10 kysy­mystä pk-yri­tyksen kasvuun

kokemuksia

Kysy­mysten kysy­minen työ­elä­mässä on todella tärkeää, ja ne avaavat uusia näkö­kulmia kasvun ja joh­ta­misen kan­nalta. Myös uskallus kysyä kysy­myksiä niin sanotun laa­tikon ulko­puo­lelta on erittäin tärkeää.

Into­talon webi­naa­rissa 1.4.2020 kävimme läpi 10 tärkeää kysy­mystä kasvuun liittyen val­men­ta­jamme Ollis Lep­päsen joh­dolla. Tässä blo­gissa on tii­vis­te­tysti esi­telty nämä 10 kysy­mystä kasvuun liittyen, joita jokaisen yrit­täjän ja yri­tys­joh­tajan tulisi kysyä itseltään.

 

 1. Mikä on entistä tär­keämpää JUURI NYT?

Kiireen ja hek­ti­syyden kes­kellä täy­tyisi pystyä pysäh­tymään ja miet­timään, mikä on tärkeää, mihin pitäisi kiin­nittää eniten huo­miota ja mikä on juuri sinulle tärkeää sillä het­kellä?

 

2. Jos sinulla olisi vain yksi tuote, niin MIKÄ se olisi?

Minkä tuotteen jät­täisin koko vali­koi­masta tar­jontaan? Tuo­tetta kehi­tet­täisiin ja tuo­tet­taisiin par­haalla mah­dol­li­sella tavalla, jotta siitä saa parhaan mah­dol­lisen katteen. Mil­laista tällöin lii­ke­toi­minta olisi? Vapaut­ta­malla resursseja ja vähen­tä­mällä teke­misen taakkaa voi avata uusia mah­dol­li­suuksia kasvuun.

 

3. Kuinka suuri bis­neksesi olisi, jos sinulla olisi kaikki asiakkaat, jotka ovat sinulta joskus ostaneet?

Kat­so­malla yri­tys­toi­mintaa taak­sepäin, ja miet­ti­mällä kaikkia niitä asiak­kaita, jotka ovat asioineet yri­tyk­sessä joko fyy­si­sesti tai verk­ko­kau­passa. Kuinka suuri bisnes silloin olisi?

 

4. Mitä meidän tulisi tehdä, jotta asiakas ostaisi uudelleen?

Kun asiakas on ostanut tuotteen tai pal­velun kerran, mikä on se asia, jolla asiakas saadaan ostamaan uudelleen.

Usein syynä van­hojen asiak­kaiden osta­mat­to­muuteen on se, ettei heihin ole pidetty yhteyttä, joka taas johtuu epä­ak­tii­vi­sesta yhteys­tie­tojen kerää­mi­sestä. Helpoin tapa uusien asiak­kaiden löy­tä­miseen löytyy van­hoista asiak­kaista, jotka jo tun­tevat yri­tyksen ja ovat jopa ihas­tuneet yri­tykseen. Tämän takia juuri van­hojen asiak­kaiden kon­taktit ovat tär­keitä! Täysin uusille asiak­kaille mark­ki­nointi ja myy­minen on aina isompi pon­nistus.

 

5. Miksi asiak­kaamme EI osta?

Usein kysytään, mitä yritys on tehnyt hyvin, ja mitä voi­taisiin vielä parantaa ja lisätä. Suora kysymys siitä, mikä on se syy, jonka takia jätätte kokonaan osta­matta jää usein kokonaan kysy­mättä ja sitä jopa väl­tellään.

Usein sanottu vastaus ”hinta” voi olla vain verhona todel­li­sille syille, jotka vai­kut­tavat osto­pää­tökseen. Todel­linen syy ja ostoeste tulisi saada sel­ville, jotta siihen voi­taisiin puuttua ja tehdä paran­nuksia. Tämä kysymys tulisi kysyä jo tar­jous­vai­heessa suoraan asiak­kaalta, älä jää arvai­lemaan.

 

6. Mitkä kolme lii­ke­toi­min­nal­lista pää­töstä haluaisit pyörtää? Miksi?

Talouden näkö­kul­masta kat­sotaan lukuja. Numerot ovat aina totta ja ker­tovat toi­men­pi­teistä, siitä mitä on tehty tai jätetty teke­mättä. Toi­men­piteet ovat aina seu­rausta pää­tök­sen­teosta.

Etenkin tilin­pää­tös­vai­heessa, tulos­las­kelman äärellä täy­tyisi pysähtyä ja katsoa nume­roita miettien, mitkä pää­tökset joh­tajana ovat niiden takana, ja mitä niistä voisi ottaa opiksi tulevaa varten. Nume­roiden poh­jalta tulisi miettiä, mitkä kolme lii­ke­toi­min­nal­lista pää­töstä haluaisit pyörtää ja miksi.

 

7. Minkä pää­töksen teke­mistä olet siir­tänyt eteenpäin? Miksi?

Onko pää­tök­sen­tekoa jääty jah­kai­lemaan ja siir­retty eteenpäin, mutta asiaa on kui­tenkin poh­dittu. Miksi tämä päätös on jäänyt teke­mättä. Yleensä nämä pää­tökset, joita on siir­retty eteenpäin voivat olla hyvinkin pieniä asioita, mutta vaa­tivat silti energiaa, kuten lyhyt puhelu, viesti, rekla­maatio tai palaute.

 

8. Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos teen sen?

Jos päättää luopua esi­mer­kiksi jostain lii­ke­toi­min­nosta, karsia toi­mintaa, irti­sanoa, kokeilla, inves­toida, mikä silloin voi olla pahinta, mitä voisi tapahtua. Vastaus on, ettei mitään kovin suurta vahinkoa voi tapahtua, etenkin jos lähdet liik­keelle pienten askelten tek­nii­kalla, pie­nillä pää­tök­sillä.

 

9. Kuka on tehnyt sen, mitä sinä tavoit­telet?

Mie­tit­täessä kasvua, kehit­ty­mistä ja uudis­tu­mista, kuka on sel­lainen henkilö, joka on sel­vinnyt voit­tajana ja tehnyt sen, mitä sinä tavoit­telet. Kasvua tavoi­tel­lessa, kuka omaa sel­laisen kas­vu­polun, jota sinä tavoit­telet joko samalla tai eri toi­mia­lalla.

Tähän seuraa suora toi­minta, jossa otetaan yhteyttä kyseiseen hen­kilöön. Yrit­täjän paras opettaja on asiakas, siksi kysytään asiak­kaalta. Toi­seksi paras opettaja on toinen yrittäjä, jolta kan­nattaa kerätä oppeja ja koke­muksia. Näitä ihmisiä kan­nattaa hakea ympä­rilleen.

 

10. Mitä sinä rakastat siinä, mitä teet?

Yrit­täjänä olet itse vas­tuussa pal­kasta ja työstä. Joskus täytyy venyä ääri­ra­joille ja silloin täytyy rakastaa ja olla innos­tunut siitä, mitä teet. Myynti, mark­ki­nointi ja lii­ke­toi­minnan kehit­tä­minen ovat innos­tuksen siir­tä­mistä asiak­kaalle, jonka täytyy antaa näkyä! Bisnes on ihmisten välistä, jossa tun­teiden esille tuo­minen on rat­kai­sevaa. Anna tunteen ja per­soonan näkyä bis­nek­sessä!

Haluatko johtaa yri­tyksesi kohti kasvua?

Kasvuun joh­ta­misen pk-yri­tyksen kehi­tys­oh­jel­massa saat kon­kreet­tista val­men­nusta joh­ta­mis­tai­toihin ja yri­tys­toi­minnan suun­taa­miseen kohti uusia ulot­tu­vuuksia. Unoh­ta­matta myöskään myynnin ja asiak­kuuksien kehit­tä­mistä.

Tutustu Kasvuun joh­ta­misen val­men­nuksen sisältöön tästä!

Tilaa uutiskirje!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi
Valitse sinua kiinnostavat aiheet
Suostumus henkilötietojen tallentamiseen