­suuden muistelu 

Tule­vai­suuden muistelu tai enna­koin­ti­dialogi on työkalu, jonka avulla luodaan uutta. Työkalu pyrkii löy­tämään vas­tauksen kysy­mykseen “Mihin me haluamme mennä?”. Tätä työ­kalua ei kannata hyö­dyntää yksin, vaan ennem­minkin varata aikaa poh­din­nalle isom­malla poru­kalla.

Tässä työ­ka­lussa ideana on lähteä miet­timään, mitä meidän pai­kal­lis­leh­temme tai jokin muu media uutisoi meidän yri­tyk­ses­tämme viiden vuoden kuluttua. Teh­tävänä olisi keksiä tule­vai­suuden uuti­selle otsikko ja pää­si­sältö. Sen jälkeen läh­detään kul­kemaan lopusta alkuun päin: Mitä pitäisi tapahtua vuosina 2026, 2025, 2024, 2023 ja tänä vuonna 2022, jotta kek­sitty otsikko toteu­tuisi vuonna 2027? 

Työkalu sisältää myös kaksi hyvää lisä­ky­sy­mystä tär­keistä yhteis­työ­kump­pa­neista ja peloista matkan alussa: Ketkä ovat tär­keimmät kump­panit, joita tar­vit­semme otsikon saa­vut­ta­miseen? Onko meillä jo sopivat kump­panit vai pitääkö meidän alkaa luoda ver­kostoja? Mitkä asiat meitä pelot­tavat ja jän­nit­tävät vuonna 2022? Miten näistä peloista sel­vitään ilman, että ne ovat toi­minnan esteitä? Miten pel­kojen toteu­tu­minen estetään? Miten toi­mitaan pelosta huo­li­matta? 

 

3. Stra­te­gia­työkalu: Stra­te­gia­portaat 

Stra­te­gia­portaat on stra­te­gia­työkalu, jossa kaikki tärkeät asiat saa mah­tumaan yhdelle sivulle.  

Vasem­massa reu­nassa on yri­tyksen joh­tavat aja­tukset: missio, arvot, pal­ve­lu­lupaus asiak­kaille, muu­tos­voimat eli eri­laiset maa­il­malla ja eri toi­mia­loilla vai­kut­tavat megat­rendit sekä nyky­ti­lanne. Toi­sinaan joh­tavat aja­tukset ovat jo val­miiksi sel­keästi ja kirk­kaasti mää­ri­teltyjä, mutta joskus niiden ylös kir­joit­ta­minen ei olekaan niin yksin­ker­taista ja helppoa.  

Alhaalla etsitään vas­tauksia seu­raa­van­laisiin kysy­myksiin: Mitkä ovat tuot­teemme ja pal­ve­lumme tällä het­kellä? Ketkä ovat tavoi­tea­siak­kai­tamme? Mitä kanavia hyö­dyn­nämme tavoitteen saa­vut­ta­mi­sessa? Mitkä ovat meille kriit­ti­simmät asiat, jotka ainakin pitää saada toteu­tumaan? 

Stra­te­gia­por­taissa kul­jetaan viiden portaan kautta kohti ase­tettua visiota tai tavoi­tetta. Tavoite tai visio kir­jataan oikeaan ylä­kulmaan pilven sisään. Portaat voivat olla esi­mer­kiksi vuosia tai asioita, joita halutaan kehittää tavoitteen saa­vut­ta­mi­seksi. 

 

4. Stra­te­gia­työkalu: Tuotteen elin­kaari 

Tuotteen elin­kaari –ajattelu on työ­kaluna loistava siihen, että yritys pystyy var­mis­tamaan, että sen tuotteet ja tuo­te­ryhmät ovat ajan tasalla niin, että aina on jotakin myy­tävää ja myös jotain uutta kehi­tet­tävää.  

Tuotteen elin­kaari ‑työ­ka­lussa aika on vaa­ka­viivana ja myynti euroissa pys­ty­viivana. Yri­tyksen tuote käy tuotteen elin­kaaren aika­ja­nalla läpi eri­laisia vai­heita, joissa sen myynnin sekä voiton määrä vaih­telee. 

Uusi tuote tai tuo­te­ryhmä on aina aluksi kysy­mys­merkki-vai­heessa. Tässä vai­heessa tuo­te­ke­hi­tystä on jo tehty ja nähdään, läh­teekö tuote kiin­nos­tamaan mah­dol­lisia ostajia ja saako se aikaan myyntiä. Jos tuote alkaa käydä kau­paksi, siir­rytään täh­ti­tuote-vai­heeseen. Tällöin tuote on uusi ja kiin­nostava, joten sen myynti kasvaa. Seu­raa­vaksi vuo­rossa on lyp­sy­lehmä-vaihe, jossa tuote edelleen myy ja lopulta alkaa tuottaa voittoa yri­tyk­selle. Lopulta saa­tetaan päätyä rak­ki­koira-vai­heeseen, jolloin tuote alkaa tippua pois suo­siosta ja ajan tasalta eikä se enää vält­tä­mättä kiin­nosta asiak­kaita. Yleensä se halu­taankin poistaa myyn­nistä tässä vai­heessa.  

Tuotteen elin­kaari –ajat­telun avulla pyritään vält­tämään vii­meinen rak­ki­koira-vaihe siten, että jo aiem­missa tuotteen elin­kaaren vai­heissa ruvetaan tekemään kehi­tys­työtä. Tavoit­teena on pyrkiä siihen, että kun edel­linen tuote alkaa lähestyä elin­kaa­rensa loppua, niin sen tilalle on jo kehi­tetty uusi ja parempi versio tai kokonaan uusi tuote, joka korvaa vanhan. Työ­kalun avulla pyritään sel­vit­tämään elin­kaaren kesto, jotta tuotteen van­he­tessa sen tilalle voidaan luoda jotain uutta. Tavoi­te­ti­lan­teessa tuote siis tuottaa koko ajan yri­tyk­selle voittoa.  

 

Tii­vistys stra­te­gia­työ­ka­lujen käy­töstä 

Tun­nista aluksi yri­tyksesi nyky­ti­lanne: Mil­laisen stra­tegian haluat? Mihin asioihin sinun stra­te­giasi liittyy? Haluatko kehittää yri­tystäsi vai sen toi­min­taym­pä­ristöä? Haluatko kehittää jotain uutta vai tehostaa nykyistä toi­mintaa? 

Hyö­dynnä ja kokeile sitten eri­laisia stra­te­gia­työ­kaluja. Ammenna työ­ka­lujen avulla uuden­laisia aja­tuksia, kysy­myksiä ja oival­luksia, jotka aut­tavat sinua raken­tamaan stra­tegian yri­tyk­sellesi. 

 

Jos haluat kuulla lisää stra­te­gia­työ­ka­luista, voit katsoa “4 työ­kalua stra­tegian luo­miseen” ‑webi­naariin koko­nai­suu­dessaan tästä.

 

Piditkö tästä blo­giar­tik­ke­lista? Tilaa uusimmat blogit suoraan säh­kö­pos­tiisi alla ole­valla lomak­keella!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen