Kysymysten kysyminen työelämässä on todella tärkeää, ja ne avaavat uusia näkökulmia kasvun ja johtamisen kannalta. Myös uskallus kysyä kysymyksiä niin sanotun laatikon ulkopuolelta on erittäin tärkeää.
Intotalon webinaarissa 1.4.2020 kävimme läpi 10 tärkeää kysymystä kasvuun liittyen valmentajamme Ollis Leppäsen johdolla. Tässä blogissa on tiivistetysti esitelty nämä 10 kysymystä kasvuun liittyen, joita jokaisen yrittäjän ja yritysjohtajan tulisi kysyä itseltään.
1. Mikä on entistä tärkeämpää JUURI NYT?
Kiireen ja hektisyyden keskellä täytyisi pystyä pysähtymään ja miettimään, mikä on tärkeää, mihin pitäisi kiinnittää eniten huomiota ja mikä on juuri sinulle tärkeää sillä hetkellä?
2. Jos sinulla olisi vain yksi tuote, niin MIKÄ se olisi?
Minkä tuotteen jättäisin koko valikoimasta tarjontaan? Tuotetta kehitettäisiin ja tuotettaisiin parhaalla mahdollisella tavalla, jotta siitä saa parhaan mahdollisen katteen. Millaista tällöin liiketoiminta olisi? Vapauttamalla resursseja ja vähentämällä tekemisen taakkaa voi avata uusia mahdollisuuksia kasvuun.
3. Kuinka suuri bisneksesi olisi, jos sinulla olisi kaikki asiakkaat, jotka ovat sinulta joskus ostaneet?
Katsomalla yritystoimintaa taaksepäin, ja miettimällä kaikkia niitä asiakkaita, jotka ovat asioineet yrityksessä joko fyysisesti tai verkkokaupassa. Kuinka suuri bisnes silloin olisi?
4. Mitä meidän tulisi tehdä, jotta asiakas ostaisi uudelleen?
Kun asiakas on ostanut tuotteen tai palvelun kerran, mikä on se asia, jolla asiakas saadaan ostamaan uudelleen.
Usein syynä vanhojen asiakkaiden ostamattomuuteen on se, ettei heihin ole pidetty yhteyttä, joka taas johtuu epäaktiivisesta yhteystietojen keräämisestä. Helpoin tapa uusien asiakkaiden löytämiseen löytyy vanhoista asiakkaista, jotka jo tuntevat yrityksen ja ovat jopa ihastuneet yritykseen. Tämän takia juuri vanhojen asiakkaiden kontaktit ovat tärkeitä! Täysin uusille asiakkaille markkinointi ja myyminen on aina isompi ponnistus.
5. Miksi asiakkaamme EI osta?
Usein kysytään, mitä yritys on tehnyt hyvin, ja mitä voitaisiin vielä parantaa ja lisätä. Suora kysymys siitä, mikä on se syy, jonka takia jätätte kokonaan ostamatta jää usein kokonaan kysymättä ja sitä jopa vältellään.
Usein sanottu vastaus ”hinta” voi olla vain verhona todellisille syille, jotka vaikuttavat ostopäätökseen. Todellinen syy ja ostoeste tulisi saada selville, jotta siihen voitaisiin puuttua ja tehdä parannuksia. Tämä kysymys tulisi kysyä jo tarjousvaiheessa suoraan asiakkaalta, älä jää arvailemaan.
6. Mitkä kolme liiketoiminnallista päätöstä haluaisit pyörtää? Miksi?
Talouden näkökulmasta katsotaan lukuja. Numerot ovat aina totta ja kertovat toimenpiteistä, siitä mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Toimenpiteet ovat aina seurausta päätöksenteosta.
Etenkin tilinpäätösvaiheessa, tuloslaskelman äärellä täytyisi pysähtyä ja katsoa numeroita miettien, mitkä päätökset johtajana ovat niiden takana, ja mitä niistä voisi ottaa opiksi tulevaa varten. Numeroiden pohjalta tulisi miettiä, mitkä kolme liiketoiminnallista päätöstä haluaisit pyörtää ja miksi.
7. Minkä päätöksen tekemistä olet siirtänyt eteenpäin? Miksi?
Onko päätöksentekoa jääty jahkailemaan ja siirretty eteenpäin, mutta asiaa on kuitenkin pohdittu. Miksi tämä päätös on jäänyt tekemättä. Yleensä nämä päätökset, joita on siirretty eteenpäin voivat olla hyvinkin pieniä asioita, mutta vaativat silti energiaa, kuten lyhyt puhelu, viesti, reklamaatio tai palaute.
8. Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos teen sen?
Jos päättää luopua esimerkiksi jostain liiketoiminnosta, karsia toimintaa, irtisanoa, kokeilla, investoida, mikä silloin voi olla pahinta, mitä voisi tapahtua. Vastaus on, ettei mitään kovin suurta vahinkoa voi tapahtua, etenkin jos lähdet liikkeelle pienten askelten tekniikalla, pienillä päätöksillä.
9. Kuka on tehnyt sen, mitä sinä tavoittelet?
Mietittäessä kasvua, kehittymistä ja uudistumista, kuka on sellainen henkilö, joka on selvinnyt voittajana ja tehnyt sen, mitä sinä tavoittelet. Kasvua tavoitellessa, kuka omaa sellaisen kasvupolun, jota sinä tavoittelet joko samalla tai eri toimialalla.
Tähän seuraa suora toiminta, jossa otetaan yhteyttä kyseiseen henkilöön. Yrittäjän paras opettaja on asiakas, siksi kysytään asiakkaalta. Toiseksi paras opettaja on toinen yrittäjä, jolta kannattaa kerätä oppeja ja kokemuksia. Näitä ihmisiä kannattaa hakea ympärilleen.
10. Mitä sinä rakastat siinä, mitä teet?
Yrittäjänä olet itse vastuussa palkasta ja työstä. Joskus täytyy venyä äärirajoille ja silloin täytyy rakastaa ja olla innostunut siitä, mitä teet. Myynti, markkinointi ja liiketoiminnan kehittäminen ovat innostuksen siirtämistä asiakkaalle, jonka täytyy antaa näkyä! Bisnes on ihmisten välistä, jossa tunteiden esille tuominen on ratkaisevaa. Anna tunteen ja persoonan näkyä bisneksessä!
Haluatko johtaa yrityksesi kohti kasvua?
Kasvuun johtamisen pk-yrityksen kehitysohjelmassa saat konkreettista valmennusta johtamistaitoihin ja yritystoiminnan suuntaamiseen kohti uusia ulottuvuuksia. Unohtamatta myöskään myynnin ja asiakkuuksien kehittämistä.
Tutustu Kasvuun johtamisen valmennuksen sisältöön tästä!